Şimdi Ara

İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde buzdağı koptu: Deniz seviyesi yükselebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
1.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Antarktika’daki Larsen C buz sahanlığında bulunan derin çatlak yıllardır bilim insanları tarafından kaygıyla izleniyordu. 1995 yılında Larsen A buz sahanlığında gerçekleşen çöküş ve 2005 yılında Larsen B sahanlığında yaşanan büyük kopuşun bir benzerinin yaşanmaması umut edilirken çarşamba günü korkulan oldu. Larsen C’deki çatlak dev bir buz dağını anakaradan ayıracak şekilde parçalanırken yaklaşık olarak İstanbul’un 4 katı büyüklüğünde(6000 kilometrekare) yüzölçümüne sahip olan dev bir buzdağı oluştu.

     

    İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde buzdağı koptu: Deniz seviyesi yükselebilir 

    Dünyanın en büyük dördüncü buz sahanlığı olan Larsen C, buz sahanlığının yüzde 12’sini oluşturan ve bir trilyon ton ağırlığında olan dev buzdağının ayrılmasıyla birlikte 5. büyük buz sahanlığı haline gelirken uzmanlar yeni buzdağının hareketlerinden endişe duyuyor. Kitlesel olarak haritaların yeniden çizilmesini gerektirecek kadar büyük olan buzdağının güneye yani daha sıcak sulara doğru ilerlemesi, erimeye başlaması veya gemilerin güzergahlarına giderek tehlike yaratması şu an için öngörülen tehlikelerden sadece birkaçı.

     

    NASA Tahminde Bulundu 

    Dev buzdağını kopma anından çok kısa bir süre sonra takibe alan NASA, MODIS isimli uydusuyla buzdağını takip ederken önceki kopmaları da göz önünde bulunduran bir tahminde bulundu. Larsen buz sahanlığından kopan bir önceki buzdağının izlediği yolu belirten NASA’ya göre kopan buzdağı Güney Atlas Okyanusu’nda kuzeydoğuya doğru gitmeden önce Antarktika Yarımadası kıyıları boyunca kuzeye doğru sürüklenecek ve bölgedeki gemiler için tehdit oluşturmayacak. Sürüklenen buzdağı uydular aracılığı ile yakından takip edilecek.

     

    Tabi NASA’nın bu tahmini bir önceki buzdağının hareketlerine göre şekillenmiş. Uzmanların ortak görüşü ise kopan buzdağı bugüne kadar kaydedilen en büyük buzdağlarından biri ve ne yönde ilerleyeceğinin tahmin edilmesi oldukça zor. Yıllardır buz sahanlığını inceleyen Swansea Üniversitesi’nden Profesör Adrian Luckman’a göre buz dağı tek parça olarak kalabilir ancak büyük ihtimallere küçük parçalara ayrılacak. Parçalardan bir kısmı on yıllarca aynı bölgede konumu korurken bir kısmı ise sıcak sulara doğru ilerleyecek ve Güney Amerika’yı ziyaret eden gemilere tehdit oluşturacak.

     

    Türkiye'yi de Etkileyebilir 

    A68 ismiyle anılacak olan buzdağının kopması henüz suda yüzdüğü için deniz seviyesinde herhangi bir yükselmeye neden olmuş değil ancak A68 küçük parçalara ayrılırsa bu küçük parçaların hareketleri deniz seviyesinde değişikliklere neden olabilir. Almanya’nın önde gelen yayın organlarından Bild’in haberine göre ise her ne kadar şu an için beklenmeyen bir senaryo olsa da tüm buzulların tamamen erimesi deniz seviyesinin 65 metre yükselmesine neden olacak. Bu yükselmeden en çok etkilenen şehirler ise Stockholm, Amsterdan ve Berlin olacak. Bild bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde İstanbul'un ve Türkiye’deki kıyı bölgelerinin de yükselmeden etkileneceğini tahmin ediyor.

     

    İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde buzdağı koptu: Deniz seviyesi yükselebilir

    Kutup araştırmacısı Robert Swan ise Larsen C ile doğanın insanlığa hızla yaklaşmakta olan bir felaket için son dakika çağrısında bulunduğunu düşünüyor. 2100 yılına kadar dünya genelinde deniz seviyesinin 1 ile 1.5 metre arasında yükseleceği öngörülürken Swan’a göre A68 bu tahminlerin ötesinde bir yükselmeye neden olacak.








  • Buz katı haldeyken ve su sıvı haldeyken yaklasik aynı yoğunluğa sahiptir. Ve içi su dolu kaba buz doldurduğunuzda o hacim kadar suyun seviyesini yukseltir. O buz eriyince ayni hacime sahip kati buz sıvı suya dönüşür ve hacim değişmediğinden ve yoğunluk sabit kaldığından sıvı seviyesi değişmez.
    Alıntı.

