Şimdi Ara

ATi Crossfire mimarisini tüm yonga seti üreticilerine açıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia'nın geçtiğimiz yıllar içerisinde çift ekran kartının aynı sistem üzerinde kullanılmasına olanak tanıyan ve temelinde 3DFX'den miras kalan SLI teknolojisini duyurmasına paralel olarak sektör içindeki en büyük rakibi olan ATi'de cevap olarak kendi teknolojisi olan Crossfire'ı geliştirmişti. Özellikleri ve kullanım şekilleri ile zaman zaman farklı yollardan giden bu 2 teknolojinin en büyük ortak noktası ise hedefledikleri çoklu gpu desteğini yada 1'den daha fazla ekran kartını aynı sistem üzerinde kullanılabilir kılmalarıydı. Açıkçası bu yarışta her iki firmada özellikle maliyetlerden dolayı bekledikleri satış rakamlarına ulaşamasalar bile kendi içlerinde değerlendirildiklerinde SLI teknolojisinin rakibine göre daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz ki bunda özellikle ATi'nin Crossfire'ın emekleme aşamasında yaptığı bazı tercih hatalarının da etkili olduğunun altı çizilmekte. Bununla birlikte durumun farkında olan ATi, rakip Nvidia'ya karşı ciddi bir cevap verme hazırlığında. Firmanın üzerinde çalıştığı ve Crossfire mimarisini tüm yonga seti üreticilerinin kullanımına sunması beklenen çalışma ile Nvidia'nın SLI teknolojisine göre firma bir adım daha öne geçme hedefinde.

    Bilindiği gibi Nvidia'nın SLI teknolojisi an itibariyle yasal olarak sadece firmanın kendi yonga setleri ile birlikte kullanılabilmekte. ATi'de ise durum biraz daha farklı zira firma kendi yonga setlerinin yanında Intel yonga setlerinin de Crossfire desteğine sahip olması konusunda Intel ile yaptığı ciddi bir anlaşma var ve bilindiği gibi Intel'in 975 ve 965 yonga setlerinde ATi tabanlı çift ekran kartı ile Crossfire sistem kurabilmek mümkün. Intel ile Nvidia arasında da ciddi görüşmeler olsa bile SLI desteğinin resmi olarak Intel yoga setlerinin desteklemesine yönelik anlaşmaya henüz varılamadı öyleki Intel'in kod adı Bearlake olan yeni nesil yonga setlerinin de Crossfire desteğine sahip olarak gelmesi bekleniyor. Açıkçası yonga setleri üzerinden SLI yada Crossfire desteği vermenin teknik bir zorluğu bulunmuyor ve iş sadece firmalar arası yapılacak masabaşı görüşmelerine bakıyor. Kendi teknolojisini yaygınlaştırmak isteyen ATi'de diğer yonga seti üreticilerine Crossfire desteği konusunda izni mümkün kılacak "Açık Çok GPU'lu Yonga Seti Platformu" projesi üzerinde çalışmakta. Bu proje ile birlikte ATi ve Intel yonga setlerinin yanında VIA ve SIS çözümlerinin de Crossfire desteğine sahip olması bekleniyor. Buraya kadar herşey güzel ama asıl soru şu, acaba Nvidia yonga setleri üzerinde de Crossfire yapılabilecek mi, açıkçası bu sorunun cevabı şu an için belirsiz ama herhangi bir engelleme olmazsa teknik olarak gerçekleşmesi mümkün olabilecek bir gelişme.

    Uzun süredir çift gpu'lu sistemlere yönelik ciddi bir adım atmayan ATi "Açık Çok GPU'lu Yonga Seti Platformu" ile Crossfire teknolojisi için ciddi bir ivmelenme bekliyor. Kendi yonga setleri ile birlikte Intel'in yanı sıra 3.parti potansiyel yonga seti üreticilerine de Crossfire teknolojisinin kullanımına yönelik verilecek destek ile birlikte firma kendi teknolojisinin konumunu ve yaygınlığını geliştirmeye çalışacak. Bu adım ile hemen her yonga seti üreticisinin çözümlerinde Crossfire teknolojisini kullanılır kılacak olan ATi'ye cevap olarak benzer bir girişimi Nvidia da gerçekleştirebilir ki zaten bu tip bir adımı yaz aylarında beri özellikle Core 2 Duo ve Intel yona seti çözümlerini kullanan birçok kullanıcı heyecanla beklemekte. Bu konu hakkında gelişmeler oldukça bildirmeye devam edeceğiz.

     


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=748630&starttime=0&endtime=0








  • iyi bir strateji , özellikle ati nvidia karşısında zor bir dönemdeyken.

    evet daha iyi kartlara ve daha uygun fiyatlara ulaşabilmek için rekabet şart ve ati yeni bir boyut getirdi rekabete , her ne kadar yeni bir kart henüz getiremese de.

    umarım ati de dx10 konusunda hızlı bir tırmanışa geçer ve nvidia yı daha iyi gpu lar tasarlamaya zorlar.

    hatta keşke bu kuvvette bir kaç oyuncu daha piyasaya girse
  • Bir nVidia'cı olarak neden hala şu soğutma mantığını bizim kartlara da getiremiyoruz anlam veremiyorum. Performans arttıkça ısı da artacağı için GPU yu soğutmak yerine o ısıyı dışarıya atma mantığına hayranım. İşte bu sebeple sli teknolojisinde nVidia dan korkuyorum Çift silencer takılabilir ama çift fatality bir rüya...
  • SLI ya da CF kullanan sistemler, pazardaki toplam payı %1 bile değilken, neden o kadar üzerine düşülüyor, anlamış değilim.
    Bir de bilgisayar sektöründe de cepheleşmeyi başardık ya... Helal olsun bize...
    Yaşasın nV'ciler, kahrolsun ATI'ciler... Bu ne yaa!
  • çok akıllı bir strateji bu şekilde ati ekran kartı satışlarını artıracak
  • sdbz @ yorumunda haklısın. İşlemcilerle başladı ekran kartları vs bu ayrılık moda oldu. Fanatiklik olmadıkça sorun yok Ayrıca pc sistemlerinde çoğu şeyi bilmeme rağmen sli hakkında bilgilenme konusunda bir çaba harcamadım. Sanırım ihtiyaçlarımız doğrultusunda tercihler yapıyoruz. Zaten yeni çıkan ekran kartlarına 500 usd üzerinde para vermek yetiyor bir de sli lısını düşünmek istemiyorum...
  • ATI! ATI! ATI!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.