Şimdi Ara

Clover Trail işlemcilerin Windows 10 sorununa Microsoft'tan açıklama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Clover Trail işlemcilerin Windows 10 sorununa Microsoft'tan açıklama 
    Microsoft’un güncel işletim sistemi daha fazla cihaza kurula dursun bir kaç gün evvel bazı cihazların uyumluluğunu yitirdiğine yer verilmişti. Üstelik sorun yaşanan modellerin donanımı yeni sayılabilecek düzeyde.

    Söz konusu Acer modellerinde bulunan işlemciler Atom Z2760, Atom Z2520, Atom Z2560 ve Atom Z2580 olarak rapor edilmişti. Raporda Windows 10 Creator’s Update’in yüklenmesi halinde çeşitli görünüm problemleriyle karşılaşılabileceği belirtilmişti. Bununla birlikte firmanın sorunun çözümü için Microsoft’la görüşeceğini de hatırlatalım. Soruna yongalardaki Imagination Technologies imzasını taşıyan entegre grafik birimiyle ilgili bir uyumsuzluğun neden olduğu da gelen diğer bilgiler arasında. Ayrıca HP'nin Envy X2 modeliyle de aynı sorunun yaşandığı rapor edilmekte.
     Clover Trail işlemcilerin Windows 10 sorununa Microsoft'tan açıklama
     

    Sadece güvenlik güncelleştirmeleri verilecek

     
    Neyse ki olayın yaşanmasının üzerinden kısa bir süre sonra Microsoft cephesi sorunla ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre sorun yaşanılan modellerin bulundukları yapıda 2023 ocak ayına kadar güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam edeceklerine yer verildi. Normalde Windows 10’un genişletilmiş destek süresinin 2025 yılında sonlanacağının altını çizmekte fayda var. Yani firma Windows 8’den yükseltme yapılarak Windows 10’a kavuşan bu cihazlara desteğini sanki Windows 8.1 kuruluymuş gibi 2023 yılında kesmiş olacak.

    Clover Trail işlemcilerin Windows 10 sorununa Microsoft'tan açıklama
    Sorunun yaşanması akıllarda Microsoft’un Windows 10’la birlikte geçtiği WaaS modeline dair şüphe uyandırdı. Normalde yılda iki kere yayınlanan yapılara 18 ay boyunca destek sunan firma, bu şekilde 2-3 yılda bir yeni sürüm çıkarmak yerine yeni özellikleri daha kısa periyotlarla buluşturuyor. Peki ya bilgisayarınıza verilen destek bir gün örnekteki gibi kesilirse? Kullanıcılar şu anda Microsoft’a gelişmeyle ilgili tepki göstermekte. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız.







  • Konu Intel ve Intel'in Imagination, MIPS mimarisine yatırım yaptıktan sonraki "Rakibimize kaynak sağlamamız rekabet şartlarına uymaz" bakış açısıyla, Imagination ile ortaklığını sona erdirmesiyle alakalı. Özellikle 2012 yonga setli ürünlerinden itibaren Imagination çipli hiçbir Atom işlemcisine güncel grafik sürücüsü çıkarmayarak 'rakibinin' imajını sıfırladı.
  • mesut çevik snapdragon 835 ile "ne windows 10'u gereksiz" gibisinden bişeyler demişti yakın zamanda yayınladığı bir video'da ancak şu işlemcilerle bile bugün windows10 şuanda kullanılabiliyor. yazılan modellerin en yavrusu z2520 işlemciyi asus telefondan biliyorum, aşırı ısınan bir işlemci. yük altında çalışmasına gerek yok, cep kaloriferi resmen. yavaş değil, çekirdek kapatsa belki daha randımanlı olabilir ısınma ve pil açısından onu da yapmıyor, aşırı pil tüketimi de mevcut. grafik işlemcisi halen eh işte denilecek seviyede, sgx544mp2 idare ediyor yani. bu işlemci eğer windows10 çalıştırıyorsa an itibari ile, 835 hayli çalıştırır, 835'ler bu işlemcilere göre çok çok daha performanslı. :)

    mesut bey sizi seviyoruz yanlış anlaşılmasın düşük güç tüketimi de en azından performans kadar önemli olmalı, bence sizler tarafından da vurgulanmalı buna da arasıra değininiz lütfen :)




  • Son zamanlarda AMD kendisini ne kadar iyi toparladı ve iyi işler yapmaya başladı ise, Intel de ise bir sürü sorunlar baş göstermeye başladı...

  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    İntel'e Feto sızdı galiba ,sapıtmaya başladılar.

  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    önce intel sonra apple imaginationu yolda bırakmış... planlı gibi.. halbuki vulcan da imagination ilklerden... mipse dönseydi şu an armı sorgulardık... ne filmler dönüyor o biçim.. format var..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: firat_kilic

    önce intel sonra apple imaginationu yolda bırakmış... planlı gibi.. halbuki vulcan da imagination ilklerden... mipse dönseydi şu an armı sorgulardık... ne filmler dönüyor o biçim.. format var..

    ' Vulcan ' dan kastınız nedir?



