Şimdi Ara

Qualcomm’dan iPhone satışlarını yasaklama hamlesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Qualcomm’dan iPhone satışlarını yasaklama hamlesi


    Apple ve Qualcomm arasında yaşanan patent kavgası giderek büyüyor. Teknoloji guruları tarafları sükunete davet etse de ikilinin anlaşmaya pek niyeti yok gibi görünüyor. Qualcomm şimdi iPhone modellerine satış engeli koydurmak niyetinde.


     


    Kavga kriz boyutlarına ulaşmak üzere


     


    Apple, ABD Ticaret Bakanlığı’nın açtığı tazminat davasının ardından bu yıl da patent ihlali iddiasıyla kendisi İngiltere’de yeni bir dava daha açmıştı. Qualcomm ise yanıt vermekte gecikmedi ve Apple’ın yanlış yönlendirme yaparak sözleşmeleri ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.


     


    Bakanlık tarafından açılan davada birtakım sebepler yer alıyordu. Bu sebepler Qualcomm’un kendisinden ürün satın almak isteyen şirketlere aynı alanda faaliyet gösteren başka bir şirketten ürün almamak, işlemciyi satın almak için yanında hiç gereği olmayan başka ürünleri de satın almak zorunda bırakmak ve rakip şirketlerden ürün aldıysa çok daha yüksek bir ücret talep etmek gibi alıcı şirketleri zor durumda bırakan, ticaret etiğine aykırı isteklerden oluşuyordu.


     


    Ayrıca Bkz.IEEE İTÜ Teknoloji Konferansı haftaya başlıyor

    Qualcomm ise Apple’ın anlaşmaları ihlal ettiğini,  iPhone 7'de yer verdiği Qualcomm modem çiplerinin tam performansını kullanmadığını, performans farklılıklarını çarpıttığını, modemlerinin güç verdiği iPhone'ların üstün iletişim performansı hakkında herkese açık karşılaştırmalar yapmaması için kendisini tehdit ettiğini belirtiyor.


     


    Qualcomm’dan tehlikeli hamle


     


    İkilinin birbirlerini karşılıklı olarak suçlamaları devam ederken Qualcomm’dan yeni bir hamle geldi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na başvuran firma, patent ihlali konusu olan ve Asya’da üretilen iPhone modellerinin ABD’ye sokulmasının engellenmesini talep etti.


     


    Yeni iPhone modellerinin tanıtılması öncesinde yapılan bu hamle teknoloji dünyasında bir tedirginlik oluşturacaktır. Komisyonun bu talebe ne cevap vereceği belli değil ancak olaki kabul ederse Apple için zor günler başlayacaktır.


     


    Teknoloji dünyanın en büyük ortaklıklarından birisine sahip olan Apple ve Qualcomm’un neden bu derece kavgalı oldukları en büyük merak konusu. Sorunun cevabı ise mali tablolarda gizli. Qualcomm en büyük geliri lisanslama üzerinden elde ediyor. Önümüzdeki çeyrekte yaklaşık 500 milyon dolar civarında bir kayıp bekleniyor. Bu bakımdan özellikle bu yıl lisanslama konusunda çok agresif davranıyor. 


     







  • Qualcomm’dan iPhone satışlarını yasaklama hamlesi
  • iPhone ucuzlar işimize gelir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saldır Qualcomm saldır Qualcomm

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple ilkokul daki herkesi şikayet eden cırtlak kızlar gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ucuzlarmı acaba iphone

  • Çin'de ve Güney Kore'de aynı sebepten, en sonunda da kendi ülkesinde bile devlet kurumuyla davalık oldular. Sözün özü ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Adam senden modem aldı diye başka bileşenleri de senden almak zorunda değil. Bu ticari etiğe tamamen aykırı bir durum. Apple abidik gubidik şeylerden dava açar ama burada tamamen haklı durumda.



