Şimdi Ara

Herkes okumalı,Mandrake 10.1 kurulum,Nvidia,nForce,Wine,VMware,URPMI konfigurasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
12.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar ,
    Bu yazıyı sizlerle paylaşmak istediğim bazı şeyleri aktarmak için yazıyorum, umarım faydasını görürsünüz. Çünkü donanimhaber.com gerçekten sevdiğim bir site düzgün ve işlevsel, özellikle forum kısmı. lakin şunu farkettim. foruma soru soranlar cevap verenlerden kat ve kat fazla ve kimse doğru düzgün cevap vermiyor. insanlar ya gerçekten bilmiyorlar yada bizlerde paylaşımcılık ruhu sıfır. hatta soru soran bir arkadaşa git önce sitelerde araştır öğren o zaman gel buraya sor deme cüretini gösteren arkadaşlar bile var aramızda. üzgünüm ama var işte :(

    Linux :
    Arkadaşlar bu foruma geldiyseniz demekki Linux'u biliyorsunuz ya hangi Linux'u kuracağınıza karar vermediniz yada bir tanesini kurdunuz bir problemi çözemiyorsunuz. Ben yaşadıklarımı sizlerle paylaşarak bu sorunların üstesinden nasıl geleceğinizi anlatıcam.

    Hangi Linux diyen arkadaşlarımız varsa bu sitedeki şu adrese bakabilirlerhttp://forum.donanimhaber.com/m_981214/tm.htm . Yalnız bu sitedeki yazıları okuduktan sonrada hala karar veremeyen arkadaşlar için şunu önerebilirim. Arkadaşlar çoğumuz bu Linux'u ev ortamında kullanacağız. Ve belkide yıllardır Windows kullanıyoruz , ve üstelikte Linux'u da Windows'u kullanım amacımızla aynı şekilde kullanıcaz. Bu durumda seçilebilecek en iyi tercih Mandrake'dir. Çünkü Window işletim sisteminden sonra Linux'a geçerken bize bir sürü kolaylıklar sağlar. Bir kere X ekran ve KDE masa üstü kullanımı çok rahat ve Windowstan sonra hemen hemen hiç zorlanmazsınız. Diğer Linux sürümlerinde de bu özellikler var ama Madrake bu konuda gerçekten çok iyi. İkinci bir sebep ise Mandrakenin rpm (redhat package manager) paket yönetimine sahip olmasıdır. Bu sayade sistemimize program kurmak çok kolaylaşmaktadır. Aynı Windows ortamındaki setup.exe kur.exe gibi üzerine tıkladığımız programı kurabiliriz. Aksi takdirde *.tar.gz uzantılı dosyalardan program kurmak ilk defa linuxla tanışan kullanıcılar için olayın kabusa dönüştürebilir. Tabi Mandrake Linux altında isterseniz programınızı *.tar.gz uzantılı dosyalardan derleyerekte kurabilirsiniz ama en azından zorlandığınız durumda *.rpm uzantılı dosyadan kolay bir şekilde programınızı kurma ihtimaliniz de her zaman yanınızda olacaktır. Mandrake çok tutulan bir linux sürümü olduğu için uygun *.rpm uzantılı kurulum dosyalarıda internet üzerinden bir çok sitede bulabilirsiniz. Aynı zamanda en büyük avantajlarından biride kurulumunun çok çok basit olmasıdır. En az Windows kurulumu kadar basit. Grafik arayüzlü bir kurulum ekranı var ve herşeyi mouse ile kontrol edip istediğiniz gibi kurabilirsiniz. Mandrake'nin şuan ki en son sürümü Mandrake 10.1 Community 'dir. Bu sürümü internettenftp://ftp.vat.tu-dresden.de/pub/Mandrakelinux/devel/iso/10.1/i586/ adresinde ki 3 *.iso dosyasını alarak sisteminize kurabilirsiniz. *.iso dosyaları CD image dosyalarıdır. Eğer windows altında nero kullanıyorsunuz nero programnızını açtıktan sonra bu *.iso dosyalarını seçin. zaten nero bu dosyaları hemen tanıyacaktır ve ondan sonra sadece burn deyin. Nero CD'nizi bootable bir cd şeklinde kayıtedecektir. Daha sonra BIOS'tan ayarları değiştirerek bilgisayarınızı Cdromdan boot edin ve Mandrake'yi kurun. Ayrıca Mandrak CD'lerini bu ayki (ekim) LinuxNet dergisiylede beraber alabilirsiniz. Fiyatıda sanırım 10 milyon lira. Dial up kullanıcıları için daha makul bir öneri olsa gerek. Kurulum için daha ayrıntılı bilgi içinhttp://forum.donanimhaber.com/m_1018715/tm.htm sitesine bakabilirsiniz.

