Şimdi Ara

50 binden fazla eski plak dijitalleştirilip Internet Archive'a yüklendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  50 binden fazla eski plak dijitalleştirilip Internet Archive'a yüklendi
    1985 yılından beri dünyanın dört bir yanından müzik kayıtlarını toplayan ve muhafaza eden ARChive of Contemporary Music (ARC), geniş plak koleksiyonunu dijitalleştiriyor. Özellikle 20. yüzyılın başlarında oldukça popüler olan 78rpm müzik kayıtlarını bulup, koruma altına alan Great 78 Project'i halka açmak için yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren ARC, bugüne kadar 50 binden fazla plağı dijitalleştirdi ve Internet Archive'a yükledi.
     
    Kâr amacı gütmeyen dijital bir kütüphane olan Internet Archive'a bugüne kadar 200 binden fazla kayıt bağışlandı. Çoğu 1950 öncesine ait olan bu kayıtların büyük bir bölümü bugünkü plaklarda kullanılan resinden değil gomalaktan yapılmış. 20. yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılan gomalak, fazla kırılgan olduğu için 60'lı yıllarda yerini başka hammaddelere bıraktı.
     
    Gomalaktan yapılan bu plaklar fazlasıyla hassas olduğu için dijitale aktarılmamaları halinde ileride dağılıp yok olma ihtimalleri oldukça yüksek. Bu yüzden ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive ortaklığında gerçekleştirilen bu dijitalleştirme çabası eski kayıtların muhafaza edilmesi için büyük önem taşıyor.
     
    Internet Archive öncelikli olarak nadir bulunan ve günümüzde pek popüler olmayan müzik türlerinden kayıtları dijitalleştiriyor. Bluegrass, yodeling ve blues'ün ilk yıllarına ait kayıtlar Internet Archive'ın öncelik verdiği müzik türlerinden bazıları.
     
    Bu eski kayıtların dijitale dönüştürülmesi son derece meşakkatli bir süreç. Kayıtları en doğru şekilde saklamak isteyen uzmanların plağı çalarken hangi iğneyi kullanacakları veya mikrofonu nereye yerleştirecekleri gibi ufak detaylara bile dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra 1920'li yıllara kadar kayıtlarda standart bir oynatma hızı olmadığı için dijitale aktarırken kaydın hangi hızda çalınması gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor.
     
    ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive'ın ortak çalışmasıyla dijital ortama aktarılan eski kayıtlara buradan ulaşabilirsiniz. 







  • For those who seek perfection there can be no rest on this side of the grave.

  • yeni nesil laser scan gramafon ses okuyucusuyla bu işi yapıyorlarsa çok iyidir.
    ama normal ekipmanla yoksa zaten benzer kopyaları youtube de fazlasıyla var zaten !

  • Güzel bir oynatıcı ilet ile tadından yenmez

  • Tamam da saçma olmuş. "Plak" nedir nasıl dinlenir kimse bilmiyor, herkes POSER anasını satayım.
    D&R da kristal kafalı pikaplara istiyorlar 500 lira, çöp ses alıyorsun.
    Plaktan nasıl ses çıkar desem kaç kişi kafadan anlatacak ? adamın suratına bakarlar.
    Plak, üretimden dinlemeye analog olmalıdır ki, "plak" sesini alabilesin.
    Sen gidiyorsun 500 lira, içinde entegre olan bir pikap alıyorsun, iğnesi kristal, plak alıyorsun dijital kayıt edilmiş mabel matizmiş bilmem teoman falan plağı. Diyorsun ki işte plağımdan vazgeçemiyorum. sesi çok old school #eskiler #oldbutgold #plağın sesi bir başka falan. Öl.
    Bir kere, şarkının kayıdı analog mikserlerle yapılması gerekiyor, plağı dinlerken en azından manyetik kafa ve kaliteli iğne olması gerekiyor, dinlediğin pikap hiçbir dijital pre-amp tan geçmeden direk amfiye gidecek, amfin de sesi analog işleyecek, dijital entegre barındırmayacak, dinlediğin hoparlörler dahi özel olmalı, bass-mid-treble ayrı hoparlörlerün olmalı ve hoparlör filtreleme devren de olmalı.Elektrik hattın düzgün topraklanmış, hoparlörlerin sert plastikten değil, kaliteli kumaş olmalı. bass-mid-treble hoparlörlerin kağıttan imal edilmiş olmalı.
    eğer "gerçek plak" deneğimi yaşıyorum diyorsanız, bunlara sahip olmalısınız. Pc den açıcan, dijital gelicek ses, pc den dijital işlenecek, amfileriniz de dijital olucak, diyeceksiniz ki "plak dinliyürüm". ağzım yarılır gülmekten. Foşur foşur middle ön temalı ufacık hoparlörlerden garip garip sesler geliyor, "eski datlar da bir başga olüyör" diyorlar. Poserlik böyle bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pranis -- 15 Ağustos 2017; 13:44:1 >