    Edit: Anlatmak istediğimi bazıları yanlış anlamış. Karadaki buz kütlesi eridiğinde veya kırılıp okyanusa karıştığında su seviyesini belli bir seviye yükseltir. Bu haberde bahsedilen buz kütlesi şuan kırılmış okyanusta yüzüyorsa zaten suyu yükseltmiştir. Eridiğinde su seviyesi aynı kalır, zaten yükseleceği kadar yükseltmiştir. katı veya sıvı halde olması fark etmez. Aşağıdaki resimler daha açıklayıcı olur.

    İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde buzdağı koptu: Deniz seviyesi yükselebilir
    İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde buzdağı koptu: Deniz seviyesi yükselebilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 14 Temmuz 2017; 22:29:47 >




  • Amerika apple tesla ve elon musk üstün teknolojileri ile bu buz işini hallederler panik yapmayın

  • 65 metre demek he. 65 metre vay anasını be. Her ne kadar buz erise de su seviyesinin değişmeyeceği bir gerçek olsa da insanı yine de ürkütüyor bu haber. Haberde dediği gibi doğa felaketi bizlere bildiriyor. Ama tabi insanlar aynı tas aynı hamam. Umarım bu buz parçası birazcıkta olsa bir şeyleri, birilerini harekete geçirtebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MPT-76 -- 14 Temmuz 2017; 18:18:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı dolar yukseldiğinde, doları olan düşünsün diyen,
    Benzine zam geldiğinde, ben hep 100 liralık alıyorum diyen,
    insanlar gibi düşünürsek,
    biz bunu zaten görmeyiz ölürüz o zamana kadar boşver dememiz lazım :):):)

  • okyanusta kalırsa risk en az olacak galiba. aksi halde durum baya vahim

  • 65 Metre değildir olsa duramazsın.

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Aksine buzun hacmi aynı kütledeki sudan daha fazladır. O mantıkla erirse deniz seviyesinin azalması lazım.

  • A68 adı verilen buzdağının erimesi durumunda Deniz seviyesinin 65 metre yükselmesi çok abartı geldiğini düşündüğüm için bir araştırma yaptım. Kaynak linkinde böyle bir ibare bulamadım. Ama the guardian sitesinde aynı haberi buldum. O haberi okuduğumda farkettim ki, bir çeviri hatası var. The Guardian'ın haberinde "Tüm Antartika'nın erimesi durumunda Deniz seviyesinin 60 metre civarı yükselebileceği yazıyor. Lütfen haberi düzeltelim.

    https://www.google.com.tr/amp/s/amp.theguardian.com/world/2017/jul/12/giant-antarctic-iceberg-breaks-free-of-larsen-c-ice-shelf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheExtasyOfCold -- 14 Temmuz 2017; 18:43:51 >




  • 1. Haberin sonunda su seviyesinin 2100'e kadar 1-1,5 m yükselmesi bekleniyor yazıyor. O zaman bir buzul su seviyesini nasıl 65 m yükseltiyor.
    2. Buzun erimesi su seviyesini yükseltmez. Hatta deniz üzerindeki buzulların hiçbir hareketi seviyeyi yükseltmez. Ancak karadan gelecek buzullar yükseltir.
    3. Buzul zaten güneyden geliyor güneye değil kuzeye hareket eder.

  • Buzun su seviyesinin üstünde de devasa kısmı var.Bunu hesaba katmadan deniz seviyesi yükselmez falan yazmayın
  • Virinom V kullanıcısına yanıt
    0 °C'de, buzun yogunlugu 0.917 iken ayni sicaklikta sivi suyun yogunlugu 0.999 g/cm3'dür.
    Altıntı.

    Aynen benim demek istediğim suyu yükseltmez.
  • Bordo klavyeli bilim adamlarımız konuya gelmiş
  • cyberfalcon C kullanıcısına yanıt
    Hayır o değil de, gerçekleşmesi halinde İstanbul ve Türkiye’deki kıyı bölgelerinin de yükselmeden etkileneceğini tahmin ediyormuş. :)

  • Kıyamet senaryolarında Hollywood'a rakip olur bunlar.
  • Siz daha Paris anlasmasi icin pazarlik yapadurun, bitirene kadar sular altinda kalacaksiniz. Insanoglundaki bu hirs ve aptallik oldugu surece yok olmaya mahkumuz ...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: s_mail

    65 Metre değildir olsa duramazsın.

  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Liselerde öğretilen çok temel bir bilgidir:



    Aynı kütledeki buzun hacmi, suyun hacminden daha fazla olur. Dolayısıyla özkütlesi de düşer. Bu sebeple soğuk sularda denizin altında yaşayan canlılar tehlike altında kalmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elleme yukselsin anasını satayım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.