Şimdi Ara

Hava taşıtlarında GPS kaygısını sona erdirecek milli teknoloji: TerraFlite

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hava taşıtlarında GPS kaygısını sona erdirecek milli teknoloji: TerraFlite

    Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. (STM), özellikle hava araçlarındaki konumlama verilerinde yaşanabilecek muhtemel sorunlara karşı bir tedbir olabilmesi amacıyla geliştirdiği TerraFlite sistemini kullanılabilir hale getirdi ve patentledi. Çok fazla gündeme gelmese de aslında ABD tarafından geliştirilen (ABD Savunma Bakanlığı'na ait) GPS’in olası bir manipülasyona uğraması riskine karşılık olarak TerraFlite kritik bir önem taşıyor.

     

    TÜBİTAK’ın da desteklediği proje, Ankara Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün de katkıları ile hayat bulmuş bir iş. “Elektrikler kesildiğinde kullanılacak el feneri” şeklinde ifade edilen TerraFlite, entegre edildiği cihazlarda GPS’in yanında alternatif bir denetleyici gibi çalışıyor. Olası bir hatalı veride hemen gerekli uyarıları yapan sistem, GPS’in çalışmadığı durumlarda da hassas bir şekilde konumlama verileri sunabiliyor.

     

    Nasıl Çalışıyor? 

    Ürünün ilk versiyonu helikopterlerde kullanılma amacıyla geliştirilmiş durumda. 2012 yılından bu yana üzerinde çalışılan proje ile radardan alınan ve barometreden gelen veriler, dijital haritalar üzerindeki kayıtlar ile gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor ve pilotun hassas bir şekilde konum tespiti yapabilmesine imkân tanınıyor.

     

    Tabi sistemin temelde başarısı, entegre edilecek coğrafi haritanın güncelliğine ve yükseklik, eğitim gibi ayrıntılı coğrafi veriler sunabilmesine bağlı. Bu noktada da Göktürk -1 ve Göktürk – 2 uydularından gelecek ayrıntılı görüntülerin ne kadar yeterli olabileceği sorusu gündeme gelecektir. 50cm’ye kadar görüş yeteneğine sahip Göktürk – 1 bu noktada yeterli olacaktır muhtemelen.

     

    Sistemin teknolojik olarak hazır olduğu ve kullanılabilir seviyeye geldiği ifade ediliyor. 2017 yılı içerisinde de TSK envanterindeki helikopterlere entegre edilerek kullanılmaya başlanacak. Sonrasında da İHA’lar ve Türk savaş uçakları, TerraFlite entegrasyonu ile görev icra etmeye başlanacak. ABD’nin de olası bir sorun karşısında benzer teknolojiler geliştirdiği biliniyor.

     







  • Abi yerli milli demeyin bazı arkadaşlar rahatsız oluyor.

  • Bu gerçekten olması gereken ve çok önemli bir gelişme, gps denilen şey Amerika'nın kontrolünde, yazıda manipülasyon denilmiş ama belki belli ülkelerin kullanımını da engelleyebilirler böyle bir durumda ordunun felç olmaması için hayati önemde bir gereksinim karşılanmış , kutluyorum yapanları.

  • Bu projenin asıl gücü Göktürk-3 uydusuyla kesin hale gelecek. Çünkü yeryüzü şekillerini radarla tarayıp hafızaya alacak. Tüm dünyanın haritasını çıkartıp füze, iha, uçak ve helikopterlerin nereye gideceğini ve önünde engel, dağ vs olup olmadığını bilerek hareket edecek. Böylece son derece güvensiz olan GPS sistemi kullanımı minimuma inecek.

    İran, Amerikan İhasını Rusyadan aldığı teknolojik destekle GPS sistemini karıştırıp kendi hava sahasında düşürmüştü. Fazla hasar almadan düştüğü için resmini çekip internette yayınladılardı.

    Anka-S ise Satcom teknolojisini kalibre ettikleri için uzun sürüyormuş. Turksat 4B transponderleri üzerinden kontrol edilerek uçurulacakmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: benhuraxu

    Abi yerli milli demeyin bazı arkadaşlar rahatsız oluyor.





  • BeiDou Galileo GLONASS GPS NAVIC QZSS

    China EU Russia United States India Japan





    https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel_uydu_seyr%C3%BCsefer_sistemi




    Gibi konum bulma sistemlerine bir de Turkiye den yeni bir uydu sistemi kurulmadan ne yapilsa bostur ...
  • Güzel haberler gelmeye devam ediyor.Büyümeye ve gelişmeye son sürat devam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M.Akif Ersoy

    Hava taşıtlarında GPS kaygısını sona erdirecek milli teknoloji: TerraFlite


    Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir gelişme :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bugün yaşanan helikopter kazasından sonra...

  • Bugun Eczacibasi na ait helikopter tv kulesine carpip dusmus. Kuleyi goren cihaz olsaydi herhalde deli gibi bagirip uyarirdi! Garip!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: benhuraxu

    Abi yerli milli demeyin bazı arkadaşlar rahatsız oluyor.

    olsunlar kardesım:)Allah daha ıyılerını yapmayı nasıp etsın,yeterkı bız bir yapalım Allahımız ustune beş daha koyar:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: M.Akif Ersoy

    Hava taşıtlarında GPS kaygısını sona erdirecek milli teknoloji: TerraFlite


    yemedın ıcmedın sunu mu cızdın




  • % 100 verimli Motor vardi gecen secimlerde



    %200 u cikmaz mi referanduma kadar ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de ne olsa bir sonraki seçime bağlayan veya şu bu olmadan bir işe yaramaz diyenleri güvenli bir şekilde görmezden gelebilirsiniz

    Çok güzel bir gelişmedir yeni sistemimiz

    Göktürk uyduları çok ciddi şekilde pozitif etki yaptı savunma gücümüze
  • GPS in yanında alternatif denetleyici denmiş ama uçaklar GPS ile ucmuyor, GPS sadece sistemlerde olası bir sorunda tedbir amaçlı bulunuyor

  • Haberde yumuşak bir şekilde geçilmiş ama buradaki asıl mesele GPS'in çevresel yada başka faktörlerden kesintiye uğraması endişesi değil.
    Çok sevgili müttefiğimiz ABD kendi çıkarına aykırı gördüğü an GPS fişini çektiği için (Örneğin Kardak krizi) kör seyir yapma riski.Bu gemiler içinde böyle hava taşıtları içinde.ABD'nin ipi ile kuyuya inilmeyeceğini acı yollardan tecrübe ede ede alternatif geliştirmeye başladık.

  • aslında ABDnin 1970lerden beri kullandığı bir teknolojiyi hele şükür adapte ettiğimizin haberi bu :). Şimdi nasıl yani diyceksiniz. ilk cruise füzeleri geliştirildiğinde henüz gps yoktu füzeler hedeflerini yeri tarayarak ve kayıtlı resimleri üst üste bindirerek buluyordu. hele şükür göktürk uydumuz oldu tüm ülkenin isohips haritasını çıkara bildik ve helikopter ve uçak gibi taşıtlarımıza ne olur ne olmaz B planını yükleye bildik. havada nerede olduğunu bilmezsen nereye gideceğinide bilemezsin.

  • Bu tarz gelişmeleri görmek güzel... :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: benhuraxu

    Abi yerli milli demeyin bazı arkadaşlar rahatsız oluyor.

    Yerli uçak helikopter tanımı tamamda, Yerli gazeteci, yerli başbakan, yerli siyasetçi bu nedir arkadaş?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.