Şimdi Ara

NASA’dan dünya ekonomisinden bile büyük 10 kentilyonluk dev proje

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
1
Favori
4.462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA’dan dünya ekonomisinden bile büyük 10 kentilyonluk dev proje 
    Dünya ekonomisinin çökmesine neden olacak yeni çılgın projesini duyuran Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay boşluğunda yaptığı araştırmalarda değerli bir asteroit keşfetti. Öyle ki 200 kilometre gibi devasa bir genişliğe sahip cisim üzerinde inceleme yapan araştırmacılar yüzeyde 10 kentilyon, diğer bir değişle 10 bin katrilyon dolar değerinde maden tespit etti.
     
    Dünya ekonomisinin yaklaşık 74 trilyon dolar olduğu düşünüldüğünde değeri daha iyi anlaşılan asteroitin altın, nikel ve demir gibi değerli madenlere ev sahipliği yaptığı ifade ediliyor. Gök cismine uzay aracı göndermek için düğmeye basan NASA’nın yüksek maliyet nedeniyle madenleri Dünya’ya nasıl sağ salim getireceği ise şimdilik bilinmiyor.
     

    NASA yüksek maliyetleri düşürmenin yollarını arıyor 

     
    En yüksek platin kaynağa sahip gök taşlarından 800 gram platin elde etmek için bir ton cevhere ihtiyaç duyulduğu düşünüldüğünde, asteroitleri solar-elektrik iyon motorlarıyla gezegenimize yaklaştırarak yörüngede toplamak isteyen NASA'ya oldukça geniş bir kaynak gerekiyor.  Yani işlemin yapılabilmesi için 2,5 ton ağırlığındaki bir robotun kendi ağırlığının 100 katı kadar cevher taşıması gerekiyor.
     
    Özellikle maliyet konusunda yoğun mesai harcayan uzmanların 6 ila 10 yıl içerisinde ilk uçuşu yapması bekleniyor. Hatırlayacağınız gibi uzaydan ilk kez 2010 yılında, Japonya Uzay Ajansı’na ait "Hayabusa" aracıyla "25143 Itokawa" asteroitinden birkaç parça toz Dünya'ya ulaşmıştı.
     







  • sanirim haber 16 psyche astroidinden bahsediyor. yakin zamanda nasanin arac gonderecegi metal astroid. buyuk oranda demir ve nikelden olusuyor ama cok buyuk miktarlarda diger degerli metalleride iceriyor. gunes sistemi yeni olusurken parcalanan mars boyutlarinda bir gezegenin cekirdegi oldugu tahmin ediliyor. gezegenler olursurken henuz sivi haldeyken, degerli metallerin cogu agirliklarindan oturu cekirdegine coker. bu sebebden platin, altin, paladyum benzeri degerli metaller dunya kabugunda cok cok az buluruz. oyleki dunyada piyasada dolasimda olan tum platini eritip bir olimpik havuza doldursak ancak ayak bilegine kadar gelir. ayni sekilde dunyada dolasimda olan tum altini eritsek o havuzu ancak doldururuz. dunya yuzeyinde olan degerli metal miktari bu kadar az. bu acidan 16 psyche bu degerli metallerin yogunlasip, toplandigi 200kilometre capinda bir hazine. degerli metal derken olay sadece taki kuyum degil, platin ve benzeri metallerin teknolojide cok onemli yerleri var. mesela yakit hucrelerinde platin kullanilir. yakit hucresi cok verimli ve temiz bir enerji depolama sekli olsada dunyadaki tum arabalara yakit hucresi uretmeye yetecek platin gezegen kabugunda mevcut degil. kisaca gelecegin altina hucumu literal olarak meteor kusaginda gerceklesecek.
    Sorsanız, herkes televizyon karşısında belgesel izliyordur. Forumun çoğu da okuma yazmanın çok ötesinde tahsile sahiptir.

    Üzülüyorum

    65 milyon yıl önce dinozor neslinin yok olmasına yol açan asteroidin çapı 10 km civarındaydı ve uzun süre gelişmiş canlıların yaşamasına uygun ortam oluşamadı.

    10km çap az gelebilir. Ancak hayal edin: Kıtalar arası yolculuk yapan bir Boeing 7x7 uçağı yaklaşık 10km yüksekten uçar. Yani o çarpan asteroid yere değdiğinde üst tarafına bir Boeing olsaydı, çarpardı!

