Şimdi Ara

LINUX GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİMİ SİZCE??????????????????????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
0
Favori
6.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BAŞLIKTAKİ GİBİ SİZCE GERÇEKTEN GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİ LİNUX MU?

• nerden baktığına bağlı ama popularite ise kastettiğin bu hazırcılıkla,alışkanlıkları değiştiremedikçe çok zor
  • bu kafayla linuxun geleceğin işletim sistemi olması çok zor.... linuxcuların linux dağıtımlarının birçok yerde eskiği hatası var ... ve öyle bir durum varki bu kimsenin umurunda değil gibi ...ama mantalite değişirse linux windowsu geçerde katlarda ...
  • mythief;baktığın yer yanlış linux sürümlerinde eksiklikler olabilir ama kıyaslayacağın sistem windows ise bu hatalar devede kulak kalır,ayrıca yüzlerce insan bu sürümleri daha iyiye ulaştırmak için çalışıyor.yani senin baktığın yerden öyle gözükebilir ama birçok kişinin umrunda.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mythief

bu kafayla linuxun geleceğin işletim sistemi olması çok zor.... linuxcuların linux dağıtımlarının birçok yerde eskiği hatası var ... ve öyle bir durum varki bu kimsenin umurunda değil gibi ...ama mantalite değişirse linux windowsu geçerde katlarda ...

Sanırım siz Linux' u daha anlayamamışsınız veya yanlış şeyler görmüşsünüz. Hayası ve eksiği var dediğiniz dağıtımlar Mandrake, Fedora, Gelecek falan ise haklısınız ama kim söyledi onların geleceğin işletim sistemi olacağını? SuSE' yi denediniz mi? Peki ya debian ya da slackware' i?

Mantaliteden kastınız nedir? Anlayamadım?

Bu arada neden bana NASA' nın Linux kullandığını açıklar mısınız? Peki IBM' in süperbilgisayarları neden Linux ile çalışıyor? Peki SGI' ın psikopat makineleri?

Teknik anlamda bakacak olursak, şu anki işletim sistemleri arasında yapısı en fazla gelecek vaad edenler GNU/Hurd ve Plan 9' dur. Ancak GNU/Hurd eğer "katedral" değil de "pazar" yöntemi ile geliştirilseydi ve GNU projesi Linux' a kaymamış olsaydı bugün Linux değil GNU/Hurd kullanıyor olacaktık. Ama, GNU/Hurd hala deneysel bir sistem ve geleceğin işletim sistemi olmaktan çoook ama çoook uzak. Plan 9' un ise hedefi farklı.

İşletim sistemlerinin geleceğini, işletim sistemi geliştirenler değil, piyasadaki büyük şirketler belirliyor. CP/M olayını biraz araştırırsanız bunu anlayabilirsiniz. DOS gibi ucube ve rezil bir sistemden bugün dünyada en çok kullanılan işletim sistemi haline teknik üstünlük ile değil, IBM' in Microsoft' a yardım etmesi, ticari ve stratejik hareketler ile gelindi.

Linux teknik anlamda üstün. Ancak, şirketler Linux' u istemezse geleceğin işletim sistemi olamaz. Neyse ki öyle bir durum yok ve trend çok iyi gidiyor. Novell' in başkanının söylediği gibi: "Gelecekte iki işletim sistemi olacak: Linux ve Windows. İkisi de bir birini silemez".

E tabi BSD' leri unutmamak lazım.

• Selamlar,

Bende şu konuda bir kaç birşey eklemek istiyorum. Ben linuxle Mandrake 8.0 ile tanıştım ve REdhat 7.1 ide denedim ama o zamanki bilgim ve internete bağlanamama gibi nedenlerden dolayı linuxe uzunca bir süre ara verdim. ADSL çıktı maziye bir geri dönüş yaptım bende, sağlam bir internet destegi ile linux ün üstesinden gelecektim, bu düşünce ile yola çıktımm. Fedora 1 kurdum ama şimdi Mandrake 10.1 kullanıyorum. Mandrake kurulumunda gayet kolay bir ara yüz var . Kurdum ve değişikleri inceliyordum daha önce linuxten internete bağlanamadığım için programları deneyememiştim :( şimdi icq msn işte benim vazgeçemeyecegim şeyler içinde buradaki programlara bakıyorum. Gaim, Kopete, Licq,Amsn filan işte arkadaşlar... Benim kullandığım kopete surumunda hata varadı galiba arkadaşal mesajlaşırken bir sürü sorun çıkardı bende en yeni sürümünü indirdim galiba 0.90 dü. Bir baktım bunlar kaynak dosyaları ee ben bunu nasıl derlicem ,, düşün babam babam düşün , başladım linux macerama

İşte baktım filan okudum dolaştım üye oldum 2 gün geçti bende ki gcc nin içinde g++ olmadıgını öğrendim ve bunların farklarını işte :) sonra bunu indirdim kurdum kurması ölüm 1 saat :(( He işte durumlar böyleydii . Hevesle yazdım ./configure (bu arda bunlarıda öğrendimmm ) baktım tekrar hata verdi, bilmem ne bulunamadıı hayda dedim gittim aradım uğraştım buldum Xlib bilmemnemi yoksa X86 mı ne öyle bişey gittim buldum onu indirdim onu kurmaya çalışıyorum baktım bilmemne dosyası eksik ondan dolayı kuramıyorum hayda dedim ama yılmak yok gittim onuda buldum onuda kurma girişiminde bulunurken bir başka dosya gerekiti işte bu böylee devam ediyor sonra baktım bu iş böyle olmaz araştırdım filan işte yabancı sitelerde kıt ingilizcemle URPMI olayını buldum gittim onla kurdum bu gerekli dosyalarıda beraber kuruyor ohh rajhatladım. Bkatım yine dosya eksik filan diyor bu kurulumda hani lblerde filandemiştim yaa, sonraQT diye bir illahlah kurulumu olan birşey eksikmiş indrdim yan dosyalarıyla kurulumu abartısın 2 saat kara ekranda birşeyler yapıyorr.. Ondan sonra birşeylerda ha istedi tam bu arada onlarıda kurarken Linux hata verdii hayda deedim ne oldu X ekran kapandı init ^şeklinde açıyor artık benim linuxüü , ana dedim ben ne kurdum diye düşünüyorum tabii kara ekrandan internete bağlanamadım bilmiyorum o kadarını :PP df komutunu yazdım bir baktım ayırdıgım 4.5 Gibyte dolmuş amanın bunlar ne yaa diye düşünüyordum, aman bende sildim linux üü sonra 15 gbyte yer ayırdım home alanı dahil buna swap filanda... he bundan önce kurdugum her şeyi bir daha baştan yaptımm urpmi nin indirdigi dosyaları bulamadım hardiskte bir daha indirdim illahlah geldi işte bana ama bewn azimliyim yapacamm...:P yaptım kurdum oh bee bittii en sonunda Kopetemi kurdum ve arkadaşla daha az sorunlu bir şekilde konuşmaya başladımm..

Ben oh filan gittim bir theme filan kurayım güzelleşeyim dedimm:PP Superkaramba diye bir şey buldum kde-look.org sitesinde indirdim derlicem haydaaa bişeyler daha eksik ama ben gittim onlarıda buldum bve karambamı kurdum , şimdi masa üstümde havadurumunu ve cpu sıcaklığımı görebiliyorum bakın resminide yollayım masa üstümün :PP

İşte sadete geleyim ben en iyi , ben widowstan kalktım linux e geçtim sırf bir arkadaş ile konuşabilmek için yaptığım cambazlıkları yukarıya yazdım arkadaşalar , sonra bir tema kurmak için daha fazlasını yazmadım buradaki linux ile yeni tanışan arkadaşlar korkmasın diye :)

"baktığın yer yanlış linux sürümlerinde eksiklikler olabilir ama kıyaslayacağın sistem windows ise bu hatalar devede kulak kalır,ayrıca yüzlerce insan bu sürümleri daha iyiye ulaştırmak için çalışıyor."

cümlesine itafen olarak sunlarıda yazayım bir haber dir buu:)
    SuSE Linux yetkilisi Roman Drahtmüller, açık kaynağı ticari olarak pazarlayan bir firma olarak açık ile ilgili tüm sorumluluğu üstlendiklerini ve güvenlik güncellemesini yayınladıklarını ifade etti. Bir diğer Linux sağlayıcısı Red Hat Enterprise Linux ise 2.6 çekirdeği kullanmadığı için açıktan etkilenmedi.

AÇIKLAR ÇIKMAYA BAŞLADI
    Açık, kötü niyetli hacker’ların özel bir IP paketi göndermek suretiyle, kullanıcının bilgisayarına sızmasına olanak veriyor. SuSE kullanıcılara güvenlik duvarını devreden çıkarılmasını ve çekirdeğin güncellenmesini öneriyor. Şirketten yapılan açıklamada 2.6.8 ve 2.6.9 çekirdeklerinin açığa karşı korumalı olduğu vurgulandı. Güncelleme,http://kernel.org/ sitesinden indirilebilir.
    Linux’un kullanımının artması, hacker’ları bu işletim sistemine de yöneltiyor. Şimdiye dek Windows’a göre çok daha az kullanıldığı için saldırılara maruz kalmayan Linux’ta açık çıkması kötü niyetli hacker’ları ve virüs programcılarını bu alana yöneltebilir.

He bu haberi okuyunca ve bu kadar uğraşınca windowsu özlemeye başladım birden :PP Birde ufak bir soru size bir yerde okumuştum. Siz daha C,D,E lerin ne oldugunu program files'ın ne işe yaradıgını yada kopyaladıgı dosyanın şimdi nerede oldugunu bilemeyen birine bu yukarıda yazdıgım şeyleri nasıl yaptırttacaksınız ha canım :) Bakın linux kötü değil kullanışlı değil , birde internetin sağlam değilse kurmana hiç gerek yok çünkü eklenti yapamazsın sırf bir derleme için 2 günün kurmakla 1 haftamda döküman araması ile. (daha wine olaylarını size anlatmadım ben )

İşte durum böyle , şu anda 20 miilyon gibi düşük bir kullanıcı sayısı var tabii bunların ne kadarı server oda var :P işte bu kullanım arttıgı zaman bunu Linuxün açıklarının ne kadar olduğu görülecek ama bu zorluklarla linuxün açıkları kısa bir süre içinde görülemeyecek arkadaşlar çünkü kullanan sayısı o kadar hızlı artmayacak :( benden bu kadar ama Linux bam başka bir derya ama enaz bilgisayarı 5 yıl yogun kullanma şartı getirmek gerekiyor ek olarak sağlam bir internet artı bende olmayan iyi bir ingilizce , çünkü türkiyede yardım bulmanızz çok zor arkadaşlar üzülerek söyliyürum bunu..

saygılarımla, okudugunuz için teşekkürler

• quote:

SuSE Linux yetkilisi Roman Drahtmüller, açık kaynağı ticari olarak pazarlayan bir firma olarak açık ile ilgili tüm sorumluluğu üstlendiklerini ve güvenlik güncellemesini yayınladıklarını ifade etti. Bir diğer Linux sağlayıcısı Red Hat Enterprise Linux ise 2.6 çekirdeği kullanmadığı için açıktan etkilenmedi.

AÇIKLAR ÇIKMAYA BAŞLADI
    Açık, kötü niyetli hacker’ların özel bir IP paketi göndermek suretiyle, kullanıcının bilgisayarına sızmasına olanak veriyor. SuSE kullanıcılara güvenlik duvarını devreden çıkarılmasını ve çekirdeğin güncellenmesini öneriyor. Şirketten yapılan açıklamada 2.6.8 ve 2.6.9 çekirdeklerinin açığa karşı korumalı olduğu vurgulandı. Güncelleme,http://kernel.org/ sitesinden indirilebilir.
    Linux’un kullanımının artması, hacker’ları bu işletim sistemine de yöneltiyor. Şimdiye dek Windows’a göre çok daha az kullanıldığı için saldırılara maruz kalmayan Linux’ta açık çıkması kötü niyetli hacker’ları ve virüs programcılarını bu alana yöneltebilir.

Şu söz konusu haberi bir arkadaşımın bir e-posta listesinde iletmesi sonucu yazdığım cevabımı buraya değiştirmeden yazıyorum:

Sanırım soru direk bana ama isim verilmemiş. Hemen cevaplayayım.
    Öncelikle haberi okumuştum (sanırım dündü). Haber teknik ayrıntı
    içermiyor ve konuyla ilgili teknik bilgisi olmayan kşiilere yönelik bir
    haber. Yani "aa bak gördün mü onda da açık çıktı" etkisi oluşturabilir
    cinsten. Açıklar ile ilgili KernelTrap' teki yazıları ve Alan Cox ve
    Andrew Morton tarafından yayınlanan hata düzeltmelerini içeren yamayı
    gördüm.

