Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
##KASA SOĞUTMA VE SESSİZLEŞTİRME##

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Hava Soğutma >> ##KASA SOĞUTMA VE SESSİZLEŞTİRME## Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

24 Şubat 2007; 15:20:45 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Ben imzamda da yazdığı üzere AMD Athlon64 2800+ mhz işlemciyi kullanıyorum. Bu işlemci yazın üzerindeki orjinal soğutucusu ile yük altında 52-53 dereceleri görüyordu.Bu sırada fan devir hızı 3500'e kadar çıkıyor ve rahatsız edici bir ses çıkarıyordu. Kışları ise bu sıcaklık 42-43 derecelere düşüyor ama yük altında yine sesli çalışıyordu.

Bu duruma ekonomik bir çözüm bulmaya çalıştım. Ucuz yollu 92 mmlik bir kasa fanı (GlacialTech SilentBlade GT9225= 5 ytl) satın aldım. Eski bir air duct parçasını bu fanla birleştirip işlemcinin üzerine bağladım. Bağladım diyorum çünkü eski işlemci fanı 60 mmlik olduğu için onun yerine vidalamam mümkün değildi. İnce kablolar yardımıyla bu işlemi yaptım. Sağlam ve de güzel oldu.
Şimdi işlemcim tam yük altında yine 42-43 derecelerde dolaşıyor ama fan devir hızı 1700 civarında. Eskisine göre oldukça sessiz.
Boşta ise Cool&Quiet özelliğinin de yardımıyla 28-29 derecelerde ve fan dönüş hızı sadece 650. Tahmin edeceğiniz üzere de bu hızda sesten eser yok.

*
Şimdilik bu çözüm işimi görüyor ama yaz sıcaklarında yine 50 dereceleri göreceğiz. Gerçi pek çok kişi 50 derecenin normal olduğunu düşünebilir ama ben sessiz çalışan ve etkili soğutma yapan bir suğutucu arıyorum.Aşağıda resmini de verdiğim Arctic Cooling Alpine 64 Cpu Cooler ile bu duruma çözüm bulabilir miyim?
Arctic Cooling Alpine 64 Cpu Cooler

Arkadaşlar forumda bu ürünü kullanan var mı?
Kullananlar soğutma performansından ve ses durumundan memnun mu?

Bu ürünü kullanan arkadaşların yardımını bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyaraziz -- 26 Şubat 2007; 22:44:38 >

AMD Athlon64 s754 2800+ / Asus K8N NForce3 250 / 256MB Sapphire X800 GTO / TwinMOS 2x512MB DDR 400 / Samsung 75GB SATA / Hyundai 17 Q770 Flat / Foxconn TLA 397 Kasa / Creative SB 240 1+1
MSI MEGABOOK M670

Code X
Uzaklaştırılmış
¥ gün kaldı.

24 Şubat 2007; 18:17:44 

92mm'lik kasa fanı yerine 120mm'lik egzoz fanı kullanın.
bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

24 Şubat 2007; 20:55:27 

Aslında ilk mesajımda verdiğim speed fan programına ait sıcaklık bilgilerinde dikkati çeken başka bir nokta var. Orada HardDisk sıcaklığı 21 derece olarak gözüküyor. Bu sıcaklık kasamın ön tarafına harddiskin bağlı olduğu bölümün altına fan takmadan önce 32-33 derecelerde idi.
Buraya yine GlacialTech marka 80mmlik bir fan yerleştirdim. İntake olarak olarak çalışan bu fan(resimde Fan2) kasanın ön tarafındaki açıklıktan aldığı havayı harddiskin altından geçirerek anakarta doğru üflüyor. 1700 devir civarında dönen bu fanın soğutma açısından anakarta faydası olduğu kadar ekran kartına da faydası oluyor. Ama dediğim gibi asıl faydası harddiske. Çünkü bu fan harddiskin sıcaklığında 11-12 derecelik bir düşme sağladı. Bu düşüşte Samsung marka harddiskin alt tarafının açık olmasının ve devrelerin gelen serin havayla direk temasının büyük etkisi var.
Sonuç olarak yine etkili, ucuz ve sessiz bir çözüm. Bu fan kendisinden beklenenden çok fazla iş çıkarıyor.