    Burada 200km çapındaki cismi kontrollü düşürmekten bahsediyorsunuz!

    ***************

    Bir de "bizde şöyle böyle" diyen ve her dış kaynaklı bilimsel gelişmede milletin değerlerine dokunduran ukala kesim var. Muhtemelen zeka olarak ergenlik aşamasından kopamamışlar. Eleştirmek, yapıcı olursa değerli. Siz, şahsen, bu kalkınma ve modernleşme çabasının neresinde elinizi yükün altına sokabiliyorsunuz? İnsanlık için ortaya ne koydunuz? Yoksa tek bildiğiniz "tu, kaka!", değil mi?
    Boşver hocam asosyal ergenler oturup akşama kadar dine millete sallayıp egosunu tatmin ediyor.Burası eskiden donanım forumuydu artık hükümete dine millete sallama forumu halini aldı.Bu oylama sistemi yüzünden oluyor,30 tane (+) alınca kendilerini bi halt zannedip egoları tatmin oluyor,bunu yapmanın en kolay yolu da hükümete dine millete sallamak.
    Her bir haberde kendi milletine sövmek bunu yaparkende dini argumanlar kullanmak herhalde sadece bize özgü bir durum.

    Bu haberin ne bilimsellikle nede ekonomik gerçekler ile bir alakası yok. Bilgiğin asparagas haber.


    Yani biz böyle bir haberin neyini tartışıyoruz bilmiyorum da neden iki lafımızdan birtanesi bizim millet şöyle bizim millet böyle...

    başka millettensen kapa çeneni, Türksen, iyileştireceksen eleştir.
    kimi kimine faşist laik demiş diğeri diğerine yobaz demiş bişey demiş.
    Yahu arkadaşlar hepimizi koysalar bir odaya verseler bi Ps4 yeminle sabaha kadar kah kah kih kih vakit geçiririz. Sabaha birbirimizi öper abi tekrar ne zaman buluşyoruz der sarılarak ayrılırız.
    Forumlardan birbirimize, kendi milletimize, kendi değerlerimize, neden hakaret ediyoruz ki....
    Bu 10 kentilyon hesabının yanlış bir hesap olduğunu düşünüyorum. Asteroiddeki madenlerin miktarını bugünkü piyasa değeri ile çarparak elde ediyorlar. Aynı bizim bor hesapları gibi yanlış bir hesap. Bir malın piyasa değerini yani fiyatını onun miktarı belirler. Altının gramı 190 tl yani 41,5 dolar. Dünyada çıkarılmış ve işlenmiş 171300 ton altın var. Bu durumda kişi başına 23 gr. altın düşüyor. Eğer bir asteroidde dünyadakinin 100 katı altın bulursanız yani 17 küsur milyon ton altın bulursanız, bunu gramı 41,5 ile çarpıp, 710 trilyon dolar değerinde altın bulduk diyemezsiniz çünkü o miktarda altını dünyaya getirirseniz, altın herkesin ulaşabileceği bir maden haline geleceği için altının talep esnekliğine bağlı olarak fiyatı da 30-150 kat düşer. Örneğin talep esnekliği 1 ise fiyatı 0,41 USD, talep esnekliği 0,5 ise fiyatı 0,83 USD olur demektir. Yani böyle bir durumda altının gramı 0,3-1,5 dolar civarında olur. Kişi başına neredeyse 2,5 kilo düşen bir madenin fiyatı asla kişi başına 23 gramdaki haliyle kalamaz.

    Bu basit ekonomi gerçeği göz ardı edilip hep akıldışı rakamlar telaffuz ediliyor.

    Göz ardı edilen bir başka şey ise dünyanın o kadar madene ihtiyacı olup olmadığı. Dünyadaki bor yataklarının %70 bizde ama ihtiyaç olmadığı için atıl bir vaziyette bekliyor. Şimdi bir astereoidde dünyadakinin 100 katı bor bulsalar ne bulmasalar ne, ihtiyacın yok ki! Ha, bir gün yeni bulduğun bir teknoloji için lazım olur ve YAYGIN KULLANIMI gündeme gelir, o zaman değerlenir tabii ama bu haliyle bor değersiz bir maden.
    Şimdi bir asteroidde demir bulmanın pek bir esprisi yok çünkü dünyada demir kıtlığı yok. Ama titanyum kıtlığından söz edilebilir, zirkonyum kıtlığından, kobalt kıtlığından söz edilebilir.