Naci' nin sorduğu sorulara cevaben, konu ile ilgili şu yorumları yapmak
    istiyorum:
    Her yazılımda açık çıkabilir. Hatta "bir program 3 satırı geçiyorsa hata
    çıkabilir" diye bir laf bile vardır. Önemli olan açıkların en az olması
    ve en kısa sürede giderilmesidir. Bir yazılımdaki açık yıllarca varsa ve
    yıllarca kullanıcılar bu açığın tehlikesini (bilerek veya bilmeyerek)
    yaşadıysa, en kötüsü budur. NTVMSNBC' de yayınlana açığın hangi çekirdek
    sürümünde olduğu dahi belirtilmemiş. Linux 2.6 denmiş ve kestirip
    atılmış. Halbuki tam 10 adet 2.6 sürümü var: 2.6.0' dan 2.6.9' a kadar.
    Üstelik Red Hat da 2.6 kullanıyor. Ek olarak 2.6 kullanmayan dağıtım
    artık kalmadı. Yani Red Hat' in 2.6 kullanmadığı için açıktan etkilenmediği kısmı yalan ya da bilgisizliklerinden. Peki Red Hat neden bu açıktan etkilenmedi? Atıyorum Red Hat Enterprise Linux' ta 2.6.7 kullanılmıştır da, SuSE Enterprise Linux' ta 2.6.9 kullanılmıştır ve açık da sadece 2.6.9' da vardır da ondan.

Ek olarak açık SuSE Linux' ta değildir. Açık Linux' un kendisindedir ve bulunduğu gün giderilmiştir.

Peki Windows' ta açık çıktığı zaman neden Yaşar bu açığın çıkmasının kötü olduğunu söylüyor da Linux' ta çıkınca "kıvırtıyor"? Hayır, kıvırtmıyor :) . Açık Windows' ta da çıksa, Linux' ta da çıksa kötüdür. Ancak, açığa ya da hataya yaklaşım şekli iki işletim sisteminde farklılıklar gösteriyor. Şöyle ki: Linux' ta açık çıktığı anda, ne kadar kritik olursa olsun, bildirildiği gün ya da hemen ertesi gün gideriliyor. Açığın varlığı hemen duyuruluyor ve yaması da hemen arkasından yayınlanıyor. Kaldı ki, Linux' ta daha önceleri de ciddi açıklar çıkmıştı. Ancak hepsi de anında denecek kadar hızlı bir şekilde giderildi (ben bildirildikten 4 saat sonra giderilen ve yama çıkarılan bir açık hatırlıyorum). Windows' ta ise, açığı birisi bildirdiği zaman Microsoft' un klasik olarak verdiği cevap şu: "Bu açık tamamen teorik, pratikte bir anlam ifade etmez". Ancak, birisi çıkıp da bu açığın pratikte kullanılabilir olduğunu ıspatlayınca açık için yama üretiliyor. Windows 2000 çıktıktan 3 ay sonra duyurulan 65 bin adet hatayı, Windows 2000 SP4' te ortaya çıkan güvenlik sorunlarını hatırlatırım.

Olayı biraz daha açarsak:
    Linux, kaynak kodu açık olduğu için yani herkes içini açıp okuyabildiği için, var olan ya da oluşabilecek hatalar geliştirenler tarafından fark edilmese bile, bu kodları inceleyen birisi tarafından fark edilebiliyor. Hatta kodu gördüğü için, sorunun neden kaynakladığı, hangi satırdan kaynakladığı, nasıl giderilebileceği hakkındaki fikirlerinizi dahi gönderebiliyorsunuz. Bu durumda konu Linux çekirdek geliştiricilerine iletildiği anda çalışma başlıyor ve açık giderilerek gerekli yama duyuruluyor. Bu duruma dikkat ediniz! Daha hata ya da açıktan kimse etkilemeden sorun giderilebilir! Örneğin, şu SuSE Linux' ta oluşan açık hemencecik giderilmiş. Haberde bu açık nedeniyle şu kadar bilgisayara korsan sızdı deniyor mu? ya da böyle bir şey olduğunu duyuran bir habere rastlandı mı? Ha şu olabilir, yama yayınlandıktan sonra, salak bir sistem yöneticisi gerekli güncellemeyi yapmaz ve sistemi çöker. O noktada suç sistem yöneticisindedir.

Windows' ta ise bir açığı bulduğunuz anda Microsoft' a bildirseniz bile, kodu siz göremediğiniz için, açığın nerede olduğunu ve neden kaynaklanabileceği ve hatta nasıl giderilebileceği konusunda bir fikriniz dahi olmuyor. Microsoft' taki ilgili kişiler kodu inceleyip açığın hangi satırda ya da satırlarda gerçekleştiğini ve nasıl giderilebileceğini ararken aradan günler hatta haftalar geçebiliyor. Microsoft yamayı yayınlayana kadar birileri bu açıktan etkilenmiş olabiliyor. Üstelik daha kötüsü Microsoft açığı bulana ve yamayı yayınlayana kadar korunmasızsınız. Üstelik giderilen bazı açıkların aslında tam giderilemediğini, sonradan Microsoft' un tekrar yama yayınladığını da hatırlatmakta fayda var.

Güvenlik açıkları Linux' ta daha önceden de ortaya çıkmıştı, ileride de çıkacaktır. Önemli olan açıkların sayısı, etkisi, geliştiricilerin açığa yaklaşım şekli ve gideriliş hızıdır.

Bu arada şu zamana kadar Linux' ta ortaya çıkan açıkları bir kenera yazın bir de Windows' ta ortaya çıkan açıkları bir kenera yazın. İki listeyi karşılaştırınca hangisi daha uzun?

Fazlamesai.net konusuna gelince;
    Ben Fazlamesai.net editörü değilim. O nedenle haberin neden yayınlanmadığı konusunda net bir şey diyemem. Ancak, şunu söyleyebilirim. Haberler üyeler tarafından gönderilir, editörler inceler ve haber yayınlanır. Editörler de tam gün mesai yapan kişiler oldukları için inceleme fırsatı bulamamış olabilirler. Bilemiyorum.

Bu arada size KernelTrap' tan bazı linkler vermek istiyorum:

Linux: 2.6.9 Released
    Tuesday, October 19, 2004 - 02:17
    http://kerneltrap.org/node/view/4026

Linux: 2.6.9-ac3, "Correct Fixes To Real Problems"
    Friday, October 22, 2004 - 02:07
    http://kerneltrap.org/node/view/4039

Linux: 2.6.9-mm1, What's Merging In 2.6.10 And Beyond
    October 22, 2004 - 02:31
    http://kerneltrap.org/node/view/4040

2.6.9 sürümünün çıkış tarihi ile Alan Cox tarafından yayınlanan düzeltmelerin duyuru tarihine dikkatli bakınız. 3 gün! Sadece 3 gün içerisinde ortaya çıkabilecek problemler düzeltilmiş.

Peki Andrew Morton' un 2.6.10' un hazırlığı için 2.6.9' a eklentileri?
    Alan Cox ile aynı gün.

Görüşmek üzere.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • [quote:everybady] He bu haberi okuyunca ve bu kadar uğraşınca windowsu özlemeye başladım birden :PP Birde ufak bir soru size bir yerde okumuştum. Siz daha C,D,E lerin ne oldugunu program files'ın ne işe yaradıgını yada kopyaladıgı dosyanın şimdi nerede oldugunu bilemeyen birine bu yukarıda yazdıgım şeyleri nasıl yaptırttacaksınız ha canım :) Bakın linux kötü değil kullanışlı değil , birde internetin sağlam değilse kurmana hiç gerek yok çünkü eklenti yapamazsın sırf bir derleme için 2 günün kurmakla 1 haftamda döküman araması ile. (daha wine olaylarını size anlatmadım ben )

İşte durum böyle , şu anda 20 miilyon gibi düşük bir kullanıcı sayısı var tabii bunların ne kadarı server oda var :P işte bu kullanım arttıgı zaman bunu Linuxün açıklarının ne kadar olduğu görülecek ama bu zorluklarla linuxün açıkları kısa bir süre içinde görülemeyecek arkadaşlar çünkü kullanan sayısı o kadar hızlı artmayacak :( benden bu kadar ama Linux bam başka bir derya ama enaz bilgisayarı 5 yıl yogun kullanma şartı getirmek gerekiyor ek olarak sağlam bir internet artı bende olmayan iyi bir ingilizce , çünkü türkiyede yardım bulmanızz çok zor arkadaşlar üzülerek söyliyürum bunu..

Bu saydıklarınız yanlış dağıtım ile yaşadığınız deneyimler sonucu vardığınız tamamen yanlış bir kanıdır. Mandrake kurmuş olmanız bence bir hatadır. Mandrake' de ve Fedora' da birçok sorun olduğu aşikardır. Ama bunu bütün Linux dağıtımlarını kapsayacak şekilde düşünmeniz yanlıştır. Eğer yeni bir kullanıcıysanız ve sadece masa üstünde Linux kullanacaksanız gidip SuSE Linux Desktop Edition kurun. O zaman görüşleriniz değişecektir.

• quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Bu arada şu zamana kadar Linux' ta ortaya çıkan açıkları bir kenera yazın bir de Windows' ta ortaya çıkan açıkları bir kenera yazın. İki listeyi karşılaştırınca hangisi daha uzun?

sadece aciklarin sayisi degil, yarattigi etki de cok ilginctir. mesela: sene 2000, kullanilan platform windows, web server de malum dunyada bircok kisinin ve firmanin kullandigi IIS. acik: browser'da yazilan URL'nin IIS tarafindan yanlis interpret edilmesi sonucu, URL de istediginiz dos komutunu yazarak, web server ustunde calistirabilirsiniz. yani kisacahttp://blabla/blabla%...234%cmd=format%32c: gibi bir komutla URL'den web server'a format atabilrsiniz. bu bizzat tarafimdan zamaninda denenmistir. bu vahim otesi bir bug'tir. sen binlerce dolar vererek bir urun aliyorsun, ve bu urun, bir hacker degil her kullanicinin yazabilecegi kolay bir URL ile senin sistemini yokediyor.

oturup bir suru sey kurarken zaman kaybediyorum diye bir mantik yanlis. hangi distribution'u sectigine gore baglidir bu.
    gider suse Linux alirsin, ne compile ne bisey hicbirseyle ugrasmadan super bir sistemin olur. ama olayin arka planini merak ediyorsan gider gentoo gibi sistem kurarsin, sistemi sifirdan tamamen compile ederek kurarsin. sonucta her zevke yonelik bir sistem sana sunuluyor.

kisaca: windows daha cok ev kullanicilarinin, linux ise ev kullanicilarinin ve buyuk sistemlerin kullandigi isletim sistemidir. windows kapali kod oldugu surece NASA, pentagon vb gibi guvenligin son derece onemli oldguu yerler tarafinda kullanilmayacaktir. bu gibi yerler gidip Mandrake kurmuyor tabii. her surumun gelecegi olur mu bilinmez ama Linux'un oldugu kesin.

• Ufak bir ek siz VS2005 i hiç açıp bakmayın :)
  • ishim geregi gunde 12 saat vs2003 acik. vs2005 te de vs2003 e gore mucizeler yaraticak bi gelisme olmadigina gore, ona da baksam bisey farketmez.
  • :) Tavsiye edilen suse için verilen haber yerine çuk oturmuş ...

Arkadaşlar bakın öncelikle şunu belirteyim ben windows linux yarışması yapmak için yazmıyorum tüm bunları yada çıkıntılık yapmak için... Baştan belirteyimki bende linux kullanıyorum ve iyi bir linux kullaıcısı olmak içinde çaba gösteriyorum. Lakin linux'un eskikleri var hemde bazı öyle temel eksiklikler ki bunlar en temel yerde duruyor...

Şimdi nerden başlasam diye düşünüyorum ....
    Öncelikle olaya şöyle girelim her ne kadar bu yazı bir linux windows tartışması olmasa bile sonuçta bu iki işletim sistemi birbirlerinin en büyük rakibleri. Evet kimi linuxcuların seslerini duyar gibi oluyorum “linux windowsu alt etmek için yapılmış bir işletim sistemi değildir” katılıyorum ama bugunkü zamanda bu rekabet ortamında bu iki büyük işletim sisteminin birbirlerine rakip olmamasıda imkansız. ozaman kendime şu soruyu soruyorum ?