    Kurulum sırasında karşılabileceğiniz bir kaç sorun : Ekran yapılandırılmamışsa yapılandır kısmına girin ve X sunucunu seçerken "Vesa" yı seçin. Çoğu ekran kartı için sorun çıkarmadan sorunsuzca X ekranı açaçaktır. Genelde kurulum sırasında sorun çıkarmasada Mandrake bazen onboard ekran kartlarda, ekran yapılandırmasında sorun çıkartıyor o zaman elle yapılandırmayı seçerek "Vesa" yı seçin. ve monitörünüzün markasını doğru seçin , hepsi bu. Bu arada MDK 10.1 adsl modemi olanlar için sorun çıkarmamaktadır. Ethernet kartlarınıda sorunsuz bir şekilde tanımaktadır. Direkt internete bağlanıyorsunuz yani. Eğer ethernet kartınızı tanıdğından eminseniz ama internet bağlantısı yoksa ethernet bağlantınızı up yapmak için konsoldan root olarak dhclient eth0 yazısınız.
    # su - root
    password : şifrenizi girin
    # dhclient eth0

    NVIDIA - NFORCE
    Eğer MDK 9.2 kurduysanız ve nforce cipsetli bir anakartınız varsa o zaman seskartiniz ve ethetnet karınızı tanıtmak için önce NFORCE-Linux-x86-1.0-0283-pkg1.run driver dosyasınıhttp://www.nvidia.com/object/linux sitesinden indirip kurmalınız. daha sonra dhclient eth0 ile bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.

    Nvidia ekran kartları. Eğer MDK 9.2 kuruluysa sisteminiz için NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run dosyasınıhttp://www.nvidia.com/object/linux sitesinden alın ve bu dosyayı bilgisayarınızı root oturumu ile açıp(root dizinine erişim hakkı elde etmek için) root dizinin altına kaydedin ve kurun. Kurulum işlemi şöyle olacak konsoldan root olun sonra
    # telinit 3
    ile kara ekrana geçin tekrar root olun çünkü ekran X ekran çalışırken ekran kartı sürücüsünü yükleyemezsiniz ve
    # sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run
    yazarak programı kurun. sonra
    # mcedit /etc/X11/XF86Config-4 veya
    # mcedit /etc/X11/XF86Config
    yazarak gelen konfigürasyon dosyasında aşağıdaki değişiklikleri yapın.
    Device sectionda
    Driver "nv" veya Driver "vesa" varsa bunun yerine Driver "nvidia" yazın
    Module sectionda
    Load "glx" satrının olduğundan emin olun
    Load "dri" ve Load "GLcore" satırları varsa bunları silin F2 basıp dosyayı kaydedin ve F10 basıp çıkın sonra
    # modprobe nvidia
    yazın bundan sonra
    # init 5
    yazıp tekrar X ekrana geçin bu geçiş sırasında eğer Nvidia nın logosunu görürseniz olay tamamdır. Daha sonra ekranınızı 1024*768 24bit renk çözünürlüğünde güzel bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

    Ama eğer MDK 10.1 kurduysanız o zaman NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run dosyasını yine aynı siteden alın ve root dizinin altına kaydedin. Bu dosya size kennel 2.6.8 sürümü yüzünden hata verecektir. bununda üstesinden gelmek için şunları yapın konsoldan root olurun
    # su - root
    password: şifrenizi girin
    # urpmi kernel-source-2.6
    dosyayı kurun
    # telinit 3
    ile kara ekrana geçin çünkü ekran X ekran çalışırken ekran kartı sürücüsünü yükleyemezsiniz. hatırlatayım kara ekranda da root olduğunuzdan emin olun.
    # chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run
    # ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run -x
    # cd NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1
    # mcedit usr/src/nv/nv.c
    nv.c dosyasını açın ve Line-satır- 3697'deki PM_SAVE_STATE silip yerine PM_SUSPEND_MEM yazın F2 ile kayıtedip F10 ile çıkın

    NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1 dosyasının içine geri dönün ki zaten o dosyanın içindeyiz şuan ve
    # ./nvidia-installer
    # mcedit /etc/modprobe.preload
    yazın ve dosyanın sonuna şunları ekleyin
    nvidia-agp
    nvidia
    # mcedit /etc/X11/xorg.conf
    xorg konfigurasyon dosyasını açın ve aşağıdaki değişiklikleri yapın
    Device sectionda
    Driver "nv" veya Driver "vesa" varsa bunun yerine Driver "nvidia" yazın
    Module sectionda
    Load "glx" satrının olduğundan emin olun
    Load "dri" ve Load "GLcore" satırları varsa bunları silin F2 basıp dosyayı kaydedin ve F10 basıp çıkın sonra
    # modprobe agpgart
    # modprobe nvidia
    yazın bundan sonra
    # init 5
    yazıp tekrar X ekrana geçin bu geçiş sırasında eğer Nvidia nın logosunu görürseniz olay tamamdır. Daha sonra ekranınızı 1024*768 24bit renk çözünürlüğünde güzel bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
    MDK 10.1 kurduysanız nforce ethernet ve ses kartınız için ayrıyeten sürücü yüklemenize gerek yok MDK tanıyor çünkü.