    Yani uzay madenciliğinin bir teknolojik darboğazı var bir de ekonomik darboğazı var. Teknolojik darboğaz belli. Oraya nasıl gideceksin, dünyaya nasıl getireceksin, bu bir sorun.

    Ekonomik darboğazı ise iki boyutlu:
    1. O madene dünyada gerçekten ihtiyaç var mı? Örneğin dünyaya demir getirmenin esprisi nedir?
    2. O madeni uzayda üretmenin maliyeti dünyada üretmenin maliyetinden düşük olacak mı? Düşük olmayacaksa neden uzay madenciliği yapalım?

    Uzay madenciliğini dünyada yaygın bulunan madenler için gereksiz, dünyada ender bulunan madenler içinse gerekli buluyorum.
  • Bir sömürmediğiniz göktaşı kalmıştı onu da yapmak için kolları sıvamışsınız. İnşallah uzaylılar bunu öğrenir de Amerikan üstünde bi Amerika daha olduğunu anlarsınız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProsesMuhendisi -- 17 Ocak 2017; 22:7:26 >
  • Biz hala fasa fiso ile uğraşalım abi adamlar yine ilkleri yapıyor biz niye değiliz biz...

  • Uzay madenciliğindeki en büyük mantık hatası bu kadaar madeni toplayana kadar göktaşı nereye kadar gidecek? Çok uzaklaşırsa uzay araçlarının madenle geri dönebilme ihtimali nedir? Bunun yerine benim teorim bu göktaşlarının dünyaya doğru ivme kazandırılıp düşürülmesi, atmosfere girdikten sonra dünyaya zarar vermeyecek kadar küçülmüyorsa da roketlerle parçalanması. Ondan sonra düşen yerden istedikleri gibi çıkarırlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hımm önce maliyetleri kısmak için göktaşını dünyaya yaklaştırmaktan bahsediliyor. Mantıklı. Peki yasalara göre uzayda uluslararası sular kanunu uygulanıyordu sanırım. Öyleyse bu yaklaştırılan meteora sonra Çin'de maden aracı göndermek istese ne olacak. Yaklaştıran Nasa, madeni çıkaran hem Nasa hem de Çin olmuş olur. Çin göndermeye kalkarsa uzaklaştıracaklar mı konamasın diye :D

  • Ecdadımız "benim kudretimin ulaştığı yere onların hayalleri bile ulaşamaz" diyecek noktadayken, şu an durum tam tersine dönmüş gibi görünüyor. Ne yazık ki bu durum tekrar eski haline dönecek gibi de görünmüyor.

  • Kim ne derse desin adamlarda bilim var. Bu anlatılan belki gerçek olmayacak ama daha iyisini yapabilecek kurum da dünyada yok.

    Şu haberi okuyan ABD vatandaşının kendi ülkesine güveni artar, eziklik çekmez. Büyük devlet olmak, sanırım kendi halkına bu hisleri gerçek anlamda yaşatabilmek biraz da...

    Ne diyelim belki bir gün bizler de aynı hissiyatı yaşarız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmedaltair

    Uzay madenciliğindeki en büyük mantık hatası bu kadaar madeni toplayana kadar göktaşı nereye kadar gidecek? Çok uzaklaşırsa uzay araçlarının madenle geri dönebilme ihtimali nedir? Bunun yerine benim teorim bu göktaşlarının dünyaya doğru ivme kazandırılıp düşürülmesi, atmosfere girdikten sonra dünyaya zarar vermeyecek kadar küçülmüyorsa da roketlerle parçalanması. Ondan sonra düşen yerden istedikleri gibi çıkarırlar.

    Burada birçok noktayı atlıyorsunuz.
    1.Cisim çok büyük
    2.sizin dediğiniz gibi parçalandığında atmosfere girdiğinde kül olur tamamiyle yanacak
    3. Derseniz ki biraz büyük parçalasınlar
    200 km lik metalden malzemeyi düzgün şekilde parçalamak imkansıza yakın tamamiyle yoğun metallerden oluşuyor.