Niçin Windowsu tercih etmeliyim ?
    1- öğrenmesi ve kullanımı kolay
    2- çok yaygın
    3- windows hakkında döküman bulmak çok kolay
    4- windows için tonlarca program var ve kurulumu çok kolay
    5- windowsun kurulumu çok kolay ve hardware desteği çok iyi sorunsuz bir kurulumu
    6- yeni bir hardware için sürücu bulmak çok kolay , sürücüyü güncelleştirmek çok kolay
    7- bilgisayarınız istediğiniz gibi ayarlamak çok kolay
    8- teknik desteği çok iyi (3 yıl – telefon + internet online sınırsız destek)

Niçin Windowsu tercih etmemeliyim ?
    1- bedava değil , paralı !
    Microsoft® Windows® XP Professional Edition $299.00
    Microsoft® Windows® XP Home Edition $199.00
    Microsoft® Office Excel 2003 $229.00
    lakin birde şuna bakın örnek bir linux dağıtımı olan Madrake :
    Bundle Powerpack 10.0 + Tux plush 104,90 EUR
    Mandrakelinux 10.0 PowerPack+ - Subscription offer 345,00 EUR
    Mandrakelinux 10.0 PowerPackPlus 1 99,00 EUR
    Mandrakelinux 10.0 PowerPack - Subscription offer 145,00 EUR
    Mandrakelinux 10.0 PowerPack FR or international version 79,90-EUR
    windowsa paralı pahalı derken bir linux sürümü olan MDK'nında bu kadar para istemesi düşündürücü ??!!!! üstelik istenilen para EUR üzerinden !
    2-Virüsler :
    peki bugun için neden virüsler microsoft windows için yazılıyor. Sebep : çünkü windows çok ön planda, çoğu insan bill gatesin haksız bir rekabet ortamında tekel olduğunu düşünüyor, windows bir amerikan şirketinin ürünü (bir düşünün bakalım dünya üzerinde amerikayı sevmeyen ne kadar insan var !) windows ve bill gates çok populer onlara yapılacak bir saldırıda çok doğal ki hemen popüler olacaktır. Şonuç windows çok büyük bir marka ... bu durumda kim linux'un açıkları ile uğraşır kim linux için virüs yazar ???????!!!!! üstelik root şifresini ele geçiremedikten sonrada hiçbirşey yapamazsınız linux altında. Ve bu şifreyi ele geçirmekte zordur. Ama ya ele geçirebilen bir virüs çıkarsa ohoo ozaman düşenemiyorum bile olabilecekleri :)
    ha birde şu yanı var olayın. virus tarayıcı programlar acaba virüs yazan kişileri gizliden gizliye destekliyormudur sizce ? Çünkü virüs tarayıcı programlarının yaşaması yeni virüslere bağlı öyle değilmi ?
    Evet sonuç olarak virüsler windows için büyük bir eksik ... lakin 10 yıldan beri bilgisayar kullanıyorum bunun 10 yılında da windows kullandım linuxla tanışmam 2 yıl önce oldu şuan ikisini beraber kullanıyorum. Ve ben bu 10 yıl boyunca hiç virüslerle işim olmadı. Ne büyük virüsler geldi geçti çernobiller i love you lar ben hep netteydim aklınıza gelebilecek her siteyi gezdim, maillerimi okudum. Hatta bir çok zamanda virüs tarayıcı programlar sistemi yavaşlatıyor diye kullanmadım bile. Yoksa windows kullanıcısına göre mi hareket ediyor ? Bu virüs olayının temelinde bilinçli kullanma yatıyor. Aynı ahmaklığı linux altındaki bir kullanıcıda gösterse ve linux içinde virüsler cazip hale gelse durum windowsunkinden pekte farklı olmaz. Fakat bugünün gerçeğine döneceksek virüsler hala windows için büyük bir eksidir. linux daha güvenlidir ama bu ilerisi için geçerlimidir bilemiyorum. Yukarıda everybody arkadaşımın verdiği habere göre konuşmak gerekirse biraz düşünmek lazım bence hemde ciddi anlamda ?
    "Linux’un kullanımının artması, hacker’ları bu işletim sistemine de yöneltiyor. Şimdiye dek Windows’a göre çok daha az kullanıldığı için saldırılara maruz kalmayan Linux’ta açık çıkması kötü niyetli hacker’ları ve virüs programcılarını bu alana yöneltebilir. " haberden bir alıntı...

3- dosyalama sitemi linuxa göre yetersizdir. Açtığınız klasör sayısı arttıkça kurup sildiğiniz program sayısı arttıkça sistem yavaşlamaya başlıyor. Hani bir tabir vardır yaa “windowsum şişti” işte buradan gelmektedir. Windows hala çalışıyordur ama sanki hızı ilk günkü kadar değildir. Bu yüzden defrag yapmanız gerekir ki bu zaman alır. Ben genelde uyurken yaptırıyordum aldığı zamanda umrumda olmuyordu o yüzden:)
    4- Ne kadar güvenli ve stabil ? Bu soruya windows için kesin bir yanıt veremezsiniz . Yalnız aynı sorgulamayı linux içinde yaparsanız çok çok kesin cevaplar veremezsiniz. Belki bugun için linux biraz ilerde olabilir bunuda belirtmekte yarar var tabi... tabi bugun için linux daha güvenilir olmasının başlıca temellerinden biri root olmazsanız sistem üzerinde hiç birşey yapamazsınız. Ve root'u ele geçirmek oldukça güçtür. Ayrıca daha kurulum aşamasında linux normal kullanıcı ile root birbirinden ayırmaktadır. Yani zorunlu bir şekilde root ve en az bir kullanıcı tanımlamak zorundasınız. Ve ayrıca bilgisayarınız standart olarak tahsis ettiğiniz normal kullanıcı ile açılmaktadır, root ile değil. Bu da sizin yanlışlıkla bile olsa güvenlik açığı yaratmanızı engellemektedir.

5- windows kullanıyorsunuz sürekli birşeyler update etmek zorunda kalıyorsunuz bu bir eksi ama kullanıcı sayısı arttıkça linuxta eksikler baş göstermeye başladı o yüzden onda da update gerekiyor. Üstelik linuxu kurarken en temel şeyler CD'ler içinde gelmekte. Eğer extra birşey kurmak isterseniz ühüü uygun dosyaları bulmanız lazım (uygun çekirdek sürümü ve gerekli dosyalar) .. o dosyayı bulursunuz fakat o dosya da başka dosyaya ihtiyaç duyar o yeni dosyada bir başkasına ve böylece iz takip eder gibi bir sürü dosya bulup kurmak zorunda kalırsınız bu da sizi bezdirir. Windowsun update eksiği varsa linuxunda bu eksi vardır. Karar tabiki kullnıcınındır.

6- linuxta karşılığını bulamıyacağımız kötü bir eksik system tray. Bir çok bilmediğimiz program arka planda çalışmaktadır. Ve buda RAM'in performansını düşürmektedir. Linuxta birde ram in yetersiz kaldığı durumlar için swap denilen bir alan bize yardımcı olmaktadır. Bu linuxun iyi bir artısıdır. Zaten linux ram kullanımınıda çarçur etmemektedir. Çoğu zaman swap alanınına ihtiyacımız kalmaz bile. linuxun ii bir artısı.

7- registry ! Program kurarsınız sonra vazgeçer sileyim dersiniz silemezsiniz ille bazı dosyalar kalır. Jınk file lar oluşur sistem yavaşlar vs. :(

Niçin Linux'u tercih etmeliyim ?

1- spyware yok
    2- virüs derdi yok en azından şimdilik ! Ama olamıyacak birşey değil ? Hiçbirşey imkansız değildir.
    3- birçok güzel programla beraber gelmektedir. Ve bunlar bedavadır. Ftp server, email client, server derleyiciler,
    4- defrag yapmaya gerek yoktur
    5- bedavadır diyecem burası için bir soru işareti ve ünlem koymak istiyorum ?!
    6- sistem kaynaklarını optimum kullanır
    7- birşeyi silmek çok kolay o dosyayı bul ve sil işte okadar.
    8- sizi öğrenmeye zorlamaktadır en sevdiğim yanıda bu zaten :)

buraya kadar iki sistemin avantajlarını dezavantajlarını irdelemeye çalıştım. Simdi size yaşadığım bir deneyimimi anlatıcam. Linux kurmak için MDK10.1 internetten download ettim daha önceden bende MDK 9.2 vardı. Onun için K3b denilen nero tarzı bir yazılımla *.iso dosyalarını cd ye yazdım. Bilgisayarımı boot ettim cd mi taktım ve cd kurulumun bir yerinde hata verdi, takıldı kaldı olmuyor bir türlü. Tekrar bir cd yazdım gene aynı :( Geçtim xp ye nero ile *.iso dosyalarını yazdım tekrar dedim bu sefer sorunsuz çalıştı. Oysa K3b ile de *.iso dosyası yazmak çok kolay dosyayı seçiyorsunuz ve yazıyorsunuz. Kullanımdan kaynaklanan bir hata yapmanız imkansız gibi birşey. Bunu niye size anlattım bazı programların kararlılığının sorgulanabileceğini göstermek için. Linux denilince herşey mükemmel diye birşey beklemesin kimse. Neyse kurdum MDK 10.1'i hoppa tabi doğal olarak Gforce FX5700 ekran kartımı tanımadı. Gittim internet sitesinde driveri aldım, ama çekirdek uyumusuzluğundan kurulumda hata verdi. MDK 10.1 2.6 kernel kullanıyor. Oysak MDK 9.2 kernel 2.4 kullandığı için oynı sürücü hata vermemişti. Sorunun üstesinden gelmek içinse yaptıklarım tek tek şöyle : tabi tüm bunları kara ekranda yapıyorum
    1. urpmi kernel-source-2.6
    2. chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1.run
    3. ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1.run -x
    4. cd NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1
    5. mcedit usr/src/nv/nv.c (dosyayı açtım)
    Line 3697 deki
    PM_SAVE_STATE satırını PM_SUSPEND_MEM olarak değiştirdim. burada koptum zaten :)
    6. cd ../../.. ile NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1
    klasörünün içine geri döndüm
    7. ./nvidia-installer çalıştırdımm. gene uyumluluk hatası verdi ama driverı kurdu.
    8. mcedit /etc/modprobe.preload dosyayı açtım en alt satırına
    nvidia-agp
    nvidia
    ekledim.
    9. mcedit /etc/X11/xorg.conf dosyasını açtım. Driver sectiondaki driver"fbdev" kısmını driver"nvidia" olarak değiştirdim.
    10. modprobe agpgart
    modprobe nvidia
    11. startx
    bingo Nvidianın logosu geldi X ekran açılırken ve herşey oldu. Windowsta sanırım böyle şeyler yapmazdınız öyle değilmi gerek yok çünkü? Bunuda şunun için anlattım linux un hardware desteği hala çok yetersiz. Üstelik hemen hemen bütün linux sürümleri bir çakallık yapıyor. Örnek olarak mandrakeyi vericem yine. Bu yazıyı okuyanlar ama sen o sorunları madrakede yaşamıssın şunu kullan demesinler. Olay mandrake-windows olayı değil. Olay linux – windows olayı. Benim için madrake debian vs farketmez linux dağıtımları bunların hepsi değil mi tamam o zaman gerisi hikaye.
    Mandrake nvidia driverlarını download edition CD'lerinde vermiyor. Gerekçe neymiş bunlar açık kaynak kodlu olmayan ticari şirketlerin yazılımlarıymış. İyi tamam açık kaynak kodlu değil, ticari bir şirketin yazılımı ama sitesinde bedava olarak veriyor. Al onları CD'lerin içine koy beni neden böyle uğraştırıyorsunki. Mandrakede uyanık bu desteğini paralı CD'lerinde veriyor. linuxcularda bilmem
    farkındalar mı kendileride giderek windowslaşmaya başladılar. işin özü GPL anlaşması falan yakında tarih olmaz umarım. Çünkü benim anlattığım o 11satırda yapılan işler için ne güzel işte linux sana esneklik kazandırıyor şunu yaptırıyor bunu yaptırıyorla alakası yok. driver içindeki c dosyaları içinde kodları değiştirdikten sonra bir driverda ben yazayım bari.
    Biri bana çıkıpta böyle diyebilir. “Hazır lokmayı alıpta neyin ne olduğunu anlamadan bir işletim sistemi kullanmak bana pek hoş gelmiyor işin açıkçası.” değilmi hee evet evet diyenlerde olabilir içinizde cevabım hemen hazır arkadaşlar...

tamam bu güzel bir yaklaşım bende katılıyorum insanlar esneklik istiyor bilmek istiyor ok. ama sizin bu cümleyi anlayışınız ile benimki biraz farklı. şimdi herkese soruyorum kaç kişi kurulum sırasında hardware olarak sorunsuz bir kurulum yaptıktan sonra yaf madem bu linux açık kaynak kodlu esnek bir işletim sistemi hadi gel ben şunun bir sürücülerine bakayım acaba linux benim ethernet kartıma ne sürücü yükledi... açayim şöyle bir bakayım c kodlarına. çayımı yudumlarken şöyle 10 binlerce satır c kodu okuyayım dedi. Hatta allah bilir 5000. satır içinde şöyle bir yorum yaptı. vay be allah için adamlar çok güzel algoritma yapmışlar burada pes doğrusu ...! Yapmayın arkadaşlar coğunuz bakmıyorsunuz bile hatta hepiniz bakmıyorsunuz. Banane nvidia sürücüsü içersindeki bir c dosyası içindeki 3697. satırdaki tanımlamadan ya. benim birşey öğrendiğimde yok internette arıyorum bu sorunla ilgili şeyleri yazılanları derleyip kafama göre birşeyler yapıyorum ve sorunu çözüyorum. ne yaptığımı 5. işlemde PM_SAVE_STATE satırını PM_SUSPEND_MEM olarak değiştirmenin o program içinde neye yaradığını
    bilmiyorum bilmekte istemiyorum. ezberden okuyarak yapıyorum. e ozaman insanın ha bir exe ye tıklamışımda yapmışım ha bunları ezberden yapmışım ne farkı var diyesi geliyor. bunun esneklikle ne alakası var. Siz her kurduğunuz programın alıp önce binlerce satır kaynak kodunu inceleyip öylemi kuruyorsunuz sisteminize ... gaim in 3409. satırında ne yazıyor bilen varmı gaim açıklarınıdan haberiniz varmı?