    Ses kartınız çalşıyor sistem açılısında sesleri duyuyorsunuz ama Xmms te mp3 dinleyemiyorsanız özellikle nforce cip setli anakartınız varsa onboard ses kartınızda varsa xmms üzerinde sağ tıklayıp seçeneklerden tercihi seçip Ses giriş/çıkış eklentileri sekmesinde çıkış eklentisini ALSA seçin. bu çözüm diğer anakart ve seskartları içinde geçerli olabilir ama denemedim.

    Wine Kurulumu : Wine Nedir ?
    Windows uygulamalarının yapmış oldukları sistem çağrılarını, linux sistem çağrılarına dönüştürmektedir. Windows'ta bulunan bazı önemli "DLL"lerin fonksiyonlarını dahili olarak barındırmaktadır. Windows için hazırlanmış olan "DLL"leri de kullanabilmekte ve ara katman olabilmektedir. wine bir emülatör değildir. Windows kullanıcılarının Linux'a yumuşak geçişinin sağlanması için ve Linux uygulamaları arasında alternatifi bulunamayan yazılımlar (teknik yazılımlar Matlab, Protel, Autocad) için oldukça faydalıdır. wine çalışan programların listesi için şu siteyehttp://appdb.winehq.org/votestats.php bakınız . Ayrıca bu siteden yararlanabilirsinizhttp://frankscorner.org/ .

    Kurulum (MDK 10.1 için) :http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=6241&package_id=80066 sitesinden wine-20040914-mdk.i586.rpm dosyayı alınız ve konsoldan root olarak dosyanın bulunduğu dizine gidip şunları yazınız
    # rpm -iv wine-20040914-mdk.i586.rpm
    kurulum tamamdır.
    wine yi kaldırmak isterseniz
    # rpm -e wine
    yazınız. Kurulumu tamamladıktan sonra herhangi bir *.exe uzantılı dosyayı çalıştırabilir yada istediğiniz bir programı yukleyebilirsiniz. wine programlarınızı /home/sizin_kullanici_adiniz/.wine/dosdevices içindeki c: dizini içine kuracaktır. o dizin içinde my documents program files ve windows klasörlerinizi görebilirsiniz. wine ile kurduğunuz bir programı kaldırmak isterseniz windows dizini içindeki uninstall.exe yi çalıştırıp kaldırmak istediğiniz programı seçip kaldırın.

    Mandrake 10.1'de VMware Workstation 4.5.2 Kurulumu

    ------------- bu kısım 27.12.2004 tarihinde eklenmiştir Yeni Resimli VMware Kurulum Anlatımı--------
    Not: eğer windows altında linux kurmak isterseniz bunu anlatan resimli bir konu anlatımını aşağıdaki sitede bulabilirsiniz. genel anlamda vmware nedir bilmek isteyen herkes sitedekileri okuyabilir.
    ->http://free.hostdepartment.com/m/mythief/vmware/vmware.htm
    ------------- bu kısım 27.12.2004 tarihinde eklenmiştir Yeni Resimli VMware Kurulum Anlatımı--------

    VMware bir sanal makine yazılımı olup konuk işletim sisteminin ana makina işletim sistemi içinde çalışmasına izin verir. VMware ile konuk işletim sistemi aktif hale getirildikten sonra bu konuk işletim sistemine uygulama programları yüklenebilir ve onun desteklediği servisler kullanılır.

    Peki neden VMware gerekebilir çünkü linux altında oynayamadığın oyunları artık linux altında oyanayabilirsiniz. linux kapa bilgisayarı windowstan boot etmenize gerek yok. Yada benim kullandığım gibi bazı mühendislik programlarını matlab macsyma vs. programlar için mecburen windowsa geçmenize gerek yoktur. linux altında bir pencere içinde windowsunuz boot edin ve size lazım olan programı çalıştırın tüm yapmanız gerekn bu güzel değil mi :) ?

    Gereksinimler
    x- 500 Mhz yada daha hızlı x86 işlemciler (Intel: Celeron, Pentium II, III, 4 ; AMD: Athlon MP, Athlon XP, Duron, Opteron)
    x- minimum 128 MB RAM ama tavsiye edilen 256 MB RAM
    x- Her misafir sistem için en 1GB bellek alanı

    Ürün hakkında gerekli bilgiler için ->http://www.vmware.com/products/desktop/ws_features.html
    Dökümantasyon ->http://www.vmware.com/support/ws45/doc/index.html
    Download ->http://www.vmware.com/download/workstation.html tavsiyem (*tar.gz yi indirin)

    Kurulum :
    1- Eğer VMware'n sitesini gezerseniz desteklenen işletim sistemleri içinde MDK 10.1 göremezsiniz. üstelik destek verilen kernel versiyonuda 2.4.x tir. Fakat MDK 10.1 deki kernel versiyonu kernel 2.6.8.1 dir. Ben kendi sistemimde denedim bir sorun teşkil etmedi. Tabi denemeyi size bırakıyorum ama sorunsuz kullanabilirsiniz.

