Şimdi Ara

9 milyar dolara yapılıp, 3.2 milyar dolara yıkılacak santralin ilginç hikayesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 9 milyar dolara yapılıp, 3.2 milyar dolara yıkılacak santralin ilginç hikayesi

    Enerjisinin çok büyük bir kısmını nükleer enerjiden karşılayan Japonya, bugünlerde son derece ilginç bir olay ile gündemde. Ülke, yıllar önce yapılan Monju Nükleer Santrali’nin yıkılma kararı ile ilginç bir olayla karşı karşıya. Önce işin hikayesine değinelim isterseniz.

     

    Japonya’nın batısındaki Fukui şehrinde inşa edilen Monju reaktörü, nükleer atıkların yeniden yakılarak hem atığı ortadan kaldırmak hem de enerji üretmek adına yapılmış bir santral idi. Çıkış fikri son derece güzeldi ancak sistemin hayatta kalması sadece 250 gün sürdü. Yapımına 10 Mayıs 1986 yılında başlanan Monju, 1994 yılı Nisan ayında hizmete alındı. Aralık 1995’te yaktığından daha fazla plütonyum ürettiği için Japon Atom Enerjisi Ajansı tarafından kullanılması 15 yıl yasaklandı.

     

    Ara dönemlerdeki küçük denemeler haricinde çalışmayan reaktör, 6 Mayıs 2010’da yeniden göreve alındı ancak sorunlar devam etti. Son olarak yaşanan sodyum sızıntısı kritik bir yangına neden olunca santral hemen kapatıldı. 22 yılda toplamda sadece 250 gün çalışabilen reaktör, kapasitesinin hiçbir zaman %100 gücüne ulaşamadı ve an itibariyle de yeniden çalıştırılmasına cesaret edilemiyor.


    3.2 Milyar Dolar'a Yıkılacak 

    Yetkililerin araştırmalarına göre santralin yeniden hizmete alınması, güvenlik düzenlemeleri gereğince en iyi ihtimalle 8 yılı bulacak. Dahası bu süreçte yapılacak çalışmalar 5 milyar dolar gibi bir maliyet getirecek. Sonunda bir karar alındı ve reaktörün yıkılması kararlaştırıldı. Özellikle Fukushima’da yaşanan sızıntı nedeni ile olaya son derece temkinli yaklaşan Japon hükümeti konuyu kamuoyu ile de paylaştı.

     

    Reaktör üzerindeki araştırmalar devam ediyor ve sorunun tam olarak neyden kaynaklandığı öğrenilmeye çalışılacak. Santralin kapatılması ve güvenli bir şekilde yıkılması için yaklaşık 3,2 milyar dolar harcanacak. Sökme çalışmalarının tamamen bitirilmesi ise 2047 yılını bulacak. Japon hükümeti, Mitsubishi Heavy Industries ile birlikte çalışarak 2018 yılına kadar bir yol haritası çıkarıp, yakıt olarak plütonyum tüketen ve yerli olanaklarla geliştirilmiş bir reaktörün geliştirilmesine başlamayı planlıyor.








  • Japonya için o para bir şey değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boğaz'a benziyor resim, Japonya olduğundan emin miyiz?

  • Adamlar en azından halkını bilgilendiriyor, bizimkiler ne moklar yiyip güme gidiyor, bide üstüne yolsuzlukları koyarsan çoook işimiz var.
  • Bu işler tehlikeli işler , japonya bile eline yüzüne bulaştirdi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizde mühendisler, böyle bir takım küçük sızıntıların vehametini, iş bilmez politikacılara anlatamaz. Santral o haliyle kendini ve çevresini yok edene dek çalışır. Tıpkı yakın zamanda bizi vuracak ve yüzbinlerce insanımızı öldürecek olan İstanbul depremini eli cebinde beklediğimiz gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiyedeki hurdacılarla anlaşsınlar üste para bile alırlar
  • "ve yerli olanaklarla geliştirilmiş bir reaktörün geliştirilmesine başlamayı planlıyor." Bu metinleri kim yazıyor arkadaş? Hiç redaksiyon diye bir şey duymadınız mı?