Ben nvidia nın sürücüsünü kurdum ama bunu başardım diye sevinmedim aksine böyle saçma birşeyle uğraşıyorum diye uyuz oldum. benim derdim linux altında birşeyler öğrenebilmek özelliklede unix işletim sistemini komutlarını öğrenembilmek. ben CCNA kursuna katıldım ve sertifika sınavına giricem. Bir yandan konularımı tekrar ederken bir yandan şu unixe biraz daha yakın olayım biraz birşeyler öğreneyim istedim. ayrıca soket programlama yapmak istiyorum linux altında. ama ben linux kururken asıl yapmak istediğim şeylerden uzaklaştım aptal bir ekran kartının driverini aramakla kurmakla sitelerden bilgi toplamakla uğraştım. ve sonunda da 11 satır ezberden bir yöntemle sorunumu çözdüm bu hiçte bana başardım sevinci vermiyor. ben bu sevinci unix i belli bir yere kadar iyi öğrendiğimde linux altında soket programla yapmaya başladığımda gcc ile program derlediğimde alacam. benim amacımdan saptıran boşu boşuna zamanımı alan bir sürü yükleme serüveni bana mutluluk vermiyor. üstelik bunun esneklikle uzaktan yakından alakası yok. Tamam kodlar açık olur günün birinde evde ikinci bir bilgisayar vardır arada ethernet ağı kurucam ama ikibilgisayarın arasında özel birşey yapmak istiyorum ama olur ya mevcut ethernet kartımın sürücüsü bunu desteklemez. ha o zaman giderim kaynak kodunu açarım gerekli eklemeleri düzeltmeleri yapar derlerim mutlu bir şekilde evet başardım derim ethernet ağımıda güzelce kullanırım. işte bak bu esnekliktir bunu windowsta bulamazsın o ethernet kartının sitesinde
    yeni sürücüsünü beklersin ve nolur allahım bu yeni sürücü benim istediğim işi desteklesin diye dua edersin.

Arkadaşlar linux güzel bir işletim sistemi bazı noktalarda windowsa göre oldukça artıları var ama bazı noktalarda öyle eskikleri varki inanılmaz. Bir kere parayla satın alsanız bile teknik destek çok sınırlı (örneğin mandrake için 60 telefon ve internet desteği + 1 ay mandrake club üyeliği var inanmayan gidip sitesini incelesin) buna karşın windowsta 3 yıl sınırsız teknik destek var. paralayla satılan editionlarında öyle sanıldığı gibi çok extra şeyler yok. Bazi özel sürücüler pluginler vs. Oysa bunların hepsi nette bedava adamların yaptığı şey bunları derleryip toplayıp sizin için cd lere yazmalarıdır. Yoksa arada bir fark yok. Vaktiniz varsa para vermezsiniz download editionları alırsınız geriye kalan sürücüleri ve pluginleride kendiniz sağdan soldan toparlarsınız. (misal benim örnek. Nvidia sürücüleri MDK nın download editionlarında yok ama power packte var ama driver zaten nvidianın sitesinde bedava. bu tam anlamıyla komedi :) Bana da zaten tuhaf gelen adamların çoğu bedava olan şeyi sağdan soldan toplayıp yok power pack edition yok bilmem ne edition altında linux için oldukça yüksek rakamlara satmaları. Hardware desteği hala çok iyi değil bu konuda da windowsun çok gerisinde. Bir ekran kartı tanıtayım derken saçlanırınızı yolabilirsiniz. Fakat buna karşın sistem kaynaklarını çok iyi kullanıyor dosyalama sistemi windowsa göre çok çok daha iyi. Şu aşamada spyware ve virüs derdi de yok. Ama sanki bu dertler yakında linux için de başlayacakmış gibi geliyor bana. Birde ben ne bilgisayar kullanıcıları gördüm explorer ın kenarında çevrimdışı yazıyorken bana gelen yeni mailleri okuyabilirmiyim diye soranlar mı istemezsin bir yere kaydettiği dosyayı sonra bulamayanlar mı istemezsin hatta biriyle fazla ilginemiyeceğim için ona, o dosya c: nin altında programfiles ın içindedir demiştim ve bana c: neresi demişti? ve bu kişi kaç zamandır windows kullanıyordu tabi nasıl kullanıyorsa ! Bu noktada everybady arkadaşıma katılıyorum sanırım onada aynı soruyu soranlar oldu :). e böyle birinin virüs kapmaması zaten mucize. sen şimdi böyle birine linux altında sürücü kurdurabilirmisiniz sorarım size?? linux kur diyebileceğimiz kişi sayısı sınırlı. belli bir seviyenin üstünde bilgisayar kullanabilme beceresine sahip olması gerekir o insanın. oysaki linuxta gereksinimler kısmınında minumun orta derecede bilgisiyar kullanabilme bilgisine sahip olmak ve en az 5 yıldır bilgisayar kullanıyor olmak gerek diye bir ibare görmedim ben. Sizler gördünüzmü? Sistem herkese hitap etmiyor.

Linux altında stabil olmayan bir programla karşılabilirsiniz. Özellikle X ekranda çalışan bir program ise... kimi zaman bir program açmak istiyorum bu neymiş diye kum saati çıkıyor bir sürü kasıyor kendini ama program açılmıyor... insan inanın sinir oluyor bu durum karşısında. Fakat bu yanında da öyle güzel özellikleri varki... mesela ayrıca gidip office cdleri almanıza gerek yok.. içinde zaten office programı geliyor. Bu çok güzel başka bir artısı linuxun.

SONUÇ : ne linux nede windows hangi acıdan bakarsanız bakın isterseniz amuda kalkıpta bakın isterseniz takla atın 21. yy işletim sistemi şu aşamada olamazlar. Windows bill gates ve microsoftun yönetim anlayışı yüzünden olmaz linuxta bu eksiklerini gidermediği sürece ... ikisi birleşse bence çok daha harika bir işletim sistemi olabilirdi ama sanırım o da imkansız.

-> Challenger arkadaşım şöyle demiş :
    " Linux, kaynak kodu açık olduğu için yani herkes içini açıp okuyabildiği için, var olan ya da oluşabilecek hatalar geliştirenler tarafından fark edilmese bile, bu kodları inceleyen birisi tarafından fark edilebiliyor. Hatta kodu gördüğü için, sorunun neden kaynakladığı, hangi satırdan kaynakladığı, nasıl giderilebileceği hakkındaki fikirlerinizi dahi gönderebiliyorsunuz. Bu durumda konu Linux çekirdek geliştiricilerine iletildiği anda çalışma başlıyor ve açık giderilerek gerekli yama duyuruluyor. Bu duruma dikkat ediniz! Daha hata ya da açıktan kimse etkilemeden sorun giderilebilir! Örneğin, şu SuSE Linux' ta oluşan açık hemencecik giderilmiş. Haberde bu açık nedeniyle şu kadar bilgisayara korsan sızdı deniyor mu? ya da böyle bir şey olduğunu duyuran bir habere rastlandı mı? "

Ya arkadaşım kaç tane adam durup dururken kerneli kurcalar sen kurcalayıp açık buldunmu gidip bunu bildirdin mi?. Öyle ütopik zor şeyler şöylüyorsun ki. Sanki her 3 linux kullanıcısından biri kerneli açıp inceleyecek kapasiteye sahip vede oturup cidden inceliyorlar ve linux geliştirmecileri açıkları bulamazlarsa bu meraklı kullanacılardan biri bunu buluyor ve hemen bildiyor. Bunu yapan kaç kişi vardır. Vardır var olmasına ama kaç kişi sen ben o bu şu yapıyormuyuz ? Cevap HAYıR ! Şu cümlene ise baya bir güldüm. “Haberde bu açık nedeniyle şu kadar bilgisayara korsan sızdı deniyor mu? “ ya yapma ya dünya üzerinde zaten ne kadar linux kullanıcısı var yaa toplasan 20 milyon. Windowsa göre oldukça az. Ee doğal olarak etkilenecek insan sayısı cok az sınırlı belkide etkilenenler oldu ama sayı haber yapılmayacak kadar azdı. Düşünsene bundan 20 kişi etkilendi diyemi yazacak haberi yazan kişi. Oysa olay windowsta olsaydı onbinlerce kullanıcı bundan etkilendi diye yazabilirdi. Bu çarpıcı bir haber olmazmıydı. Tabi şimdi buradaki rakamlar sizi yanıltmasın linuxtaki bir açıktan etkilenen insan sayısının az olması linuxun çok iyi bir işletim sistemi olmasından değil az kullanıcıya sahip olmasından kaynaklanıyor. O teori kesinlikle yanlış. Linuxunda açığı var windowsunda. Benim en çok merak ettiğim linuxta windows kadar ön plana çıktığı zaman daha kimbilir ne açıkları çıkacak. çünkü herkesin cazibe noktası olacak. Herkesin ilgi odağı olduğu zaman açıklarına saldırıdan linux bile kurtulamaz. bir anlamda linux ilgisizlikten dolayı şuan için güvenli gibi görünüyor.

Bir diğer soruda ise yine Challenger arkadaşım bana bunu sormuş : “Bu arada neden bana NASA' nın Linux kullandığını açıklar mısınız? Peki IBM' in süperbilgisayarları neden Linux ile çalışıyor? Peki SGI' ın psikopat makineleri?” bana sitelerden okuduğun haberleri söyleme lütfen sen bana linux ile neler yapabiliyorsun birşeyler üretip çözüm getirebiliyorsun onlardan haberdar et. Başkalarının yaptığı marifetin arkasına sığınarak bana birşeyleri savunma. Bu soruyu bana değil Bill gates'e sorman lazım. Eğer bill gates staratejik noktalarda işletim sistemini belli bir bedel karşılığında açık kaynak kodla satsa tabiki sadece bu kodları o alan kurum görebilecek; o zaman durum farklılaşabilir. Düşünsenize şimdi NASA okadar önemli araştırmalar yapıyor ve sırf bilgisayarlarında "kapalı kaynak kodlu windows" kullanıyor diye bilgisayarlarındaki bir açık yüzünden çok gizli önemli bir bilgiyi dışarıya sizdırıyor. Oysa microsoft böyle stratejik kurumlara onlara yönelik şekilde açık kaynak kodlu windows satsa ve o kişilerde kendilerine göre sistem üzerinde oynamalar yapabilse o zaman durum değişir. NASA linuxu çok çok iyi bir işletim sistemi olduğu için değil açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için tercih etmiştir.ve muhtemelen bilgisayarlarına kurmadan önce kendine göre bir çok düzeltmeler ve yamalar yapmıştır. Sen sanıyormusun ki senin evde kullandığın linux ile NASA'daki linux aynı. Tek benzerlik ikisininde adının linux olmasıdır. Bana kör bir bağımlılıkla linux'u savunmayın arkadaşlar. Araştırın biraz kafa yorun sorgulayın lütfen. Linuxun geleceğin işletim sistemi olacağı iddiası 5-6 yıl öcesinin ütopyasıdır. Bu fikir şuan için çokta gerçekçi görünmüyor. Ve ben belkide hepinizden çok linuxu sevmeme rağmen bunu söylüyorum ?

• ingilizcesi olanlar okusun lütfen... http://librenix.com/news/ adresinde gördüm ve paylaşmak istedim.

Windows v Linux security: the real facts
    By John Lettice
    Published Friday 22nd October 2004 15:30 GMT

Report Considering the publicity that has surrounded - and, despite super new security-focused Service Packs, continues to surround - Windows security issues, Microsoft's determination to demonstrate that Linux is less secure than Windows shows a certain chutzpah. The company has however had some support here; Forrester, for example, provides some numbers that can be used to support the contention that Microsoft flaws are less severe, less numerous and fixed faster. And although there's a general readiness among users to believe that Windows is a security disaster area, there's also a reasonable amount of support for the view that Linux would get just as many security issues if it had anything like Windows' user base.

But what's the truth? For every claim there is, somewhere, a counterclaim. But until now there has been no systematic and detailed effort to address Microsoft's major security bullet points in report form. In a new analysis published here, however, Nicholas Petreley* sets out to correct this deficit, considering the claims one at a time in detail, and providing assessments backed by hard data. Petreley concludes that Microsoft's efforts to dispel Linux 'myths' are based largely on faulty reasoning and overly narrow statistical analysis. Even if you think you know this already (as we fear may be the case for numerous Register readers), we think you'll find it useful to be able to say why you know it, what the facts and the numbers really are, and where you can get the document to back up what you're saying. Appropriately enough, we're offering the report for free. You can browse through it here, and you can download it in PDF format here.

