Şimdi Ara

Helikopter kazaları yerli engel tanıma sistemine zemin hazırladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Helikopter kazaları yerli engel tanıma sistemine zemin hazırladı

    Şırnak’ta yaşanan son helikopter kazasında 13 askerin şehit olmasından sonra “Helikopter Engel Tanıma Sistemi” geliştirilmesi konusunda düşünceler yüksek sesle dile gelmiş, siyasiler tarafından da gündeme taşınmıştı. Bu konuda çalışmalar vakit geçmeden başladı.

     

    Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın çalışmalarla ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nda bir sunum yaptığı, 2010 yılından bu yana üzerinde aralıklarla çeşitli çalışmalar yürütülen projenin nihayete erdirilmesi için ihaleye çıkılması da dahil olması üzere çeşitli seçeneklerin tartışıldığı ifade ediliyor.

     

    Haritaların Güncel Olmayışı Sorun Teşkil Ediyor

    Enerji nakil hatları haritası üzerinden çalışacak olan engel tespit sisteminin önündeki en büyük engel ise kullanılması planlanan dijital haritaların güncel olmayışı. Eldeki kullanılan tek veritabanı olan bu verilerin önemli bir güncellemeye ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Bu çerçevede de öncelikli olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Harita Genel Komutanlığı’nın birlikte bir çalışma yaparak bu haritaları güncellemesi gerekiyor.

     

    Coğrafı koordinatlar ile güncellenecek ısı haritası sonrasında geliştirilecek olan teknoloji konumlama teknolojileri ile uçuş sırasında pilota görüntülü ve sesli olarak sistem yüksekliği de hesaplayarak uyarı verecek. Böylelikle de olası risklerin önüne teknolojik olarak geçilmiş olacak, risk asgari düzeye indirgenecek. Tabi oluşturulacak bir ekip ile enerji nakil hatlarının dijital ortamda sürekli olarak güncel tutulması gerekecek.

     

    Askeri envanterde yer alan genel maksat ve taarruz helikopterleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan T-129 Atak helikopterlerine de bu teknolojinin entegre edilmesi planlanıyor.

     







  • Gitti fidanlar, bari geriye kalanlara birşey olmasın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birilerinin ölmesi gerekiyordu demek ki.
  • Meteksan tarafından ürwtilmiş bir sistem var zaten

    Lazer Engel Tespit Sistemi

    Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın talebi doğrultusunda, hava platformlarının alçak uçuş seyir güvenliğini artırmak amacıyla 1550nm fiber lazer tabanlı bir alıcı verici birimi tasarlanıp geliştirilmiştir.

    1cm kalınlığındaki yüksek gerilim hattının 1,5 km mesafeden saniyede 100,000 kez örneklenmesi başarılan projede ayrıca evre uyumlu algılama teknikleri de denenmiştir. FMCW Lidar tekniği ile 1 km mesafeden cm/sn hassasiyetinde Doppler hız tespiti yapılabildiği gösterilmiştir.

    Askeri çevre koşullarına dayanıklılığı doğrulanan sistem ile görüş mesafesinin düştüğü karlı, yağmurlu ve sisli hava şartlarında da gerilim hatlarının tespit denemeleri başarıyla gerçekleştirilmiştir.


    http://www.meteksan.com/algilayici-sistemler/lazer-engel-tespit-sistemi




  • Koskoca generali yüksek rütbeli askerleri kaybettikden sonra başlamak içler acısı halimizi bir kez daha gözler önüne seriyor.
  • Yarın öbür gün yaşanacak olan şeylerden hayat tecrübesi çıkaracak, belki bugün aklımıza dahi gelmeyen çözümler üretmeye çalışacağız. İnsanoğlunun doğası böyle.
    Biraz duygusuzca ama gerçek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jimmy McNulty -- 12 Haziran 2017; 16:54:36 >
  • Mevzu yerli engel tanıma sistemi geliştirmek değilki İhaleyi hangi yandaşa peşkeş çekelim mevzusu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0LDB0Y -- 8 Haziran 2017; 15:1:42 >
  • Vardı da niye takmadınız o zaman.

