Şimdi Ara

Nükleer füzyona doğru adım adım 'Sınırsız enerji artık daha yakın'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nükleer füzyona doğru adım adım 'Sınırsız enerji artık daha yakın' 
    Nükleer füzyon, dünyanın her tarafından bilim insanlarının yaklaşık 60 yıldır gerçeğe dönüştürmek için çaba gösterdiği çok büyük bir hayal. Tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz bir enerji vaadi sunan nükleer füzyon, eğer basitleştirecek olursak Yeryüzü'nde küçük bir Güneş üretmeye benziyor. Tabi Yeryüzü'nde bir Güneş üretme fikri kulağa ne kadar hayali geliyorsa aslında nükleer füzyonu tam anlamıyla hayata geçirmek de bir o kadar zor.

    Ancak bilimin güzelliği de işte tam olarak burada. Bugün bizim için bir hayalden ibaret olan şeyler belki bundan 100 yıl sonra hayatın sıradan bir gerçeği haline gelebiliyor. Nükleer füzyonun şu an için hayata geçmesi çok da mümkün olmasa da bilim insanları bu hayalin önündeki engelleri birer birer kaldırmaya çalışıyorlar. Chalmers Teknik Üniversitesi'nden İsveçli bilim insanları da işte sınırsız enerjiye giden bu zorlu yolda çok önemli bir engeli daha ortadan kaldırmayı başardılar.

    Ayrıca Bkz.Güney Koreli araştırmacılar nükleer füzyonda yeni bir rekora imza attı

    Önemli bir engel daha kalktı

    Füzyon, günümüzdeki klasik nükleer santrallerde gerçekleşen fisyon reaksiyonlarının tam tersi. Yani atomları parçalamak yerine atomları birleştirerek(genellikle iki hidrojen atomu) enerji üretmeye dayanıyor. Yıldızımız Güneş'in de yakıt kaynağı olan bu reaksiyonlar, hem herhangi bir radyoaktif atık oluşturmuyor hem de fisyon reaksiyonlarına göre çok çok daha fazla enerji ortaya çıkarıyor.
     
    Nükleer füzyona doğru adım adım 'Sınırsız enerji artık daha yakın' 
    Tabi ancak Güneş ve Güneş gibi diğer yıldızların çekirdeklerinde ekstrem şartlar altında gerçekleşebilen bu reaksiyonları Yeryüzü'nde ortaya çıkarmak ve muhafaza etmek tahmin edebileceğiniz üzere pek de kolay bir iş değil. Zira füzyonun Yeryüzü'nde gerçekleşmesi için yaklaşık 100 milyon santigrad derece sıcaklığa ihtiyaç duyulurken aynı füzyon reaksiyonları Güneş'in çekirdeğinde 14.6 milyon santigrad derece sıcaklıkta ortaya çıkabiliyor.(yüksek basınç sayesinde)

    Ekstrem şartlar gerektiren bu reaksiyon süreci her ne kadar başlı başına çok büyük bir problem olsa da füzyon reaksiyonlarını daha da karmaşık bir hale getiren başka bir şey daha var: "kaçak elektronlar". Reaksiyon sonrası ortaya çıkan yüksek enerji ve hıza sahip olan bu kaçak elektronlar füzyon reaktörlerini herhangi bir uyarı olmaksızın parçalayabiliyor. Haberimize konu olan Chalmers Teknik Üniversitesi'nden İsveçli bilim insanları ise işte bu soruna çözüm olabilecek yeni bir metot keşfetmişler.

    Ayrıca Bkz.Dünyanın ilk kişisel uçan arabaları 2018'de müşterileriyle buluşuyor
    Linnea Hesslow (24) ve Ola Embréus (25) isimli araştırmacılar tarafından yapılan çalışma kaçak elektron probleminin reaktöre neon ve argon gibi ağır iyonlar enjekte ederek çözülebileceğini ortaya çıkarmış. Bir başka deyişle Hesslow ve Embreus ikilisi, yollarından sapmış elektronların ağır iyonlarla çarpıştırılarak yavaşlatabileceğini ve bu şekilde kontrol altına alınabileceğini tespit etmişler.

