Şimdi Ara

Nvidia ekran kartı dünyasında radikal değişime hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yüksek performanslı ekran kartları sadece oyunlarda değil, yapay zeka uygulamalarından otonom araçlara kadar geleceğin yüksek potansiyel taşıyan tüm alanlarında kritik öneme sahip. Ancak ne var ki, mevcut GPU tasarımlarıyla daha ileriye gidebilmek her geçen gün zorlaşıyor. TSMC, Samsung, Intel ve GlobalFoundries gibi döküm firmalarının yeni nesil üretim geometrilerini olgunlaştırma hızı, GPU'ların jenerasyondan jenerasyona performans artışıyla örtüşecek tempoda ilerlemiyor. İşte bundan dolayı GPU'ların zar alanında istenilen hedefleri tutturması zorlaşıyor, büyük GPU tasarımlarında da verimlilik problemleri ortaya çıkıyor.
     
    Nvidia ekran kartı dünyasında radikal değişime hazırlanıyor 
     
    Tek bir silikona daha fazla transistör eklemenin daha zorlaştığı günümüzde, arayışlar devam ediyor. MIT Technology Review tarafından yılın "en akıllı" şirketi seçilen ve son bir senede piyasa değeri 3 kat artış gösteren Nvidia, önündeki temel problemleri aşabilmek adına dev bir kadroyla akademik araştırma yapıyor. Nvidia mühendislerine Arizona ve Teksas Üniversiteleriyle birlikte Barselona Süper Bilgisayar Merkezi'nin eşlik ettiği araştırma grubu, MCM olarak telaffuz edilen ve örneklerini CPU tarafından gördüğümüz/göreceğimiz tek zarda çok yongalı tasarım üzerinde araştırma yürütüyorlar. Monolitik GPU tasarımının takıldığı sınırları aşmak isteyen Nvidia, kendi içerisinde ayrı sorunlar getiren tek bir baskılı devre kartında birden fazla GPU yerleştirmeyi de sürdürülebilir bulmuyor. Örnekleri daha önce Nvidia ve son olarak Radeon 295 X2 modeliyle AMD tarafından denen, SLI/CF'nin tek kartta işletildiği yönteme de sıcak bakılmıyor.
     
    Daha radikal bir tasarım arayışına giren Nvidia, çok sayıda GPU modülünü tek bir paket olarak sunabilmek için paketleme teknolojilerine yoğunlaşıyor. Fiji GPU tasarımında HBM belleklerin aynı GPU yüzeyine entegrasyonu için paketleme tarafında üçüncü parti firmalarla işbirliği yapan AMD, ileri mühendislik toplantılarında bunun zor ve karmaşık bir süreç olduğunu söylüyordu. Nvidia tarafı ise akademik kadroyla birlikte üretimi ucuz ve basit olan nispeten küçük GPU tasarımlarını aynı pakette bağlamak istiyor. Araştırmacılar hızlı bir bağlantı mimarisiyle GPU modüllerinn terabyte/saniye bantgenişliğiyle haberleşebileceğini söylüyor.
     
    Nvidia ekran kartı dünyasında radikal değişime hazırlanıyor 
     
    Kendi GPU simülatörüne sahip olan Nvidia'da, araştırma takımı, sanal yongalarla çok sayıda test gerçekleştirildi. Model olarak ele alınan kavramsal MCM GPU'nun hem GPU performans ölçeklemesi için çok iyi sonuç verdiği hem de maliyet ve enerji tasarrufu sağladığı anlaşılmış. Çalışmaya göre üretilebilir MCM GPU tasarımı toplamda 256 SM ünitesiyle, bugün 128SM ünitesine sahip mümkün olan en büyük monolitij GPU tasarımından %45.5 daha yüksek performans verebiliyor. Daha farklı bir tabloda MCM GPU'nun aynı konfigürasyondaki çok GPU'lu (Radeon 295 X2 tasarımı gibi) karta göre %26.8 daha performanslı olduğu, aynı özellikteki bir monolitik GPU (günümüzdeki tek GPU tasarımı) ile kıyaslandığında ise %10 yavaş olduğu anlaşılmış mevcut GPU'lar arası olgunlaşmamış bağlantı simülasyonuyla.
     
    Gelen bilgilere göre Navi GPU ailesiyle AMD de benzer bir tasarım sunabilir.