We encourage you all to grab a copy and give it a good read, but as a service for the fast fact junkies, we've produced a few bullet points of our own. All of these are clearly supported (unlike some similar efforts you might find elsewhere) by Nicholas' report, but don't just take our word for that, check it against the full report.
    Myths and Facts

Myth - Windows only gets attacked most because it's such a big target, and if Linux use (or indeed OS X use) grew then so would the number of attacks.
    Fact - When it comes to web servers, the biggest target is Apache, the Internet's server of choice. Attacks on Apache are nevertheless far fewer in number, and cause less damage. And in some case Apache-related attacks have the most serious effect on Windows machines. Attacks are of course aimed at Windows because of the numbers of users, but its design makes it a much easier target, and much easier for an attack to wreak havoc. Windows' widespread (and often unnecessary) use of features such as RPC meanwhile adds vulnerabilities that really need not be there. Linux's design is not vulnerable in the same ways, and no matter how successful it eventually becomes it simply cannot experience attacks to similar levels, inflicting similar levels of damage, to Windows.

Myth - Open Source Software is inherently dangerous because its source code is widely available, whereas Windows 'blueprints' are carefully guarded by Microsoft.
    Fact - This 'inherent danger' clearly has not manifested itself in terms of actual attacks. Windows-specific viruses, Trojans, worms and malicious programs exist in huge numbers, so if one gives any credence at all to this claim, one would do better to phrase it 'Open Source Software ought to be more dangerous'. But the claim itself hinges on the view - rejected by reputable security professionals - that obscurity aids security. Obscurity/secrecy can also make it more difficult for the vendors themselves to identify vulnerabilities in their own products, and can lead to security issues being neglected because they are not widely-known. The Open Source model, on the other hand, facilitates widespread review and makes it easier to identify and correct flaws. Modular design principles support this, while the overall approach is far more in line with security industry thinking than is 'security through obscurity.'

Myth - Statistics 'prove' that Windows has fewer, less serious security issues than Linux, that Windows issues are always fixed, and that they are fixed faster.
    Fact - Quite a broad collection of 'facts' exist in this category, but what they have in common is the (actual) fact that they are usually based on single metrics, on a single aspect of measuring security. Claims that all Windows flaws get fixed are baffling when we consider that there are Microsoft Security Bulletins saying some flaws will never be fixed, and the existence of these also makes it tricky to understand how the fix rate could ever get to be 100 per cent. In the case of Forrester, which produces the 100 per cent as the Windows result for one of several metrics, it is arrived at through tallying flaws and fixes within a specific period. In the same metric Red Hat 'comes second', on the basis that one flaw was not fixed within the period. This is a rickety base for Microsoft (not, note, Forrester) to build a security campaign on.

This aside, simply claiming that Windows is more secure than Linux because the time from discovery of vulnerability to release of patch is greater for Linux skips consideration of the importance of what gets fixed. A comparison of 40 recent security patches with reference to Windows Server 2003 and Red Hat Advanced Server AS v3 shows that Windows experienced the most severe security holes, while Red Hat had only a handful (four) which rated as critical. It is also arguable that Microsoft understates vulnerabilities in Windows Server, because some flaws are deemed not critical for Server on the basis of system defaults which are in many operational scenarios impossible to adhere to. For Red Hat, on the other hand, there is an argument that in Petrelely's analysis we have overstated the extent of critical vulnerabilities (Red Hat does not assign severity levels), and very few of them would allow a malicious hacker to perform mischief at administrator level.

If we reality-check these conclusions against another scale, we find that vulnerability metrics used by the US Computer Emergency Readiness Team (CERT) return 250 results for Microsoft, with 39 having a severity rating of 40 or greater, and 46 for Red Hat, with only three scoring over 40. So simply making claims based on that one metric (as Steve Ballmer did, again, earlier this week) is like judging a hospital's effectiveness in dealing with emergency cardiac care from its average speed in dealing with all patients.

Reliance on a single metrics is a major feature of Microsoft's Get the Facts campaign, and this is perhaps understandable if we consider what the campaign is. It is essentially a marketing-driven campaign intended to 'get the message across' with data used to back up the message (note that Microsoft would not necessarily disagree with us here). However, by their nature marketing campaigns push specific, favourable headline items and magnify their significance. They do not necessarily (even usually) accurately reflect the underlying data, and frequently outrun it by some distance. And this process is actually easily illustrated by the Forrester report we linked to earlier on. Get the Facts pulls out the 100 per cent fix and fewest vulnerabilities bullets, while the report itself talks of its use of three metrics and (if we're doing headline items) also says: "ICAT classified 67% of Microsoft's vulnerabilities as high severity, placing Microsoft dead last among the platform maintainers in this [high severity] metric."

So here right on the front page of its 'data-backed' campaign, Microsoft has stripped a single metric out of the underlying data, paraphrased it and put it in the headline. You don't want to be doing this, so you really do want to read the report.

Security: Linux versus Windows (HTML)
    Security: Linux versus Windows (PDF)

* Nicholas Petreley's former lives include editorial director of LinuxWorld, executive editorial of InfoWorld Test Center, and columns on InfoWorld and ComputerWorld. He is the author of the Official Fedora Companion and is co-writing Linux Desktop Hacks for O'Reilly. He is also a part-time Evans Data Analyst and a freelance writer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluecream -- 28 Ekim 2004, 2:29:29 >

• mythief, iki noktadan bahsedecegim sadece:
    bir sirkette ben shu ana kadar unix ya da linux sistem kulalnilirken windows'a gecildigini gormedim. ama windows'tan unix'e gecildigini cokca gordum. bunun seebepleri sadece mali sebeplerden degil. shoyle ki:
    adi onemli degil, shu anda calistigim firma kendi alaninda avrupada lider, gunde 15-20 milyon arasi hit alan 32 web server (webfarm) 7 database server ustunda calisan bir web uygulamasina sahip. bu sistem bi kac ay oncesine kadar windowsta calisiyordu. bir kac ay oncesine kadar 26 IIS web ve 7 MSSQL database server ustunde calisirken, butun yapilan benchmarklar sonunda Microsoft database platformununun gelecekte bu load'u kaldiramayacagi ve Oracle database'ine gecilmesine karar verildi. daha sonra bir kac ay Oracle'i windows ustunde calistirildi ve bu da performans artisi getirse de gerekli stabiliteyi saglayamadigindan 7 adet IBM P serisi UNIX makine ustunde Oracle database server kullaniliyor. ve shu anda sistem son derece stabil ve hizli.

teknik destek mi? gene bu yukarda saydigim server'larin yaninda calisan bir adet de file server var. ve bu server ne hikmetse yuksek load altinda gerekli verimi veremiyordu. microsoft'tan bir kac insan geldi, 1 hafta boyunca kaldi ve sorunun ne oldugunu anlayamadan tekrar geri dondu. adamlara sure verildi, cozulmedigi takdirde kendileriyle devam edilmeyecegi belirtildi. beceremediler. ve bu server da gene UNIX ustunde calisan samba server'a cevrildi. yani 60 gun degil 180 gun degil 3 yil destek verse ne yazar, adam senin sorununu cozemiyor. kendi gelistirdigi sistemdeki sorunu cozemiyor.
    dunyanin en buyuk online alisveris sitesi amazon. eskiden IIS'de calisirken simdi linux ustunde Apache'de calisiyor.
    UNIX ya da linux. bunun bi gelecegi olmayacagini soylemek butun bunlar gozonune alinirsa ne kadar uygun acaba? ben varsayimlardan konusmuyorum, okuduklarim ve duyduklarim yaninda gorduklerimden de konusuyorum. ve bu gorduklerim ciddi sistemler. basit ev sistemleri degil.

• Kaynak kodları ile ilgili farkında olmamız gereken en büyük ayrıntı, gizli olanın kötü amaçla birleşmesiyle bizim için doğuracğı sakıncalardır. Bir ev kullanıcısı için bu sakınca eldeki mp3 leri kaybetmek kadar basit olsa da bir Dış İşleri Bakanlığı için oldukça büyük olabilir. Açık kaynak kodunda ise bu tip bir hile olamaz, herkes farkedebilir. Yukarda kaç kişi çekirdek inceliyor denmiş, evet pek kimse incelemez. Ancak o bilgi birikimine ulaşırsan incelemkte sertbestsin. Windows da buna erişemezsin bile.

GNU/Linux'un yeterince geliştiğini görmezden gelmek aptallık. Şu an masa üstümde Windows ile yapabildiğim herşeyi ve fazlasını kurduğum MDK Community 10.1 ile yapabiliyorum. Bu işletim sistemini de Internet'ten indirdim, bedava. Ofis programları, web browser, dosya paylaşımı, email, messengerlar, cd yazma programı, divx izleme... hepsi gayet güzel çalışıyor. Yukarda örnek verilen paralı Mandrake'lerde fazladan program ve destek var.

Geleceğin işletim sistemi ne olacak bunu bilemeyiz. Ancak Linux gittikçe güç kazanıyor. Apple bile resmi olarak X tabanlı işletim sistemi çıkarttı.

• 2.6 yada başka trap/backdoor ile ilgili bir notum daha var. Eğer yeni sürüm manyağı değilseniz, eski versiyonlardan biri tam güvenli olarak hizmet edebilir. Çünkü açık kaynak kodu sayesinden tüm buglardan temizlenmiştir.
  • mythief;
    Öncelikle, everybady adlı arkadaşın yazdığı habere cevap olarak yazdığım metni okumanızı tavsiye ederim. Okumadan, anlamadan üstüne tekrar yorum yapmışsınız.

1- Linux işletim sistemi DEĞİLDİR! İşletim sistemi çekirdeğidir. Sizin tabirinizce "bedava" olan da odur. İşletim sistemi olan, Mandrake, SuSE, Red Hat, Debian, Slackware vs' dir. Mandrake "bedava" olmak zorunda değildir. Linux' ta asıl olan özgürlüktür, bedavalık değil. Kaldı ki sizin yazdığınız Mandrake sürümlerinin lisansını aldığınızda isterseniz 30 bilgisayara yükleyebilirsiniz. Ancak, Windows 2003 aldığınızda sadece tek bilgisayara yükleyebilirsiniz. Kaldı ki oraya yazdığınız sürümler masa üstü için değildir.

2- Windows için virüslerin bu kadar çok olmasının nedeninde Windows' un popüleritesinin de etkisinin olmasına rağmen, en büyük sebeplerden birisi de Windows' un "Insecure by Design" yani "Tasarımdan Güvenliksiz" olmasıdır. Her Windows sürümü birçok açık ve hata ile birlikte geliyor. Bu açık ve hatalar da virüs yazarlarının işini çok kolaylaştırıyor. Linux için virüs olmayışının nedeni Linux' un az kullanılması değildir. Linux sizin tahminizden çok kullanılıyor. Hem de çok kritik noktalarda kullanılıyor. NASA' nın web sunucusu, FBI' ın web sunucusu, DNS sunucuları, Google, Pentagon' un sunucuları vs. Sizce bunlar bir korsanın Linux' a saldırı düzenlemek istemesi için yeterli sebep değil mi?

3- Sanırım sizin işletim sisteminden anladığınız, masa üstünde kullanılan ve grafik arayüzünden ibaret bir yazılım bütünü. Halbuki işletim sistemi bu değildir. Linux' a (ya da Linux dağıtımlarına) sadece masa üstü açısından bakmanız yanlıştır. Linux sistemleri, masa üstünde henüz Windows' a göre eksiktir. Ancak sunucu olarak Windows' tan kat ve kat üstündür. Üstelik Windows 3.1 ile Apple System 6' nın olduğu dönemleri hatırlıyorum da. Windows ne kadar da yetersiz ve beceriksizdi. Şimdi ise o halinden çok daha üstün durumda. Windows' un gelişimini biraz araştırmanızı öneririm. O zaman belki Linux' un gelecekteki durumunu anlayabilirsiniz.

quote:

Ne kadar güvenli ve stabil ? Bu soruya windows için kesin bir yanıt veremezsiniz . Yalnız aynı sorgulamayı linux içinde yaparsanız çok çok kesin cevaplar veremezsiniz. Belki bugun için linux biraz ilerde olabilir bunuda belirtmekte yarar var tabi... tabi bugun için linux daha güvenilir olmasının başlıca temellerinden biri root olmazsanız sistem üzerinde hiç birşey yapamazsınız. Ve root'u ele geçirmek oldukça güçtür. Ayrıca daha kurulum aşamasında linux normal kullanıcı ile root birbirinden ayırmaktadır. Yani zorunlu bir şekilde root ve en az bir kullanıcı tanımlamak zorundasınız. Ve ayrıca bilgisayarınız standart olarak tahsis ettiğiniz normal kullanıcı ile açılmaktadır, root ile değil. Bu da sizin yanlışlıkla bile olsa güvenlik açığı yaratmanızı engellemektedir.

