Şimdi Ara

.Ev Yapımı Kolon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
107
Cevap
4
Favori
73.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Birçok kişi ev yapımı kabinlerin fabrika yapımı kabinlerden daha pahalıya geldiğini düşünür. İlk yapım aşamasında belki doğru olabilir fakat gerekli araç gereçlere bir kere sahip olduğunuzda maliyet çok daha düşük olur.
    İlk defa kolon yapmaya kalkanlar araç gereç sıkıntısı çekecektir. Ve ihtiyaç duyulan herşeyi almaya kalktığında doğal olarak fabrika üretimi kolonlardan daha pahalıya gelecektir. Kazandıkları tecrübe ve sahip oldukları araç gereçleri sayesinde sonraki kolon yapımları daha ucuza gelecektir.
    Örneğin, ben piyasada bulunan giriş seviyesi kolonlardan hiçbir eksiği olmayan kolonları 250 ile 400 ytl arasında maliyetle üretebiliyorum.

    Eğer böyle bir imalata girişecekseniz olmazsa olmaz bazı aletleri sizin için listelebilirim.

    1.Dekobaj testere
    2.Şajlı matkap
    3.Havya lehim pasta
    4.RCL ölçü aleti
    5.Sıcak silicon tabancası
    6.Bilgisayar ve gerekli programlar
    Başlangıç için bu aletler yeterlidir.

    Bundan sonrası hesap kitap işi. Seçilecek sürücülere göre kabin tasarlanmalı. Bunun için Bassbox 6 pro programı biraz karmaşık gelebilir ama gerçekten profesyonel bir programdır. Programı yapan firmanın çok tanınmış firmalardan referansları var. Crossover filtreleri için aynı firmaya ait Xover programını kullanabilirsiniz.
    Burada zor olan istenilen sürücülerin bulunmasıdır. Bu zorluğu ancak böyle bir forumda birleşerek atlatabiliriz. Daha önceleri projeksiyon cihazı yapmak için bu forumda birleşmiştik ve çok yol katetmiştik. Arayıpda bulamadığımız şeyleri kolaylıkla ve piyasanın altında bir fiyatla bulabiliyorduk.Aynı şeyleri kolon yapımındada yapabiliriz. Türkiyedeki kolon fiyatlarının yurtdışına göre ne kadar yüksek olduğunda herkes hemfikirdir heralde.

    Diğer ülkelerde ev yapımı konlar çok revaçta olmasına rağmen Türkiyede çok gerilerde kalmıştır. Amerikada garaj yapımı helikopterler ve uçaklar olduğunu biliyorum. Brokratik engeller bize helikopter ve uçak yapmamıza izin vermeyebilir belki ama kolon yapmamıza engel olamaz.







  • Forumda kendi speakerlerini yapmak isteyenler icin burda tum paylasımları toplayabiliriz.

    DIY calısmaları oncelikle bir seyleri ogrenmek ve tecrube edinmek acısından cok keyifli. Birde kendi yaptıgınız urunleri kullanmak ayrı bir haz tabi.
    Oncelikle birbirine uyumlu, kaliteli ve Thiele-Small parametrelerini bildigimiz hoparlor bulmamız sart.
    Sonra ne tur muzik dinliyorsak ona gore hoparlor ve kabin tipini belirlemeliyiz.

    Asagıdaki linkte bircok hoparlorun Thiele-Small bilgileri bulunmakta.
    http://www.thielesmall.com/database.asp

    Asagıdaki linkte kabin cesitleri ve formulleri bulunmakta
    http://www.diysubwoofers.org/

    Asagıdaki linkte kabin ve crossover formulleri bulunmakta
    http://www.ajdesigner.com/


    Bu bolumde ise kabin tipleri ve bilgileri bulunmakta:

     .Ev Yapımı Kolon




  • Şu aralar piyasada Canon marka hoparlörler satılıyor. Fakat internetten araştırma yapıldığında hiçbir veriyle karşılaşamıyorum. Bu bana bu hoparlörlerin sahte olabileceği kuşkusunu düşündürüyor. Canon gibi bir firma hoparlör üretimi yapacak fakat internette bununla ilgili hiçbirşey olmayacak bu bana çok garip geliyor doğrusu. Tahminimce hoparlörlerin markası firmanın izni olmadan kullanılarak rant elde edilmeye çalışılıyor.
  • bir de ben amazon.com'da kendi hopörlörünü kendin yap tarzı 1-2 kitap görmüştüm. onlar nasıl acaba bir bilginiz var mı??
  •  .Ev Yapımı Kolon

    1994 yılında kendi yaptığım bookself kolon sesi gerçekten çok ayrıntılı veriyor.

