Şimdi Ara

2016’da tüketici tasarrufa yöneldi, lüks tüketimi azalttı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2016’da tüketici tasarrufa yöneldi, lüks tüketimi azalttı
     
    Bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin inovasyon merkezi Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye’de kartlı ödemeler ve nakitsiz toplum hedefine yönelik çalışmalar konusunda 2016 yılında yaşanan gelişmeleri, yapılan basın toplantısında değerlendirdi.




    Değerlendirme toplantısında BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 2016 yılında lüks tüketimin azaldığını ve tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılayarak tasarrufa yöneldiğini belirtti. Canko, Türkiye’nin 2023 yılında nakitsiz toplum olma hedefinde temponun düşmediğini, nakitsiz yaşam, mobil ticaret ve finansal teknoloji girişimleri (Fintech’ler) başlıklarında Türkiye’nin sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı.



    Türkiye Ödemelerde “Nakit”i Bırakıyor


    Türkiye’de 2016 itibarıyla banka ve kredi kartları dâhil olmak üzere toplamda 176 milyon kart olduğunun altını çizen Dr. Soner Canko, bu kartların 58,8 milyonunun kredi kartı, 117 milyonunun banka kartı olduğunu vurguladı. Kart sayısı gelişiminde 2015’ten 2016’ya yüzde 3’lük artış olduğuna dikkat çeken Canko, “Avrupa’nın 1 numaralı kart pazarı olmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.





    2016’da 587 Milyar TL Tutarında Kartlı Alışveriş Yapıldı


    Ödemelerdeki kart kullanımının artışına dikkat çeken Dr. Soner Canko, “2016’da toplam kartlı ödemeler yüzde 12 büyüdü. 2015’te 526 milyar TL tutarında kartlı alışveriş yapılmıştı. 2016’da bu miktar yüzde 12 oranında artışla 587 milyar TL’ye çıktı” ifadelerini kullandı. Ticari kredi kartı ve banka kartları ile yapılan ödemelerdeki artış hızına da değinen Canko, “Ticari kredi kartı ve banka kartları ile yapılan ödemeler toplam kartlı ödemelere göre daha hızlı büyüyor. Ticari kredi kartı ödemeleri %17, banka kartı ödemeleri ise %34 büyüdü. Artık her 4 kartlı ödemeden 1’i banka kartları ile yapılıyor” dedi.



    Hane Halkı Harcamalarında Kartın Yükselişi


    BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun paylaştığı verilere göre hane halkı harcamaları her geçen yıl daha fazla oranda kartla yapılıyor. 2014 ve 2015’te kartlı ödemelerin hane halkı harcamalarına oranı yüzde 37 iken, bu oran 2016’da yüzde 40’a yükselmiş bulunuyor. Türkiye’de kişi başı kartlı ödeme sayısının 10 yıllık bir zaman diliminde 3 katına yükseldiğini belirten Canko, buna karşın Türkiye’de hala gidilecek yol olduğunu belirterek, bugün potansiyel 34,7 milyon kredi kartı, 19,8 milyon banka kartı kullanıcısı bulunduğunu söyledi.



    2016’da Tüketici Tasarrufa Yöneldi, Lüks Tüketimi Azalttı


    Sektörel verilere bakıldığında istatistikler, 2016 yılında kartlarla daha çok tasarruf yapıldığını ortaya koyarken lüks tüketim ve turizm harcamalarının 2015’e kıyasla azaldığını gösteriyor. Kart harcamalarının en fazla artış gösterdiği sektörler ise bireysel emeklilik (yüzde 84), kamu/vergi (yüzde 72), sigorta (yüzde 25), yemek (yüzde 17) ve sağlık (yüzde 14) olarak sıralanıyor. Temel tüketime yönelik sektörlerdeki harcama artışının enflasyona paralel ya da biraz daha üzerinde olduğunu vurgulayan Dr. Soner Canko, “Tasarrufa yönelik sektörlerdeki yüksek artışı, bireylerin geleceklerini garanti altına alma eğilimi kapsamında yorumluyoruz. Lüks tüketime yönelik sektörlerde ise harcamaların aynı seviyede kaldığını ya da enflasyonun altında büyüdüğünü görüyoruz” ifadelerini kullandı.



