Şimdi Ara

GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ YARDIM (RESİMLİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
1
Favori
18.805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaslar ben altta ki devreyi yaptım gayet güzel çalışıor ama bi sorunu var güneş ne kadar ldr lere değerse motor hep çalışıo yani moto güneşi gördüğü zaman akşama karanlık oluncaya kadar çalışıo buna bi çözüm olarak solar panele belli bi voltaj geldiğinde pic ve role yardımıyla mootora giden bağlantıları kesmek ben alttaki derede örnek bişey gösterdim acaba böle bişy olabilirmi

ha bide devrede gce modu yok yani güneş ne tarfatan batarsa panel o tarafa doğru dönük oluyo dolayısıyla sabah güneşini kaçırıyor devre otomakit yerine dönem mekanizması falan (vb........)

yardımlarınızı bekliorum

bağlantılar gerçekle alakalı değildir 1. bölümdeki boş kablolar solar panelin giriş kısmı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semih21 -- 22 Şubat 2007; 18:51:18 >

• Bir karanlık dedektörü ve bir sınır anahtarla yapılabilir. Dedektör, hava yeterince kararınca (Piyasadakilerde ayarlanabiliyor.) normalde devreye gönderdiği akımı ters polarizasyonda motora verir. Sistem geri dönmeye başlar. Önceden ayarladığınız sınır anahtara ulaşınca rölenin akımı kesilir.
  • kardes simdi sen karanlıkta çalışan bi devreden bahsediosun anladığım kadarıyla peki bu devreinn şeması falan varmı
  • ldr'leri boru içine koy ,güneşi sadece tam karşıdayken görsün.bu boruları sağa sola hafif açıyla yerleştir.aynı doğrultuda olmasınlar.P2 potunun biraz daha değerini arttır.(güneşin hareketine sistemin vereceği tepkiyi geciktirir.yani güneş 1 derece hareket ettiğinde motorlar çalışırsa bu motorların çok çalışması demektir.sistem güneşin 5 derece hareket etmesini bekleyip hareket ederse motorlar daha az çalışmış olur.)
    gece sistemi kapatmak için bir ldr daha kullanabilirisin.bu ldr motor enerjisini kesmeli.
    sabah panelin güneşi bulması için,bir mantık devresi ile on/off ldr si on konumundaysa ve panelde yerterli geririlim üretilmiyorsa (ve mantığı) A nokasını röle ile şaseye irtibatlarsın (belli bir süre mesela 2 saniye)
    tekrar panelin gerilimini normal gerilimle karşılaştırısın.yine düşükse işleme devam ettirisin.karşılaştırıcı panelin yüksek gerilim ürettiği noktada çıkş verir ve A noktası irtibatı kesilerek yön ldrlerine iş bırakılır.
    kolay gelsin.

• quote:

Orjinalden alıntı: nowanda

ldr'leri boru içine koy ,güneşi sadece tam karşıdayken görsün.bu boruları sağa sola hafif açıyla yerleştir.aynı doğrultuda olmasınlar.P2 potunun biraz daha değerini arttır.(güneşin hareketine sistemin vereceği tepkiyi geciktirir.yani güneş 1 derece hareket ettiğinde motorlar çalışırsa bu motorların çok çalışması demektir.sistem güneşin 5 derece hareket etmesini bekleyip hareket ederse motorlar daha az çalışmış olur.)
    gece sistemi kapatmak için bir ldr daha kullanabilirisin.bu ldr motor enerjisini kesmeli.
    sabah panelin güneşi bulması için,bir mantık devresi ile on/off ldr si on konumundaysa ve panelde yerterli geririlim üretilmiyorsa (ve mantığı) A nokasını röle ile şaseye irtibatlarsın (belli bir süre mesela 2 saniye)
    tekrar panelin gerilimini normal gerilimle karşılaştırısın.yine düşükse işleme devam ettirisin.karşılaştırıcı panelin yüksek gerilim ürettiği noktada çıkş verir ve A noktası irtibatı kesilerek yön ldrlerine iş bırakılır.
    kolay gelsin.

kardeş sen bu işlerden anlıyon gerçekten.
    ben de de bir 12 voltluk bir güneş enerjisi var, ben de buna benzer bir devre yapmak istiyom.
    anlattığın şekilde kabataslak bir çizim yapsan olur mu???
    bir de şimdi bu devre sadece sağa sola peki aynı devreden bir tane yapıp uygun yerleştirirsek yukarı aşağı da olur mu??