    Eğer bir low-level API olan Vulkan'dan bahsediyorsanız onu yarıyolda bırakan yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • firat_kilic kullanıcısına yanıt
    Intel'in büyüme planlarında EUV ve üst seri çözümler var. Bu düşük seri grafik çözümlerini içeren ürünler, hiçbir zaman Intel planlarında yer almadı. Bu, aslen Hector Ruiz dönemindeki AMD'nin Afrika'ya dönük Geode projesini engellemek için dışarıdan bakıldığında ona rakipmiş gibi gözüken sahte bir atılım.
    Intel asıl planından uzaklaşmış değil, ASML'nin ürettiği tüm EUV makinalarını satın alıyor. Tıpkı Apple gibi, bel bağlayacağı metroloji çözümlerine rakiplerinin erişimini önlemek için deyim yerindeyse ele geçirmek için davranıyor. ASML, %25 ciro artışı bildirdi sırf Intel'in aldığı 21 EUV makinasından; bu şirketlerin nihâi amaçları için ellerinden geleni esirgemedikleri çok büyük yatırımlar bunlar. ARM satıldı, Apple Qualcomm ile karşı karşıya geldi. Intel, alt seviyeleri komple terk etmenin aşamasında. Son çözümlerle işi yok. En ufak gelişme sunmuyor çünkü var olan kendi çözümleriyle niye rekabet etsin? Çalışmayan bozuk ürün bile üretse zaten halihazırda pazarın hakimiler. Apple nasıl cihazları kendinden başka hizmetlerin önünü açmasın diye LTE hızını yavaşlatıyorsa, Intel de ucu bucağını göremeyeceği teknolojik atılımlara açık çek sunmuyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: seglopsi

    mesut çevik snapdragon 835 ile "ne windows 10'u gereksiz" gibisinden bişeyler demişti yakın zamanda yayınladığı bir video'da ancak şu işlemcilerle bile bugün windows10 şuanda kullanılabiliyor. yazılan modellerin en yavrusu z2520 işlemciyi asus telefondan biliyorum, aşırı ısınan bir işlemci. yük altında çalışmasına gerek yok, cep kaloriferi resmen. yavaş değil, çekirdek kapatsa belki daha randımanlı olabilir ısınma ve pil açısından onu da yapmıyor, aşırı pil tüketimi de mevcut. grafik işlemcisi halen eh işte denilecek seviyede, sgx544mp2 idare ediyor yani. bu işlemci eğer windows10 çalıştırıyorsa an itibari ile, 835 hayli çalıştırır, 835'ler bu işlemcilere göre çok çok daha performanslı. :)

    mesut bey sizi seviyoruz yanlış anlaşılmasın düşük güç tüketimi de en azından performans kadar önemli olmalı, bence sizler tarafından da vurgulanmalı buna da arasıra değininiz lütfen :)

    Ek olarak ufak bir ekleme yapalım. X86 mimarisi üzerinde windows kullanılabilir zaten bu şekilde tasarlandığı için genelde sorun olmaz. Keza programlarıda sorun olmaz. Ama bu mimaride intelin elinde yani lisansları falan, amd bile intelin zoru ile zamanında verilmiş lisansı kullanıyor o kadar. Ki tekel zımbırtısına zamanında devlet tarafından verilmiş.

    Ama ARM mimarisi için aynı şey geçerli değil. ARM denilen mimari başından beri mobil cihazlar için tasarlandığı için güç tüketimi vs. de X86 mimarisi ile arasında uçurum var. Çünkü X86 hiçbir zaman mobilde olayım işte güç tüketimim az olsun gibi bir derdi olmadı. Öyle intel bey denedi atom bilmmene şu bu ile ama pek tutmadı. Ki onlarda zaten geliştirmeyi bıraktılar diye biliyorum.

    ARM ancak öyle değil zaten mimari farkı da sözkonusu windows'a gelirsek evet çalıştırır ama sen X86 uyumlu programı çalıştıramazsın. Mimari farklı yani ha microsoft windows'u uygun hale getirir çalıştırır ki zaten arm üzerinden windows'u çok denediler. Windows RT mesela örneğidir. Bunu da microsoft açıklama yapmıştı X86 destekli uygulamalar için de geriye dönük emülasyon yapacağız ve arm üzerinde çalışacak falan fistan da, intel hemen ardından yapın ama lisanslarımı en ufak şekilde çiğnerseniz ordu gibi avukatlar ile başınızı güzelce yakarım diye böyle çok güzel ingilizce açıklaması vardı. Öldürmem süründürürüm vs. vs. diye gidiyordu.




  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    intelin planında yer almadıysa hiç imagination kullanmamış olması lazım. Kullandıysa planında varmış. Plan imaginationu tuzaklamak olabilir. mipste geniş bir taban... imagination sadece cep tel powervr ekran kartı çipi demek değil... o tarz küçük grafik kartları ile ardunio tarzı atomlu ufak çok satan kartlar yapmakta mümkün... armınkilerden daha kuvvetli gpusu var.

    Mesela hayal kuralım... imgtec parası olsaydı ceptelde mipse girseydi (otomotiv iot fln da var) modemler mips tvler mips uydu alıcıları mips.. neyse cep telde mipsi benimsetseydi şuan dünya daha başka olurdu... o zaman apple bile arm cpu kullanamazdı :))) intelde mipsin yeni lisansından belki alırdı... vs...

    neyse çin ile ortaklık mipsi güneş gibi çıkartabilir... zaten geliyor lisans ücretleri çin cpusu filan mips kökenli..

    mipsi iyi okuyup araştırmak bilmek lazım...
  • ***Leopard*** kullanıcısına yanıt
    Powervr (imagination) Vulkan desteğini veren donanım/gpu olarak ilklerden demiştim. Khronos grup ölmez o ayrı konu...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.