Günvenilirlik ve stabilite ile güvenlik ayrı konulardır. 10 yıldır bilgisayar kullandığınıza ve 2 yıldır da Linux kullandığınıza göre bunu biliyor olmalıydınız. Ancak, yazdığınız bu paragrafta bunu bilmediğiniz anlaşılıyor ve bu nedenle teknik anlamda tamamen yanlış bir yorum yapıyorsunuz.

quote:

windows kullanıyorsunuz sürekli birşeyler update etmek zorunda kalıyorsunuz bu bir eksi ama kullanıcı sayısı arttıkça linuxta eksikler baş göstermeye başladı o yüzden onda da update gerekiyor. Üstelik linuxu kurarken en temel şeyler CD'ler içinde gelmekte. Eğer extra birşey kurmak isterseniz ühüü uygun dosyaları bulmanız lazım (uygun çekirdek sürümü ve gerekli dosyalar) .. o dosyayı bulursunuz fakat o dosya da başka dosyaya ihtiyaç duyar o yeni dosyada bir başkasına ve böylece iz takip eder gibi bir sürü dosya bulup kurmak zorunda kalırsınız bu da sizi bezdirir. Windowsun update eksiği varsa linuxunda bu eksi vardır. Karar tabiki kullnıcınındır.

Bütün işletim sistemleri ilk alındığı günkü gibi kullanılamaz. Bir bileşeninde mutlaka bir hata çıkabilir. Çünkü, her yazılımda hata çıkar. Ancak, önemli olan bu hataların en az olması ve en kısa sürede giderilmesidir. Bu nedenle her işletim sistemi gerektiğinde güncellenmelidir. Ek olarak Linux için yazdığınız o uyumlu dosya bulma, uygun çekirdek sürümü vs.. ben böyle şeyler yaşamıyorum. O sorunlar Mandrake' ye ait. Linux' a değil. Ben debian' da asla bu sorunlarla uğraşmadım.

quote:

linuxta karşılığını bulamıyacağımız kötü bir eksik system tray. Bir çok bilmediğimiz program arka planda çalışmaktadır. Ve buda RAM'in performansını düşürmektedir. Linuxta birde ram in yetersiz kaldığı durumlar için swap denilen bir alan bize yardımcı olmaktadır. Bu linuxun iyi bir artısıdır. Zaten linux ram kullanımınıda çarçur etmemektedir. Çoğu zaman swap alanınına ihtiyacımız kalmaz bile. linuxun ii bir artısı.

Birçok bilmediğiniz program arkaplanda çalışıyorsa bu sizin hatanız veya kullandığınız Mandrake' nin hatasıdır. O programları kurmazsınız olur biter. Linux' ta o arka planda çalışan program dedikleriniz genellikle sunucu yazılımlarıdır. Sunucu yazılımlarına sadece root müdahele edebilir. Siz normal bir kullanıcı olarak sistemi kullanırken System Tray gibi bir bölümden sunucu yazılımlarına müdahele etmeniz mantıksızdır.

Ek olarak RAM konusuna geleceğin. Linux swap alanı kullanıyor ise Windows da swap dosyası kullanıyor. İşletim sistemlerinin hafıza yönetimi ile ilgili bir olay bu. Birçok durumda bu bir zorunluluktur. Evet Linux hafızayı daha iyi kullanır. Ancak swap alanının oluşu ile Windows' ta böyle bir alanın olmayışı yerine dosya bulundurması pek bir artı gibi görünmüyor.

quote:

- registry ! Program kurarsınız sonra vazgeçer sileyim dersiniz silemezsiniz ille bazı dosyalar kalır. Jınk file lar oluşur sistem yavaşlar vs. :(

Bakın bunda haklısınız işte.

quote:

Neyse kurdum MDK 10.1'i hoppa tabi doğal olarak Gforce FX5700 ekran kartımı tanımadı. Gittim internet sitesinde driveri aldım, ama çekirdek uyumusuzluğundan kurulumda hata verdi. MDK 10.1 2.6 kernel kullanıyor. Oysak MDK 9.2 kernel 2.4 kullandığı için oynı sürücü hata vermemişti. Sorunun üstesinden gelmek içinse yaptıklarım tek tek şöyle : tabi tüm bunları kara ekranda yapıyorum
    1. urpmi kernel-source-2.6
    2. chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1.run
    3. ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1.run -x
    4. cd NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1
    5. mcedit usr/src/nv/nv.c (dosyayı açtım)
    Line 3697 deki
    PM_SAVE_STATE satırını PM_SUSPEND_MEM olarak değiştirdim. burada koptum zaten :)
    6. cd ../../.. ile NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pgk1
    klasörünün içine geri döndüm
    7. ./nvidia-installer çalıştırdımm. gene uyumluluk hatası verdi ama driverı kurdu.
    8. mcedit /etc/modprobe.preload dosyayı açtım en alt satırına
    nvidia-agp
    nvidia
    ekledim.
    9. mcedit /etc/X11/xorg.conf dosyasını açtım. Driver sectiondaki driver"fbdev" kısmını driver"nvidia" olarak değiştirdim.
    10. modprobe agpgart
    modprobe nvidia
    11. startx
    bingo Nvidianın logosu geldi X ekran açılırken ve herşey oldu. Windowsta sanırım böyle şeyler yapmazdınız öyle değilmi gerek yok çünkü? Bunuda şunun için anlattım linux un hardware desteği hala çok yetersiz. Üstelik hemen hemen bütün linux sürümleri bir çakallık yapıyor. Örnek olarak mandrakeyi vericem yine. Bu yazıyı okuyanlar ama sen o sorunları madrakede yaşamıssın şunu kullan demesinler. Olay mandrake-windows olayı değil. Olay linux – windows olayı. Benim için madrake debian vs farketmez linux dağıtımları bunların hepsi değil mi tamam o zaman gerisi hikaye.
    Mandrake nvidia driverlarını download edition CD'lerinde vermiyor. Gerekçe neymiş bunlar açık kaynak kodlu olmayan ticari şirketlerin yazılımlarıymış. İyi tamam açık kaynak kodlu değil, ticari bir şirketin yazılımı ama sitesinde bedava olarak veriyor. Al onları CD'lerin içine koy beni neden böyle uğraştırıyorsunki. Mandrakede uyanık bu desteğini paralı CD'lerinde veriyor. linuxcularda bilmem
    farkındalar mı kendileride giderek windowslaşmaya başladılar. işin özü GPL anlaşması falan yakında tarih olmaz umarım. Çünkü benim anlattığım o 11satırda yapılan işler için ne güzel işte linux sana esneklik kazandırıyor şunu yaptırıyor bunu yaptırıyorla alakası yok. driver içindeki c dosyaları içinde kodları değiştirdikten sonra bir driverda ben yazayım bari.

Öncelikle o GPL lisans metnini bir okuyun. Neden GPL olan Linux dağıtımlarına nVidia sürücüleri eklenmiyor anlamış olursunuz.

Ancak o paralı dediğiniz sürümlerde bu sürücü geliyor. Bilmeden araştırmadan lütfen yorum yapmayın. Siz özgür yazılım ile korsan yazılımı karıştırmışsınız sanırım. Linux' ta, bir yazılımın geliştiricisi, yazılımının serbestçe dağıtılmasına izin veriyorsa, yazılım bir dağıtım sürümüne girer. Oysa, nVidia o sürücüleri Mandrake sisteminde barındırdığı için Mandrake' den para alıyor.

nVidia sürücülerinin kurulum işlemi zor geldiyse, suçu Linux' a değil nVidia' ya atmalısınız. Adam akıllı sürücü kurulum programı yapmalarını isteyebilirsiniz.

quote:

Arkadaşlar linux güzel bir işletim sistemi bazı noktalarda windowsa göre oldukça artıları var ama bazı noktalarda öyle eskikleri varki inanılmaz. Bir kere parayla satın alsanız bile teknik destek çok sınırlı (örneğin mandrake için 60 telefon ve internet desteği + 1 ay mandrake club üyeliği var inanmayan gidip sitesini incelesin) buna karşın windowsta 3 yıl sınırsız teknik destek var. paralayla satılan editionlarında öyle sanıldığı gibi çok extra şeyler yok.

Lütfen beni güldürmeyin. Microsoft' u arayıp hiç "benim şöyle sorunum var, bana nasıl yardım edebilirsiniz?" diye sordunuz mu? Ben sordum. Kaç dakika telefonda beklediğimi ve sonunda ne cevap aldığımı buraya yazmayayım isterseniz.

quote:

(misal benim örnek. Nvidia sürücüleri MDK nın download editionlarında yok ama power packte var ama driver zaten nvidianın sitesinde bedava. bu tam anlamıyla komedi :)

PowerPack' te daha fazlası var.

quote:

Ama sanki bu dertler yakında linux için de başlayacakmış gibi geliyor bana. Birde ben ne bilgisayar kullanıcıları gördüm explorer ın kenarında çevrimdışı yazıyorken bana gelen yeni mailleri okuyabilirmiyim diye soranlar mı istemezsin bir yere kaydettiği dosyayı sonra bulamayanlar mı istemezsin hatta biriyle fazla ilginemiyeceğim için ona, o dosya c: nin altında programfiles ın içindedir demiştim ve bana c: neresi demişti? ve bu kişi kaç zamandır windows kullanıyordu tabi nasıl kullanıyorsa ! Bu noktada everybady arkadaşıma katılıyorum sanırım onada aynı soruyu soranlar oldu :). e böyle birinin virüs kapmaması zaten mucize.

Emin olun virüs yazarları öyle insanlar değil zaten.

quote:

Linux altında stabil olmayan bir programla karşılabilirsiniz. Özellikle X ekranda çalışan bir program ise... kimi zaman bir program açmak istiyorum bu neymiş diye kum saati çıkıyor bir sürü kasıyor kendini ama program açılmıyor... insan inanın sinir oluyor bu durum karşısında. Fakat bu yanında da öyle güzel özellikleri varki... mesela ayrıca gidip office cdleri almanıza gerek yok.. içinde zaten office programı geliyor. Bu çok güzel başka bir artısı linuxun.

Mandrake' de bu tarz problemler yaşandığını biliyorum. Ancak 3 yıldır Debian kullanıyorum. Daha bir tane program açmak isteyip de saçmaladığını görmedim.

quote:

Ya arkadaşım kaç tane adam durup dururken kerneli kurcalar sen kurcalayıp açık buldunmu gidip bunu bildirdin mi?. Öyle ütopik zor şeyler şöylüyorsun ki. Sanki her 3 linux kullanıcısından biri kerneli açıp inceleyecek kapasiteye sahip vede oturup cidden inceliyorlar ve linux geliştirmecileri açıkları bulamazlarsa bu meraklı kullanacılardan biri bunu buluyor ve hemen bildiyor.

Niye olayı sadece masa üstü için sınırlıyorsunuz. Bir ev kullanıcısının bunu yapması imkansız ancak, birçok programcı bunu yapıyor. Siz merak etmeyin. Hem ben kernel hacker değilim. Olmak için uğraşıyorum. Hemen öyle açığın oluşması ve açık bulmak sizin anladığınız kadar kolay değil.

quote:

yapma ya dünya üzerinde zaten ne kadar linux kullanıcısı var yaa toplasan 20 milyon. Windowsa göre oldukça az. Ee doğal olarak etkilenecek insan sayısı cok az sınırlı belkide etkilenenler oldu ama sayı haber yapılmayacak kadar azdı.

Haberde adı geçen SuSE Enterprise Linux, masa üstü için değil zaten. Onu kullananların sayısı, Windows 2003 kullananlardan daha fazladır. Buna emin ol.

quote:

Düşünsene bundan 20 kişi etkilendi diyemi yazacak haberi yazan kişi. Oysa olay windowsta olsaydı onbinlerce kullanıcı bundan etkilendi diye yazabilirdi.

SuSE Enterprise Linux' un kullanıldığı sunucular çok ciddi iş sunucuları olduğu için, 20 çok büyük bir rakam ve emin ol, olsaydı duyurulurdu. Mesala en basitinden Slashdot' ta yayınlanırdı.

quote:

Bir diğer soruda ise yine Challenger arkadaşım bana bunu sormuş : “Bu arada neden bana NASA' nın Linux kullandığını açıklar mısınız? Peki IBM' in süperbilgisayarları neden Linux ile çalışıyor? Peki SGI' ın psikopat makineleri?” bana sitelerden okuduğun haberleri söyleme lütfen sen bana linux ile neler yapabiliyorsun birşeyler üretip çözüm getirebiliyorsun onlardan haberdar et. Başkalarının yaptığı marifetin arkasına sığınarak bana birşeyleri savunma. Bu soruyu bana değil Bill gates'e sorman lazım. Eğer bill gates staratejik noktalarda işletim sistemini belli bir bedel karşılığında açık kaynak kodla satsa tabiki sadece bu kodları o alan kurum görebilecek; o zaman durum farklılaşabilir.

Bahsettiğim NASA bilgisayarları, okyanus hareketlerini inceleyen 1024 işlemcili SGI Altix' ler. O bilgisayarlarda Windows rüyasında bile çalışamadığı için ve o bilgisayarlarda en stabil ve sağlam Linux çalıştığı için, NASA Linux kullanıyor. Bunun açık kod ile bir ilgisi yok. Biraz araştırıp öyle yorum yazın. IBM' in S/390' ları da milyon dolarlık sistemler ve petrol arama gibi işlerde kullanılıyor. Üzerinde Linux çalışıyor, çünkü Windows çalışamıyor. Linux çalışıyor, çünkü en sağlamı o.

