Şimdi Ara

Intel Core ailesi gidiyor yerine yeni bir mimari geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
1.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel Core ailesi gidiyor yerine yeni bir mimari geliyor


    Bugüne kadar x86 mimarisinde ciddi bir değişiklik yapmayan Intel, önümüzdeki yıllarda önemli bir revizyona hazırlanıyor. Revizyon içerisinde mimari yapının yanı sıra Core isimlendirmesinin de değişmesi bekleniyor.


     


    En Ciddi Değişiklik


     


    Sektörden gelen bilgilere göre Intel’in x86 mimarisinde ciddi bir değişiklik yapması gündemde. Firma böylece daha düşük maliyetli üretim yapmayı ve verimlilik değerlerini arttırmayı planlıyor. Firmanın 10nm sürecindeki üçüncü nesli olacak Tiger Lake ile birlikte 2019 yılından itibaren yeni mimari kullanıma sunulacak.


     


    Peki bu yeni mimaride bizleri neler bekliyor? Malumunuz Intel her yeni mimari olarak duyurduğu yapılarda aynı x86 mimarisini iyileştirerek ve yeni özellikler ekleyerek sunuyordu. Bu bakımdan da önceki nesillerle geriye yönelik uyumluluk sağlanıyordu. Şimdi ise bunlardan çok daha öte şeyler bekleniyor.


     


    Beklentiler


     


    İlk olarak Intel’in geriye dönük uyumluluk konusunda ihtiyaç duyduğu bileşenlerin kaldırılacağı ifade ediliyor. Yani artık bu yeni mimariyi temel alan işlemciler geriye dönük uyumluluk sunmayacak. Bununla birlikte zar alanından tasarruf sağlanacak ve maliyetler düşürülecek. Böylece daha çok firmanın yeni işlemcilere talip olması sağlanacak. Geriye yönelik uyumluluğun ise sunucu tarafına özel olacağı belirtiliyor.


     


    İkinci olarak yeni çekirdeklerde eskiye göre performansın önemli oranda artacağı ve enerji verimliliği konusunda da önemli aşamaların kaydedileceği ifade ediliyor. Maliyeti düşük yongalarda bile önceki nesillere oranla daha fazla performans görmek mümkün olacak.


     


    Kaynaklar aslında Skylake mimarisi ile birlikte Intel’in bu yöndeki yol haritasının netleştiğini düşünüyor. Tam Entegre Voltaj Regülatörü’nün - FIVR kaldırılması ve yılların SIMD modüllerinin kaldırılması yönündeki çalışmalar bunu işaret ediyor. Şimdilik konu ile ilgili net bilgiler mevcut değil.


     


    Ayrıca Bkz.LG’nin havada duran hoparlörü CES 2017 fuarına geliyor

    Bilindiği üzere x86 mimarisinin mucidi olarak bilinen Intel, bugüne kadar pek çok ortağına mimarisini lisansladı. Bununla birlikte firmanın 64-bitlik x86 işlemci üretebilmesi için AMD’den lisanslama yapması gerekiyor. Böyle de ilginç bir durum söz konusu. 


     







  • Relabet iyidir dediğimiz şey bu.

    Fanboy olmaya gerek yok.

    Nerde F/P orda biz olmalıyız

  • Intel'in x86 lisansını elinde tuttuğunu biliyordum ama AMD'den 64 bit için lisans alması gerektiğini bimiyordum. Ben de bu zamana kadar neden Intel neredeyse tekel olmuşken zorlayıp AMD'ye diz çöktürmedi anlamamıştım. Arada mutualist ilişki varmıs :)

  • amd'nin güçlü geri dönmesi intel'i nasıl da yeni mimariyi çıkarmaya zorladı.yıllardan beri hazırdır elinde zaten de amd yi bekliyordur çıkarmak için

  • Intelin amdyi cokturmemesinin nedeni lisanslar degil monopoliden yiyebilecegi agir cezalar. Malum x86 olarak iki firma kaldi

  • Hiçbir halta yaramayan ancak ZAR alanını işgal eden iGPU dahili dandik grafik bölümünü çıkarsın, işlemci üretim maliyetini düşürüp bizede daha uygun fiyata satsın. Kullanmadığım iGPU için boşu boşuna para veriyor, işlemcinin TDP sini yükseltiyor, sırtında kambur resmen. Transistör israfı!
  • Malum X64 her geçen gün X86'yı geçmeye devam ediyor. Birkaç yıl sonra X86 ihtiyacı tamamen bitip X64 tabanlı olursa pc tarafı Amd baya baya potansiyele sahip olacak. Hani neden batmıyor diyoruz ya işte bu potansiyel, bu lisans hakkı tek başına yeter zaten.

    Düşünsene her satılan Intel işlemci için para kazanıyorsun. Ben olsam X86 desteğini keser Intel'e para vermez X64 için paso para alırdım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: gcb1903

    Malum X64 her geçen gün X86'yı geçmeye devam ediyor. Birkaç yıl sonra X86 ihtiyacı tamamen bitip X64 tabanlı olursa pc tarafı Amd baya baya potansiyele sahip olacak. Hani neden batmıyor diyoruz ya işte bu potansiyel, bu lisans hakkı tek başına yeter zaten.