     .Ev Yapımı Kolon

    Şimdilerde böyle kaliteli sürücüler bulmak çok zor.
    Tweeter Cross marka amerikan malı, Mid Westra, Woofer Nokia marka batı almanya malı

     .Ev Yapımı Kolon

    Tweeter a dikkat ettiyseniz arkasına bobin soğutması için alüminyumdan radyatör konulmuş.
    Ayrıca ipek dokuma mebranı var.

     .Ev Yapımı Kolon

    Kabin içi ses yankısını önlemek için kbinin iç duvarlarını özel gözenekli süngerle kaplamıştım.

     .Ev Yapımı Kolon

    O zamanlar Amiga 500 bilgisayar kullanıyordum.
    Kolon hesaplamalarını profesyonel bir yazılımla yapmıştım.
    Şimdi adını hatırlamıyorum ama çok kaliteli bir yazılımdı. Çözene kadar çok uğraşmıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogen -- 27 Şubat 2007; 8:07:00 >




  • Piyasada kaliteli hoparlorler bulunuyor fakat Thiele-Small parametrelerini bulmak cok zor malesef.
    Ulkemizde genelde ezbere yapıldıgı ve onemsenmedigi icin iyi hoparlor getirenler bu verileri bulundurmuyor.

    Asagıda yazıcıoglu ishanında giris katında ELKO diye bir yer var. Ellerinde yuksek kalite alman hoparlorler mevcut. Bu seriyi karakoyde selanik pasajına girmeden sag taraftaki dukkandada bulabilirsiniz. Bu markayı Bas+mid+tiz seklinde degisik guc ve caplarda bulabilirsiniz. Hoparlorler kagıt diyafram, aluminyum sarım, kaucuk körük, kaliteli mknatıs, iyi bir iscilik iceriyor tavsiye ederim. Ben de zamanında bu seriyi aldım ve hazır kabin kadar harcamam oldu. Thiele-Small parametrelerini bir turlu bulamadım ve ezbere bir calısma yaptım. Sonuc olmadı malesef. Thiele-Small parametreleri olsa bile ozel ekipman ve akustik test odası olmadan ne yaptıgımızıda tam bilemiyoruz. Ohm davranısı, SPL, Frekans cevabı, gibi verileri degisik materyaller kullanıldıgında kablo cinsi, sonumleme malzemesi, agac cinsi, kalınlıgı, portun konumu gibi degisikliklerde nasıl cevap verdigini malesef olcme sansımız yok. Olay a dan z ye bilimsel bir calısma tabi.

    Tavsiye ettigim hoparlorlerin fotoları asagıda mevcut:

     .Ev Yapımı Kolon




  • Crossover nedir

    Crossover,diğer bir anlamı ile filitre.Crossover örneğin 3 yollu bir hoparlör sisteminde her bir hoparlör sürücüsüne kaynak'tan gelen ses sinyallerini her her hoparlörün kendi frekans aralığında çalışması için ses sinyallerini ayrıştırır.Her hoparlörün kesim frekansı altında yada üstünde kalan,sinyal'leri hoparlöre göndermez.Bu şekilde her hoparlör kendi frekans aralığında çalışacağı için çok daha net ve temiz bir ses elde edilir.Fazla yüklenmelerde hoparlörü korur,zarar görmesini önler.Crossover tasarımı kolay bir iş değildir,tasarım ve kullanılacak malzeme değerleri özenle seçilmiş olması gerekir.Çok sürücülü sistemlerde işin büyük yükünü crossover çekmektedir.Ama sonuç itibarı ile crossover'de ses deki naturelliği bir nebze olsun alan bir elemandır.

