Şimdi Ara

Intel'in 12 çekirdekli Core i9-7920X işlemcisinde baz frekans düşük

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
527
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel'in 12 çekirdekli Core i9-7920X işlemcisinde baz frekans düşük 
     
    Core i9 serisi işlemcilerini geçtiğimiz ay duyuran Intel, 10 çekirdek üstü modelleri için kimi detayları açıklamamış ve bu modelleri piyasaya sürmemişti. Kullanıcılarla buluşan güçlü Intel modeli olarak gördüğümüz Core i9-7900X'in üzerine yeni işlemciler gelmeye başlıyor.
     
    12 çekirdekli olan Core i9-7920X'in bazı detayları, resmi dökümanlarla birlikte ortaya çıktı. Intel'in fiyat listesinden alınan bilgilere göre 1189$ fiyatla gelecek işlemci, düşük saat hızıyla hayalkırıklığı yarattı. 14nm üretim geometrisiyle geliştirilen işlemcinin baz frekansı 2.9GHz.
     
    Turbo Boost 2.0 ve 3.0 frekanslarını henüz bilmediğimiz işlemci, 16.5MB büyüklüğünde Seviye 3 (L3) bellekle donatılmış. 10 çekirdekli Core i9-7900X ile kıyasladığımızda, %20 daha fazla çekirdek ile 400MHz frekans kaybı yaşayan işlemci, AMD'nin 12 çekirdekli modeline kıyasla baz frekans olarak 600MHz daha yavaş görünüyor.
     
      
    Intel'in döngü başına komut başarımı tek çekirdek için AMD'den daha yüksek olmakla birlikte aradaki 600MHz'lik frekans kaybı agresif Turbo Boost haritasıyla yükseltimezse, AMD lehine işleyebilir. Çünkü 12 çekirdekli Threadripper 1920X, frekans farkına ek olarak yaklaşık 400 dolarlık fiyat avantajını da beraberinde getirecek.
     
    Intel tarafında şu ana kadar yaşanan gelişmeler, AMD'nin Threadripper hamlesine karşı hazırlıksız yakalandıklarını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde raflara girmesi beklenen Core i9-7920X'e karşılık, AMD'nin Threadripper işlemcileri de Ağustos ayında çıkmış olacak.
      







  • İntel fena sıkıştı. İkinci bi Athlon devri yaşanacak...

  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Athlon devrini bilmem ama bu sefer AMD atı aldı ve Üsküdarı geçti bence, şimdi İntel düşünsün demenin zamanı..

  • erkansu E kullanıcısına yanıt
    Çok doğru söylüyorsunuz. Ama benim aklımda da su sorular kalmıyor değil;

    i5 8400 2.8GHZ geleceği söyleniyor. Ve bu işlemci 65W. HT desteği de yok. Overclock desteği de yok. Amd 65w 8/16 3 ghz işlemci sunarken intelin daha düşük frekanslı (-200 mhz) 6/6 işlemcisinin böyle tdp değerlerine sahip olması enteresan duruyor. İntel cidden sıkıntılı günler yaşayacak bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • g4560 daha iyi....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lorenzo__ -- 22 Nisan 2020; 20:14:47 >
  • Şimdi onlar düşünsün. Biz kullanıcılarda ucuz ve güçlü işlemci kullanalım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johan Elmander

    Çok doğru söylüyorsunuz. Ama benim aklımda da su sorular kalmıyor değil;

    i5 8400 2.8GHZ geleceği söyleniyor. Ve bu işlemci 65W. HT desteği de yok. Overclock desteği de yok. Amd 65w 8/16 3 ghz işlemci sunarken intelin daha düşük frekanslı (-200 mhz) 6/6 işlemcisinin böyle tdp değerlerine sahip olması enteresan duruyor. İntel cidden sıkıntılı günler yaşayacak bence.

    İntel market segmentasyonu yapıyor hocam. Bazılarınız 6 çekirdekli serin çalışan işlemci mi istiyorsunuz? Alın size 6/6 65W işlemci diyor. Ama tabi malesef 65W için elinden gelen 2.8ghz şu meşhur tek çekirdekleriyle. Ryzen sonrası pek de parlak durmuyor... Intel sıfırdan işlemci tasarlamadıkça bu kabus başından gitmeyecek. AMD 4 yılda tasarlayabildi. Intel güçlü imkanlarla en erken 2-3 yılda bitirebilir. Yanlız sonuç hiçbir şekilde garanti de değil yeni tasarım için. Önümüzdeki 2-3 yıl AMD nin pazarda at koşturacağı (geçmişe göre) yıllar olabilir. Ki daha 7 nanometre zen çekirdekleri çıkıyor önümüzdeki yılın ortası gibi...




  • Core i9 7900X 10 / 20 3.3 GHz 4.3 GHz (Turbo 2.0)
    4.5 GHz (Turbo 3.0) 13,75 MB 44 Skylake-X