  • Hocam teknik detay bilmeyen arkadaşlar için özet geçseniz

    (Mesela ben)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amd 'nini Navi 'nin üst tabanı için düşündüğü benzer bir yöntem gibi. Bazıları 295 x2 gibi diyecek ama değil. Öyle bakr isek Nvidia Titan Z 'de de benzer kullanmıştı zaten. Yalnız mcm yapısında maliyetlerinin fazla olacağı söyleniyordu. 1 pakette 4 ayrı gpu ve ayrı ayrı tüketecekleri güç anlamına geliyor. Enerji bakımından nasıl yansıyacak acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi techniquest35 -- 4 Temmuz 2017; 17:14:49 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nvidia ekran kartı dünyasında radikal değişime hazırlanıyor
  • Nvidia bunun üzerine çalışıyor ancak AMD Navi'yle birlikte seneye bu çözümü hayata geçirecek zaten. Radeon GPU yol haritasını hatırlarsanız Navi'nin yanında "Scalability" yazıyordu. O scalibility yani ölçeklenebilirlik MCM'lerin GPU alanına taşınması anlamına geliyor. Bu noktadan sonra önemli olan küçük zarın verimliliğini arttırabilmek olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 4 Temmuz 2017; 17:27:17 >
  • AMD once 1080'e rakip bir ekran karti cikartsin da navi mavi ne yapacaksa sonra yapsin. 13 ay oldu 1080 cikali, 1080ti'i soylemiyorum bile, ayiptir yahu. 2k 144hz freesync monitor alan insanlarin tek sucu radeon'a guvenmek oldu, surunup duruyorlar rx580'le. Neyse ders oluyor boyle boyle insanlara da. Ama AMD'nin kullanicilarin gozunde ryzen'la kazandigi crediyi vega'yla harciyor olmasi gercekten uzucu. Keske 1080 rakibi vegayi zamaninda cikartabilselerdi. Bu iki tarafin kullanicilarinin da isine gelecek bir gelisme olurdu cunku. Ama su an gordugum nvidia'nin volta'yi ya geciktirecegi ya da 1080ti hizinda daha dusuk tuketime sahip kartlar olarak piyasaya cikaracagi keza adamlarin 1 yil once urettiklere karta rakip yok daha :/
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Nvidia'dan böyle bir hamle bekliyordum. Her fırsatta amd cpu tarafında mcm kullanarak nasıl uygun fiyata, performanslı işlemci ürettiği ve intel'in büyük çekirdek çapıyla, özellikle server enteprise gibi çok çekirdeklerin kullandığı pazarda sıkıntıya girdiğini söyleyip durduk. Ve amd'nin navi ile de aynısını yapacağını biliyoruz. Şu anki nm üretim sınırını aşmanın bilinen başka bir yolu yok.

    Nvidia işte İntel gibi vizyonsuz değil. Aklıma takılan şey, kim bunu ilkin başarırsa bunun patentini alıp diğer firmayı sıkıntıya sokabilir. MCM biliyorsun yeni bir şey değil, birçok firma kullandı. Mesele aralarında haberleşmenin hızı, geçikmenin olmaması.

    Nvidia'nın kaynakları bol, bunu ilkin çözüp patentini alırlarsa, amd karşısında kullanırlar. Böyle şeylerde bencil ve aç gözlü bir şirket. Ekran kartı bizim icadımız diye sağa sola patent davası açmıştı.

    AMD ilkin çözerse en azından patentini alıp, güzel bir "royalti" toplamasını umuyorum. Daha fazla kaynağa ihtiyacı var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 4 Temmuz 2017; 18:45:38 >




  • zivolder kullanıcısına yanıt
    Normalde ilk çıktığında o güç kablosu yoktu. Kartı aldığın zaman yanında harici 300 Watt lık güç kaynağı veriyorlardı. O kabloyu sonradan icat ettiler. 5 6000 Rulezzz...

  • Daha Rx Vega cikmadan zirlamalar baslamis. Fenin amaci belli Rx ile karsilastirmak sacmaligin daniskasi ...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    Normalde ilk çıktığında o güç kablosu yoktu. Kartı aldığın zaman yanında harici 300 Watt lık güç kaynağı veriyorlardı. O kabloyu sonradan icat ettiler. 5 6000 Rulezzz...

    Eskilerden kim kaldi :)
  • SLI CF bitecek. GPU büyüyecek.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: zivolder

    Nvidia ekran kartı dünyasında radikal değişime hazırlanıyor

    Teknoloji çok çabuk gelişiyor. Bu ekran kartı zamanında 14 milyon transistör ile en iyilerden bir de bir kaç giga flops performansı vardı.

    O zamanlar 300-400 Gigaflops sadece yüksek performans şirketler veya devletler için üretilen bilgisayarlarda vardı ve milyonlarca dolar maliyeti vardı.

    Şimdi ise Teraflopsluk kartları 300$ gibi fiyatlara bulabiliyoruz...

    Birde 250 nm'den 14 nm'ye...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 4 Temmuz 2017; 23:37:58 >




  • mimari küçülüyor ; evet
    ama mimarinin küçülmesi soğutma aralıklarının büyümesi anlamına gelir !

    fakat kar amaçlı olarak bu boşluklar daraltılınca aynı işlemcinin daha ufak kahverengi versiyonu ortaya çıkıyor !

    yaradan bile bize kocaman su soğutmalı beyin vermiş !
    en çoğun çalışan sistemler bile bir biriyle parazitleşmesin diye farklı bölgelerde !

    yani böyle dip dipe g*t g*te mimari yaparsanız
    yaradanın mimarisinden bile ilham alacak beyninizin olmadığı anlaşılır !