    2- şimdi kurulumu yapmak için önce kernel-source paketini kurmamız gerekmektedir. bunun için konsoldan su yazarak önce root olun ve şifrenizi girin
    # su
    password : şifreniz
    sonra
    # urpmi kernel-source-2.6
    yazıp enter deyin.

    3- indirdiğimiz VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz (ben bu sürümü aldığınızı varsayarak anlatıyorum fakat farklı sürümlerde de kurulum senaryosu aynıdır) diyelim ki tmp dosyası içinde olsun. /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
    # cd /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
    # tar zxf VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz
    # cd vmware-distrib
    # ./vmware-install.pl
    burada kütüphane dosyaları binary dosyalar manual dosyalarını şu şu dizinlere kuruyorum diyecek hepsini kabul edin. herşeye "yes" deyin orada host ile guest arasında ağ tanımyalacaksınız bir takım şeyler var işte şimdi hepsini hatırlayamayacağım ama kabul edin hepsini ingilizceniz varsa anlarısınız zaten. en son olarak size dosya paylaşımı için kullanıcı adı ve şifre isteyecek ister verin ister vermeyin. ben vermedim mesela. gerek yok bana göre ama tamamen size kalmış.

    4- olay budur. şimdi konsola şunu yazıyoruz.

    # wmware
    wmware çalışıyor ve bir ekran geliyor. şimdi Help>Enter Serial Number menüsünden mail ile bize gelen seri numarını giriyoruz. VMware başarıyla etkilenştirildi diye bir yazı gelecek en sonunda.

    5- sonra ekranda göreceksiniz New Virtual Machine tıklayın. sonra Custom'a tıklayın
    6- kurmak istediğiniz işletim sistemini seçiniz.
    7- sonra konuk işletim sistemi için uygun bir klasör seçin ve isim belirleyin. vmware konuk işletim sistemini bu klasör içine kuracak.klasör içine *.vmx ve *.vmdk isimli iki dosya oluşturacak. bunlardan *.vmx konuk işletim sisteminin özelliklerinin tutulduğu dosya diğeri ise sanal harddiskiniz olacak. *.vmdk nın boyutu içine kurduğunuz işletim sistemine ve programlara göre değişken olacak. örneğin sadece 98 kurduğunuz zaman 200mb iken içine photoshop kurunca 240mb olacak. program kurmaya devam ettikçe boyut artacak tabiki sınırını birazdan belirleyeğiniz hd alanı olacak. daha sonra konuk işletim sistemi için ram ayarı harddisk alanı (min 1GB. sanırım 3-4GB yeterli olur ama tabi size kalmış) belirleyeceksiniz. bunları kendi bilgisayarınıza göre belirleyin.
    8- sanal makinazın ağ ayarlarını yapın. ev kullanıcıları ve adsl kullanan arkadaşlar için standart olarak NAT'ı seçmelerini öneririm. böylelikle konuk işletim sistemi ile nete de bağlanabilirsiniz.
    9- sonra open existing virtual machine tıklayın ve daha önceden oluşturduğumuz *.vmx dosyasını açın.
    10- şimdi elinizdeki işletim sistemine ait olan kurulum cdsini takınız
    11- yeşil renkteki play tuşuna benzeyen run tuşuna basınız
    12- sisteminizi kurunuz. buarada işletim sisteminizi kurarken konuk işletim sisteminizin üzerindeyken mouse tıklarsanız mouse sadece o işletim sistemine ait olacak, ekran dışına çıkmak tekrar ana işletim sistemine dönmek için ctrl+alt tuşlarına basınız.

    Not: Burada eğer vmware size eğer floppy de yada CD-ROM'da bootable bir ortam yok derse. kırmızı power off tuşuna basınız. daha sonra edit virtual machine settings'den Hardware sekmesindeki DVD/CD-ROM kısmına tıklayın ve Connection kısmında "Legacy emulation" işaretleyin. Sonra yukardan yeşil tuşa basarak sanal makinanızı tekrar çalıştırın. Eğer gene aynı hatayı verirse bu sefer elinizdeki başlangıç disketini kullanarak, kuru CD-Rom'dan başlat seçeğini seçin. Ben sisteme win 98 kurarken bu tarz bir sorunla karşılaştırm. önce "Legacy emulation" seçtim fakat o sorunu çözmedi sonra açılış disketinden kuru CD-Rom'dan başlatı seçerek sorunu hallettim. Belki win me için yada win xp için açılış disketine gerek kalmaz sadece "Legacy emulation" işaretlemek yeterli olabilir. ama eğer kuruluma başlarken bootable cd yada disket yok hatası yerseniz bu dediklerimi sırası ile deneyin. umarım sorun olmaz ben deneyimlerimi yazdım.

    13- ekran kartını daha iyi yapılandırabilmek için ve mouse'n bir oraya bir buraya geçmesi sırasında ctrl+alt illetinden kurtulmak içinse vmware penceresinde işletim sisteminiz açıkken yukarıda VM altında Install VMware Tools var ona tıklayın. Bu işletim sisteminiz içinde ekran ve mouse için daha iyi sürücüler kuracaktır. böylelikle ekran çözünürlüğünüz ve renk derinliğiz artacak. mouse ister konuk işletim sisteminde ister ana işletim sisteminde istediğiniz gibi takılmadan ve üstelik çok hızlı kullana bileceksiniz.