    Ürettiği işlemci de işlemci olsa. Yılların işlemci üreticisisin ama dün piyasaya giren Apple senin işlemcini tokat manyağı yapıyor. Bundan utanç duymalısın Qualcomm.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senede TC Merkez Bankasi nin rezervleri kadar satis yapan bir telefonun satislarina yasak koydurturlar mi allasen. Biz de haber diye okuyoruz biri de bastir qualcom falan demis, tam sokak kulturu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Evet apple iyi işlemci yapıyor ama modem yapamıyor. Elindeki cihazın ana amacı kablosuz iletişim kurmanı sağlamak. Modem olmadan elindeki telefon, telefon değil ipod touch olur ancak



    Qualcomm belki mükemmel işlemcilere sahip değil ama mükemmel modem üreticisidir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Quallcomm'u kızdırma Apple.

  • dr20mouse kullanıcısına yanıt
    Ona bakarsan Apple ekran da yapamıyor ama bu onun Sharp'tan üstün bir firma olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Her firma birbirinden bileşen tedarik eder. Modem yapıyor olması Qualcomm'u ayrı bir köşeye koymuyor. Bir kurum her bileşeni kendi yapamaz. Bu çok geniş bir iş sahası gerektirir. Samsung bile kamera sensörünü Sony'den tedarik ediyor. Onu geçtim burada mevzubahis olan Qualcomm'un iyi modem yapması değil yaptığı çirkeflikler ve hukuksuzluklardır. Qualcomm mükemmel modem yapıyor aaa o zaman dava etmeyelim şunu da bize zorla satacakmış olsun mükemmel modem üretiyor demekle aynı şey senin dediğin.



    Emin ol işletim sistemi yazmak o kodları donanımla optimize edip kusursuz çalıştırmak modem üretmekten kat be kat daha zordur. Yazılımcılık donanımcılıktan daha zor bir iştir. Ki adam işlemcisini bile kendi üretiyor. Dünyada hem işletim sistemi yazan hem donanımını kendi üreten başka bir firma daha yok. En azından telefon dünyasında durum bu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Qualcomm, Apple'ın iddia ettiği gibi çirkeflikler yapıyorsa bunu diğer üreticilere de yapıyordur. Hani birkaç firma anlaşsa iyi silkeleyebilir Qualcomm'u.

    Apple vs. Qualcomm vs. bir karşılaştırma yapmak mantıklı değil aslında. Qualcomm'un modemleri de kendi işletim sistemleri ile çalışıyor. Hatta eskiden üreticiler cihazlarına 3G desteği sağlamak için cihazlarına bir Qualcomm SoC,bunda çalışacak işletim sistemini çalıştıracak 16/32 MB RAM, ve bu yongayı besleyecek bir yine Qualcomm güç yönetimi çipi eklerdi. Esas işletim sistemi de cihazın uygulama işlemcisinde çalışırdı. Qualcomm bunları bir araya getirip tek bir SoC içine sıkıştırarak baya bir iş yaptı aslında. Yongalarında kullandıkları Hexagon DSP'ler vs. onların da özel işletim sistemleri var. Hani adamlar hem donanım hem de işletim sistemini üretiyor. Bir de adamların tek sektörü de bu değil. Tırlardaki uydu mesajlaşma sistemlerine kadar pek çok alanda varlar. Hatta Amerika'da ve bazı başka yerlerde GSM benzeri kullanılan CDMA teknolojisi de neredeyse tamamen bunların ürünü.
    Hani böyle şeylerden baya burunları kalkık görünüyor. Eskiden de lisanslarla sıkıntılı idi bunlar. Android ile biraz toplandı şimdi ama daha önce telefonda donanımsal video hızlandırıcılı Qualcomm yongan var, 4 - 5 yıl öncesinin Intel işlemcisine sahip telefonun oynattığı videoyu takılarak oynatıyor. Çünkü telefon üreticisi Qualcomm'dan video hızlandırıcıyı lisanslamamış, yani para ödememiş. :D




