Şimdi Ara

Elon Musk uçan araba fikrine sıcak bakmıyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Elon Musk uçan araba fikrine sıcak bakmıyor 

     
    Günümüzde pek çok şirket uzun zamandır bilim kurgu filmlerinin konusu olan uçan arabaları gerçeğe dönüştürme çabası içinde. Bu alanda ilk sıraya yerleştirebileceğimiz şirket, 2017 bitmeden üretecekleri uçan arabayla test uçuşlarına başlayacağını duyuran havacılık şirketi Airbus olsa gerek. Google’ın kurucularından Larry Page de Zee.Aero isimli girişime 100 milyon dolarlık yatırım yapmış ve prototiplerin test uçuşlarına başladığı ortaya çıkmıştı. Son olarak Uber de 2026 yılına kadar geniş kitlelere hitap eden uçan araba ortaya koyacağını duyurmuştu.

     

    Bu önemli isimlerin dışında Tesla ve SpaceX gibi önemli firmaların kurucusu olan ve son zamanlarda yer altına 30 katlı tüneller kazarak trafiği rahatlamayı düşünen Elon Musk’ın bu konuda ne düşündüğü ve onun da bir uçan araba girişiminde bulunup bulunmayacağı merak ediyordu. Geçtiğimiz günlerde Bloomberg’e konuşan Musk tüm bu soruların cevabını verdi.

     

    ‘’Ulaşımın Geleceği Uçan Arabalar Değil’’

    Tesla ve SpaceX’in yaptığı sıra dışı çalışmalara karşın Elon Musk, beklenenin aksine uçan arabaların ulaşımın geleceği olacağı düşüncesine katılmıyor. Uçan şeyleri sevdiğini ancak uçan arabaların bir çözüm olmadığını dile getiren Musk,tüm gelişmelere rağmen uçan arabaların trafiği rahatlatmayacağını bununla birlikte büyük tehlikeler doğurabileceğini düşünüyor.

     

    Elon Musk, özellikle Uber ve Airbus’ın projelerinde olduğu gibi uçan arabaların büyük bir çoğunluğunun VTOL(Dikey Kalkış ve İniş) sistemine sahip olacağını ve aslında temel olarak araba olmayıp farklı bir hava aracı kategorisine gireceğinin altını çiziyor. Musk, ayrıca gelişmekte olan modellerin test uçuşları ve belki de kullanım şekli itibariyle bir piste ihtiyaç duymaları halinde verimli olmayacaklarını dile getirdi.

     

    Uçan arabaların yükselmesi ve uçakların uçuş seviyesinin altında uçması için ciddi miktarda aşağıya doğru bir güç uygulaması gerektiğinin ve bunun da aşağıdakiler için büyük bir gürültü ve rüzgar anlamına geleceğini düşünen Musk son olarak uçan arabaların kaza yapması halinde olabilecek tehlikeleri de ‘’Eğer bir sürücü uçan arabasını korumazsa gökyüzünden bir kaput giyotin gibi başınıza düşebilir’’ ifadesiyle belirtti.








  • onuda biz yapacağız inşallah

  • Uçan araba çok tehlikeli bence. Düşme ihtimali milyarda bir de olsa kafamın üstünden 10larca araba geçmesini istemem. Trafik için diyorlarsa bence ELon Musk'ın yer altı çözümü daha makul. Yerin altını planlı şekilde örümcek ağı gibi sarmalıyız.

  • yerde yaşanan bunca kazanın yüzde biri havada olsa meydana gelen kayıplar nasıl olurdu bir düşünün.
    bunlar otonom gitse bile risk çok büyük.

  • Maalesef adam haklı. Hepimiz için yılların hayali ama tüm araçlar otonom olduktan sonra en yoğun yollarda bile trafik oluşmaz. Çünkü araçlar birbiriyle konuşabilecek ve çok komplike hareket edecekler.