    Üstelik başbakan ne kadar tutarsa tutsun dışarıdan alacağız dedi daha geçen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarkat -- 8 Haziran 2017; 19:31:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Canım ülkemde birileri canını verince mi ihtiyacı hasıl oldu?!!!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: IhtiyarDelikanli

    Mevzu yerli engel tanıma sistemi geliştirmek değilki İhaleyi hangi yandaşa peşkeş çekelim mevzusu

    hemen çözdün yani bunca sene yandaş bulamamaışlar hee
  • menur zihniyetinin tezahürü ankara bürokratı kafası hala aktif devletin malı deniz yemeyen keriz,ye kürküm ye,devlete bi kapağı attımı vs... sözlerin üretin bir millet kolay kolay bu ataleti atamaz sezer zamanında migros kuyruğuna girdi diye halkcı deniyordu adam yurtdışına çıkmıyordu masraf diye daha dün olanlar bunlar..hala ricacılık yalakalık minnet ile bürükraside işler yürütülüyor..

  • acb enerji özelleşince mi böyle oldu?

  • İlla haritaları falan mı kullanmalıymış da problem çıkıyormuş. Kalkıp görüntü işleme gibi durumları değerlendiremiyor mu? Drone'larda bile engel tanıma sistemi varken askeriyenin helikopterine niye konulmamış acaba 2017 Türkiye'sinde?! Hadi karanlık falan olduğunda görüntü işleme çalışmaz deyin, ona da çözüm bulunur. Kızılötesi olur, sonarlı olur bir şekilde yapılır. Kaldı ki gündüz uçuşunda harita güncelleme gibi bir görev de üstlenir bu cihazlar görüntü işleme ile?! Bunca zamanda yapılabilecek en uygun en kolay yöntem ama...

  • insana deger verilmiyor tr de ,kim olursan ol,avrupa hakli ne yapsin da alsin tr yi baslarina bela mi etsinler insana deger vermesini ögrenin ilk önce sonra avrupa hayalleri kurun

  • quote:

    Orijinalden alıntı: konsoldede

    insana deger verilmiyor tr de ,kim olursan ol,avrupa hakli ne yapsin da alsin tr yi baslarina bela mi etsinler insana deger vermesini ögrenin ilk önce sonra avrupa hayalleri kurun

    o iman ettiginiz batının sularında binlerce mülteci botu delinerek batırılmıyormuydu yav ? yada şu an tüm islam cografyalarında demokrasi getirecegiz diye bombalayan binlerce sivili katleden sizin batı deilmiydi

    yada 9 türkü öldüren nazileri almanlar konuşmasınlar diye dünyanın gözü önunde infaz eden batımı ? haaa anladım senin batı dedigin 100 multeci aldı diye medyanız tarafından aziz ilan edilen kanada başbakanını kastediyorsun




  • Parola_18 kullanıcısına yanıt
    sen ilk önce sap nedir saman nedir bunlari ögrencünkü yazdigimdan kapasiten kadar anladigin belli . yukardaki yazimda tr nin insanina deger vermedigini yazdim ,bati kendi insanina deger veriyor ,biz kendi insanimiza deger vermiyoruz umarim anlamistirsin. sen kendine deger vereceksin ki baskalarida sana deger verecek haliyle sen insanina deger vermiyorsun baskalarida sana deger vermiyor ve seni almiyorlar .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: konsoldede

    sen ilk önce sap nedir saman nedir bunlari ögrencünkü yazdigimdan kapasiten kadar anladigin belli . yukardaki yazimda tr nin insanina deger vermedigini yazdim ,bati kendi insanina deger veriyor ,biz kendi insanimiza deger vermiyoruz umarim anlamistirsin. sen kendine deger vereceksin ki baskalarida sana deger verecek haliyle sen insanina deger vermiyorsun baskalarida sana deger vermiyor ve seni almiyorlar .

    batı insanına değer veremez 1v e 2 dünya savaşında kaç milyon insan ölmüş bi bak google amcadan müslümanlar arasında onların kendi aralarında savaştıgının çeyregi savaş olmamıştır batının hiç bir degeri yok mekkeli müşrikler gibi koydugu kanunları helva gibi yerler her haberin altında batı hayranlıgı yapmayın 10 seneye kalam zgörecegiz onların demokrasi özgürlük ayakalrını hoş şmdidie göeüyoruz ama gören göz lazım puta tapar gibi tapıcı deil




  • Bizim devletin başına bir olay geldikten sonra çaresine bakıyorlar.Yani iş işten geçmiş oluyor.

  • Ülke olarak başımız sıkışmadan harekete geçmiyoruz. Bu mantıkla atom bombası yada savaş uçağı üretmemiz için ya uçak ambargosu ya atom bombası yememiz lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkesine düşman ne kadar insanımız varmış şaşırdım açıkcası. BU yorumlara bakınca anladığım bu.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.