Şimdi Ara

Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
1.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya'
    ABD uzay ajansı NASA, geçtiğimiz haftadan beri merakla beklenen basın toplantısını nihayet bugün düzenledi. Uzay ajansının belki de son yılların en önemli gezegen keşiflerini açıkladığı toplantıda, TRAPPIST-1 isimli bir cüce yıldızın yörüngesinde bulunan tam 7 farklı dünya benzeri gezegen ilk kez halka duyuruldu.

    Basın toplantısında oldukça heyecanlı görünen NASA'lı bilim insanları keşfedilen yedi gezegenden en az altı tanesinin Dünya'yla benzer boyutlarda ve kayalık bir yapıya sahip olduğunu açıkladılar. Gezegenlerin yüzey sıcaklıklarının 0-100 derece arasında, yani yaşamı destekleyebilecek düzeyde olduğunu da belirten astronomlar bu yedi gezegen için "yaşam arayışları için bakabileceğimiz en iyi noktalar" ifadelerini kullanırken ayrıca gezegenlerin bulunduğu TRAPPIST-1 sistemini de "Güneş Sisteminin kardeşi" şeklinde tanımladılar.

    Ayrıca Bkz.Birleşik Arap Emirlikleri'nden ilginç proje: "2117 itibariyle Mars'ta şehir kuracağız"
    Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya'

    TRAPPIST-1: Güneş Sisteminin Kardeşi

    Dünya'dan 39 ışık yılı uzaklıkta bulunan TRAPPIST-1 yıldızı Güneş'ten yaklaşık 20 kat daha az kütleye sahip olan ultra-soğuk cüce bir yıldız. Olası tam 7 yeni Dünya'ya ev sahipliği yapan bu cüce yıldız ayrıca Jüpiter'den de sadece çok az bir miktar daha büyük ve parlaklığı da Güneş'ten tam 2000 kat daha az. Peki bu soğuk mu soğuk, küçük mü küçük yıldızı özel yapan şey ne?

    TRAPPIST-1 yıldızı aslına bakarsanız astronomi dünyası için çok da yeni bir yıldız değil. Bu alana meraklı olanların çok iyi bir şekilde hatırlayacağı üzere Avrupa Güney Rasathanesi (ESO) geçtiğimiz Mayıs ayında, tıpkı bugün NASA'nın yaptığı gibi TRAPPIST-1 sisteminde keşfedilen olası yaşanılabilir gezegenlere dair bir basın toplantısı düzenlemişti. ESO, o zamanlar yalnızca 3 gezegen keşfedebilmiş ve bu üç gezegeni de TRAPPIST-1b, TRAPPIST-1c, TRAPPIST-1d olarak isimlendirmişti. Astronom grubu ayrıca keşfedilen her bir gezegeni de olası yeni Dünya'lar olarak nitelendirmişlerdi.

    TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegenin keşfinden sonra çalışmalarına ara vermeden devam eden bilim insanları bir süre sonra TRAPPIST-1d isimli gezegenden ilginç sinyaller almaya başladılar ve önceleri tek bir gezegenden geldiği sanılan bu sinyallerin aslında birden fazla gezegene ait olduğunu anladılar. Bu ilginç sonuçların ardından NASA'nın Spitzer teleskobundan da yardım alan araştırmacılar TRAPPIST-1b ve TRAPPIST-1c gezegenlerinin varlığını doğrularken; TRAPPIST-1d'nin de düşünüldüğü gibi aslında bir değil tam üç farklı gezegen olduğunu buldular. Spitzer teleskobuyla yaklaşık 3 haftalık gözlem yapan bilim insanları ekstradan 2 gezegen daha keşfederek tam 7 gezegenli bir Güneş Sistemi keşfetmiş oldular.
     
    Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya'

    3 gezegen yaşanılabilir bölgede bulunuyor


    Daha önce de belirttiğimiz gibi çok küçük bir yıldız olan TRAPPIST-1'in yörüngesindeki gezegenler yıldıza çok yakın bir konumda bulunuyorlar. Öyle ki yıldıza en yakın gezegenin yüzeyinde TRAPPIST-1, Güneş'in Dünya'dan göründüğünün tam 9 katı daha büyük görünüyor. Ayrıca yine yıldıza en yakın konumdaki gezegenin TRAPPIST-1 etrafında tam bir tur atması sadece 1.5 gün, yıldıza en uzak altıncı gezegenin tam bir tur atmasıysa yalnızca 13 gün sürüyor. Bir başka deyişle TRAPPIST-1 düşük parlaklığını ve ultra-soğukluğunu gezegenlerine olan yakınlığıyla telafi ediyor.

    NASA'lı bilim insanları yıldıza en yakın konumdaki altı gezegenin yaklaşık Dünya kütlesinde ve kayalık gezegenler olduğunu belirtirken özellikle de dış taraftaki üç gezegenin yıldızın yaşanılabilir bölgesinde konumlandığını söylüyorlar. Araştırmacılar TRAPPIST-1e, TRAPPIST-1f ve TRAPPIST-1g ismi verilen bu üç gezegenin yüzeylerinde okyanusların dahi olabileceğine inanıyorlar.
     
    Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya'
    Astronomların yaşanılabilir olmaya en büyük aday olarak gördükleri gezegen ise yukarıdaki görselden de görebildiğiniz gibi yıldıza uzaklık anlamında beşinci sırada bulunan TRAPPIST-1f. Belirtilen bilgilere göre TRAPPIST-1f Dünya'dan çok az daha soğuk; ancak doğru bir atmosfer ve yeterli sera gazlarıyla gezegenin yaşama elverişli şartlar oluşturacağı düşünülüyor.

    İlginç bilgiler

    -TRAPPIST-1 sistemindeki gezegenler yıldızlarına inanılmaz yakın konumlarda bulunuyorlar. Araştırmacılar bu nedenle özellikle de iç kesimlerdeki gezegenlerin bir kısımlarının sürekli olarak yıldıza dönük olduğunu ve diğer taraflarının da sürekli olarak karanlık kaldığını düşünüyorlar. Tıpkı Ay-Dünya arasındaki ilişki gibi.

    -TRAPPIST-1 sistemindeki en yakın ve en uzak gezegenler arasındaki uzaklık Güneş ve Merkür arasındaki uzaklıktan beş kat daha küçük.

    -Araştırmacıların yaşanılabilir olmaya en büyük aday olarak gördükleri TRAPPIST-1f gezegeninin yüzeyinde TRAPPIST-1 yıldızı, Güneş'in Dünya'dan göründüğünden 3 kat daha büyük görünüyor.
      

    Trappist-1f gezegenin yüzeyinde nasıl bir görüntü olurdu? İşte NASA'nın hazırladığı temsili görsel:

    Bu gezegenler tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte 7 yeni 'Dünya' 
    -Sistemdeki yedinci gezegen (yıldıza en uzak konumdaki) yalnızca bir kez yıldızın etrafında dolanırken görülmüş. Araştırmacılar bu gezegenin büyüklüğü veya yörünge süresi hakkında fazla bilgiye sahip değiller; dolayısıyla diğer gezegenlerle nasıl bir etkileşim içerisinde olabileceğini de bilemiyorlar. NASA'lı bilim insanları bu nedenle sistemin hala bilinmezliklere dolu olduğunu ve hemen heyecanlanmadan önce daha çok gözlem yapılması gerektiğini düşünüyorlar.

    -Trappist-1 sistemindeki gezegenlerin herhangi birinin yüzeyinde bulunuyor olsaydınız komşu gezegenleri gökyüzünde bizim Ay'ı gördüğümüzden daha büyük görürdünüz.

    -Araştırmacılar TRAPPIST-1 sistemindeki gezegenlerin bugüne kadarki en büyük Güneş dışı gezegen keşifleri olduğunu düşünüyorlar; ancak yine de gezegenlerin yaşama elverişli olup olmadığı konusunda net bir şey söyleyemiyorlar. NASA'nın önümüzdeki yıl kullanıma açacağı James Webb Uzay Teleskobu ve ESO'nun 2024'de tamamlamayı planladığı Extremely Large Telescope ile birlikte gezegenlerin çok daha iyi bir şekilde incelenebileceği düşünülüyor.
     

    NASA'nın hazırladığı video: 

     







  • Bilim güzeldir ama bilimle ilgilenmek daha güzeldir...
    Edit1: Konuyla kısmen ilgili olan bir video eklemek istedim.
    Video değerli bilim insanı Selçuk TOPAL'a aittir.http://www.selcuktopal.net/hakkimda/
    Edit2: 7 Dünya benzeri gezegen ne anlama geliyor? Dr.Umut YILDIZ'ın düşünceleri.https://www.periscope.tv/w/1ypKdXepMPnKW



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C0MPUTER -- 23 Şubat 2017; 1:21:40 >




  • TRAPPIST-1f boyut olarak dünyaya en çok benzeyen gezegen. Ancak bir yıl 9 gün sürüyormuş:) Gerçekten yaşanabilir olup olmadığı bu kadar uzaktan anlaşılabiliyor mu acaba?

  • bi zahmet amerika, rusya, ingiltere, fransa ve almanya çıksın gitsin TRAPPIST-1 yerleşsin, dünya bize kalır adam gibi yaşarız.

  • 500 yıl sonra ki insanoğlunu tahmin edebilmek gerçekten çok zor...

  • umarım onlar önce bizi bulmamışlardır. yoksa... onlar bordo bereli olabilir.

  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Biz mi adam gibi yasayacagiz? Ya hu oturup bi konu uzerinde 5 dakika usluplu tartisamayan insanlariz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 39 ışıkyılı uzaklık nedir be,düşünmesi bile inanılmazken adamlar gözlem yapıyorlar.

    Işık hızında bile gitsek 39 sene sürecek bir yolculuk,inanılmaz bir uzaklık.

