Şimdi Ara

SpaceX ile uzaya gitmek tam 300 milyon dolar daha ucuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SpaceX ile uzaya gitmek tam 300 milyon dolar daha ucuz
    Elon Musk'ın bundan tam 15 yıl önce, 2002 yılında temellerini attığı SpaceX, başardığı tüm inanılmaz işlere rağmen aslında uzay endüstrisinde oldukça yeni sayılabilecek bir şirket. Ancak yine de sektörde 50-60 yıllık geçmişi sahip olan Boeing ve Lockheed Martin gibi şirketler bugünlerde NASA ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından alınan yatırımlarda yavaş yavaş SpaceX'in gerisinde kalmaya başlıyor. Peki Elon Musk'ın popüler uzay şirketinin bu başarısındaki sırrı tam olarak ne olabilir?

    SpaceX ile uçun, uyduyu bedavaya getirin

    ABD Hava Kuvvetleri tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir bütçe raporu SpaceX'in rakiplerine oranla tam 300 milyon dolarlık bir avantaja sahip olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde uzay taşımacılığı için yalnızca United Launch Alliance (Boeing ve Lockheed Martin ortak şirketi) ile çalışan Hava Kuvvetleri SpaceX ile olan anlaşmalarına kadar her bir fırlatma için 422 milyon dolarlık astronomik bir ücret ödemek zorunda kalıyormuş. Diğer taraftan aynı türde bir kalkış için SpaceX'in istediği ücret ise yaklaşık 100 milyon dolar. 

    Ayrıca Bkz.SpaceX ile uzaydan internet keyfi: İlk uydular 2019'da fırlatılıyor
    Tabi aradaki bu inanılmaz maliyet farkından SpaceX CEO'su Elon Musk'ın da haberi yok değil. Konuyla ilgili resmi Twitter hesabı üzerinden ilginç bir ifade kullanan Musk,"SpaceX ile Boeing/Lockheed Martin arasındaki 300 milyon dolarlık ücret farkı ortalama bir uydunun toplam yapım maliyetinden daha fazla. Yani SpaceX ile uzaya giderek uyduyu da bedavaya getirmiş oluyorsunuz." sözlerini kullandı. 
      








  • Tam bir "Sıcak Fırsatlar" haberi, param olsa da ben de gitsem..

  • Yani bizim Göktürk uydusunu uzaya fırlatmak için fazladan 300 milyon dolar verdiğimizi,300 milyon dolar kazık yediğimizi wsöylüyor.

  • Çok hoş yaklaşmış yahu :D Diğer taraftan ciddi bir fark var yani 1 alana 3 bedava da denebilir böyle bir durumla. Bir de acaba farkın sebebi ne? Zira SpaceX daha tam anlamıyla maliyet düşürücü tekrar kullanılabilirlik tabanlı roketlere geçmedi yani kullandığı roketleri tekrar kullanmıyor her seferinde. Eh bu da demektir ki hala sıfırdan roket üretiliyor ve onunla beraber 100 milyon dolar gibi bir para isteniyor. Bir de tekrar kullanım olduğunda bu kat kat düşmüş olacak. Cidden uydu hedefine ulaşmasa bile yenisini yapmak bedava. Zaman kaybı düşündürücü olur yegane.

  • Eğer roket dönüşte patlamazsa +50 milyon dolar indirim!!

  • Elon bu roketi geliştirene kadar çektiği çile de cabası,kimi zamanlar mali sıkıntılar yaşasa da vazgeçmedi ve sonuç ortada.Elon fiyat olarak çok iyimser yaklaşmış herhalde,400 e atılan roket için 200 dese ABD yine kulu köpeği olurdu.Bu 4s kuralı ticari anlamda da işe yarıyor demek :D yıllardır Amarigaya geçirmişler kazığı,şimdi elon kurtardı durumu.

  • televizyonda bir belgeselde kanadalı küçük bir şirketin spacex in 10 da biri fiyata uydu göndermeyi planladığını gösteriyordu. Epey ciddi bir çalışma içerisindeler, amatör işi değil yani!

  • Unutulmaması gereken husus var. Eğer sadece kendinize yük taşıyan bir roket fırlatacaksanız bu fiyatı ödediğiniz. SpaceX 3-5 farklı firmanın uydusunu da yörüngeye çıkarıyor 1 firmanın da. Bizim iletişim uyduları da aynı şekilde. Sadece bize ait uydu taşıyorsa haliyle tüm maliyeti üstlenmek durumunda kalırız.
    İtü gözlem için 750k $'a kendi uydusunu ortak bir fırlatmada yörüngeye yollatmıştı 2010 gibi oradan hatırlıyorum.

  • inanırmısınız sırf bu yüzden uzaya gitmiyordum biliyordum daha ucuza gidilmesi gerektiğini

  • Iyi de bunlarin roketleri de surekli patliyor arkadas. :D

  • Çok şükür artık bizim ulaşabileceğimiz seviyelere inmiş.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.