Şimdi Ara

Araştırmacılar hastalıkları tedavi eden çip geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Araştırmacılar hastalıkları tedavi eden çip geliştirdi 

     
    Hastalıkları ve yaraları anında tedavi eden cihazlar, bilim kurgu filmlerinde zaman zaman rastladığımız şeyler. Ohio Eyalet Üniveristesi'ndeki araştırmacılar ise hayali bile oldukça şaşırtıcı olan bu düşünceyi gerçeğe dönüştürdü. Üniveristesi'deki Wexner Tıp Merkezi'nde görev yapan araştırmacılar, tek bir dokunuşla organlardaki problemleri çözebilecek bir çip geliştirmeyi başardı. Çip hücreleri yeniden programlayarak yaraları ve hastalıkları tedavi edebiliyor. 


     

    Cilt Hücrelerini Yeniden Programlıyor 

    Hastalıklı bölgeye yakın olacak şekilde cilde yerleştirilen çip, doku nanotransfeksiyonu (TNT) adı verilen işlemi uygulayarak cilt hücrelerine yeni genetik kodlar girip onları; bazı hastalık veya yaralanmaları tedavi etmek için gereken hücrelere dönüştürüyor. Böylece cilt hücreleri, o an rahatsızlığın bulunduğu bölgede en çok ihtiyaç duyulan hücreye (tedavi hücresine) dönüşmek üzere yeniden programlanmış oluyor. 


     

    Wexner'de bulunan Rejeneratif Tıp ve Hücreye Dayalı Terapiler Merkezi Müdürü Chandan Sen, tüm bu süreci "Saniyenin küçük bir kısmında bütün işlem gerçekleşiyor. Çipi yaralı bölgeye dokundurmanız yeterli, sonra kaldırın. Bu noktadan sonra hücre, yeniden programlanmaya başlıyor." ifadesiyle aslında tıp dünyasını tamamen değiştirebilecek bir yeniliği özetledi. Üretilen çip, özellikle yayılmacı olmayan bir gen terapisine ve hücresel yeniden programlamaya yeni bir yaklaşım getiriyor.


     

    Geliştirilen çipin kullanıldığı testlerde alınan sonuçlar da umut verici. Çipi, bacakları yaralı olan fareler üzerinde test eden araştırmacılar, çipi yaralı farelerin bacaklarına uygulandığında, bu bacaklardaki kan akışı meydana geldiğini, vasküler taramaların ortaya çıktığını ve sorunun kısmen ya da tamamen giderildiğini gözlemledi. Chandan Sen deneyde farelerin cilt hücrelerini vasküler hücreler haline getirmek için yeniden programladıklarını dile getirdi. 


     

    Araştırmacılar hastalıkları tedavi eden çip geliştirdi 
    Çip uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra farelerin bacaklarındaki değişim 
     
     
    Deney hakkında detaylı açıklama yapan Sen, "Bir hafta içinde dönüşümü fark etmeye başladık. Yaralı fareler üzerinde başka hiçbir tedavi yöntemi denenmemesine rağmen, aktif kan damarları iki hafta içinde oluştu. Üçüncü haftaya gelindiğinde, bacaklar tamamen iyileştiler. Daha heyecan verici olan şey ise bunun sadece cilt üzerinde değil, herhangi bir doku türü üzerinde de çalışması." diyerek çipin yaralı farelerde ve pek çok dokuda işe yarar nitelikte olduğunu belirtti. 


     

    Fareler üzerinde yapılan deneyde başarılı sonuçlar alan araştırmacılar, bu teknolojinin insanlar üzerinde test edilmesi için gelecek yıl klinik çalışmaları başlatmayı planlıyor. Çipin, insanlar üzerinde de benzer etkiyi göstermesi halinde, hastalıkların tedavisi çok daha kolay hale gelebilir.
     
     
     
    Çipin tanıtımını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
     







  • Bu haberler de şu her sene çıkan yeni pil teknolojileri gibi olmaya başladı. Laf çok ama ortada birşey yok.

  • Bu ne ki, bizim üniversitelerde de ünisex tuvalet icat edildi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yalandan kim ölmüş ? bakın Kemal Kılıçdaroğlu'na halen yaşıyor :)

  • quote:

    Çipi yaralı bölgeye dokundurmanız yeterli, sonra kaldırın. Bu noktadan sonra hücre, yeniden programlanmaya başlıyor.

    inanılmaz.