    "Nükleer füzyonu gerçekleştirmek Mars'a gitmekten daha zor"

    Nükleer füzyonun önündeki engellerden birini daha kaldırma yolunda önemli bir adım atmayı başaran İsveçli bilim insanları, yine de önlerinde çok daha büyük engellerin olduğunun da farkındalar. Nükleer füzyonun zorluklarından bahseden Linnea Hesslow, "Kaçak elektronları etkili bir şekilde yavaşlatmayı başarırsak nükleer füzyona bir adım daha yaklaşmış olacağız; ancak yine de Yeryüzü'nde yapay bir Güneş üretmeye çalıştığımız unutulmamalı. Bunun için Güneş'in çekirdeğinden bile daha yüksek sıcaklıklıklara ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. Son olarak füzyon çalışmaları için daha çok zaman gerektiğini ekleyen Hesslow, "Mars'a insan göndermek bile nükleer füzyonu hayata geçirmekten daha kolay". sözlerine yer verdi.
     
    Hesslow ve Embreus ikilisi tarafından yapılan ilgili çalışmaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
      







  • "Nükleer füzyonu gerçekleştirmek Mars'a gitmekten daha zor"
    "Mars'a insan göndermek bile nükleer füzyonu hayata geçirmekten daha zor"

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pspoor

    "Nükleer füzyonu gerçekleştirmek Mars'a gitmekten daha zor"
    "Mars'a insan göndermek bile nükleer füzyonu hayata geçirmekten daha zor"

    Üç kere okudum ama yine de gözümden kaçmış. Düzelttim hocam çok sağol
  • İsveç:
    Bu güzel İskandinav Krallığı dünyanın en zengin 6. ülkesi. Önemli bir bölümü ihracata dayalı olan İsveç ekonomisinde özellikle mühendislik sektörünün yüzde 50’si ihracattan oluşuyor. Nordik sosyal refah düzeyinin en güzel özelliği ise eğitim ve sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olması. Buna karşılık insanlar gelirlerinin yüzde 42'sini vergi olarak vermek zorunda. Tüm bunlara rağmen İsveç en yüksek maaş veren ülkelerden bir tanesi. Bir İsveçlinin ortalama yıllık geliri $29,185.

    Bir Türkiye'ye bak birde İsveç'e fark burada işte her önüne geleni ülkeye almıyorlar.

  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Değil mi her önüne geleni ülkeye almasa uçacaktı Türkiye.
    Fark muhtemelen İsveçlilerin bir sorunla karşılaştıklarında kendi dünya görüşlerine göre günah keçisi aramak yerine gerçekçi bir şekilde sorunun çözümü üzerinde uğraşmalarıdır. Türkiye'de ise eğitim seviyesi farketmeksizin en ufak bir olumsuzlukta laf sokmaya bakılır. Ne zaman Türkiye'de ideoloji savaşı biter de taraflar birbirini sindirmeden kabul ederek yaşamayı öğrenirse o zaman Türkiye'de de bu tür gelişmeler görülebilir, biz de kanser yorumlar okumadan teknoloji haberlerini takip edebiliriz.

  • Ne zamandır burada bunun gibi bilgilendirici haber okumamıştım. Füzyon hakkında çalışmaları biliyordum ama gerekliliklerin açıklanması, güneşle karşılaştırma vs. çok güzel. Farklı bir editörün yazdığı belli oluyor.

  • füzyon radyoaktif atık/radyasyon yaymıyorsa, güneşten gelen ışınların nasıl radrasyonu oluyor

    radyasyon yayıyor füzyon sırasında da ekstra atık mı cıkarmıyor sadece yoksa?

  • Rajeesh kullanıcısına yanıt
    Konuya hakim değilim ama güneşte oluşan nükleer füzyonlar, güneşte başka tepkimeler büyüklüğü dünyanın bilmem kaç katı olan patlamalar olmadığı anlamına gelmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gelişmiş toplulukların enerji tüketim oranları da artmaktadır,tabi amaç enerji ihtiyacını çevreyi kirletmeden,ucuz ve verimli şekilde kullanabilmektir.Bu (isveç,güney kore gibi) ülkeler bu teknolojiyi geliştirmek için yıllarını,milyar dolarlarını harcamış olsalar da bitirdiklerinde gelişmemiş ülkelere satacaklar,ayrıca kendi enerji tüketim konseptlerini değiştirecekler.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yenibirisi77

    Konuya hakim değilim ama güneşte oluşan nükleer füzyonlar, güneşte başka tepkimeler büyüklüğü dünyanın bilmem kaç katı olan patlamalar olmadığı anlamına gelmiyor.