Ufaltılmış ön izleme resmi

Ekteki dosya (1)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyaraziz -- 24 Şubat 2007; 20:57:15 >

AMD Athlon64 s754 2800+ / Asus K8N NForce3 250 / 256MB Sapphire X800 GTO / TwinMOS 2x512MB DDR 400 / Samsung 75GB SATA / Hyundai 17 Q770 Flat / Foxconn TLA 397 Kasa / Creative SB 240 1+1
MSI MEGABOOK M670

bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

25 Şubat 2007; 15:07:56 

Soğutma ve sessizleştirme adına yaptığım bir diğer operasyon Foxconn TLA 397 model kasanın arkasında yaklaşık 3000 devirle dönen ve bir hayli ses çıkaran 80 mmlik kasa fanını çıkarmak ve yerine yine 92 mmlik GlacialTech SilentBlade GT9225 model kasa fanını takmak oldu. Bunu yaparken daha iyi hava akımı sağlamak ve sesi azaltmak için kasanın arkasındaki delikli ızgaraları sac makasıyla kestim.

Böylece 1560 devir civarında dönen bu fan 3000 devir ile dönen eski fana göre çok daha iyi iş çıkartmakta ve oldukça sessiz çalışmakta.
Edit: Daha sonra kasanın son şekline ait bir fotoğrafı buraya koyacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyaraziz -- 25 Şubat 2007; 15:18:33 >

MSI MEGABOOK M670

bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

25 Şubat 2007; 19:17:24 

Arkadaşlar
Merak ettiğim konu Arctic Cooling Alpine 64 Cpu Cooler ile ilk mesajımda yazdığım sıcaklık değerlerinin daha altına inebilir miyim? Bu ürünü kullanan arkadaşların yardımını bekliyorum. 15$+ kdv gibi bir fiyata satılan bu ürün işimi görür mü?

MSI MEGABOOK M670

sparcoo

25 Şubat 2007; 21:36:48 

quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyaraziz

Arkadaşlar
Merak ettiğim konu Arctic Cooling Alpine 64 Cpu Cooler ile ilk mesajımda yazdığım sıcaklık değerlerinin daha altına inebilir miyim? Bu ürünü kullanan arkadaşların yardımını bekliyorum. 15$+ kdv gibi bir fiyata satılan bu ürün işimi görür mü?

bence işini görür merak etme en fazla ısı taş çatlasın yük altında 30 derece olur

ASUS P5B , INTEL E6300 Core 2 Duo 1.86GHz,1 GB A-DATA 800 Mhz,3x1 GB 800 Mhz Veritech Ram,Freezer 7 Pro Fan,320Gb SEAGATE 7200.10 7200rpm 16MB NCQ,MSI- RX1950PRO 256 BİT, NEC AD-7173B Dvd Writer,52 X Hp Cd Rom, Cooler Master Cavalier 1(CAV-T01) 380 Watt , Inca Kablosuz Adsl 2 Modem, Microsoft Pro Keyboard Klavye Mause, Philips Brillıance 107 P4 Ekran, Logıtech S200 2.1 Hoparlör, Bigg 120 GB 2.5 Taşınabilir Disk...
bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

25 Şubat 2007; 22:26:21 

@sparcoo
Cevabın için teşekkürler. Belki sen kullandığın Freezer 7 proya bakarak böyle söylüyorsun ama bu ürünün fiyatı onun yarısından daha az. Endişem o yüzden. Yoksa işlemcinin kendi orjinal soğutucusundan daha iyi iş yapacağına eminim ama satın almaya değer bir fark oluşturur mu, ondan emin değilim.
quote:

Orjinalden alıntı: sparcoo

quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyaraziz

Arkadaşlar

bence işini görür merak etme en fazla ısı taş çatlasın yük altında 30 derece olur

