Şimdi Ara

Kendi ağırlığının 90 katı kadar petrolü sudan ayıran sünger

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
201
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kendi ağırlığının 90 katı kadar petrolü sudan ayıran sünger 

     
    Nisan 2010’daMeksika Körfezi’nde bulunan BP’ye ait  petrol platformunda büyük bir patlama gerçekleşmiş ve tarihin en büyük çevre felaketlerinden birisi yaşanmıştı. Felaket sonrası 200 milyon galonun üzerinde petrol Meksika Körfezi’ne sızarken BP’ye de 25 milyar doların üzerinde bir ceza kesilmişti. Özellikle bu çevre felaketinin ardından sudaki petrolü toplayan bir madde geliştirmek için araştırmalar hız kazanmış ve aralarında İTÜ’nün de bulunduğu pek çok ekip çeşitli ürünler geliştirmişti.

     

    Bu ürünlerden bir yenisi de ABD’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda görev alan araştırmacılar tarafından üretildi. Laboratuvar ekibinin geliştirdiği süngerimsi maddenin temel özelliği tıpkı daha önceki benzer çalışmalarda olduğu gibi sudaki petrolü toplamak ancak bu maddeyi farklı kılan nokta ise kendi ağırlığının 90 katına kadar olan petrolü toplayabilmesi ve daha sonra sıkıldığında tıpkı bir sünger gibi petrolü bırakarak petrolün tekrar kullanılmasına olanak sağlaması.

     

    Başarılı Testler Sonrası Kullanıma Hazır 

    Poliüretan ve poliimid plastiklerinden üretilen petrol süngeri, petrolü çeken silan molekülleriyle kaplı bir köpükten meydana geliyor. Laboratuvar testlerinde defalarca kez denenmesine rağmen kapasitesinde eksilme olmayan ve her defasında petrolü başarılı bir şekilde toplayan süngerin deniz gibi geniş su alanlarında işlevselliğinin görülmesi için test edilmesi gerekiyordu. Bunun için ham petrol akıtan bir borunun ardında ürettikleri petrol süngerini bağlayan araştırmacılar birkaç gün süren testlerin ardından süngerin ciddi miktarda petrolü topladığını gözlemlediler.

     

    Başarılı test sonuçlarının ardından artık kullanıma hazır olan petrol süngeri için akıllardaki tek soru işareti süngerin derin deniz sularında yüksek basınç altındaki performansının nasıl olacağı ancak beklenen performansı veremese bile suya karışan petrolü temizlemenin zor olduğu kıyı kesimlerde kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

     

    Süngerin geliştirişi Seth Darling, bu maddenin operasyonların yoğun olduğu açık denizlerde veya trafik akışının yoğun olduğu farklı bölgelerde kullanılması halinde herhangi bir petrol sızıntısına anında müdahale edilerek suların temiz tutulabileceğini dile getirdi. Ekibin şimdi ki amacı süngerin ticari olarak kullanılabilmesi için üretim sürecini optimize etmek olacak.

    Süngerimsi maddenin test görüntülerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
     







  • Emperyalist duzen icraat yapiyor...

    Turkiye kiskaniyor ...

  • Kendi ağırlığının 90 katı kadar petrolü sudan ayıran sünger
  • İstemezükçüler gelmede... Pardon yanlış olmuş. (Klişeyi bende yapayım)

  • İstanbul depremi olsa belimizi doğrultamayız ama gelmişler hala betonla övünüyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 7 Mart 2017; 12:49:1 >
  • BP bunu beğendi
  • Kandanda çekebiliyormuymuş onu göstermemişler.Heralde sudan çekeni yanlışlıkla buldular.

  • Evet kopruleri hava limanlarini bile cekemiyorlar, milli savunma sanayine hele cildiriyorlar, bir de bunlari yaptigimizda inanin bu kez sicak savasa bas vuracaklar..



    Ulkenizi sahiplenin, milli olun, hukumetler gelir gecer ancak ulkenize sirt donerek elin yabancisina arkanizdan kis kis guldurmeyin..

  • eyyyyy abd okunmus fasulye varken bunlarla niye ugrasıyonuz kıskanıyosunuz biziii

  • Şimdi bu konu ile ilgisi nedir bu mesajın!
    Ağzınızdan akan salyalar belli oluyor resmen.
    Düşmanlıktan başka bir şey bilmiyorsunuz.
    Sırf muhalefet olmak için ülkesine bu kadar düşman olan başka bir topluluk yoktur.
    Türkiye kadar başınıza taş düşsün.

  • Bu icadın önemini kavramak için yakın zamanda çıkan deepwater horizonu izlemenizi tavsiye ederim

  • İyiymiş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bizden sonrakiler ; bizden daha iyi yaşamasın diyen, bir felsefe bile var ortada !

    Kendi ağırlığının 90 katı kadar petrolü sudan ayıran sünger

  • Jeopolitik olarak dünyanın en iyi konumuna sahibiz. Tabii ki kıskanıyorlar. Yazlık aldım. Yazın oraya gidiyoruz diyebilmek, çeşitli ve en iyi sebze-meyve üretebilen, hayvancılık yababilen kaç ülke var? Yeterki aklımızı iyi kullanalım. Yarın öbür gün bir şey olsa. Aç kalmayacak tek ülkeyiz. Teknoloji çok iyi bir şey ancak. İnsan olarak zaruri ihtiyacımız; yeme ve içmedir. Ülkenizi sevin arkadaşlar. Eleştiri yapılır edilir. Ben mesela bilmiyorum ancak yapıcı projeleri olanlar varsa paylaşsın. Sırf eleştiri maalesef karın doyurmuyor. Birlikten kuvvet doğar. Kimse yapamazsa hep birlikte yapalım.

  • Bu güzelmiş bak bayağı işe yarar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.