Şimdi Ara

Türkiye’de enerjide önemli gelişmeler: FSRU Gemisi ve yerli kaynak kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
813
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye’de enerjide önemli gelişmeler: FSRU Gemisi ve yerli kaynak kullanımı

    Son 10 yılda enerji alanında önemli gelişmelerin olduğu ülkemizde enerji üretiminde özel sektörün payı artırılarak önemli bir gelişim sağlandı. Toplam içinde kamunun payı %70 seviyesinden %30’lara getirilmiş durumda. Bu büyüme ile birlikte dışa bağımlılığın azalması noktasında da çok ciddi girişimler ortaya çıktı.

     

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre kurulu enerji üretim kapasitesi son 10 yılda 3 kat artırılmış durumda. Yurt dışından özellikle elektrik ithalatı noktasında da ciddi gelişmeler olmuş. Elektrik üretiminde yerli kaynakların kullanım oranı %49.3 seviyelerine getirilmiş ki bu durum cari açığın azaltılmasında son derece etkili. Zira son 10 yılın ortalama yıllık enerji ithalatı maliyeti 44 milyar dolar seviyesinde.

     

    81 İle Doğal Gaz Hattı 

    Doğal gaz konusunda da son 10 yılda ciddi yatırımlar yapılmış durumda. 78 ile doğal gaz alt yapısı ulaştırılmış. Kalan 3 şehirde ise bu yıl içerisinde yatırımlar tamamlanmış olacak. Artan kullanım ile birlikte aylık gaz basma kapasitesinde de ciddi bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Özellikle geride bıraktığımız kış aylarında hem sanayi hem de hane halkı kullanımında günlük maksimum 247 milyon metreküplük ihtiyaç ortaya çıkmış.

    Türkiye’de enerjide önemli gelişmeler: FSRU Gemisi ve yerli kaynak kullanımı

    FRSU Gemisi ile Kapasite Karşılanacak

    Şimdilik ihtiyacın yerel kapasite ile sağlanması çok olanaklı değil ancak bu noktada çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar ile ilk etapta 300 milyon metreküp, 2019'a kadar da 400 milyon metreküplük bir kapasite elde edilmiş olacakmış. Bu sayede çevre ülkelerde yaşanabilecek ihtiyaçlarda Türkiye, gaz satarak da para kazanabilecek veya olası sorunlarda kendi içinde yeterli bir güce ulaşmış olacak.

     

    Şu anda geçtiğimiz Aralık ayında hizmete giren İzmir Aliağa’daki Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi olarak Türkçeleştirebileceğimiz FSRU gemisi ile LNG’yi gazlaştırıp tesise sunarak, anlık gaz ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Hedeflenen kapasiteye ulaşana kadar kiralanan FSRU gemileri ile çözüm bulunacak. Gelecek kış aylarında da ikinci bir FSRU gemisi hizmette olacak. Aralık ayında hizmete giren geminin günlük gaz basma kapasitesi 20 milyon metreküp. Depo kapasitesi ise 5.3 milyon ton LNG. Gemide tankerler aracılığı ile devamlı bir çalışma sağlanabiliyor.

     







  • Enerji çok önemli. Her türlü fabrikan olsa elektrik ve doğalgaz verip çalıştıramadığın zaman neye yarar. Türkiye'nin enerji ihtiyacını artık mümkün olduğunca yerli kaynaklardan ve nükleer enerjiden sağlaması lazım.

  • gemi kimin aslında
  • türkiyenin 15 yıldır milli politikası : yabancı kaymağını yesin , türk hizmet etsin...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: faniseyler

    Enerji çok önemli. Her türlü fabrikan olsa elektrik ve doğalgaz verip çalıştıramadığın zaman neye yarar. Türkiye'nin enerji ihtiyacını artık mümkün olduğunca yerli kaynaklardan ve nükleer enerjiden sağlaması lazım.

    Heykel,resim,muzik,sanatta olacak bilimde.Sadece bilimle ruhsuz bir toplum olursun.Heykellere laf cakmandan düşüncelerin belli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dogalgaza alternatif bulunmali.

    Sonucta disari bagimlilik gerektiriyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • rüzgar ve güneş enerjisinde atılan adımlar gerçekten çok güzel teknolojiyi de ülkeye getirmeyi planlıyor
    ama madencilik ne yapsan boş fincancı katırlarını ürkütmeden iş yapılamıyor

  • Umut vadeden bir haber, umarim yakin zamanda arayislar meyvesini verir ve ithal etmekten kurtuluruz..

  • Komple yayılmalı doğalgaz artık.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: faniseyler

    Enerji çok önemli. Her türlü fabrikan olsa elektrik ve doğalgaz verip çalıştıramadığın zaman neye yarar. Türkiye'nin enerji ihtiyacını artık mümkün olduğunca yerli kaynaklardan ve nükleer enerjiden sağlaması lazım.

    Belki biraz da verimliliğe önem verip kayıp kaçağı engelleseler güzel olur. Özellikle doğuda durum içler acısı.

    Nükleer enerjiye de karşıyım. Gerekliliğini anlıyorum, özellikle elektrik üretiminde doğal gaza bağlılığımızı göz önüne aldığımda... Ancak hata kabul etmeyen ve geri dönüşü olmayan bir enerji sağlama yöntemi. İnsanlarda yarattığı huzursuzluk ve turizme zararı da cabası.

    Aynı ihtiyacı karşılayabilecek alternatif yöntemler daha maliyetli olsa dahi -ki daha maliyetli midir bunu da bilmiyorum- daha güvenli olduğundan tercih sebebi olmalıdır bana göre. Köprü yatırımı yerine doğal gaz ihtiyacını azaltacak yatırımlar yapılabilirmiş mesela. Ekonomik olarak daha çok katkı sağlardı.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.