    Gemide Jennifer Lawrence olucaksa ben gitmeye hazırım

    Keşke şu uyku kapsullerini halledebilseler,yıldızlararası tükenmeyecek yakıt bulabilseler de ilerde insanlar orayıda kullanılamaz hale getirebilse ,insanın doğası bu nereye çökse mahfediyor son yıllarda nesli tükenen pekçok canlı var malesef ve onlara yaşama şansı tanımıyoruz.
  • Wowowow haram!!

  • DH'yı alkışlıyorum Ay'a inildiğine inanmayan ama Ay'da ezan sesi duyulduğuna inanan insanlara öte gezegen haberi yapıyorsunuz inancınıza ve azminize saygım sonsuz!
    -
    Gelelim habere şuanda teoride ışık hızının %50 hızına ulaşılacağına inanılıyor şu ışın yelkeni muhabbeti bide şu cenefer ablanın oynadığı filmi de izledim hani adamlar olsa şöyle olurdu diye yaptığı film düşünüyorum ki buralara önce insanlar gitmeyecektir.
    -
    Bence önce sondalar yollanacaktır ki o da şöyle olurdu diye düşünüyorum bir ışın yelkenlisi ve içinde o güneş sistemin de ki gezegen sayısı kadar araştırma uydusu olacak şekilde yapısı ise tıpkı taze fasulye ye benzeyen yapıda olurdu diye gözümde canlandırıyorum, bu yapı güneş sistemine vardığında orada uyduları gezegenlere konumlandırıp yaşam yada yaşama uygun olup olmadığını araştıracak ve gerekli bilgileri yollayacaktır bu yelkenli aynı zamanda bir lazer iletişim istemine sahip olacaktır ve dünya ile uydular arasında yıldızlar arası iletişimi sağlayacaktır diye düşünüyorum en azından bana mantıklı gelen bu...
    -
    Gerizekalı trollere giydirdim, haber konusunda yorumumu ve fikrimi de belirtim daha ne yapayım umarım konuya gelen yorumlar aynı düzeyde devam eder. :)





  • quote:

    Orijinalden alıntı: stalker(1979)

    TRAPPIST-1f boyut olarak dünyaya en çok benzeyen gezegen. Ancak bir yıl 9 gün sürüyormuş:) Gerçekten yaşanabilir olup olmadığı bu kadar uzaktan anlaşılabiliyor mu acaba?

    Ortalama 2800 yıllık ömrümüz olacak daha ne olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine satanist mason nasa ve yine sadece CGI grafikler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 23 Şubat 2017; 8:49:1 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kdr-2015


    quote:

    Orijinalden alıntı: stalker(1979)

    TRAPPIST-1f boyut olarak dünyaya en çok benzeyen gezegen. Ancak bir yıl 9 gün sürüyormuş:) Gerçekten yaşanabilir olup olmadığı bu kadar uzaktan anlaşılabiliyor mu acaba?

    Ortalama 2800 yıllık ömrümüz olacak daha ne olsun

    İki günde bir yılbaşı alışverişi yapılır. Kafayı yer millet

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 2 adımlık yolmuş yaw :)

  • Oraya gidecek teknolojiyi bulmamız min.50 yıl sürse, emin olmak içini birini veya birşeyi gönderdik desek varması ve sonuç almamız ışık hızının yarısında araştırma süresiyle ve iletişim kurmasıyla 25 yıl olsa, analiz sonuçlarına göre hazırlandık roketi hazırladık desek o da bi 5 yıl, gittik oraya koloni kurduk desek gene bi 25 yıl, toplam 105 yıl sonra (en iyimser tahminle) insanoğlu o gezegenlerin birinde birşeyler başarabilir. Ha bu süre zarfında dünyadaki yaşam devam eder mi, orası meçhul...

  • Allah sonunu benzetmesin...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sanki Bana Pele


    quote:

    Orijinalden alıntı: kdr-2015


    quote:

    Orijinalden alıntı: stalker(1979)

    TRAPPIST-1f boyut olarak dünyaya en çok benzeyen gezegen. Ancak bir yıl 9 gün sürüyormuş:) Gerçekten yaşanabilir olup olmadığı bu kadar uzaktan anlaşılabiliyor mu acaba?

    Ortalama 2800 yıllık ömrümüz olacak daha ne olsun

    İki günde bir yılbaşı alışverişi yapılır. Kafayı yer millet

    Bütçe sıkıntısı olmaz mı devlütten yardüm beklürek

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1 gün kaç saat aceba F olanda?

  • Şimdi bir kaç aya Deha* Elon MUSK projesini geliştirir, sanki trappist'e gidilebilecekmiş gibi anlatır, bir kaç Tesla araba daha satar.

    Nasıl olsa adam bir deha* ama pazarlama dehası. Yapmadığı şeyleri ballandıra ballandıra anlatmakta üstüne yok.

  • Anca mağara adamı gibi yaşarsın. Kullandığın her teknoloji saydığın o ülkelere ait.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.