    URPMI/RPMDRAKE konfigure etmek (tüm MDK sürümleri için)

    Mandrake dağıtımları *.rpm uzantılı 2000 yakın yazılım içermektedir. tabiki bunların hepsi 3 cd ile gelmektedir. Eğer cd'de olmayan bir yazılama ihtiyaç duyarsanız gereken dosyaları konsoldan urpmi yazarak internetteki ftp sitesinden indirebilirsiniz. bunun önce şu ayarları yapmalınız . önce konsolda root olun ve sonra sırasıyla şunları yazın

    -------- buradaki ftp adresleri mdk 10.1 community içindir -----------
    # urpmi.addmedia plfftp://gsa10.eps.cdf.udc.es/plf/mandrake/10.1 with hdlist.cz
    # urpmi.addmedia mainftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mandrakelinux/devel/10.1/i586/media/main with media_info/hdlist.cz
    # urpmi.addmedia contribftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/mandrakelinux/devel/10.1/i586/media/contrib with media_info/hdlist.cz
    # urpmi.addmedia jpackageftp://ftp.vat.tu-dresden.de/pub/Mandrakelinux/devel/10.1/i586/media/jpackage with media_info/hdlist.cz
    -------- buradaki ftp adresleri mdk 10.1 community içindir -----------

    (burada yazan ftpler şuan çalışmaktadır isterseniz yeni ftplerde bulabilirsiniz. Mdk official 10.1 için yada bundan sonra çıkacak yeni mdk sürümleri için uygun olacak ftp adreslerine şu siteden ulaşabilirsinizhttp://easyurpmi.zarb.org/ )
    1. komutu yazınca 1-2 mb lik bir dosya indirecekseniz. 2. komuttan sonra 21-22 mb'lik bir dosya indireceksiniz. 3. komuttan sonrada 23-24mb'lik bir dosya indireceksiniz. 4. komutuda yazınca 4-5 mb'lik bir dosya indireceksiniz. Bu yüzden adsl bağlantınız varsa komutları bu şekilde yazın yok eğer dial up kullanıyorsanız o zaman "hdlist" kısmı yerine "synthesis.hdlist" yazınız. (http://www.zebulon.org.uk/urpmi_en.html )
    Eğer belirlediğiniz bu adresleri kaldırıp yenilerini belirlemek isterseniz önce
    # urpmi.removemedia -a
    yazıp eski adresleri kaldırın.

    urpmi'nin faydası netten MDK için site site gezip sisteminiz için uygun rpm uzantılı dosya aramanıza gerek yoktur. örneğin
    # urpmi dosya_adi
    yazarak istediğiniz dosyayı yükleyebilirsiniz.

    rpm yönetimi ve urpmi hakkında daha fazla bilgi için bu adrese bakınız
    http://www.mandrakehelp.com/RPM-HOWTO.html

    Daha fazla yardım için :

    1-http://plf.zarb.org/ (MDK yardım sitesi)
    2-http://www.zebulon.org.uk/ (MDK yardım sitesi)
    3-http://rpm.pbone.net/ (çeşitli rpm dosyaları bulmak için)
    4-http://www.linuxquestions.org/ (Linux Forum sitesi)
    5-http://www.mandrakeusers.org/ (MDK Forum sitesi)
    6-http://www.mandrakehelp.com (Güzel bir site)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 4 Mart 2005, 18:13:37 >







  • Yahu kardeşşim bunlarla uğraşmışsın ne güzel, aynen baştaki cümlelerine katılıyorum, özellikle şu paylaşımcılık konusundaki cümlelerine ve de forumdakilere bende bir kaç cümle etmek isterdim ama sen yeterinde yazmışsın zaten serverı doldurmanın anlamı yok....

    Buradaki paylaşımcılık örneği inşallah tüm forumda da örnek alınarak devam ederde birileri buraya girdimi azar yerine bilgi işitir duruma geçebilir. Bende mandrake 10.1 i Linuxnet in bu ayki sayısından aldım ve kurdum update sorunu ve wine için yazdıkların için teşekkür ederim bu doğrulduta..

    Tekrar teşekkürler ellerine , kollarına gözlerine sağlık bu bilgiler için umarım bana olduğu gibi herkese yardımcı olur bu bilgiler teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi everybady -- 23 Ekim 2004, 13:07:07 >




  • Yeni linuxla tanışacaklar için MDK 10.1 kurulumunu anlatacağım

    ----------------------- bu kısım 26.12.2004 tarihinde eklenmiştir Yeni Resimli Kurulum Anlatımı------------
    Kurulum Hikayesinde Neler Var ?

    1- Mandrake Linux nasıl kurulur ?
    senaryolar :
    a- butun HDD'e kurulum
    b- 2 parça halindeki HDD'e kurulum.