    Ayrıca Crossover lar yapılıs tiplerine gore sınıflara ayrılırlar. Bunlar Butterworth, Solen Split, Bessel, Chebychev, Linbkwitz-Riley gibi sınıflardır. Bu sınıflarda dB zayıflatma oranlarına gorede bolunurler.

    Dizayna gore 1,2,3 ve 4 uncu dereceden filtreleme yaparlar.
    1n ci derece 6 dB, 2 nci derece 12 dB, 3 uncu derece 18 dB ve 4 ncu derecede 24 dB filtreleme yapar.

    1 nci derece yeterince zayıflatma saglayamadıgı icin tercih edilmez. Cunku bas hoparlore fazla tiz , tiz hoparlore fazla bas frekans gider.

    2 nci derecede maliyet ve basitligi acısından cok kullanılmakla birlikte verimli olmadıgından tercih edilmez. Cunku kesisme frekansında hoparlorler duz baglanırsa bosluk ters baglanırsada bir tepe degeri elde edilir.

    3 ve 4 uncu dereceler daha iyi sonuc verirler.

    Birde bu filtrelerin derecelerine gore faz kayma davranısları vardır.
    1 nci derecede 90, 2 nci derecede 180, 3 uncu derecede 270 ve 4 uncu derecedede 360 derecedir.
    Yani 1 nci derecede filtreye hoparlorler + ve - birebir baglanırken
    2 nci derecede filtreye hoparlorler birbirine gore ters baglanır.

    Ayrıca Crossover lara empedans dengeleme, asırı yuk koruması gibi eklentilerde yapılır.

    Asagıdaki linkte Crossover hesaplama tablosu bulunmakta.

    http://ccs.exl.info/calc_cr.html#first

     .Ev Yapımı Kolon


     .Ev Yapımı Kolon



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Şubat 2007; 10:34:00 >




  • Ekol den daha önceleri çok malzeme almıştım senelerdir tanırım onları onların eskiden yukarıda da yerleri vardı ama kapattılar. Geçenlerde tesadüfen gördüm karaköyde yer açmışlar. Selanik pasajının girişindeki hoparlör satan yeri hiç beğenmiyorum Türkiyeye westrayı bunlar getirmiştledi ama müşterilerine karşı çok kaba ve ilgisizler. Zorda kalmadıkça oradan almamaya çalışıyorum girişteki her iki yerde onlara ait. Selanik pasajında alt katta bir yer var genellikle oradan alıyorum ama canon hoparlörlerle ilgili hiçbir bilgi bulamadım bana sahte gibi geldiler.
  • Bir hoparlore bakınca az cok anlasılır ne oldugu. Canonları gormedim cok onceden buyuk bas driverları yayılmıstı yazıcıoglunda sonra kayboldular. Kaliteli hoparlor bulmak kolay olmuyor malesef. Getiren bir kac yer var onlarda cok ilgili degil haklısın. Yazıcıoglu Ekol ilgi acısından fena bir yer degil, cogu gereksinimimi ordan temin ederim.
    Westra takımdan kolonda yapmıstım. 30 cm aluminyum sase kocaman mıknatıslı agır bir bas surucu idi. Midyum ise su arkası kendinden kabinli olanın buyugu idi. Tweeter ise ipek mebrandı. Hepsi westraydı suruculerin. O zamanlar ŞAR elektronigin mavi pertinakslı 3 yollu filtresi satılıyordu onu alıp takmıstım. Westralarda cok iyi hoparlorler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Şubat 2007; 11:09:05 >
  • Paylasım ve tek konu baslıgı altında toplama acısından, pasif subwoofer yapımı anlatımlı ornegi:

