Şimdi Ara

Güneş ışınlarını elektriğe çeviren pencereler yakında hayatımıza girebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güneş ışınlarını elektriğe çeviren pencereler yakında hayatımıza girebilir

     
    Günümüzde enerji tasarrufu ve depolaması alanındaki çalışmaların büyük bir çoğunluğu güneş enerjisi etrafında toplanmış durumda. Minnesota Üniversitesi ve Milano-Bicocca Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da güneş enerjisinin depolanması ve kullanılması için yeni bir teknoloji geliştirdiler ancak bu teknoloji diğer çalışmalardan farklı olarak hem ticari kullanıma son derece uygun hem de daha önce üzerinde hiç çalışılmamış bir alanda kullanılmaya müsait: Pencereler.

     

    Pencerelerden odamızı dolduran güneş ışığının aydınlatmanın dışında daha farklı şeyler de yapabileceğini düşünen araştırmacılar; silikon nanopartikülleri, elektrik üretmek için geniş bir alan üzerindeki radyasyonu toplayan lüminesanslı güneş yoğunlaştırıcı(LSC) ile birleştirerek güneş ışığını yakalayan, toplayan ve enerjiye dönüştüren bir sistem geliştirdi. Sistem önce yerleştirildiği pencereye gelen güneş ışınlarını topluyor ardından pencerenin kenarlarında bulunan pillere ileterek onun depolanmasını ve sonradan kullanılmasını sağlıyor.

     

    Silikon Çok Daha Elverişli  

    Aslında buna benzer çalışmalar daha önce de yapılmıştı ancak çalışmaların bir kısmında kadmiyum, indiyum ve kurşun gibi hem yoğun kullanımda sağlığa zarar verebilecek hem de ticari boyutta kullanım için (doğada kolayca bulunmadığından) uygun olmayan elementlerin kullanılması araştırmaları durma noktasına getirmişti. Silikon ise çok iyi bir elektrik yalıtkanı olmasının yanı sıra esnekliği ve ticari kullanım için daha kolay bulunabilir olması nedeniyle pencerelerdeki bu sistem için çok daha uygun görünüyor.

     

    Silikonun ayrıca LSC ile de çok uyumlu bir ikili olduğunu dile getiren çalışmanın yöneticilerinden Profesör Francesco Meinardi, bu fotovoltaik pencerelerin nadir bulunan elementlere ihtiyaç duymuyor oluşu bu teknolojinin binalara entegre edilmsini büyük bir pazar haline getirebileceğini söyledi.

     

    Meinardi’nin de dediği gibi bu teknolojinin özellikle mimarideki estetiğinin bozulmamasının önemli olduğu büyük şehirlerde uygulanması enerji tasarrufu açısından oldukça önemli. Pencerelerin içine gizlenerek görüntü kirliliği yaratmayan sistem gökdelenlerle dolu metropolleri birer güneş enerjisi çiftliğine çevirebilir.








  • Güneş paneli dikecek yer mi bulamıyorsunuz yaw nedir bu çaba ?
  • Türkiye de mi hayatımıza girecek?

  • Güneşten elde edilen enerjinin doğaya tamamen zararsız olduğunu mi düşünüyorsunuz. Güneş paneli tarlaları bulunduğu yerdeki doğal yaşamı çok etkiliyor. Yansımaları ile kuşların göç yollarını etkiliyor. Ortam sıcaklığına etkisi mevcut. Bu şekilde zaten binanın kapladığı alanı güneş enerjisi olarak kullanmak en mantıklı şey. Evlerin çatısı vs. Metrelerce arsayı güneş paneli ile kaplamaya gerek kalmayacak. Daha ne olsun.

  • Fabrika gibi

  • Çatılara koyarasak yine kuşları engellemiş olmuyor muyuz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bersgurs -- 23 Şubat 2017; 21:49:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhteşem bir gelişme.

  • kadmiyum ve kurşun tamam ama touchscreen 'lerde yapici roldeki indiyum.
    metallerde sicak kaynak alasimindaki kadmiyum 'a alternatif yine "çin rezervi" indiyum yer aliyor.
  • Önce depolayacak pili üretin , nereye koyacak o kadar elektriği...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcemen

    Önce depolayacak pili üretin , nereye koyacak o kadar elektriği...

    Depolama canım kardeşim!

    Küçük bir elektronik senkronlama ünitesini de cihazla birlikte al.
    Ürettiğin enerjiyi (muhtemelen gündüz üretebiliyor olacaksın :x ) kullan, artanını şebekeye bas. Faturan düşsün. Zaten o saatler sanayinin enerjiye ihtiyaç duyduğu saatler olacak. Akşam saatlerinde 17-22 arasında enerji pahalıyken enerjinin parasını ödersin ama gündüz kullanımının maliyetini düşürmüş olursun.

    canım kardeşim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: katanaone

    mal dolu memleket kusura bakma tutamadım kendim mi

    Yorumlara bir göz atayım dedim sonra senin yorumunu gördüm kardeş haklısın ama çok haklısın... (bu kadar haklı olma depolayamıyoruz)

    Adam bedava ter temiz güneş enerjisi kullanacak ama depolayamadığı için istemiyor ne diyim kendimi duvarlara dağlara mı vurayım nefesini depolayamadığı için nefes almayı da kesse keşke bak dünya 8 milyar insan olmuş ama hala bazıları olamamış olamıyor olmuyor...

    Son olarak bize böyle haberlerle gelin DH seçici olun haberler de ve bu haberlerin takipçisi olun mesela gelişmeleri de haber yapın takip edin yorum ekleyin deyin ki maliyeti şu ve şu ülkeden temin ediliyor yada verimliliği şu ülkemize faydası ise şu şekillerde olur insanlığa faydaları ise şöyle, neyse 2si1 de muhabetti dönüyor böyle haberlerin bazen ona denk geliyorum o da kabul.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.