  • Yahu bu ne siyaset aşkıdır arkadaş! Kaç yaşında adamlarsınız şu bir işe yaramaz siyaseti, saçma sapan beğeni almak ya da sırf görüş belirtmek olsun diye araya sokuyorsunuz. Yapmayın,etmeyin yorum okumamaya başladım artık haberleri okurken saçma bir şekilde sırf bir tarafı iğnelemek için laf söylemeler, alakasız siyasi tartışma yaratma çabaları falan iyi de kardeşim burası ülke gündemi bölümü mü? Niye yazıyorsun buraya? Bir bilgi alma hevesimiz var içine ediyorsunuz...
  • Doktorlardan biri çinli veya japon öbürü hintli.İmkan verilince dünyadaki her birey inanılmaz şeyler üretebiliyor.Amerikan rüyası bu.

  • Teknolojinin tıbba verdiği faydaları görünce çok mutlu oluyorum açıkçası.

  • oda bişeymi bizim organik hoşafımız var :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bbuzol

    Doktorlardan biri çinli veya japon öbürü hintli.İmkan verilince dünyadaki her birey inanılmaz şeyler üretebiliyor.Amerikan rüyası bu.

    Amerikan üniversitelerinde amerikan araştırmacı çok az zaten , hintli,koreli,çinli ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her şey onun izniyle olur !
    sebepler, niyetler ve vesileler ;= şifa Allah'tan dır !

    gün gelecek teknoloji dahada gelişecek
    sonra insanlar diyecek ki ; "dua değilde, teknoloji iyileştiriyor"
    ( bu söylemin altında <yaradan nerede> demek var gibi ! )

    ama cahil insan hep unutur ki ;
    teknolojinin gelişmesi ; iman sınavını daha zor bir soru haline getirmektedir. !
    çünkü iman kelimesi emin kelimesinin köküyle yakın olduğu için
    bir çok insan bilgisi olmadığında emin olamayacağı için haliyle iman da tam olmaz !
    ama yinede emin (iman) olduğunu söylemekte ! ama iman her şeyden önce emin olmakla olur !
    yani iman için cahil değil, bilgili olmak gerekir !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 10 Ağustos 2017; 9:25:44 >
  • Şimdi bilim insanları doluşur, engin bilgilerini beyan ederler. Kaçın, kaçın!...

  • Oha! Bilim Kurgu filmlerinden fırlamış gibi be. Çok iyi.

  • PurposeLess sinan P kullanıcısına yanıt
    Donanım Haberde her konudan en az 5-10 tane bilim insanı fışkırıyor
  • Gercekten cok ilginc ya...


    Vay be.

  • Virüs felan oluşturmasın sonuçta bu insan vücudunun parçası değil alerji oluşturursa geri tepmez mi.İyi fikir ama uygulamada düşündürücü.
  • Hastalıkları ve yaraları anında tedavi eden cihazlar, bilim kurgu filmlerinde zaman zaman rastladığımız şeyler. Ohio Eyalet Üniveristesi'ndeki araştırmacılar ise hayali bile oldukça şaşırtıcı olan bu düşünceyi gerçeğe dönüştürdü. Üniveristesi'deki Wexner Tıp Merkezi'nde görev yapan araştırmacılar, tek bir dokunuşla organlardaki problemleri çözebilecek bir çip geliştirmeyi başardı. Çip hücreleri yeniden programlayarak yaraları ve hastalıkları tedavi edebiliyor.


    Cilt Hücrelerini Yeniden Programlıyor

    Hastalıklı bölgeye yakın olacak şekilde cilde yerleştirilen çip, doku nanotransfeksiyonu (TNT) adı verilen işlemi uygulayarak cilt hücrelerine yeni genetik kodlar girip onları; bazı hastalık veya yaralanmaları tedavi etmek için gereken hücrelere dönüştürüyor. Böylece cilt hücreleri, o an rahatsızlığın bulunduğu bölgede en çok ihtiyaç duyulan hücreye (tedavi hücresine) dönüşmek üzere yeniden programlanmış oluyor.

    Telekom bizim eve internet getirtecek bekliyoruz bakalım...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.