  • Hep nükleer santralin ülkemiz için gerekli olduğunu savundum. Büyükelçi suikastinden sonra ülkemizdeki hainlerin nereden çıkacağını bilemeyeceğimizi anlamış oldum.Acaba diyorum ülkemiz için çok mu erken bu güç? Hakkımızda hayırlısı olsun.
  • Bu japonların canları fazla tatlıdır ufak bir risktir bence biz de olsa ihmal ederiz , başına iki tane sağlam usta dikeriz , basınç artınca kısarlar biraz füzyonu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mgora

    Bu japonların canları fazla tatlıdır ufak bir risktir bence biz de olsa ihmal ederiz , başına iki tane sağlam usta dikeriz , basınç artınca kısarlar biraz füzyonu.

    Gelişim farkı dan burdan çıkıyor değerler daha üstün demek ki
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Amd64x2

    Boğaz'a benziyor resim, Japonya olduğundan emin miyiz?

    En guzel yorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yahobea Y kullanıcısına yanıt
    Doğru söylüyorsun Türkiye'deki gibi dinamitle kepçe ile 2 günde yıkılmalı. Sonra göçük olmuş,işçi ölmüş, sızıntı olmuş, geridönüşüme gidecek malzeme çöpe gitmiş hiç önemli değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ASSKIMM -- 24 Aralık 2016; 10:04:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dede17 D kullanıcısına yanıt
    Biz fakir bir ülkeyiz aradaki farkı kapatmak için biraz risk almamız gerekiyor malesef.Lemings oyununu hatırlayın.
  • Caponlar eğer bu nükleer santral in Tek bir insana zarar vereceğini bilseler değil 9 milyar dolar 90 milyar dolar yatırım yapar üstüne tekrar onu yıkarlar. Adamlar insana değer veriyorlar. 2.dünya savaşında harap oldular şuan dünyada en iyi 3-4 tane ekonomiden biriler..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mgora

    Bu japonların canları fazla tatlıdır ufak bir risktir bence biz de olsa ihmal ederiz , başına iki tane sağlam usta dikeriz , basınç artınca kısarlar biraz füzyonu.

    Kardeş füzyon ekmek fırını değilki kısasın?
  • Morphinz kullanıcısına yanıt
    Bu şekilde düşünürseniz elbette kısılmaz çünkü siz beyninizi ve enerjinizi kısıtlıyorsunuz.
    Oysa inanırsanız elbet bir yol bulunur önemli olan pes etmemek.
  • Japonya Amerika'dan sonra Dünya'nın 2. büyük ekonomisi idi.. Ta ki, Tanrıcılık oynayan güçler yapay yollarla Japonya'da deprem tetiklemesi yapıp onları en az 100 milyar dolar zarara uğratana kadar. Bundan sonra 2. liği Çin'e kaptırdı Japonya. Geri almasıda mümkün değil artık.. Zira Çin yakın zamanda Dünya'nın 1. ekonomisi olacak. Bu devletler TRİLYON DOLARLARLA oynuyorlar Dünya arenasında. Japonya için hiçbirşey o nükleer santralin zararı.
  • Normal.

    6 katli bi apartmani 40binin altina yikmazlar herhalde.



    bahsedilen yer, ultra mega super bir yapi.

    ayrica haberdeki detay, kasitli olarak en sonda 2 cumle olarak yazilmis olan





    Mitsubishi Heavy Industries ile birlikte çalışarak 2018 yılına kadar bir yol haritası çıkarıp, yakıt olarak plütonyum tüketen ve yerli olanaklarla geliştirilmiş bir reaktörün geliştirilmesine başlamayı planlıyor.........



    cumlesidir.
  • Tukettiginden daha fazla plutonyum uretiyormus!? Adamlar gerizekali degil elbet, reaktoru insa ederken ne cikacagini elbet biliyorlardi. Bence o isin altinda baska isler var. Eger bomba tipi plutonyum uretiyorsa yada uretme ihtimali varsa dis baskilarla engellenmis olabilir. Kimbilir belkide japonyanin asil amaci buydu, yaptirtmadilar. Nitekim gunumuz santrallerinin bu kadar atik uretmesinin bu kadar kirli olmasinin asil nedeni bu, enerji uretmenin yaninda nukleer silahlar icin fisil elementlerde uretmeyi amaclamalari. Yoksa 60larda deneysel olarak yapilmis cok daha temiz ve cok daha guvenli erimis tuz toryum reaktorleri vardi. Toryumun silah olarak degeri olmadigindan proje oylece rafa kaldirildi.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.