    Ve diyelimki buda oldu biraz büyük parçaladılar hepsi dünyaya bir oda şeklinde düşecek hadi onuda geçtim bir masa kadar düşecek şekilde yıkım etkisi çok büyük olacak ayrıca bu astroid değerinin %99 unu kaybedecek bunu onun üstünde yapmak mesela parçalayıp düşürdüklerini toplamaları güvenli bir şekilde düşmesi mesele olduğu gibi onu yapılan masrafın 10 da 100de 1000de 1 i ile afrikadan zaten çıkarıyorlar :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmedaltair

    Uzay madenciliğindeki en büyük mantık hatası bu kadaar madeni toplayana kadar göktaşı nereye kadar gidecek? Çok uzaklaşırsa uzay araçlarının madenle geri dönebilme ihtimali nedir? Bunun yerine benim teorim bu göktaşlarının dünyaya doğru ivme kazandırılıp düşürülmesi, atmosfere girdikten sonra dünyaya zarar vermeyecek kadar küçülmüyorsa da roketlerle parçalanması. Ondan sonra düşen yerden istedikleri gibi çıkarırlar.

    Bende diyecektim yaklaştıracaklar sonra tepemize düşerse ne olacak diye siz düşürün diyorsunuz.

    Böyle riskli bir işe kimse kalkışmaz kalkışsa da dünya devletleri izin vermez. Bu sistem uzay asansörü filan olmadan yada uzayda bir cevher işleme istasyonu filan kurmadan olmaz.

    Ya asansör yapıp indirip burada işleyeceksiniz cevheri yada uzayda işleyip değerli metali indireceksiniz yere. Eğlenceliği ama anca çok değerli madenler işe yarar kimse Demir filan onla uğraşmaz. Onlar anca uzay filosunu uzayda inşaa etmeye çalışırsan işe yarar ki oda ayrı fantezi şimdilik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Adamların hayalleride projeleride bizden milyonlarca yıl ilerde.

  • geçen senelerde uzay madenciliği için bi şirket bile kurulmuştu. hala film gibi geliyor ama gerçekleşmesi yakın

  • Eğer dünyanın çekim alanına sokarlarsa (uydumuz Ay misali) hedeflediklerini başarırlar.Bir filimde mesela ay yüzeyindeki değerli maddeleri toplayıp Dünyaya kapsülle fırlatıyorlardı,ki gayette mantıklı.Uzay asansörü yapmak daha maliyetli ve riskli.Aslında buna mecburlar,nedeni ise dünyadaki kıymetli madenlerin ilerleyen zamanlarda piyasalarda ''dar boğaz'' etkisini meydana getireceğindendir.Kullanmış olduğumuz çoğu elektronik aletlerde bahsettiğim değerli madenler kullanılmakta ve tüketim oranları her sene artmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kımyasal -- 17 Ocak 2017; 22:54:56 >
  • elin oğlu uzaydan dünya ekonomisinin kaç katı büyüklüğünde maden toplasın biz ise 100 sene evvelki konuları tartışa duralım

  • 5-6 yıl önce duymuştum uzay madenciliğini, insanlar yakında uzay gemilerine binip dünyadan gidicek biz hala bin yıl önceki sömürge ahlakının geyiğindeyiz.
  • Asroidi dünyaya yakınlaştırma fikri çok çok tehlikeli. para kazanacağız derken asroidi dünyaya çarptırılmakta var.
    zaten bir kaç yıl önce gördüğüm rüya da dünyaya kocaman kaya çarpıyordu. yani kıyameti gördüm hem de dinsel temalı olarak.

  • sanirim haber 16 psyche astroidinden bahsediyor. yakin zamanda nasanin arac gonderecegi metal astroid. buyuk oranda demir ve nikelden olusuyor ama cok buyuk miktarlarda diger degerli metalleride iceriyor. gunes sistemi yeni olusurken parcalanan mars boyutlarinda bir gezegenin cekirdegi oldugu tahmin ediliyor. gezegenler olursurken henuz sivi haldeyken, degerli metallerin cogu agirliklarindan oturu cekirdegine coker. bu sebebden platin, altin, paladyum benzeri degerli metaller dunya kabugunda cok cok az buluruz. oyleki dunyada piyasada dolasimda olan tum platini eritip bir olimpik havuza doldursak ancak ayak bilegine kadar gelir. ayni sekilde dunyada dolasimda olan tum altini eritsek o havuzu ancak doldururuz. dunya yuzeyinde olan degerli metal miktari bu kadar az. bu acidan 16 psyche bu degerli metallerin yogunlasip, toplandigi 200kilometre capinda bir hazine. degerli metal derken olay sadece taki kuyum degil, platin ve benzeri metallerin teknolojide cok onemli yerleri var. mesela yakit hucrelerinde platin kullanilir. yakit hucresi cok verimli ve temiz bir enerji depolama sekli olsada dunyadaki tum arabalara yakit hucresi uretmeye yetecek platin gezegen kabugunda mevcut degil. kisaca gelecegin altina hucumu literal olarak meteor kusaginda gerceklesecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 18 Ocak 2017; 14:47:10 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozbey08