    2- Kurulumdan sonra Linux masaüstünden görüntüler

    3- Kurulum sırasında ekran kartınızı yapılandırdınız linuxu başlattınız ama kara ekrandan başka birşey gelmiyor. Kurulum CD'lerini kullanarak ekran kartınızı tekrardan yapılandırma

    4- Mandrake linux CD'lerinde ki DrakX programı ile disk yönetimi. HDD'i 2'ye 3'e 4'e vs. bölme. Linux Nasıl silinir ? Linux'a ayırdığımız disk alanını tekrardan nasıl windows alanı yaparız. Bu kısmı özellikle linux kurdum daha sonra linuxu kaldırdım ama diskimden bir sürü yer gitti diyen arkadaşlar özellikle okusunlar.

    5- Tüm bunları anlatmakta sizlere yardımcı olan 90'nın üzerinde ekran görüntüsü

    Site adresi ->http://free.hostdepartment.com/m/mythief/

    ----------------------- bu kısım 26.12.2004 tarihinde eklenmiştir Yeni Resim Kurulum Anlatımı------------

    --- eski yazım aşağıdadır bunuda okuyabilirsiniz ------

    Önce harddiskinizde linux için bir yer ayırın. Bunun için harddiskinizi benim tavsiyem 3 bölmenizdir. 1. kısım windows için olsun. Windowstan hemen vazgeçeçiğinizi düşmediğim için windows için bir yer ayırıyorum. 2. kısım linux için 3. ve son kısımda ilerde yedeklerimizi alacağimız bir kaçış noktamızın olması için. Harddiskinizi fdisk ile rahatlıkla bölebilirsiniz. fdisk için bu siteyi mutlaka okuyunhttp://pulsar.sitemynet.com/windowsfdisk.htm . siteyi okuduysanınz fdisk ile ilgili sorununuz kalmamıştır. Harddisk bölümünde dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise linuxa nekadar yer ayırmalıyım sorusu olabilir ? linuxta tüm paketlerin kurulması için en az 3GB lık yer lazım tabi buna birde takas alanı ve home dizini için ayıracağımız alanlarıda eklersek en az bi 6GBlık alan gerekmektedir. Lakin 80 GB lik bir harddiskiniz varsa benim önerim linux için 10 GB yer ayırmanızdır.

    Şimdi fdisk ile temiz bir harddisk elde ettik. önce windows için ayırdığımız bölüme windowsunuzu kurunki temiz bir windows işletim sistemi üzerine linux kuralım. Tamam şimdi linux kurulumuna geçebiliriz. Bu arada benim harddiskim zaten önceden bölümlendirilmişti linux içinde oldukça bol yerim var, windowsumda daha şişmedi diyorsanız o zaman bu bölümleri direkt olarak atlayıp linux kurulumuna geçebilirsiniz .

    MDK 10.1 linux CD'lerimizi temin ettik bilgisayar başına oturduk. Şimdi bilgisayarınızı açın ve BIOS ayalarından açılışta CD-ROM sürücünüzü açılışta ilk kontrol edilecek medya olarak belirleyiniz. bu ayarları yapmak için bu sayfaları okuyunuzhttp://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=250&page=1 vehttp://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=250&page=3
    bu işide hallettikten sonra MDK 10.1 1. kurulum cd sini takın ve sisteminizi yeniden başlatın. Artık bilgisayarınız CD-Rom dan boot edilecektir. Tabi CD-ROM unuzu bunu desteklemesi lazım ama artık bunu çoğu cd-rom desteklemektedir. bu gibi sorunla karşılacağınız sanmam, çok eski bir CD-ROM'nuz varsa belki ama genede sanmıyorum. Mandrakede kurulum DrakX denilen bir kurulum sihirbazı ile yapılmaktadır. Cd çalıştığı sırada size şuna benzer bir ekran gelecek
    screenshootları alabilecek fazla zamanım yok herşeyi yazılarla ifade etmeye çalışacağım.

    1-Başlangıç :

    Press<F1> for more options
    Press<Enter> key to install or upgrade a system running Mandrake Linux

    siz tabiki ENTER a basarak kuruluma geçiniz. Böylelikle karşınıza DrakX'in arayüzü gelecek Arayüz aynen şöyle olacak sol kısımda yukarıdan aşağıya doğru şunlar yazacak :
    System Installation
    *Language
    *Licence
    *Security
    *Partitioning
    *Install system

    System Configuration
    *Root password
    *Add a user
    *Install bootloader
    *Summary
    *Install updates
    *Exit install

    2. Dil seçimi :

    ve size ilk olarak dil seçimini soracaktır. hemen orada göreceksiniz asia kısmına girin ve türkçeyi işaretleyin. Türkçeyi seçtiğiniz zaman yukarıda yazdığım kısım hemen türkçe olacaktır. Türkçe klavye düzeninde öne tanımlı değer Q klavyedir. F ayarlarını isterseniz kurulum sonrası yapılandırma kısmında yapabilirsiniz. sonra Sonraki-> tuşuna basınız