    Bu kadar kusursuz bir durum mevcutken neden uçarmaya çalışalım ki araçları?
  • Epic Fail olmamış, gayet mantıklı konuşmuş. Mevcut teknoloji ile uçan araba yapmaya yapılır da şehir içinde nasıl olacak o iş? Şehir dışında zaten trafik sorunu yok, uçmaya kaçmaya gerek yok. Şehir içinde ise manevra kabiliyeti yerdeki bir araç kadar olmayacak, olası bir kazanın sonuçları daha ağır olacak, maliyet ona keza.Bir defa yer çekimi gibi hatırı sayılır bir güçle baş etmek var. Bireysel olarak %100 verimle bile yapsak çok maliyetli bir şey havada durmak ve hareket etmek. Yerdeki araçları otonom hale getirmek daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı. Ayrıca daha az riskli. Olmayan yollara uygun bir araba yapmak yerine olan yoldaki arabayı değiştirmek daha mantıklı. Zaten şehir trafiğinin sebepleri belli. Işıklar ve takip mesafesi. Ara sıra da kazalar. Tüm araçlar otonom olursa ışıklara gerek kalmıyor, takip mesafesi sorunu da çözülüyor. Şehir içinde trafik akıcı hale geliyor. Uçan arabalar bu noktada aşırı maliyetli ve pratikte olası pek çok soruna sahip bir çözüm.




  • Adam haklı...

  • O zaman bu iş burda biter

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uçan arabaların yaygın olmamasının sebebi öncelikle yüksek güç ihtiyacının olması ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminin uçuk olmasıdır. Tek bir insanı uçuran Martin Jetpack diye bir alet var ve 300+ beygir gücünde. Yani 100kg yükü adam gibi uçurabilmek için 300bg güç gerekiyor. Yakıt maliyeti sıradan arabaya göre çok uçuk oluyor. Alternatif bir enerji kaynağı olmadan uçan araba yapmak hiç mantıklı değil ki zaten yapılmıyor. Yoksa teknolojik açıdan bir sıkıntı yok. İkinci problem ise Elon reyisin dediği gibi tehlikeli olması. İnsanlar normal araba sürerken sağa sola bakmaktan aciz, araba sürmeyi bırak daha yürümeyi bile bilmiyoruz. Uçan arabanın direksiyonuna geçen adamın en ufak bir hatası faciaya neden olacaktır. Bunun da tek çözümü otonom sistemlerin gelişmesiyle insan kontrolünü devre dışı bırakmaktır. Yani iki şey olursa uçan araba olabilir: Enerji ihtiyacının çözülmesi ve tam otonom sürüşün geliştirilmesi





  • istanbulda bütün araçların uçtuğunu düşünün :)

  • drone'lar bile terör olaylarında kullanıldıktan sonrau çan arabalar ile her türlü saldırı yapılabilir, şu an otonom araçlarda kaza olunca parayı şirket ödüyor ve burda uçan arabadan bahsediyoruz bir ters rüzgar bile ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabilir. Bencede bu iş geleceğin teknolojisi değil.

  • Rüzgar oluşturma olayı helikopterdeki gibi olur ancak bu iniş kalkışlarda olur. belirli yüksekliğe çıkınca hissedilmez. Ayrıca bu havası kirlenmiş şehirler için sirkülasyon olur. Bu konuda Musk yanılıyor.

  • Uçan araba değil de uçan otobüs, uçan tren yapılsın :)

  • Kesinlikle katılıyorum. Bu arada yer altında tünel trafik fikri hoşuma gitti. Aslında çok ütopik ama bir şehir hayal edin. Bütün araç trafiği yer altında, yer üstünde ise sadece insanların yürüdüğü sokak ve caddeler var. Çok güzel olmaz mıydı?

  • uçan araba fikri saçma. kullanımı kişilere bırakılırsa çok tehlikeli. akşam vakti salonumuzdan içeri araçlar dalabilir. ancak full otonom ve belli izole alanlarda olabilir.

  • Eyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Elon Musk sen kendini ne zan.......
  • Malum parti, oyları düşer diye teslayla anlaşmış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kefelon

    Maalesef adam haklı. Hepimiz için yılların hayali ama tüm araçlar otonom olduktan sonra en yoğun yollarda bile trafik oluşmaz. Çünkü araçlar birbiriyle konuşabilecek ve çok komplike hareket edecekler.

    Bu kadar kusursuz bir durum mevcutken neden uçarmaya çalışalım ki araçları?

    Kapkara, ziftli asfalt görmek hoşumuza gitmiyor. Şehrin ısısını arttırıyor ayrıca toprağın nefes almasını sa engelliyor... Sence bunlar yeterli sebepler değil mi...
  • İnsanların hayali ama bence de çok mantıksız...

  • Ben otonom arabalardan tırsıyorum siz uçan araba diyorsunuz ne yüreği yediniz anlamıyorum ki olum kontrölü başka birinde olan aracı nasıl kabul edilir buluyorsunuz?

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.