    Asroidi dünyaya yakınlaştırma fikri çok çok tehlikeli. para kazanacağız derken asroidi dünyaya çarptırılmakta var.
    zaten bir kaç yıl önce gördüğüm rüya da dünyaya kocaman kaya çarpıyordu. yani kıyameti gördüm hem de dinsel temalı olarak.

    Hocam ben tam anlamadım nasıl yani NASA gidip böyle sakızı cebe koyar gibi asroiti mi getirecek?
    Açıkça getiremezler atmosfere girerken eser kalmaz yanar ama ne kadarı yanar tabiki o bilinmez.
  • Adamlar nelerle uğraşıyor ya. Bizim hayal bile edemeyeceğimiz şeyleri yapılacaklar listesine alıyorlar Aldıkları paranın hakkını veriyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krone -- 17 Ocak 2017; 23:58:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlarin Bilimi "Ticaret" tan ibaret,

  • quote:

    Orijinalden alıntı: YediGüzelAdam


    quote:

    Orijinalden alıntı: mehmedaltair

    Uzay madenciliğindeki en büyük mantık hatası bu kadaar madeni toplayana kadar göktaşı nereye kadar gidecek? Çok uzaklaşırsa uzay araçlarının madenle geri dönebilme ihtimali nedir? Bunun yerine benim teorim bu göktaşlarının dünyaya doğru ivme kazandırılıp düşürülmesi, atmosfere girdikten sonra dünyaya zarar vermeyecek kadar küçülmüyorsa da roketlerle parçalanması. Ondan sonra düşen yerden istedikleri gibi çıkarırlar.

    Burada birçok noktayı atlıyorsunuz.
    1.Cisim çok büyük
    2.sizin dediğiniz gibi parçalandığında atmosfere girdiğinde kül olur tamamiyle yanacak
    3. Derseniz ki biraz büyük parçalasınlar
    200 km lik metalden malzemeyi düzgün şekilde parçalamak imkansıza yakın tamamiyle yoğun metallerden oluşuyor.

    Ve diyelimki buda oldu biraz büyük parçaladılar hepsi dünyaya bir oda şeklinde düşecek hadi onuda geçtim bir masa kadar düşecek şekilde yıkım etkisi çok büyük olacak ayrıca bu astroid değerinin %99 unu kaybedecek bunu onun üstünde yapmak mesela parçalayıp düşürdüklerini toplamaları güvenli bir şekilde düşmesi mesele olduğu gibi onu yapılan masrafın 10 da 100de 1000de 1 i ile afrikadan zaten çıkarıyorlar :)

    Her türlü robot yollayıp madeni toplayıp geri dönüp bu işlemi binlerce kez yapmakten daha ucuza geleceği kanaatindeyim. Önemli olan kısım kontrollü düşürme zaten. Ben direk nükleeri atsınlar demiyorum. Boşlukta ivmesini buraya doğru yönlendirmek atmosferdekinden çok daha kolay olacaktır. Bunu yaptıklarında zaten dünyaya belli hızla yaklaşıyor olacak ve atmosfere girene kadar yanma ve parçalanma söz konusu değil. Atmosfere girdikten sonrasını da nasadakiler düşünsün artık ben havada roketlerle parçalamaktan başka bir şey üretemedim



    @gun Tepemize düşmez hocam rahat ol bir kere geliş ivmesi açısı gibi şeyler belli olduktan sonra nereye ne zaman düşeceği zaten aylar öncesinden hesaplanabiliyor sonuçta Dünya devletleri muhtemelen izin vermez ama kimsenin gidip de 100 kilogram maden için milyarlarca dolar harcayıp madenci robot yollayacağını sanmıyorum. Düşürmek daha kolay risklerini bilemiyorum

    Edit: üstte birisi 200 km yüzeyi var demiş o zaman önce füzelerle küçültmemiz lazım sonra bir parçasına dediğim şey yapılabilir o kadar büyük olduğunu düşünmemiştim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmedaltair -- 18 Ocak 2017; 0:13:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.