    Haberdeki resimde onu ifade etmek istemiş. Sadece hidrojen demek yerine hidrojen izotoplarından helyum ve nötrön ortaya çıkartmış.

    Güneşte 2 hidrojen atomu birleşip helyum atomuna dönüşüyor. Bu esnada enerji açığa çıkıyor.

    Nasıl anlatsam bilemedim ama şöyle diyeyim,

    Güneşte saniyede 10000 H , 5000 He oluşturuyorsa;

    Nükleer santralde 50 H, 25 He oluşturuyor. /(verdiğim sayılar sallama)

    Güneşteki nicelik olarak fazla ama temelde aynı işlem.

    He ise C, O falan dönüşüyor, Demire kadar yolu var.

    Daha büyük kütleli yıldızlarda süpernova patlamaları oluyor, o zaman daha ağır metaller daha büyük çekirdekli elementler oluşuyor.


    Benim hayal ettiğim şu;

    Acaba atmosferi olan uzak bir gezegenin uydusunda, mesela titan, nükleer enerji üretilip (hava ile soğutma veya metan ile) dünyaya taşınabilecek teknoloji olsa ne güzel olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 23 Haziran 2017; 2:52:24 >




  • Çok güzel haber elinize sağlık.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: NitroNos

    İsveç:
    Bu güzel İskandinav Krallığı dünyanın en zengin 6. ülkesi. Önemli bir bölümü ihracata dayalı olan İsveç ekonomisinde özellikle mühendislik sektörünün yüzde 50’si ihracattan oluşuyor. Nordik sosyal refah düzeyinin en güzel özelliği ise eğitim ve sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olması. Buna karşılık insanlar gelirlerinin yüzde 42'sini vergi olarak vermek zorunda. Tüm bunlara rağmen İsveç en yüksek maaş veren ülkelerden bir tanesi. Bir İsveçlinin ortalama yıllık geliri $29,185.

    Bir Türkiye'ye bak birde İsveç'e fark burada işte her önüne geleni ülkeye almıyorlar.

    intiharın en fazla olduğu ülke, iskandinav ülkeleri intaharın olduğu en fazla ülkeler, bunu neyle açıklarsın.




  • Manyetik alan sayesinde füzyon tetiklenemezmi sonuçta bu kinetik enerjiyi artıracak,,Yani atomların daha çok hızlanmasını sağlamazmı hatta bir noktada bile toplanabilirler,,Bu alan yapıldıgında atomlar sıkısık bir yere girmek zorunda kalmaz mı,,Yani ısı enerjisi vererek o derecelerde sicaklıklara ulaşmak imkansız bunun yerine manyetik alandan faydalanıp sicaklığı değilde basıncı ve hızı artırmak füzyonu neden tetiklemesin olası değilmi bu?
  • Bununla uğraşan tek ülke İsveç değil ve o sıcaklıklara ulaşılması imkansız da değil, daha önce diğer ülkelerin deneylerinde 80 - 100 milyon santigrat derece gibi sıcaklıklara ulaşıldı, yapay güneş elde edildi, bunu ilk başaran ülke Almanya, Wendelstein 7-X füzyonreaktörü ile yapılan deneyde hem 80 milyon derecelik bir sıcaklık elde edilmiş hem de maddenin 5.hali Plazma elde edilmişti.


    Fakat yanlış hatırlamıyorsam Almanya bu sıcaklığı ve yapay Güneşi saniyenin 4'te 1'i süresince elde edebilmiştii, daha sonra Çinlilerin yapmış olduğu (şubat 2016) bir deneyde ise daha küçük bir sıcaklık yani düz hesap 50 milyon dereceye ulaşıldı ama bunu 102 saniye boyunca korumayı başardılar.


    Ayrıca yukarıda bir arkadaş yorumunda bunlar radyasyon yaymıyor mu Güneş bile yayıyor demiş, o konuda haklı ama şu şekilde bir fark var, bunlar sadece radyoaktif gamma ışınları yayıyorlar ve sadece çalıştıkları süre içinde bu gerçekleşiyor, Gama ışınları belli bir orandaki kurşun tabakaları içinden geçemez, onun önlemini reaktörde alacaklardır, buradaki işlemde radyoaktif elementler yakıt olarak kullanılmıyor yani Uranyum, Plutonyüm gibi elementler yok, günümüzde hali hazırda kullanılan Nükleer Santrallar ise bunları yakıt olarak kullanıyor ve hem deprem gibi olaylarda veya zamanında Çernobildeki gibi insan faktörlü hatadan oluşan bir kaza sonucu çevreye zararı var, haberdeki bahsi geçen sistem ise yakıt olarak radyoaktif element kullanmıyor, bu nedenle radyoaktif bir atık da yok, bu nedenle temiz enerji.