MSI MEGABOOK M670

bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

26 Şubat 2007; 19:46:29 

Kasada sessizliği sağlamak üzere yaptığım son operasyon güç kaynağı fanını değiştirmek oldu. Psu'nun 3000 devir ile dönen ve bilgisayarımın en sesli parçası olan 80 mmlik fanını yine 80mmlik GlacialTech SilenBlade GT8025 model fanla değiştirdim.
Bunun için psunun içini açtıktan sonra fanın bağlı olduğu kırmızı ve siyah kabloları kestim. Aldığım yeni fanın da kablolarını kestikten sonra kırmızıyı kırmızıya, siyahı siyaha bağlayıp bantladım ve fanı güç kaynağının içine monte ettim. Bu arada hava akımını kolaylaştırmak ve hareket eden havanın ses çıkarmasını azaltmak için güç kaynağının delikli ızgaralarını sac makasıyla kestim. Bu işlemden sonra güç kaynağı 1700 devir ile dönen fan sayesinde daha sessiz hale geldi.
Bu değişim sonrasında psunun sıcaklık değerlerinde bir değişim olup olmadığını da kontrol ettim. Daha önce psunun fanına elimi tuttuğumda serin bir hava gelirken bu yeni fanı taktıktan sonra sistem boştayken yine serin hava gelmeye devam ediyordu. Ancak sistem yük altında iken bu hava ılık olarak nitelendirebileceğim bir seviye ulaşıyor ki bu da çok normal karşılanabilecek bir durum.
Sonuç olarak konuyu özetlemek gerekirse kasada bulunan toplam 4 adet fanı, sessiz olduğu iddia edilen yenileriyle değiştirdim. 2 adet 92lik ve 2 adet 80lik fan için toplam 19ytl masraf yaptım. Bunun sonucunda harddisk sıcaklığında 11-12 derecelik, anakart sıcaklığında 6-7 derecelik, ekran kartı sıcaklığında 2-3 derecelik, işlemci sıcaklığında boşta 3-4 derece ve yük altında iken 1-2 derecelik düşüşler elde ettim.
Acaba konunun sessizlik tarafında ne gibi bir değişim oldu diye soracak olursanız beni de şaşırtan bir durumla karşılaştığımı ifade etmek istiyorum. Şöyleki elimde bulunan voltaj ayarlı bir adaptör ile aldığım yeni fanları ve kasadan çıkardığım eskilerini tek tek test ettim. Eski fanlar 12 volt yani tam devir ile çalıştıklarında odanın her yerinden sesleri duyuluyordu. Yanına yaklaştıkça da sesin şiddeti artıyordu. Yeni aldığım fanların ise 12 volt altında çalışırken sesleri ancak 1 metreden daha yakın bir mesafeden dinlenince duyulabiliyordu.Daha uzak bir mesafeden fanların sesini duymak neredeyse mümkün değildi. Hele 7 voltta çalıştıkları zaman ancak kulağınızı dayadığınızda fanın kendi sesini ve hava akımının oluşturduğu sesi duyabiliyordunuz. Tabi benim fan kontrol cihazım olmadığı için taktığım tüm fanları 12 volt olarak takmış oldum. Sadece işlemci fanı anakart üzerinden otomatik olarak ayarlanabiliyordu.
Sonuçta fanlar kasaya takıldığında -titreşimden dolayı ekstra ses çıkarmamaları için kasaya esnek lastik contalarla monte edilmelerine rağmen- toplamda çok tatmin edici bir sessizlik sağlayamadılar.Yanlış anlaşılma olmasın eski sisteme göre en az %50-60 oranında bir ses azalması elde ettim. Ama tek tek dinlediğimde neredeyse sessiz çalışan fanlar birarada çalıştıklarında ihmal edilemeyecek bir ses çıkarıyorlar. Bunda dar ve kapalı alanlarda çalışıyor olmalarından kaynaklanan bir uğultunun etkisi var diyebilirim.Fakat sessizlik konusunu tamamen subjektif bir konu olarak değerlendiriyorum. Çünkü bir başkası için kafaya takılmayacak bir seviyede olan ses, bir diğeri için çok rahatsız edici olabiliyor.
Ben de bu meseleye biraz kafayı takmış birisi olarak ses oranında %50-60 dolayında bir azalma elde etmeme rağmen istediğim seviyeye ulaşamadım. Bundan ötesi herhalde ancak su soğutmayla elde edilir.
Yalnız 19 ytl ile elde edilen bu soğutma ve sessizlik performansına not vermem gerekirse 10 üzerinden 8 verebilirim.

MSI MEGABOOK M670

bahtiyaraziz

Sisteme Gözat

26 Şubat 2007; 23:45:55 

Arkadaşlar
Yorumarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

MSI MEGABOOK M670

sunshines35

27 Şubat 2007; 1:51:40 

2,5 lt lik kola şişesini kesip istediğin ölçüde duct yapabilirsin. (başka yöntemlerde var yaratıcılığına kalmış)
90 yerine 120 mm fan kullanman daha iyi olur.
fanı sol köşelerden kasanın arka paneline dikdörtgen bir sacla sabitleyebilirsin.

gösterdiğin soğutucuya para verme değmez

kolay gelsin...

sunshines35