Şimdi Ara

Ateş de sıvı maddeler gibi koyuldukları kapların şeklini alabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
3.993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ateş de sıvı maddeler gibi koyuldukları kapların şeklini alabilir mi?

Ateşin maddesel olarak başka bir hali var mıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 4 Mart 2007; 22:31:44 >

• mesela buyuk br ates yaklıp demir bir kapa koyabilrsen o kaptan dısarı çıkmaya çalışcaktı içerdeki basınc yukselcektir ama kap guclu olup buna dayanırsa atesde genişlemeye devam etmeye çalışcak olursa kabın şeklini alabilir diye dusunuyorum...ama maddesel olarak baska bir hali olabileceine inmıyorum...
  • almaz
  • Sorunun soruluş amacını anlayamadım ama, ateş de içerisinde bulunduğu mekanın şekline uyar. Mesela bir soba borusunun içinde yükselen alev, soba borusunun şeklini alacaktır.
  • Şu ana kadar üç cevap.
    Üçü de farklı.

Sorunun soruluş amacı ise;
    Akşamüstü elektrikler gitmişti. Mum yakmak zorunda kalmıştım.
    Düşünürken aklıma geldi.
  • aslında @kaotika yla hemen hemen aynı cevabı wermişiz bana gore alır..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ömer

Şu ana kadar üç cevap.
    Üçü de farklı.

Sorunun soruluş amacı ise;
    Akşamüstü elektrikler gitmişti. Mum yakmak zorunda kalmıştım.
    Düşünürken aklıma geldi.

soruda ilginç ama baya....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • genelde ateşi koyduğun kap ateşin şeklini alıyo,

mesela ben bi ara şu pet kola şişelerine koyuyum demiştim ama şişe falan kalmadıydı
  • akışkanlar dinamiği ve termodinamik bilgisi olmadan verilen cevaplar olayın karmaşıklığını anlatamaz
  • Ateş bir gazdır.Her ne kadar hareketli olsa da(normal gaz hareketlerinden farklı olarak) koyulan bir kabın şeklini alır.Örneğin çay tabağına kolonya dökün ve çakmak ile yakın.Ateş tabağın içerisine yanacaktır.Fakat eğer ki ateşi kapalı bir kaba koyarsanız sönecektir
  • ateşin zaten bi şekli vardır ama soruda kasıt alevse agzı açık bi kabın şekline bürünebilir...
  • Benim bildiğim kadarıyla da ateş enerji seviyeleri yükselmiş atomların ve elektronların oluşturduğu bir bulut. Bu bulutun parlamasının sebebi ise enerji yüklenerek seviyeleri yükselmiş olan elektronların bir süre sonra enerjilerini foton şeklinde yayarak eski yörüngelerine dönmesi. Bazen dikkat ederseniz güçlü alevlenmelerde ışık kaynaktan ufak bir mesafe sonrasında oluşuyor. Yüksek seviyedeki elektronların geri dönüş yaparken parladıkları bölge buradan itibaren başlıyor. Bu haliyle ateşi kapalı bir cismin içine alıp şekillendirebiliriz ama gerçek anlamda kabı dolduramayız. Çünkü enerji yüklenmiş atomlar sürekli saçılım halinde ve yer çekimini yenerek "kabın içine konulma" durumunu geçersiz kılıyor.
  • yahu buradaki ateş için oksijen gerekli , olayı radyasyonla ışıma ile ilişkilendirmeyelim.Güneşteki ateş ile mumun olayı benzer görünmesine rağmen farklı olaylar .Birisi kimyasal diğeri nükleer .

Kimyasal yanma için akışkanlar mekaniğinin prensipleri geçerlidir.Isı yayılımı için de themodinamik prensipleri.Arkadaşın sorusu her ikisini de içermekle birlikte esas olan akışkanlar mekaniği prensipleridir.Olayın kolay irdelenmesi için benzetme yöntemini kullanayım.Eğer bahsettiğiniz cisme gaz veya sigara dumanı üfleseniz.Aynı alevin davranışını sergiler.Tek önemli var alevli yanma da ısı transferi söz konusu olduğu için sıcaklık artışı ile oluşacak durumu da göz önüne alarak modelleme yapılır.Temel olarak kapalı alanlar için farklı prensipler , açık hava girişi olan sistemler için farklı modellemeler yapılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 13 Mart 2007; 9:33:27 >
  • Ateş bulunduğu yerin (kabın vs.) tam olarak şeklini alamaz ama. Bunun da nedeni gaz oluşudur yanılmıyorsam.
  • alev özgürdür şekli olmaz ....
  • şimdi de benim aklıma geldi:
    mum alevinin karakteristik şekli nası oluşur? yani niye o şekil de başka bi şekil değil?
    enerji korunumu en yüksek şekil o olabilir heralde ama daha detaylı açıklayabilir misiniz?
  • Mum alevinin şekli konveksiyon akımlarıyla ilgili.
  • 2 sistemin beraber işlemesinden kaynaklanmaktadır.

1-akışkanların davranışı(sıvılar gazlar aynı prensipler ile hareket ederler)
    2-ISI transferi

bu konular ile alakalı basınç ,doğal sirkülasyon prensipleri ve kuralları, oksijen dağılımı, havadaki nem oranı gibi birçok olay yanmaya etkide bulunabilmektedir.

quote:

Orjinalden alıntı: Odysseus347

şimdi de benim aklıma geldi:
    mum alevinin karakteristik şekli nası oluşur? yani niye o şekil de başka bi şekil değil?
    enerji korunumu en yüksek şekil o olabilir heralde ama daha detaylı açıklayabilir misiniz?
  • bence ates yanan maddenin tepkimesidir(Kimya derslerinde öyle öğrendim)Bu nedenle sürekli gaz çıkısı olur.Kabın seklini almaz ama cıkan gaz alır.
    Baska bir düşüncemse yanan madde kabın taban alanınca yer kaplıyosa alabilir.
  • oncelikle ates olmasi icin oksijen e ihtiyac vardir yani kapali kapta ates olmaz olsa da cok kisa surer yani ortamdaki oksijen bitene kadr eger acik kapta dersek ates en ustte tek bir noktada birlesir (ya da oyle gozukur orn:kamp atesi) kucuk bir kapta buyuk bir ates yaparsak kabin icinde kalan kisim kabin seklini alir ama yine ustte tek noktada birlesir...

biraz karmasik anlattim ama anlamanizi umuyorum
    yardim edebildiysem ne mutlu bana
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.