    İnternette Kart Harcaması Arttı, Mobil Ticaret e-Ticareti Solladı


    İnternetten kartlı ödemelerin fiziki ödemelere kıyasla daha hızlı büyüdüğünü aktaran BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, internetten yapılan kartlı ödeme tutarının toplam ödemeler içerisindeki payının 2013’te yüzde 8’ken, 2016’da yüzde 12 olduğunu kaydetti. Canko, internetten yapılan kartlı ödeme tutarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 23’lük artışla 68,4 milyar TL’ye yükseldiğini de açıkladı. Dr. Soner Canko, “Her beş kredi kartından ikisi internet ödemelerinde kullanıldı” diye ekledi. Mobil ticaretteki hızlı yükselişe dikkat çeken Dr. Soner Canko, “2014’te yüzde 19 olan mobil alışveriş oranı 2016’da yüzde 51’e ulaştı ve ilk kez e-ticareti geride bıraktı” diye konuştu.



    Fintech Türkiye’ye Yabancı Yatırım Çekecek


    Finansal teknoloji (Fintech) girişimlerinin 2016’ya damgasını vurduğunu belirten Dr. Soner Canko, Fintech ekosistemindeki işlem değerinin 2016 yılında 15 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Canko, 2016 yılında Türkiye’de girişimlere yapılan yatırımların yüzde 47’sinin Fintech girişimlerine yapıldığını da sözlerine ekledi. Dünyada Fintech girişimlerine yatırımcı desteğinin yükseldiğine dikkat çeken Dr. Soner Canko, “Fintech alanında yeni girişimler için büyük bir potansiyel ve destek var. Bu alanda yenilikçi fikirler ve girişimler, Türkiye’ye yabancı yatırım çekecektir” dedi.










  • Tasarruf olan parayı harcamazsan ona denir. Olmayan parayı harcamamanın adı tasarruf değildir.

    Ülkem insanının alım gücünün 2016'da düştüğünü de göz önüne almıyorlar. Döviz kurunun durumu ortada. Ülkemde zaten üretim yok denecek kadar az, saman bile yurt dışından geliyor varın hesaplayın. Yani köylerdeki çiftlikdeki ineğin de alım gücü düştü.

    ayrıca turistmi geldiki 2016'da da turizim harcaması olsun. Sonuçta yabancının poslardan yaptığı harcamalarda dahil buna. 2017'de de çok bekleriz, Mısır'a ne kadar gidiyorsa bize de o kadar gelir artık.

  • Niye acaba? Kriz, döviz, keriz?

  • Tasarruf sanmış..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2023'de nakitsiz toplum mu? Asgari ücretle çalışan zaten ayın en az 15 günü nakitsiz dolaşıyo, acı ama gerçek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: UML

    2023'de nakitsiz toplum mu? Asgari ücretle çalışan zaten ayın en az 15 günü nakitsiz dolaşıyo, acı ama gerçek.

    Öyle deme, asgari ücreti bankadan çekip ödemelerini yapana kadar az uz değil 1300 lira cebinde dolaşıyor.
  • 1-Şu kart olayı en sonunda bir şekilde patlayacak.

    2-Almadığı çok çok ileriki tarihli maaşları harcamak da ayrı bir patlayacak

    Sırf nefsini tatmin etmek için israf da daha bir değişik patlayacak bu da 3



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaazto28 -- 24 Ocak 2017; 19:22:41 >
  • halkın alım gücü azaldı demiyorlar da,tararrufa yöneldi diyorlar.

  • Dolar 4.00 gidiyor bunlar halk tasarruf ediyor diyor.
    2000 TL ye eskiden aldigin sey gozunun onunde 3000 TL olunca kimse almak istemiyor.
    Guzel yani nedir derseniz artik dolar alip satmaktan kar edilecegini anladi artik millet

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TDK'ya yeni öneriler



    Zam: Güncelleme



    Tasarruf: Alım gücünün düşmesi

  • yalnız bu ekonomik daralmayı nasıl evirip çevirip başarı gibi anlatmış helal olsun. istikrarlı bir şekilde parasızlık ve fakirleşme devam ediyor. süperiz ya. valla açlıktan ölsek de "egonomi eiye gidiyi" zaten dünyevi işlerde gözümüz yok varsın devlet büyükler mercedeslerle saraylarda yaşasın ama bize aza tamah etmeyi öğretsinler, çok öğreticiler maşallah.

  • Zamanında tek parti ile seçime gidilen, 3'lü koalisyon zamanında küçülen ekonomiyi -XXX büyüdü diyerek açıklayan (mis. -30 büyüdü) bir ülkede "tasarrufa yöneldi, lüks tüketimi azalttı" olarak lanse edilmesi sinek vızıltısı gibi geliyor. Ya Türkiye'de yaşamaya alışamadınız, yada Dünya'dan (Türkiye'den) haberinizi yok.