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Tamam da modem olmadan nasıl iletişim kuracak bu telefon. Yoksa ipod touch var o da güzel cihaz ama şebeke bağlantısı yok. Intel kullansınlar bakalım qualcommu mumla arayacaklar. Emin ol orada tek çirkef qualcomm değil. Öyle olsa şimdi samsung global telefonlarını exynosla değil snapdragonla çıkartırdı. Ayrıca global sürümlerde samsung kendi kamera sensörünü kullanıyor elimdeki s7 gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr20mouse -- 5 Mayıs 2017; 11:22:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple ile ilgili burada yapılan bazı yorumlar çok komik. ABD'de Iphone satışları yasaklanınca sanki ülkemizde 1500 liraya S8 Plus ya da G6 alacağız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Silent Guardian

    iPhone ucuzlar işimize gelir

    Az sayıdaki ürün daha değerli olur. Neden ucuzlasın?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dr20mouse kullanıcısına yanıt
    Demek istediğim burada yapılan hukuksuzluktur. Ayrıca Nokia eski modellerinde bildiğim kadarıyla Qualcomm kullanmıyordu. Broadcom'un modemlerini kullanıyordu ve gayet de başarılılardı. Samsung veya başka bir üreticinin dava açmamış olması Qualcomm'u haklı çıkarmaz. Android üreticilerinin Qualcomm'dan başka seçenekleri yok. Qualcomm'dan işlemciyi alıyorsun mecburen modemini de almak zorundasın. En iyisi de dediğin gibi oysa başka seçenek kalmıyor. Elinde böyle bir koz varken kimse seni dava etmeyi göze alamaz. Ama yakın zamanda Intel'in geçmemesi için hiçbir sebep yok. Çünkü Intel'in sahip olduğu kaynak Qualcomm'u kat be kat geçer. Cortex-A9 işlemcilerin ilk zamanlarında Qualcomm büyük çuvallama yaşamıştı. Samsung ve TI (OMAP4) o zamanın en iyi işlemcilerini üretiyorlardı. Ama sonra Qualcomm toparladı ve şu an Android'in genel işlemci tedarikçisi gibi bir şey. Intel bu dönem modemlerde çuvallamış olsa da illaki durumu lehine çevirecektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • evet iphone ucuzlar, dolar düşer, domates 1 lira olur, asgari ücret 2.000 lira olur...

    çünkü qualcomm'un bu hamlesi ile türkiye'deki vergiler azalacak

    nasıl kafalar yaşıyorsunuz anlamak güç



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defected -- 5 Mayıs 2017; 14:10:17 >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Meselem işlemci değil hocam benim demek istediği modem konusu. Modem olarak çok iyi iş çıkarıyor qualcomm.



    Intel düzelene kadar qualcomm yerinde saymayacak daha iyisini yapacak. Hem baz istasyonu hemde modem yapıyorlar ve dünyadaki tüm standartları destekliyorlar. Samsung Global model telefonlarında yani exynos işlemcili olan versiyonlarında şuanda shannon marka adında ne idüğü belirsiz modem var ve performansından memnun değil kullananlar. Qualcomm versiyonları da sadece amerika ve çinde mevcut samsung'un ve ben apple ile qualcomm arasındaki sorunları tahmin edebiliyorum. Apple kesin en iyi modemi yani x16 lte modemi sadece kendisinde kullanılması şartıyla istiyordur. Qualcomm da kesin eğer o modemi istiyorsan benim işlemcimle beraber kullanacaksın diyordur. Aralarındaki kavga da %90 budur bence. Ayrıca qualcomm, PowerVR gibi apple'a bağlı çalışmaz kendi pazarları var. Şuanda powerVR'ın bile bir ayağı çukurda eğer apple kendi gpusunu yapmaya başlarsa. Qualcomm apple'a bağlı çalışsa yarın öbür gün powerVR'ın başına gelenler onlarında başına gelmeyeceğinin garantisi yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: viper17

    Qualcomm’dan iPhone satışlarını yasaklama hamlesi


    Başına "Samsung'da son durum" yazmayı unutmuşsun
  • apple kendi islemcisini uretmiyormuydu?

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.