    http://www.antrak.org.tr/gazete/012001/sahin1.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Şubat 2007; 11:16:04 >
  • Ogen çalışman çok iyi olmuş.
    Canon tweetr lar ve sürücüler 5 senedir ankarada dolanıyor. merak ettiğim tweetr larının kubbe malzemesi ne? naylon mu metalik mi? iğne sokacam da benim değil. fakat Canon mebran iyiyse ki dandik bir havası, duruşu yok.
    bu arada westra mid ben de var. sony tv.in dahili hoparlör çıkışa takıyorum arada bir güzel oluyor.
    piyasa da nokia, westra, sony, onkyo, technics sürücüleri bulabiliyorum zaman zaman bol çeşit olmasa da. fakat eskiye nazaran çok pahalılaştı. 10ytl aldığım 14 yada 16cm sanırım westra mid-bas 30ytl olmuş. kaldı ki değerlerini bulamıyorum. westra nette buluyorum.
    gurbette zor oluyordu bıraktım artık.zaman ne gösterirse...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: the_cantan
    merak ettiğim tweetr larının kubbe malzemesi ne? naylon mu metalik mi? iğne sokacam da benim değil.


    Tweeter mebran ice coktuyse igneden once guclu bir seloteyp benzeri bandı hafif baskı ile yapıstırıp yavasca cekin. Bu sekilde cok rahat ve zarar vermeden duzeliyorlar. Muhtemelen biliyorsunuz, bilmeyenlere faydası olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Şubat 2007; 11:30:26 >
  • Elektrik süpürgeside çok işe yarıyor fakat mutlaka hava kapağı açık olmalı yoksa alır götürür.
    Bizim afacan kız wooferların ortasını ezdikçe ben elektrik süpürgesiyle düzeltiyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ikarahal

    quote:

    Orjinalden alıntı: the_cantan
    merak ettiğim tweetr larının kubbe malzemesi ne? naylon mu metalik mi? iğne sokacam da benim değil.


    Tweeter mebran ice coktuyse igneden once guclu bir seloteyp benzeri bandı hafif baskı ile yapıstırıp yavasca cekin. Bu sekilde cok rahat ve zarar vermeden duzeliyorlar. Muhtemelen biliyorsunuz, bilmeyenlere faydası olabilir.



    teşekkür ederim.

    merak işte.
    dome tweetr ın mebranı metal mi yoksa başka malzemeden mi onu anlamaya çalışıyorum. iğnenin ucu ısıtıp sokulduğunda delinirse naylon ucuz malzeme; delinmezse kaliteli malzeme.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: the_cantan


    merak işte.
    dome tweetr ın mebranı metal mi yoksa başka malzemeden mi onu anlamaya çalışıyorum. iğnenin ucu ısıtıp sokulduğunda delinirse naylon ucuz malzeme; delinmezse kaliteli malzeme.



    Tweeter lar yuksek frekans uretmek icin yapılırlar. Yuksek frekanslarda titresmek ayak uydurmak icin hafif yapıda olmak zorundalar. Oncelikle onemli nokta hafif olmalarıdır. Ses rengi ise kullanılan mebran malzemesi ile degisir. Bu malzeme aluminyum, ipek, titanium yada baska karısım malzeme olabilir.
    Aslında kaliteyi belirlemez sesin rengini belirler. Metal malzeme olması dogal ses uretimine engel olabilir.
    Dogal, yumusak, yormayan tiz yerine suslu metalik cıkabilir ve uzun vadede beyni yorabilir.
    O yuzden mebran malzemesi ne kadar dogal olursa o kadar dogal ses cıkar. Kagıt bazlı mebran lar en dogal sesi uretirler. Tweeter lardada dome yapı en kucuk, hafif yapıdır. O yuzden daha fazla titreserek daha ust frekanslara cıkabilirler.