    YCore i9 7920X 12 / 24 Belirsiz Belirsiz 16,5 MB 44 Skylake-X

    Skylake x sorunlu olsa 7900x de de olurdu bence uydurma haber gibi geldi ancak Erdi abimiz böyle saçma haber yapmaz doğru da olabilir. Ancak baz frekans en düşük frekans oluyor Amd ise zaten yapıalabilecek oc kadar haliyle satışa çıkıyor pek de oc yapılamıyor(Yani 2.9 ghz gözüküp 4.5 ghz e çıkıyor da olabilir...) ayrıca en düşük seviyedeki işlemcilerde yüksek frekans olur genelde intel'de çekirdek arttıkça frekansı düşürürler ufak ufak ancak gerektiğinde otomatik açılır ya da oc ile...
    Gerçi ben hala gereksiz buluyorum bu işlemcilerin hepsini çünkü 4k ekran alacak param yok 1080P full hd 60 FPS her türlü işimi görüyor 3930K 6 çekirdek 4.5 GHZ yetmediği bir oyun görmedim çıkacağını da sanmıyorum. Neden mi Konsollar yüzünden tabii ki de yani, ps5 bile çıksa yeterli performansı veremeyecek çünkü 400-500 dolar civarına sabitlendiler xbox da aynı şekilde yani pc de konsolu her türlü geçiyoruz zaten ancak her şey onlar baz alınarak geliştiriliyor. Ne yaparsanız yapın konsollar yeteri kadar gelişmediği sürece pc de bunlar tamamen gereksiz.Paranıza yazık bence paranıza konsol alıp oynayıp satın ya da eski pc ile devam edin size kalmış ancak bu işlemcilere bu kadar fahiş fiyatlar gereksiz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 19 Temmuz 2017; 18:15:14 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkansu

    Başka bir konu altına coffelake için idda edilen 6/6 i5 ve 6/12 i7'lerin saat hızlarının düşüklüğü ile ilgili şunları yazmıştım

    " Ancak saat hızları o tablodaki gibi olursa ilginç olur. Çok düşük geldi bana. Acaba TDP sorunu mu yaşıyorlar diye düşündürttü açıkçası."----" Şimdi x serisinde 140w tdp yaparsınız da, ana akım işlemcilerde 95w ötesi biraz fazla görünür. O açıdan 95W'ı 6 çekirdekle yakalayabilmek için mi saat hızlarını bu kadar kıstılar dedim . Intel verdiği TDP değerini çekirdekler baz hızda çalışırken ölçüyor. Yani işlemcileri 95W TDP verecek saat hızlarına çekmiş olabilirler kağıt üzerinde 95W TDPmiz var demek için. Yoksa turbo boost ile overclockla falan tdp yine uçabilir. Mesela işlemcinin 200-300 watt çekip 200W ötesi ısı(tdp) üretmesine katlanabiliyorsanız elbette 4.8 Ghz falan da olur muhtemelen."

    Görünen o ki intel tek çekirdeklerin yüksek TDP değerleri yüzünden çekirdek sayısı arttıkça işlemci ısısını kontrol etmekte zorlanıyor. Belkide bu yüzden kağıt üzerinde kabul edilebilir TDP değeri gösterebilmek için baz hızlarında ölçtüğü TDP için saat hızlarını düşürüyor. Kullanıcının günlük hayatta karşılaşacağı TDP turbo boost ve overclock ile ciddi değerlere ulaşabilir. Fan sesine, ileri seviye soğutma sistemlerine hazır olmalı intel alıcıları. Özellikle 6 ve üstü çekirdeklerde.

    Tdp için söyledikleriniz amd için de geçerli olabilir.

    Tdp işlemci hızı dışında başka şeylerden de etkileniyor. Mesela tek modül veya iki modül ram takılı olması veya bellek hızından da etkileniyor. 2133mhz yerine 3000mhz bellek kullanınca işlemci içindeki bellek kontrolcüsüne daha fazla voltaj gidiyor ve işlemci daha fazla ısınıyor.

    Tdp için detay verilmesi lazım bence. 65-95w tdp demek çok yüzeysel kalıyor. Mesela ryzen işlemcilerin oyunlarda kullanım oranı düşük max tdp ye ulaşmıyor bile çoğu zaman. Ama yük testine bakınca amd sistem benzer tdp li i7 sistemden daha fazla güç çekiyor.




  • Belliki tdp değeri yüksek, çok ısınan bir işlemci bu yüzden frekansı düşük tutmuşlar. İntel fena sıkıştı.
  • sınav_testmis_kanka S kullanıcısına yanıt
    Pörfekt bi' avatar - yorum uyumu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Frost05

    Pörfekt bi' avatar - yorum uyumu

    Kanki-panpi-canki tarzında yorum.
  • Yapilacak bir sey yok, cekirdek sayisi arttikca cekirdek hizlari ya dusecek ya da ancak bu kadar bir degere cikacaktir.



    Amd'nin oyle boyle degil, devasa bir uretim teknolojisi avantaji var. Teoride 8 cekirdekli cipi 4ghz tutturuyorsa, ki tutuyor, dual cip 64 cekirdekli islemcisine kadar bu degere ulasir. Tek yapması gereken en iyi bin edilmiş çipleri alıp güç tüketimini en aza indirgemek.



    1800x 7820x karsisinda oyun disi benchlerde 10% kadar geride. Yuksek cekirdek sayisi ve daha dusuk cekirdek hiz degerleriyle o avantaj tersine donusecek. Artik AVX 512 de kapatmaz o farki.



    Amd'nin daha fazla bellek ve pci lane avantajini da ekleyince intel'in ozellikle datacenter/enterprise ve yapay zeka alanlarinda isi vahim. Hani fiyat avantaji o kadar bariz ki rakamlari yazmiyorum buraya.



    Amd ciplerini birbirlerine yapistiriyormus... Nasil derler, havlayan kopek isirmazmis. Intel'in artik isiracak disi kalmadi, o denli hantallasti, yaslandi.



    Intel'e yine sadece pis yollara basvurmak kaldi.


    https://youtu.be/XtftUHGfoNc



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 20 Temmuz 2017; 0:35:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tek ve buyuk cpularin devrinin bittiginin en net gostergisi. Amd cok akilli hamle yaparak birden fazla kucuk cpuyu birbirine bagladi ve rekabette geriden gelip one gecti. Devir artik hem gpu hem cpu da coklu birimlerin birbirine baglanmasi ....

  • AMD bu sene İNTEL'i resmen darma duman etti şu hale bak adamlar ne yapacaklarını şaşırdı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.