Bu arada ben sitelerde okuduğum haberlerin dışında size o sistemlerin donanım güçlerinden falan da bahsedebilirim, mimarilerini de anlatabilirim. Kendi kurduğum ve şu ana kadar tık demeyen sunucuları da anlatabilirim. O uç örnekleri vermemin sebebi, Windows' un oralara erişememiş olmasıydı.

quote:

NASA linuxu çok çok iyi bir işletim sistemi olduğu için değil açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için tercih etmiştir.ve muhtemelen bilgisayarlarına kurmadan önce kendine göre bir çok düzeltmeler ve yamalar yapmıştır. Sen sanıyormusun ki senin evde kullandığın linux ile NASA'daki linux aynı. Tek benzerlik ikisininde adının linux olmasıdır. Bana kör bir bağımlılıkla linux'u savunmayın arkadaşlar. Araştırın biraz kafa yorun sorgulayın lütfen. Linuxun geleceğin işletim sistemi olacağı iddiası 5-6 yıl öcesinin ütopyasıdır. Bu fikir şuan için çokta gerçekçi görünmüyor. Ve ben belkide hepinizden çok linuxu sevmeme rağmen bunu söylüyorum ?

Evet NASA Linux' u çok iyi bir sistem olduğu için kullanıyor. Evet benim evimde kullandığım Linux ile aynı Linux. Sizin 1997' de uzaya gönderilen ve üzerinde Debian GNU/Linux' un kurulu olduğu uydudan haberiniz yok sanırım. Aynı sistemin yeni sürümünü ben evimde kullanıyorum.

Size bazı tavsiyelerde bulunacağım:
    1- Araştırmadan, bilmediğiniz alanlarda yorum yapmayın.
    2- Yazılım, İşletim Sistemi ve Güvenlik kavramlarını bir araştırıp ne demek olduklarını öğrenin.

Saygılarımla.

• ARKADAŞLAR TARTIŞMANIZ ÇOK GÜZEL AMA BEN DAHA ÖNCE BELİRTİLEN BİR KONUYA DİKKAT ÇEKECEĞİM TEKRAR
    BÜTÜN BUNLARI GELECEĞİN SİSTEMLERİNİ TASARLAYANLAR BÜYÜK FİRMALAR MİCROSOFT U BU HALE GETİREN IBM AMA ŞİMDİ BAKIYORUZ BÜTÜN FİRMALAR LINUX GELİŞTİRME BİRİMLERİNİ KURMUŞ ÇATIR ÇATIR ÇALIŞIYORYORLAR HATTA ADAMLAR LINUX ÇALIŞMALARINI ANLATAN DERGİLER BASIYORLAR
    LAFIN ÖZÜ LINUX EŞİTTİR GELECEK ( linux un gelecek sürümü değil tabii ki!)
  • Bence evet linux
  • Koptum yazıları okurken. Ama herkes emek vermiş yazarken bu acayip hoşuma gitti. Umarım bir faydası dokunur yazdıklarımızın. Herkese 10 puan verdim bir kere.
    Şimdide ben meramımı anlatayım bakayım.
    Ama önce şunu tekrardan yazayım :

BENDE LINUX KULLANıYORUM. IYI BIR LINUX KULLANıCıSı OLMAYA ÇALıŞıYORUM. LAKıN LINUX'UNDA EKSIKLERI VAR HEMDE BAZı ÖNEMLI NOKTALARDA. BEN BUNLARı DILE GETIREREK LINUX'UN DA ŞUAN! IÇIN WINDOWS GIBI 21. YY. IŞLETIM SISTEMI OLAMıYACAĞıNı IDDIA ETTIM. BENIM NE DEMEK ISTEDIĞIMI ANLAYABILIYORMUSUNUZ BILMEM ?! ÇÜNKÜ DEDIKLERIMI ANLAYARAK BIRI CEVAP VERMEMIŞ BURAYA. OLAY WINDOWS LINUX OLAYı DEĞILDIR, BU IKI IŞLETIM SISTEMININ! TARTıŞMASı DEĞILDIR, ÇÜNKÜ WINDOWS MU DAHA IYI LINUX MU DAHA IYI DIYE YıLLARCA TARTıŞSAK BIR YERE VARAMAZYıZ. BENZERI TARTıŞMALAR OLAN ıNTEL-AMD VEYA NVIDIA-ATı GIBI TARTıŞARAK SADECE SONU OLMAYAN DIBSIZ BIR KUYUYA DÜŞERIZ HEP BIRLIKLTE. HERKESIN BEKLENTILERI FARKLı OLABILIR. BU NOKTADA BIRISI IÇIN WINDOWS MÜKEMMEL BIR IŞLETIM SISTEMI OLABILIRKEN LINUX ÇOK KÖTÜ OLABILIR VEYA BU DURUMUN TERSIDE OLABILIR. OLAY INSANLARıN BIR IŞLETIM SISTEMINDEN BEKLENTISINE BAĞLıDıR !

quote:

Öncelikle, everybady adlı arkadaşın yazdığı habere cevap olarak yazdığım metni okumanızı tavsiye ederim. Okumadan, anlamadan üstüne tekrar yorum yapmışsınız.

CEVAP : o yazıyı her harfine kadar okudum. okuyarak yorum yaptım ama senin benim yazılarımı ne kadar okuduğun şüpheli. yada ne kadar anladığın diyeyim. ikimizde biri eksik acaba kim ?!

quote:

1- Linux işletim sistemi DEĞİLDİR! İşletim sistemi çekirdeğidir. Sizin tabirinizce "bedava" olan da odur. İşletim sistemi olan, Mandrake, SuSE, Red Hat, Debian, Slackware vs' dir. Mandrake "bedava" olmak zorunda değildir. Linux' ta asıl olan özgürlüktür, bedavalık değil. Kaldı ki sizin yazdığınız Mandrake sürümlerinin lisansını aldığınızda isterseniz 30 bilgisayara yükleyebilirsiniz. Ancak, Windows 2003 aldığınızda sadece tek bilgisayara yükleyebilirsiniz. Kaldı ki oraya yazdığınız sürümler masa üstü için değildir.

CEVAP : Genel olarak her yerde linux işletim sistemi veya windows işletim sistemi gibi tabirler kullanırlır. günlük hayatta herkes linux işletim sistemi der. tamam haklısın aslına bakarsan linux; işletim sistemi çekirdeğidir ve bedava olan odur. çoğu kişi gibi bende olayı kısadan ifade ettim ve linux işletim sistemi dedim. istersen soruyu soran arkadaşımızın sorusuna bak " LINUX GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİMİ SİZCE??????????????????????" ozaman onuda uyarman lazımdı. madem okadar dikkatlisin ya ozaman daha önceki yazılarında neden uyarmadın. bu cümlen kesinlikle benim dediklerimi karalamak için yapılmış basit bir alicengiz oyunu okadar :)
    Madem herkes olayı windows vs linux ortamına getirdi ozaman size şöyle bir kaynak gösteriyim ? Özellikle bu para meselesi için, ortamı biraz aydınlatıcı olur sanırım.
    Detailed Financials Show Total Linux Costs Higher Than Windows Costs by 5 to 20 Percent
    Summary:
    An non-sponsored analysis of long-term Linux deployments concludes that operating expenses for some companies can overcome initial purchase savings, making Linux's total cost of ownership greater than that of Windows.

In particular:
    * Linux planning costs were 5 to 25 percent higher.
    * Linux training costs were 15 percent higher on average.
    Devamı için bu linke bakabilirsiniz ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/opencost.mspx
    Benim para meselesinde demek istediğim şey şuydu tekrar ediyorum. Linux dağtımlarının paralı olan sürümlerinde o derece yüksek rakamları hak edecek birşey yok. linux sürümlerinin bazıları neden paralı demeyiyorum o parayı hak edecek birşey olmadığını söylüyorum söylemeyede devam edicem !
    2001 yılında internet haftası nedeniyle okulumuza linuxun türkiyede önde gelen kişileri geldi ve seminerde linuxu bizlere anlatırlarken bize sordukları esprili bir soru vardı bunu sürekli bize sordular " En son bir Windows ürününün CD'sine ne kadar para verdiniz?" diye bizde 1 milyon demiştik salon kopmuştu :) Adamların vurgulama çalıştığı şey linuxun bedava bir sürüm olmasıydı. yada en azından kurumsal anlamda birşey bekliyorsanız windowsa göre linux ürünlerinin oldukça düşük maliyetlere mal olmasıydı. Ama durum giderek değişiyor, linux'un windows'a göre en büyük avantajlarından biri olan maliyetinin düşük olması artık avantaj olmaktan çıktı bir dezavantaj olmaya başladı. linuxun 1. eksisi-> maliyeti giderek yükseliyor !

quote:

Linux sizin tahminizden çok kullanılıyor. Hem de çok kritik noktalarda kullanılıyor. NASA' nın web sunucusu, FBI' ın web sunucusu, DNS sunucuları, Google, Pentagon' un sunucuları vs. Sizce bunlar bir korsanın Linux' a saldırı düzenlemek istemesi için yeterli sebep değil mi?

CEVAP: sen o sitelere, o sunuculara hiç saldırı olmuyor mu sanıyorsun hahah güldürme beni. kim korkar linux'tan !

quote:

Sanırım sizin işletim sisteminden anladığınız, masa üstünde kullanılan ve grafik arayüzünden ibaret bir yazılım bütünü. Halbuki işletim sistemi bu değildir. Linux' a (ya da Linux dağıtımlarına) sadece masa üstü açısından bakmanız yanlıştır. Linux sistemleri, masa üstünde henüz Windows' a göre eksiktir. Ancak sunucu olarak Windows' tan kat ve kat üstündür.

CEVAP: Ben bir işletim sistemini sadece masa üstünde kullanılan ve grafik arayüzden ibaret bir yazılım olarak algılamıyorum. tam tersi ideal bir işletim sistemi tümüyle bir bütün olabilmeli ve herkese hitap etmeli. 21. yy. işletim sistemi nasıl olmalı daha aşağıda ayrıca izah edicem. linux sunucu olarak windowstan kat ve kat üstünse ve bu linuxun kocaman bir artısı ama masa üstünde de windowstan kat ve kat geridedir ve bu linuxun kocaman bir eksisidir. ben olaya her iki yöndende bakıyorum ve eksisini artısını yazıyorum ama sen olaya sadece sunucu bazında yaklaşıyorsun sanırım. iyi bir işletim sistemi her türlü iyi olmalıdır herkese hitap etmelidir.
    linuxun 2. eksisi-> masa üstünde windowstan hala kat ve kat geride
    linuxun 1. artısı-> sunucularda oldukça iyi ve popularitesi giderek artıyor
    Fakat şimdi sen bana sunucularda daha iyi olmak masa üstünde daha iyi olmaktan daha önemlidir diyemezsin. satış grafiklerini belirleyen en büyük parametre masa üstü kullanıcılarıdır.Bu inkar edilemez bir gerçektir. ve şu aşamada nasılki iyi bir sunucuya sahip olmak isteyen bir kişi belki windows yerine unix tabanlı bir sistemi alıyorsa aynı şekilde bir masa üstü kullanıcısıda kullanımı oldukça kolay olan windows tercih etmektedir. kim giderde debian slackware vs kurar.

quote:

Günvenilirlik ve stabilite ile güvenlik ayrı konulardır. 10 yıldır bilgisayar kullandığınıza ve 2 yıldır da Linux kullandığınıza göre bunu biliyor olmalıydınız. Ancak, yazdığınız bu paragrafta bunu bilmediğiniz anlaşılıyor ve bu nedenle teknik anlamda tamamen yanlış bir yorum yapıyorsunuz.

CEVAP: Yazımın o kısmı şöyle başlıyor "Ne kadar güvenli ve stabil ? Bu soruya windows için kesin bir yanıt veremezsiniz . Yalnız aynı sorgulamayı linux için de yaparsanız çok çok kesin cevaplar veremezsiniz..." Güvenlik ile kararlılığın ayrı konular olduğunu biliyorum. ve yazdığım cümlede bir yanlışlıkta göremiyorum. iki işletim sistemi içinde güvenlik ve stabilite ne durumdadır diye kendime sordum ve sonra sadece güvenlik üzerinde durdum ve bir takım açıklamalar getirdim. kararlılık kısmını atladım. her konuya girince ayrıntıyada girmek gerekiyor ve iş iyice uzuyor diye yazmaya üşendim.
    Sen bence yazdıklarımda illa bir yanlış yakalamaya, zorla birşeyler bulmaya çalışıyorsun. seninkine laf ebeliğide denilebilir.