    Mesela asagıdaki Tannoy super tweeter calısması ST200


     .Ev Yapımı Kolon


    Continuous power handling: 135 Watts RMS (DIN IEC 268)
    Maximum Sensitivity: 95dB (2.83v @ 1m)
    Frequency response: To 54kHz, usable output (-18dB) to 100kHz
    Nominal impedance: 8 Ohms
    Driver Type: 25mm (1") 25 micron titanium dome, 24 carat vapor deposited gold finish with neodymium magnet



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Şubat 2007; 16:10:29 >




  • woofer için kağıt öyle.artık bir sürü mazemeden üretilir hem de daha iyi şekilde.
    fakat ses rengine tiz'in mebranı etki etse de metal olması da kalitesiz olmayacağı yada frekansı üretemeyeceği anlamına gelmez.
    misal jbl lx titanium tiz, duyduğum en doğal tiz ses dali skyline 1000 aliminium ribbon şerit, b&w aliminum dome tweetr, en kalitesi şu an berilyum tweetr dikkate değer.
    ki aklıma geldi SACD, DVD-AUDIO gibi ses üretiminde sony ss-x90ed metal dome tweetr veya aynı mantık pioneer sahip olduğu TAD stüdyosunda yeni çıkardığı modeli aklıma gelmeyen berylium tiz sürücülü kolonları.
    elbette ipek, kumaş, kağıt vs. tweetr mebranı yapılabilir. ben metal istiyorum.
  • Tweeter ların metal bazlı olması tabiki kotu oldugu anlamına gelmez. Her firmanın kendine has ozel karısımları olur zaten. Tweeterlar yuksek sayıda titresimlere maruz kaldıgı icin dayanıklı olmalılar ve bu yuzden metal bazlı mebranlar daha saglam yapar onları. Ayrıca kagıttan daha hafif olan bu malzemeler cok daha ust frekanslarada cıkabilir. 54 kHz gibi. Cesitliligin amacı zaten farklı zevklere hitap etmek. Herkesin kulagı, begenisi dinledigi muzik turu farklı farklı.
  • sonuçta kalite unusuru olarak metalin önemli olduğunu görebiliriz değil mi?
    tannoy super tweetr çalışması evet unutmuşum onu. sisteme direkt paralel olarak bağlandığı ve üst frekanlarda sesi rahatlattığı söylenir.ilginç bir şekilde sesin parlaklaşacağı yerde sanılanın aksi gerçekleştiği ifade edildi.ki teori de üst frekansların bobinde ki (hop.) davraşını kaale alındığı zaman doğru olmaması için sebep yok.
  • Tweeter da metal bazlı mebranın onceligi, hem cok hafif, hem cok dayanıklı, hemde daha yuksek frekanslara cıkabilir olmasıdır. Ses rengi ise kullanılan metal yada baska malzemeye gore degistiginden kisiye gorede degisecektir. Bilirsin kesin bir dogru yoktur bu islerde.

    Tannoy tweeter lar 95 dB de cok ustlere 100 kHz lere cıkan tweeter. Eger uygulanan kabin dB ve ohm acısından cok geride kalırsa ister istemez tannoy lar on plana cıkacaktır, daha parlak calacaktır bu uyum onemli. Forumlarda sahneyi genislettigide soylenir, dogallıgı bozduguda. Kimi begeniyor kimi begenmiyor. Oldukcada fiyatlı urun.
  • Bence buradaki amaç üst frakanslara çıkmak olmamalıdır zira üst frekans denildiğinde hiçbir tweeter piezo kadar üst frekanslara çıkamaz. Fakat sesi çok tırmalayıcıdır. Burada amaç üretilen ses dalgasının gerçeğe olabildiğince daha yakın olmasıdır.

    Bunun gerçekleşebilmesi için en önemli faktör tweeter içindeki bobinin kullanılan malzemeye verdiği tepkinin direkt verilmesidir. Birçok tweeter bobindeki titreşimi esnemeler yüzünden tam anlamıyla kullanılan malzemeye veremiyor. Bobin ile kubbe öyle bir birleştirilmeliki arada hiçbir esneme oluşmamalı direkt bobin tepkisi kubbeye iletilmeli. Tweeterlarda kalite ayrımını ortaya koyan en büyük etken genelde bu oluyor.

    Aşağıda solda kalitesiz bir tweeterın tipik davranışını görüyorsunuz. Sağda ise kaliteli bir tweeterın bobin tepkisine nasıl karşılık verdiği görülüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogen -- 26 Şubat 2007; 7:41:17 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.