    3. Lisans anlaşması :
    Daha sonra size klasik olarak MandrakeSoft firmasının lisans anlaşmasını kabul etmenizi sağlayacak bölüm gelecektir. Bunuda okuyup kabul ettikten sonra Sonraki-> tuşuna basınız

    4. Fare seçimi :
    Kurulum sırasında göreceğiniz gibi fareniz her ne kadar sistem tarafından tanınsada kimi özellikleri tanımamış olabilir. örneğin 2 tuşlu ortasında roll olan bir mouse nuz varsa ona göre uygun ayarları mouse seçin ve sonra Sonraki-> tuşuna basınız

    5. Güvenlik :
    bu aşamada MDK 10.1 işletim sisteminizin hangi güvenlik paketleriyle sisteminize kuracağınızı belirleyebilirsiniz. Benim tercihim Standart'ı seçmenizdir Standart: İnternete bağlı bir bilgisayarın ihtiyaç duyacağı standart güvenlik paketlerini içerir . Genellikle ev kullanıcıları için tercih edilir.tercihinizi yapıp sonra Sonraki-> tuşuna basınız

    6. Disk Bölümleme :
    Şimdi en önemli bölüme geldik. Biz baştan zaten fdisk ile harddiskimizi 3'e bölmüştük. şimdi bu aşamada yapacaklarımız şunlar: önce "Özel Disk Bölümlendirme" seç. sonra diyelim ki harddiskimiz c: , d: , e: den oluşuyor. c: windows için olsun , d: linux için olsun e: de yedek olsun. bu bolumde yukarda uzun bir bar göreceksiniz. bu bar 3 e bölünmüş mavi renkli bir bar olacaktır. DrakX FAT32 li yada NTFS formatlı harddisk alanını mavi renkli göstermektedir. şimdi biz orada linux için ayırdığımız d: kısmı üzerine gelip onu seçelim. seçtikten sonra aşağıda şu düğmeleri göreceksiniz :

    Bağlama noktası
    Yeniden boyutlandır
    sil

    şimdi siz sili seçin. o zaman seçtiğimiz d: kısmının rengi gri olacaktır, tekrar az önce sildiğimiz gri bölgeyi seçin. En aşağıda "Otomatik bölümle" ye tıklayın böylelikle DrakX sizin için gerekli "/" kök dizinini ,takas (swap) dizinini ve son olarakta /home dizinini optimum şekilde ayarlayacaktır. ama isterseniz yeniden boyutlandır kısmına tıklayarak misal 10GB tan atıyorum 4.5 GB ayırıp bunu "/" kök dizin olarak kafanıza göre ayarlayabilirsiniz. Ama yeni başlayanlar için tercihim kesinlikle Otomatik bölümlemeyi tercih etmeleridir.bunu seçtikten sonra Bitti ye tıklayın. DrakX bundan sonra d: linux için uygun dosyalama sistemine göre formatlayacaktır.

    7. Paket seçimi :
    Eğer linux ile yeni tanışıyorsanız mümkün olduğu kadar paket seçiniz derim. böylelikle sonradan aa bu neden çalışmıyor demezseniz hemde linux en optimum sekilde faydalanırsınız. karşına Paket Grubu Seçimi ekranı gelecek burada paketleri grup grup seçeceksiniz. önerim aşağıdaki tek tek paket seçimini işaretledikten sonra Sonraki-> tuşuna basınızdır
    daha sonra tek tek bütün paketleri seçebileceğiniz bir ekran gelecektir. artık oradan tek tek paketleri seçebilirsiniz. seçmek istediğiniz bir paketin üzerine tıkladığınız zaman sağ tarafta paket hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz. örneğin winamp benzeri bir program olan xmms standart olarak yüklenen bir program değildir. bu yüzden çoklu ortam konsolu kısmına girip xmms bulup işaretleminiz gerekmektedir. bunun gibi daha birçok güzel işlevsel program kurulumla standart olarak kurulmuş şekilde gelmez o yüzden tek tek paket seçimi sırasında onları keşfedip seçin.

    8. Root Paralosı :
    linux işletim sistemi çok kullanıcılı sistemlerdir. her kullanıcı için özel ayar ve oturum ortamı sunmaktadır. tabiki bu kullanıcılardan bir tanasi daha ayrıcalıklıdır. root olarak sistemin hükümdarı siz olabilirsiniz. bilgisayar ayarlarınızı değiştirebilir dosya kurup silebilir yani aklına gelebilecek hertürlü işi root olarak yapabilirsiniz. bunun için root şifrenizi zor bir şifre olarak belirleyiniz.