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: mythief
    6-linuxta karşılığını bulamıyacağımız kötü bir eksik system tray. Bir çok bilmediğimiz program arka planda çalışmaktadır. Ve buda RAM'in performansını düşürmektedir. Linuxta birde ram in yetersiz kaldığı durumlar için swap denilen bir alan bize yardımcı olmaktadır. Bu linuxun iyi bir artısıdır. Zaten linux ram kullanımınıda çarçur etmemektedir. Çoğu zaman swap alanınına ihtiyacımız kalmaz bile. linuxun ii bir artısı.

Birçok bilmediğiniz program arkaplanda çalışıyorsa bu sizin hatanız veya kullandığınız Mandrake' nin hatasıdır. O programları kurmazsınız olur biter. Linux' ta o arka planda çalışan program dedikleriniz genellikle sunucu yazılımlarıdır. Sunucu yazılımlarına sadece root müdahele edebilir. Siz normal bir kullanıcı olarak sistemi kullanırken System Tray gibi bir bölümden sunucu yazılımlarına müdahele etmeniz mantıksızdır.

CEVAP: Muhahaha işte burada koptum :) Senin okuduğunu nekadar anladığın belli :p Bak ben cümleleri ne için sarfediyorum iyi oku bakayım. o 6. madde "Niçin Windowsu tercih etmemeliyim ?" sorusu altında yazılmış bir madde idi. Yani demek istiyorum ki windowsta, linuxta karşılığını bulamıyacağımız kötü bir eksik var; system tray. çünkü windowsta bir çok bilmediğimiz program arka planda çalışmaktadır ve buda RAM'den alıp götürmektedir. Zaten linux RAM kullanımınıda çarçur etmemektedir, sistem kaynaklarını daha iyi kullandığı bir gerçek onu demek istiyorum orada hatta en sonuna bu linuxun iyi bir artısıdır demişim. Hay allam ya iyi oku iyi tamam mı arkadaşım :) sen orada mandrakeden bahsettiğimi sanmışın sanırım uyarayım dedim.
    linuxun 2. artısı-> sistem kaynaklarını iyi kullanır.

quote:

Lütfen beni güldürmeyin. Microsoft' u arayıp hiç "benim şöyle sorunum var, bana nasıl yardım edebilirsiniz?" diye sordunuz mu? Ben sordum. Kaç dakika telefonda beklediğimi ve sonunda ne cevap aldığımı buraya yazmayayım isterseniz.

CEVAP: bende aradım ve çok güzel cevaplar alıp işimi hallettim. Hatta yaptığım bir chat konuşmasını hala saklıyorum isterseniz yayınlayayım buradan. Senin kötü deneyimine karşılık benim iyi bir deneyimim ! Ne dersin bu senin sunucu bazında yaşadığın iyi deneyimlere karşılık benim masa üstünde yaşadığım kötü deneyimlere benzer bir paralellik göstermiyormu ? ee ne olduk şimdi 2-2 berabere mi? Maç mı yapıyoruz allah aşkına benim teknik desteğim seninki döver gibi saçmalamayın bana ...!

Şimdi gelelim diğer konulara mesela linux sunucularda iyi performans gösteriyor. herkes öyle diyor hatta arkadaşım kritik noktalarda linux kullanıldığından bahsetmiş. tabi bunları boş boş demiyordur.çok iyi bildiğine eminim. fakat birazda şeytanın avukatlığını yapmak gerekirse şu yazılanlarada bir göz atmak lazım.

Windows File Servers Achieve Significantly Better Throughput Than Linux File Servers
    Published: May 5, 2004
    Summary: File-server benchmarks measured superior peak performance for Windows Server 2003 Enterprise Edition compared with Red Hat Linux in all hardware configurations from 1-8 processors.
    This white paper describes the steps needed to provide shared Internet access to Windows XP-based clients that are directly attached to a medium-sized private network using Windows Server 2003 and network address translation.
    Haberin devamı için ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/wfsthru.mspx

Windows Server 2003 Outperforms Linux for File Serving
    Published: June 1, 2004
    Summary : Analyzing file-server throughput using industry-standard NetBench test shows that Microsoft Windows Server 2003 outperformed Samba 3.0 running on Red Hat Enterprise Linux in multiple test configurations. Results measured:
    * Up to 59% better peak performance on a single disk server
    * Up to 60% better peak performance on a multi-disk server
    Haberin devamı için ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/msvssamba.mspx

Windows Beats Red Hat in Multiple Configuration Web Server Benchmark Tests
    Summary: WebBench test results show higher throughput for Windows compared with two Linux operating systems. Testing included combinations of static and dynamic content requests targeting server configurations of 1-8 processors.
    This white paper describes the steps needed to provide shared Internet access to Windows XP-based clients that are directly attached to a medium-sized private network using Windows Server 2003 and network address translation.
    Haberin devamı için ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/webbench.mspx

Güvenlik açısından bakmak istersek ...

Windows Users Have Fewer Vulnerabilities
    Summary: In this non-sponsored report, Forrester collects a year's worth of data and analyzes Windows and four key Linux distributors on key metrics of responsiveness to vulnerabilities, severity of vulnerabilities, and thoroughness in fixing flaws.
    * Responsiveness: On average, Microsoft had a fix available 25 days after a security issue was publicly disclosed.
    * Thoroughness: Microsoft was the only vendor to have corrected 100% of the publicly known flaws during the study's time period.
    * Relative Severity: Windows has the fewest vulnerabilities and the fewest "high severity" vulnerabilities of any platform measured.
    Haberin devamı için ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/vulnerable.mspx

Windows 2000 Earns High Security Rating During International Standards Testing
    Summary: Windows 2000 passed the stringent and lengthy functional security requirements of the International Organization for Standards (ISO) Common Criteria Evaluation. Earning the EAL 4 + Flaw Remediation rating means:
    * Windows 2000 achieved the highest security level for general-distribution commercial products.
    * Microsoft has an established process for identifying, correcting, and distributing fixes to security flaws.
    Haberin devamı için ->http://www.microsoft.com/windowsserversystem/facts/analyses/commoncriteria.mspx

Challenger hani şu senin süperbiligisayarlardan bahsediyorlar burada...oku bi istersen

Microsoft Secures Windows-Based Supercomputer
    Haberin devamı için ->http://www.entmag.com/news/article.asp?EditorialsID=5460

Microsoft Joining Supercomputing Game
    By Peter Galli
    June 23, 2004
    Haberin devamı için ->http://www.eweek.com/article2/0,1759,1616423,00.asp

Arkadaşlar sizin sunduğunuz iddialara bende bu kaynakları gösterek tersi iddialarda bulunabilirim. sizlerde bu iddialara karşı Nicholas Petreley yazdığı gibi Microsoft's "Get The Facts" campaign does not deal with the "real facts." gibi cümleler kurarak ve "bluecream" arkadaşımın gönderdiği yazıdaki gibi şeyler diyerek tersi iddialarda bulunabilirsiniz.
    bluecream gönderdiği yazıdıkı bir yaklaşım hoşuma gitti. Önce efsane demiş sonra altında gerçeği demiş ve devam etmiş...
    Arkadaşlar ortada bir gerçek var...
    Sizin sunduğunuz iddiaların gerçekliği, nekadar gerçek ise; benim sizlere sunduğum iddiaların gerçekliği de okadar gerçektir.
    Linux kendi hakkında ilerde zor durumda kalabileceği bir yalan haber mutlaka yapmaz ve dediklerinde belli bir doğruluk payı vardır ama aynı şekilde Microsoft'ta bu hataya düşmez. Tüm dünyaca bilinen dev bir yazılım firması Microsoft sitesinde yayınlanan yazıları birşeye dayandırmadan belli bir temeli olmadan bütün dünya kamuoyuna sunmaz.

Yine mesela linuxun dosyalama sistemi windowsa göre daha iyi diyordum şu habere bakın birde...http://www.tomshardware.com.tr/storage/20030617/index.html "Windows Longhorn İçin WinFS Dosya Sistemi: Daha Hızlı & Daha Akıllı" diyor haberde ve sonuç kısmı içinse WinFS Geleceğin Dosya Sistemi'dir demişler. tomshardware 'de yabana atılcak bir site değil. Sonuç ee ne oldu şimdi linuxun güzelim dosyalama sistemine ?!

Ve yine mesela oyun sektörü çok önemli bilgisayar piyasasında ve bu konuda linux hala windows'un çok gerisinde. Yani bir işletim sistemi bana iyi bir sunucu sağlarken benim oyun oynayabilmemi de sağlamalı. Tabi burada demek istedğim aynı işletim sisteminin farklı versiyonlarından bahsediyorum. Yani linuxun bir versiyonu sunucularda iyiyken diğer bir versiyonu da masaüstünde iyi olmalı bana oyun oynamanın zevkini verebilimeli. Ama linux şuan bir kanadı kırık kuş gibi. Tabi şimdi arkadaşlar şöyle diyebilirler ekran kartları windowsla daha uyumlu çalışırsa oyun yazarları oyunları hep windowsa yönelik yazarsa linux ne yapsın. haklısınız hatta şimdilerde bazı önemli oyunların linux versiyonlarıda çıkmaya başladı. işte bu noktada şöyle diyecem sizlere arkadaşlar, eğer linux için oyun yazılabiliyorsa, linux da sistemi güzel bir oyun makinasina dönüştürebilirse aynı şekilde de Microsoft ta oturup kasar sunucular için çok güzel işletim sistemleri geliştirebilir. Belki şuan bizim bilmediğimiz süpriz atakları vardır bile. Eee linux daha gelişecek demeyin çünkü aynı şekilde windows'ta gelişiyor durduğu yerde durmuyor.

Fakat ben bugunun gerçeklerine dönmek istiyorum. Bu konuyu açan arkadaşımızın sorusu net ve açıktı. "LINUX GELECEĞİN İŞLETİM SİSTEMİMİ SİZCE????" Buna verilebilecek cevap şu aşamada hayır çünkü eksikleri var . Aynı soru windows içinde sorulsaydı cevap gene aynı hayır. çünkü windowsunda eksikleri var ve microsoft bazı konularda mantelitesini değiştirmesi lazım. Ama yinede linuxun bir konuda avantajı var. açık kaynak kodlu olması. bu insanların dikkatini çekiyor. linux belli bazı özelliklerinden dolayı windowsa göre ileride çok daha iyi bir işletim sistemi olmaya aday ama tabi doğru stratejiler belirlenirse. Ama bunun yanında Microsoft'un da geleceğin işletim sistemi olmak adına çaba göstermeyeceğini kim iddia edebilir ki ?!
    Her iki işletim sistemi için eksiler ve artılar göz önüne alındığında şuan için hem linux hemde windows geleceğin işletim sistemi olamaz diyorum. Bugun için bakın altını çizerek tekradan bugun için diyorum terazide biri diğerine göre ağır gelmiyor.

Çünkü bir işletim sistemi herkese hitap etmelidir. Bir programcıyada, iyi bir ev kullanıcınada, bilgisayarla yeni tanışan birinede, bilgisayarda oyun oynamayı seven birinede, sunucularada vs. aklınıza gelebilecek her durumu için çözüm üretebilmelidir.
    Şu aşamada bu iki işletim sistemi de bu dediğim özelliklerin tümünü tam anlamıyla sağlayabilen birer işletim sistemi değildirler. Foruma yazan arkadaşlar gibi kesin ve net bir şekilde soruya evet Linux geleceğin işletim sistemidir şeklinde cevap veremeyiz.

quote:

Size bazı tavsiyelerde bulunacağım:
    1- Araştırmadan, bilmediğiniz alanlarda yorum yapmayın.
    2- Yazılım, İşletim Sistemi ve Güvenlik kavramlarını bir araştırıp ne demek olduklarını öğrenin.

CEVAP : yeterince araştırma yapmışmıyım bu yazımı yazarken? bilmediğim konularda yorum yapmam merak etmeyin. yazılım işletim sistemi ve güvenlik konularınıda en az senin kadar bilgim var. Daha benim kim olduğumu bilmiyorsun böyle ihtamlarda bulunma istersen. Belkide senin rüyanda görmediğin şeylerle uğraşıyorumdur! Nelerle uğraştığımı bilmiyorsun.
    Ben bulunduğum ortamı sorgulayan bir insanım zaten sorguladığım için o niye böyle bu niye böyle derken windowstan sonra gittim linuxu tercih ettim. ve şimidide linuxta bu sorgulamaları yapıyorum bu neden böyle burası niçin böyle değilde böyle diye...
    Sen bulunduğun ortamı kabullenmişe benziyorsun. linux sevdali biri gibi konuşuyorsun, fakat aşkın gözü kördür derler arkadaşım hatırlatayım sana istersen. Göremediğin şeyleride görmeye çalış lütfen.

Ha birde bi gün Microsoft'un bir biriminden sana iyi paralı bir iş teklifi gelse acaba ne yaparsın çok merak ediyorum?

Bana sorsalar bu soruyu hiç farketmez valla hangisi iyi para verirse ona giderim, çünkü iyi para veriyor !!!

YOKSA LINUX'UNDA CANı CEHENNEME, WINDOWS'UNDA CANı CEHENNEME !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 28 Ekim 2004, 23:51:49 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.