  • Haberi okuyup anladığınıza emin misiniz? Kimse gidip müzik marketlerde satılan plakları alıp dijitale aktarmamış. Adamlar 1900'lü yıllardan bu bana artık tek tük kopyası bulunan, kaybolmaya yüz tutmuş eserleri dijitale aktarıp koruma altına almış. Bunu yapanlar da işinin ehli insanlar. Hala gidip araya dsd, dac falan gibi terimleri karıştırıyorsunuz. Kendi kültürünüzü kanıtlama gibi bir derdiniz varsa gidip konu açın insanları bilgilendirin. Spotify kullanıcılarını eleştirerek, insanların neyi nasıl yapması gerektiğini kendi dar görüşünüzle alay ederek bir yere varamazsınız.
  • 1985 yılından beri dünyanın dört bir yanından müzik kayıtlarını toplayan ve muhafaza eden ARChive of Contemporary Music (ARC), geniş plak koleksiyonunu dijitalleştiriyor. Özellikle 20. yüzyılın başlarında oldukça popüler olan 78rpm müzik kayıtlarını bulup, koruma altına alan Great 78 Project'i halka açmak için yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren ARC, bugüne kadar 50 binden fazla plağı dijitalleştirdi ve Internet Archive'a yükledi.

    Kâr amacı gütmeyen dijital bir kütüphane olan Internet Archive'a bugüne kadar 200 binden fazla kayıt bağışlandı. Çoğu 1950 öncesine ait olan bu kayıtların büyük bir bölümü bugünkü plaklarda kullanılan resinden değil gomalaktan yapılmış. 20. yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılan gomalak, fazla kırılgan olduğu için 60'lı yıllarda yerini başka hammaddelere bıraktı.

    onu orjinal plak cızırtısı ile dinleyemedikten sonra onu alıp koklyamadıktan sonra aynı zevki vermez, pehhhh




  • Pranis arkadaş yarı cahil halde konuşmuş maalesef. Dayanamadım yazıyorum: Bir kere dijital plak diye bir şey yoktur, haliyle plak dinliyorsanız zaten analog bir şey dinliyorsunuzdur. Dediği gibi, bugün kayıtların birçoğu dijital yapılmakta ama plağa aktarılacak bir kaydın mastering'inin de buna uygun yapılması gerekir. Haliyle plak, yine plak oluyor; başka bir şey olmuyor. Bu ve diğer bazı işlemlerinse özellikle ülkemizde bazı firmalar tarafından kötü yapıldığı bir gerçek.

    D&R'lardaki pikaplar konusunda çok haklı. Tamamen haklı olduğu tek nokta bu zaten. Para tuzağı onlar.

    Plağı sadece sese indirgemek de büyük yanılgı. Bir insanın plak sevmesi için sesine hasta olmasına gerek yok. Nitekim plağın sesi falan bunlar saçma laflar. Analog kayıt daha samimi gelebilir ya da odyofilseniz analog takıntınız olabilir, anlarım, fakat analog kayıt dijitalden daha iyi olacak diye bir şey yok. Dijital kaydedilmiş pek çok albümün plağı da gayet iyi ses verir. Plağın koleksiyonculuk yanı var, kapağını sevip alabilirsin, ritüelistik yanı var... Yarım yamalak bilgilerle insanlara Öl falan demek çok komik. 90'lardan itibaren zaten birçok albüm dijital kaydedildi ve yurtdışında bunların plakları çıktı, şimdi daha çok çıkıyor tabii, demek istediğim şu ki o plaklar yine alındı, yine dinlendi, yine sevildi ve keyif verdi. Plak = analog kaydedilmiş parça diye bir eşitlik yok.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.