  • Çözümü basit ekran kartları 1 metre olunca rahat rahat yer bulunur. Şimdiden kol gibi ama daha büyük olması lazım. Zar alanı falan bol bol yet olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightsniffer

    Nvidia bunun üzerine çalışıyor ancak AMD Navi'yle birlikte seneye bu çözümü hayata geçirecek zaten. Radeon GPU yol haritasını hatırlarsanız Navi'nin yanında "Scalability" yazıyordu. O scalibility yani ölçeklenebilirlik MCM'lerin GPU alanına taşınması anlamına geliyor. Bu noktadan sonra önemli olan küçük zarın verimliliğini arttırabilmek olacak.

    GCN çıktığında da aynısı deniyordu. Hatta Raja gpu işinin başına geçtiğinde en çok kullandığı sözcük ölçeklenebilirlikti. Yani "scalability" yukarda bahsi geçen şey demek değil.
  • Hemen alttan tek bir cümle ile AMD'deki abilerin de eli öpülmüş, helal. :)

  • NVIDIA MCM üzerinden yaklaşık 7 yıldır çalışıyor , zamanla gerekli şartlar sağlanınca ortaya konulacaktır denmişti bir veya sonraki nesilde gelecektir. Zaten alttaki linkte NVIDIA nın söylemine bakın 2010 yılında 2018-2020 denmiş dikkat edilirse.

    NVIDIA nın AMD ye cevap verme amacı yok yani , zaten her şey roadmap e göre ilerliyor. Bilmeyen NVIDIA Echelon'u inceleyebilir
    https://insidehpc.com/2010/11/nvidia-reveals-details-of-echelon-gpu-designs-for-exascale/
    http://news.softpedia.com/news/Nvidia-Details-Its-Echelon-10-Teraflops-Processor-167242.shtml



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 6 Temmuz 2017; 15:24:15 >




  • turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Eyvallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Tahmin ettigim gibi, kritik nokta NUM, non unified memory.

    Bu mcm teknolojisi uzun zamandir bilinen (1970'lerden beri) ve cesitli yillarda intel/amd ve kim bilir baska daha bircok teknoloji firmasi tarafindan kullanildi. Anladigim kadariyla bugune kadar mevcut teknolojiyle, goturusu (latency), getirisini (genel tflop performansi artisini) dengelemiyordu.

    Farkli isimlerde de olsa nvidia ve amd'de bunun altyapisi var. Unified gpu ve IF.

    IF su an ryzen ciplerinde kullanildigi icin yeterince biliniuordur. O yuzden nvidia tarafina ayrintili linkleri paylasayim;

    https://devblogs.nvidia.com/parallelforall/beyond-gpu-memory-limits-unified-memory-pascal/

    https://devblogs.nvidia.com/parallelforall/unified-memory-in-cuda-6/



    Gpu ve cpu ekosistemi onemli oldugu bu linklerden anlasiliyor. Oncelik tabi yine oyun dunyasi degil. Asil hedef preofesyonel pazar, heterojen sistemleri pazara kabul ettirmek.



    Buradan bir kac onemli nokta on plana cikiyor;

    -Nvidia tarafinda bu teknoloji daha hazir olmaktan uzak gorunuyor. Volta cipin (812mm2)devasa uretimi buna isaret ediyor. Nvidia'nin Cpu tarafi olmadigi icin, heterojen sistemin olusturulmasi icin bu zorluklar cikaracaktir. Roadmap'inde buna dair bir bilgi yok.



    -Amd IF ile basarili oldugunu kanitladi. Amd'nin buna yonelik calismasini hemen hemen ayni yillara ait dosya ve sunumlarinda gorebiliriz. Cpu bunun bir ayagi ve daha karli oldugu icin ilkin buna yoneldi. Roadmap'inde Navi 1 en fazla 2 yil icinde cikacagi gorunuyor.



    Yani Amd bir "notch" onde gorunuyor. Onundeki en buyuk zorluk aslinda "kemikleşmiş" bir cuda ekosistemidir. Cpu+gpu heterojen sistemi basarili olursa pazar ama buna hemen adapte olur. Ryzen ile kazancla, bunun icin kaynak sikintisi olmayacagini umut ediyorum.

    Nvidia bu aciklamayi, daha ziyade "spot light"i amd'ye kaptirmamak icin yapti. Butun bu firmalar hisse senetleri, hissedarlarla calisiyorlar. Bir firmaya, hem su an icin hem de gelecej icin guven duyulmasi onemli.



    Amd bir notch onde dedim ama nvidia da, en azindan su an icin daha fazla kaynaga sahip ve muhendisleri de gayet akilli insanlar. Patentler de zaten sagda solda birilerin elindedir, oyle tahmin ediyorum. Dogal bir sonraki teknoloji adimi bu gorunuyor. Ryzen'lerde oldugu gibi, uretim ucuzlugu olmasini diliyorum. Rekabet de olsun ki 100dolarlik uretimi 1000 dolara satmazsinlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi judas28 -- 7 Temmuz 2017; 11:44:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.