  • 2016’da tüketici tasarrufa yöneldi, lüks tüketimi azalttı
  • Bende yukardaki arkadaşların bir çoğu gibi aynı şeylere ilave olarak kredi kartından biran önce kurtulmanızı rica ediyorum arkadaşlar. mükemmel miş gibi gösterilen paranın sürekli dolaşımda olması balonu patladı, kredi kartı adı ile kredidir arkadaşlar, ve sigara gibi heran kolay ulaşılabilir olması nedeniyle kullanıcıya ihtiyaç olmayanı bile aldırır, ha cebimizde dursun, sağlık mağlık anı ihtiyaçtır işinizi görür, onun dışında tu kaka...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SeKSandDoRT

    Bende yukardaki arkadaşların bir çoğu gibi aynı şeylere ilave olarak kredi kartından biran önce kurtulmanızı rica ediyorum arkadaşlar. mükemmel miş gibi gösterilen paranın sürekli dolaşımda olması balonu patladı, kredi kartı adı ile kredidir arkadaşlar, ve sigara gibi heran kolay ulaşılabilir olması nedeniyle kullanıcıya ihtiyaç olmayanı bile aldırır, ha cebimizde dursun, sağlık mağlık anı ihtiyaçtır işinizi görür, onun dışında tu kaka...

    Kardeş ekonomiden anlamadığın ne kadarda belli oluyor. Kredi kartlarıyla alisveris yapmak paranin dolanim hızını düşürür para arzını kısar tedavuldeki paranin maliyetini düşürür bu ekonomimiz için hayırlıdır. Para basmanında bir maliyeti vardır. Hic ekonomiden anlamiyorsanda katilmayi dene. Biraz ekonomiyi okuyunca tü kaka dedigin seylerin aslinda cebine ne kadar yararli oldugunu anlarsin. Kredi kartlari önemlidir. Paranın fonlama maliyetini %1 dahi düşürebilirsek bizim için iyi bir yıl denebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: silver0021


    quote:

    Orijinalden alıntı: SeKSandDoRT

    Bende yukardaki arkadaşların bir çoğu gibi aynı şeylere ilave olarak kredi kartından biran önce kurtulmanızı rica ediyorum arkadaşlar. mükemmel miş gibi gösterilen paranın sürekli dolaşımda olması balonu patladı, kredi kartı adı ile kredidir arkadaşlar, ve sigara gibi heran kolay ulaşılabilir olması nedeniyle kullanıcıya ihtiyaç olmayanı bile aldırır, ha cebimizde dursun, sağlık mağlık anı ihtiyaçtır işinizi görür, onun dışında tu kaka...

    Kardeş ekonomiden anlamadığın ne kadarda belli oluyor. Kredi kartlarıyla alisveris yapmak paranin dolanim hızını düşürür para arzını kısar tedavuldeki paranin maliyetini düşürür bu ekonomimiz için hayırlıdır. Para basmanında bir maliyeti vardır. Hic ekonomiden anlamiyorsanda katilmayi dene. Biraz ekonomiyi okuyunca tü kaka dedigin seylerin aslinda cebine ne kadar yararli oldugunu anlarsin. Kredi kartlari önemlidir. Paranın fonlama maliyetini %1 dahi düşürebilirsek bizim için iyi bir yıl denebilir.

    Tedavüldeki paranın kağıt maliyeti gerçek maliyeti yanında bir hiçtir, %1 bile değil, o yüzden gözardı edilmelidir. Halkımızın çoğunluğu kullanmayı bilmediğinden gerçekteki bilim ile uygulamadaki pratiğin ülkemiz gibi örneklerde nasıl çuvalladığını göremiyorsunuz, kitaplardan çıkıp reel dünyadaki davranışlara baktığınızda alışmadık götte don durmadığını en güzel ülkemizdeki örneklerle görürsünüz, halkın kredi / kredi kartı kullanımında nasıl batak verdiği gün gibi ortada, kullanmasını bilmiyorsan dokunma! Bu lafım sizin için geçerli değil...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tasarruf ne ye Dalga mı geçiyorsunuz ?...

  • lüks tükeitmden kasıt ayfon 7 256 gb yerine ayfon 7 128 gb almışlardır.asgari ücretle çalışana rkadaşım ayfon 6s aldı.para bol gleiyo demekki

  • Alım gücü 2010 a göre yarı yarıya belki daha fazla azaldı da ondan, hele ki yabancı ürünlere el değmiyor. Daha önce ufacık bir cihaz 1000-1500 TL diye dert yanıyordum, dün yine almamız gerekti bir baktım 3000TL ye vurmuş. Bari üretim vb işlerde bir ayrıcalık yapsalar da o kısım bari iyice durmasa!

  • naktin azalması kart kullanımının artması kayıtlı eknomiye geçiş anlamını taşıyor bu da devletin gelirlerinin arttığı anlamına gelir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.