• güneş takip sisteminde maksat güneş panellerinden max gerilim elde etmek amacıyla panelin güneşi dik olarak görmersini sağlamaktır. peki tüm sistem güneş panelinin geribeslemesine bakılarak hareket ettirilmesi gerekiyorken neden ldr sistemi kontrol ediyor. ldr çok stabil çalışan bir ürün mü? zaten ne derece sağlıklı olduğunuda görüyorsunuz. ldr güneşi takip edecek diye nerdeyse ldr ile senli benli olacaksınız!!!
  • Bir süre önce aynı konu yine açılmıştı bu devre ve daha farklı devrelerde verilmişti hatta ledlerle takipte yapılıyordu.Bende böyle bir projede danışman öğretmen olarak görevliyim farklı bir devre tasarladım ve çalıştırdık.Motorun 360 derece dönmesi problem oluşturacağından (bilezik,fırça..gerektirdiğinden)180 derece dönmesini istedim.Bunun içöin gecikmeli çalışan silecek devresi kurdum çıkışa da çift kontaklı röle takarak H-köprüsü oluşturdum motor bir ileri bir geri çalışmaya başladı.Motora seri olarak ışıkta çalışan bir devre (röle ilebirlikte)bağladım.Böylece güneşi gördüğünde anında duruyordu.Ancak hiç beklemediğim bir sorunla karşılaştım;motor bir yöne daha hızlı döndüğü için,bir süre sonra 360 dereceyi tamamlıyor.Potlarla,kondansatörlerle birçok denemeler yaptım ama sonuç aynı.Sonra bilezik vs.takmak zorunda kaldık hiç hoş olmadı.Bunu düzeltmenin bir yolu varsa yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Üniversitelerden her ilin güneşlenme açılarını alsanız iyi olur...Böylelikle güneş sabah hangi açıyla doğuyor,hangi açıyla batıyor bileceksiniz...Sistemi çift motor kullanarak doğu batı ekseninde, güneşin doğma açısını yakalayıp doğu batı ekseninde hareket ettireceksiniz......Diğer motorla da güneşin yıllık eğim açısını takip edip odaklama yapacaksınız...Daha sonra daha net odaklama için karanlık sensörleri kullanabilirsiniz...Motorlar için stepper motor kullanabilirsiniz....Eğer bu pahalı olur diyorsanız o zaman bir encoder kullanıp motorunuzun ne kadar hareketlendiğini ve konumunu ölçebilirsiniz...
  • en sonunda internete çıkaracaksınız basit bir düzeneği. gerek varmı güneşin hangi hareketi yapacağını bilmeye. düzeneğin zaten işi o güneşi takip etmek. x ve y olmak üzere 2 ekseni var. 2 eksendede panelden en yüksek gerilimi elde ettiğinizde güneşe dik bakıyorsunuz demektir...
  • ldr ler boru içine bu sekilde konulabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klutch -- 23 Şubat 2007; 13:31:57 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

güneş takip sisteminde maksat güneş panellerinden max gerilim elde etmek amacıyla panelin güneşi dik olarak görmersini sağlamaktır. peki tüm sistem güneş panelinin geribeslemesine bakılarak hareket ettirilmesi gerekiyorken neden ldr sistemi kontrol ediyor. ldr çok stabil çalışan bir ürün mü? zaten ne derece sağlıklı olduğunuda görüyorsunuz. ldr güneşi takip edecek diye nerdeyse ldr ile senli benli olacaksınız!!!

arkadaşım biz ne yapmaya çalışıyoz??
    güneşi takip etmeye!!
    sen demişsin ki niye ldr ler ile kontrol ediyoruz! Başka bir yöntem varsa söyle o zaman onu yapalım!!
  • güneş panelinin üzerindeki gerilimi kontrol edeceksin. ldr yi değil. anlamadın mı???
  • quote:

güneş panelinin üzerindeki gerilimi kontrol edeceksin. ldr yi değil. anlamadın mı???

o kadar aklımız var da onu yapabilmek için şu anda ldr ile kontrol ediyoruz!!
    sen de ldr kullanmayalım diyorsun yani ne kullanalım o zaman???
  • ldr yerine geçebilecek bir parçadan söz etmiyorum zaten daha sağlıklı bir yapı için sadece panel üzerindeki gerilimin güneş takibi için yeterli veri geri beslemediğinden bahsediyorum. anlatabildim mi???
  • quote:

ldr yerine geçebilecek bir parçadan söz etmiyorum zaten daha sağlıklı bir yapı için sadece panel üzerindeki gerilimin güneş takibi için yeterli veri geri beslemediğinden bahsediyorum. anlatabildim mi???

tamam kardeş kusura bakma şimdi çaktım olayı
  • sorun değil...
  • ldr kullanmadan da güneş izleme yapılabilir. bazı sistemlerde sadece mikroişlemci ve tuş takımı var mekanik ise step motorlardan oluşmuş (iki eksen). özel bi fonk üretip tuş takımından motorun adım sayısı, zamanı ve yerin koordinatını girdiğinde panel hassa güneşi buluyor. ve yazdıgın programa göre 1 yıl boyunca sürekli hesap yapıp izleme yapıyor. tahmin etmek gibi. ama söz konusu güneş oldugu için 1 yıl boyunca güneşim aldığı rota (dünyadan bakılınca) aynı oldugu için hata olmaz. dış etkenlerden etkilenmez vs. sadece programlamaya dayalı bi sistem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klutch -- 23 Şubat 2007; 15:17:51 >
  • beyler peki pic116f877 ile voltaj kont ölü yapabilrimiyim mesela gelen voltaja göre gösterge ekranı yada sırayla dizilmiş ledler şeklinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semih21 -- 23 Şubat 2007; 15:50:53 >
  • Panel gerilimi takibi hiç makul değil.
    Ldr ya da 10*10cm ayrı bir panel kullanan var."Şadan" öyle yaptı.
    Yük, gerilimi değiştirince ne olacak.
    Maşaallah semih yazmadığın forum kalmadı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: musallim

Panel gerilimi takibi hiç makul değil.
    Ldr ya da 10*10cm ayrı bir panel kullanan var."Şadan" öyle yaptı.
    Yük, gerilimi değiştirince ne olacak.
    Maşaallah semih yazmadığın forum kalmadı.

tamamen tesadüf desem

arkadsalar şimdi ben bu projeyi ödev olarak kullanacağım için görüntü işlev çok önemli herşey tamam bu gün yarın devrenin foto ve videosunu falanda yollarım ama buna bide hocalara göstermek için ışığın farklı açılardaki solar panelden sağladığı gücü görüntü olarak göstermek istioryum benim sitedğim sadece solar panel çıkışına bi pic bağlamak ve bu piclede panelden gelen enerjiyi göstergeye dökmek
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.