    Füzyon reaktörü deprem veya insan hatası nedeniyle zarar görürse kapatılması kolaydır, hali hazırda radyoaktif bir yakıt da olmadığından çevreye sızacak bir radyasyon da yoktur. Oysa ki mevcut Nükleer Satrallarde siz santralin çalışmasını kapatsanız dahi orada radyoaktif yakıt vardır, bu nedenle sistem çalışşa da çalışmasa da o yakıt dışarı sızarsa çevreye ölümcül zarar verir ve etkileri yıllarca sürer.


    Sıcaklık konusuna geri dönersek Nükleer Füzyon amacı ile kurulmamış olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısında bile 4 Trilyon derece sıcaklığa ulaşılmıştı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi draconist -- 23 Haziran 2017; 6:59:12 >




  • Çocukların biri 24 diğeri 25 yaşındaymış, gençlere helal olsun.

    Ben o yaşlardayken elime almış nereye saplayayım diye cadde sokak dolaşıyordum..
  • uzun zamandır isviçreli bilim adamlarından haber alamıyorduk.

  • PurposeLess sinan P kullanıcısına yanıt
    Bu ülkende çoğunluk insanların inanışına göre intihar sonsuz azaba denk gelmeseydi ülkede ne kadar insan intihar ederdi onu da göz önünde bulundurmak lazım lazım. Ülkemizde buna rağmen intihar çok az değil. bilimsel olarak açıklama istersen iskandinav ülkeleri kuzey kutbuna çok yakın ve gün güneş gece döngüsü bazen günler değil aylar alıyor. 20 saat gece yaşanabiliyor. bu döngüde insan metabolizması depresyondan koruyacak serotonin ve melatonin hormonlarını yeterli ve düzenli bir şekilde salgılayamıyor ve depresyona yakalanıyor. hiç kimse sınanmadan ben acayip imanlıyımdır demesin. depresyon bir hastalık ve bu hastalık intihara götürüyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kayihani

    uzun zamandır isviçreli bilim adamlarından haber alamıyorduk.

    İsviçre( avrupanın ortasındaki ülke) bilim adamları değil İsveç(iskandinav ülkesi) bilim adamları.

    Dünyada başka ülkelerin bilim adamları da var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SINIRSIZ ENERJİ DİYE BİRŞEY YOKTUR !!
    EN AZINDAN BU CENNET VATANDA SINIRSIZ BİRŞEY YOKTUR.

    YARIN BU İŞVEÇ'Lİ BİLİM ADAMLARI SINIRSIZ ENERJİYİ BULSUN VE TÜM DÜNYAYA BUNUN FORMULÜNÜ BEDAVA HEDİYE ETSİN, SİZE YEMİN EDİYORUM TÜRKİYE'DE YİNE SINIRSIZ OLMAZ MUAKKAK KOTA GETİRİRLER
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NitroNos

    İsveç:
    Bu güzel İskandinav Krallığı dünyanın en zengin 6. ülkesi. Önemli bir bölümü ihracata dayalı olan İsveç ekonomisinde özellikle mühendislik sektörünün yüzde 50’si ihracattan oluşuyor. Nordik sosyal refah düzeyinin en güzel özelliği ise eğitim ve sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olması. Buna karşılık insanlar gelirlerinin yüzde 42'sini vergi olarak vermek zorunda. Tüm bunlara rağmen İsveç en yüksek maaş veren ülkelerden bir tanesi. Bir İsveçlinin ortalama yıllık geliri $29,185.

    Bir Türkiye'ye bak birde İsveç'e fark burada işte her önüne geleni ülkeye almıyorlar.

    6. derken? Sallamasyon mu yoksa atmasyon mu?https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita buraya bir bak da öğren. Ama mesele tam da eleştirdiğin gibi araştırmadan karalamak değil mi?




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.