    Düşünsene her satılan Intel işlemci için para kazanıyorsun. Ben olsam X86 desteğini keser Intel'e para vermez X64 için paso para alırdım.

    x86 desteğini keserse windows dışında bir işletim sistemi kullanması lazım, şu anki hiçbir windows programlarını kullanmaması lazım. intel'de amd'de Meksika açmazında kalmışlar. gebeler birbirlerine.
  • Ryzen sonuçlarının hemen akabinde bu tarz haberlerin çıkması da ayrı bir soru işareti..!?!?!??!

  • Sandy Bridge kullananlara gün doğuyor anlaşılan. Zamanında çıkardığı en iyi işlemci idi şimdi tahtından olacak hemde 8 sene sonra nerdeyse. AMD keşke daha güçlü olabilse rekabette.

  • Son zamanlarda intel aynı işlemcileri sıtıp ısıtıp pazara sürüyordu.

  • kaynağa bakınca haberi okumaya gerek bile kalmıyor. donanımhaber kalitesi bu işte. ordan burdan okuduğunu çevir Türkçeye götür parayı. altyazı sitelerinden farkınız nedir sizin ? reklam almanız dışında tabi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanat Günesi -- 27 Aralık 2016; 23:9:35 >
  • Intel artık daha neler saklıyorsa b planı olarak. Artık onları da AMD daha çok gelişince çıkarır ortaya. Yürü be AMD.

  • Intel kolay kolay işi AMD'ye bırakmayacak gibi duruyor. AMD'nin bu arada Ryzen serisini ileri taşıması şart. Uzun süre sonra bu konuda rekabet haberleri görmek dileğiyle.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • amd, intelin ağzına ağzına vurunca siz asıl o zaman görün inteli

  • intelin bir şey yapmasına gerek yok bu yıl amd nin mimarisi 8 çekirdek 8 izlek ile verdiği ancak 7700k kadar çıkacak 6900k falan olmuyacak daha önce rx480 ile gördük amd nin daha çok çalışması lazım tek çekirdek performansı olarak ama yinede rekabet olması çok güzel yoksa şişirme işler müdürü elindeki ısıtıp ısıtıp verdiği sıktı 6 nesil olucak aynı halt her seride %8 kadar işte veriyor yenilik olarak ta ufak tefek bir şeyler daha yanına promosyon veriyor
    eğer amd birşeyler yapmasaydı bu yollar daha giderlerdi 8000 serisi 9000 serisi ....................
    şuan ucuz oyun makinası konsollar uygun fiyatlı olabiliyorsa amd sayesinde daha önce ps3 gördük 650 usd olarak yasladılar üstelik leş bir konsoldu
    ps4 pro 400 usd içindeki ekran kartı 200 usd lik rx480 frekansı düşürülmüş versiyonu siz düşünün gerisini (gerçi ben xbox tarafındayım ama önümüzdeki gerçek ortada amd candır )





  • Haberde düzeltilmesi gereken çok önemli bir nokta var. Yeni mimarinin 2019'da Tiger Lake ile gelmesi beklenmiyor. Aksine, eğer söylentiler doğru çıkarsa; Tiger Lake, core mimarisinin son üyesi olacak. Tiger Lake'den SONRA Intel'in bu bahsedilen yeni mimariyi ortaya çıkarması bekleniyor. Haberi lütfen düzeltin @ekrem71
  • gcb1903 kullanıcısına yanıt
    özür dilerim ama bilmeden konuşmaya neden bu kadar meraklısınız?

    x64 diye bir mimari yok. O x86-64. x86-64, x86 mimarisinin 64 bit tabanlı olan uzantısıdır. AMD de Intel de şuanda x86-64 mimarisini kullanıyor ve çapraz lisans anlaşmaları var. AMD Intel'in izni olmadan x86-64 çip yapamaz çünkü x86'nın patent hakları Intel'de. Keza Intel de AMD'nin izni olmadan x86-64 çip yapamaz çünkü 64 bit uzantısının patent hakları AMD'de. x64 x86'yı geçiyor diye bir dünya yok zaten. Dediğim gibi x64, x86-64 için kullanılan yanlış bir kısaltmadan ibaret. x86-64 de zaten günümüzde bütün pc tarafında kullanılan mimari.
  • Çakma çift çekirdek P4'lerden (Pentium Dual Core muydu adı?) Core 2'lere,
    Core Quad'dan i5-i7'lere yaptığı sıçramalar efsaneydi.

    Yine benzer bir gelişme görebiliriz, AMD'nin ne kadar rekabete dönebileceğine bağlı olarak tabii.
  • Ultra küçük, hızlı ve verimli işlemciler ve 5G bağlantı hızları ile 2020 teknoloji açısından çok değişik bir çağın başlangıcı olacak.

    Tabii vahşet ve dram tam gaz devam eder insanoğlu var olduğu sürece.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.