    9. Kullanıcı tanımlama
    linux işletim sisteminde root tan başka en azından bir kullanıcı daha tanımlamak zorundasınız. hatta istediğiniz kadarda kullanıcı tanımlayabilirsiniz.kullanıcı adınız ve şifrenizi giriniz sonra Sonraki-> tuşuna basınız

    10. Kullancı ve grafik arabirimi :
    bu kısımda bilgisayar açıldığında bir kullanıcının sisteme otomatik olarak girmesini ayarlayabilirsiniz. Bu özelliği kullanmak istiyormusunuz ? sorusunu işaretleyin default olarak açılmasını istediğiniz kullanıcı adınızı seçiniz ve tabiki çalışmak istediğiniz pencere yöneticisini seçiniz. benim tercihim KDE dir çünkü en iyisidir ayrıca windowstan sonra hiç yapancılık seçmezsiniz. ama isterseniz daha sonra bu ayarları değiştirebilirsiniz.

    11. Kurulum özeti :

    kurulumun o ana kadar olan bir özetini size gösterecektir. isterseniz yapılandır kısmından istediğiniz şeyi tekrardan yapılandırabilirsiniz. Bu pencere geldiğinde en çok karşılaşılan şey donanım kısmında Grafiksel arabirim yapılandırılmamış yazısı gördüğümüz kısımdır.Gerçi linux çoğu ekranıtanımaktadır. böyle bir sorun olacağını zannetmem ama genede yazayım dedim. Böyle bir durumda yapılandır kısmına tıklayın ve kullandığınız ekranın markasını bulunuz ve doğrusunu seçiniz. X sunucusunu seçerken "Vesa" yı seçiniz. buarada yapılandırmanızı test etmeyi unutmayın. ekranda düzgün renkli bir zemin görene kadar ekran kartı yonga seti ayarlarınızı deneme yanılma yöntemleriyle değiştirerek en uygun ayarı yakalamaya çalışın.

    12. Güncelleme :
    özet penceresinde işimiz bittikten sonra en son bölüme geldik. bu ekran güncelleme kurma ekranıdır. bence güncellemeleri daha sonra yapın derim. yeni kullanıcılar için biran önce linux ile tanışmalarında fayda var ama değil mi?
    bundan sonra artık kurulum tamamlanmıştır. CD sürünüzden CD'nizi çıkartıp sistemi tekrardan başlatabiliriz.

    Sistemi boot ettikten sonra karşımıza bilgisayar açılırken lilo çıkacaktır. lilo linux loader linux yükleyicisi demektir. lilo ekranında şunlar yazacaktır :

    linux
    linux-nonfb
    failsafe
    windows

    isterseniz linux basarak linux işletim sisteminizi açabilir isterseniz windowsu seçerek windowsunuzu açabilirsiniz. eğer liloda hiçbirşey seçmezsiniz 8 sn içinde linux otomatik olarak açılacaktır.
    Hadi bakalım linuxsunuz hayırlı olsun :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 26 Aralık 2004, 21:25:18 >




  • YAW Arkadaşım herşey iyi güzel belli çok kasıp uğraşıp, faydalı bir yazı yazmışsın ama bence çok fazla kasılma; sen C'den az da olsa anlayan şanslı bir programcısın sadece;


    # chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run
    # ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run -x
    # cd NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1
    # mcedit usr/src/nv/nv.c
    nv.c dosyasını açın ve Line-satır- 3697'deki PM_SAVE_STATE silip yerine PM_SUSPEND_MEM yazın F2 ile kayıtedip F10 ile çıkın


    Hemen kızma dinle beni bak şimdi Sen birkere programa değil programın bir alt sub-routine'nine ulaşmışsın burada program üzerinde bir değişiklik yapma şansın yok sadece girilen verilerin ebatları ile oynıyip onları kod içindeki statiklerden dinamiklere dinamiklerdende statiklere aktara bilirsin seninde yaptığın da bu aslında daha doğrusu yapman gereken bilemiyorum yaptığını pek bilinçli yapmışa benzemiyosun ya biyerden duydun da yaptın (kulaktan duyma) yada çok şanslısın.

    Herneyse genede iyi iş çıkarmışşın.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: sinsi_penguen

    YAW Arkadaşım herşey iyi güzel belli çok kasıp uğraşıp, faydalı bir yazı yazmışsın ama bence çok fazla kasılma; sen C'den az da olsa anlayan şanslı bir programcısın sadece;


    # chmod 755 NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run
    # ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1.run -x
    # cd NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1
    # mcedit usr/src/nv/nv.c
    nv.c dosyasını açın ve Line-satır- 3697'deki PM_SAVE_STATE silip yerine PM_SUSPEND_MEM yazın F2 ile kayıtedip F10 ile çıkın


    Hemen kızma dinle beni bak şimdi Sen birkere programa değil programın bir alt sub-routine'nine ulaşmışsın burada program üzerinde bir değişiklik yapma şansın yok sadece girilen verilerin ebatları ile oynıyip onları kod içindeki statiklerden dinamiklere dinamiklerdende statiklere aktara bilirsin seninde yaptığın da bu aslında daha doğrusu yapman gereken bilemiyorum yaptığını pek bilinçli yapmışa benzemiyosun ya biyerden duydun da yaptın (kulaktan duyma) yada çok şanslısın.

    Herneyse genede iyi iş çıkarmışşın.




    yukarda yazdiklarinla c nin hicbir alakasi yoktur(umarim ben yazdiklarini yanlis anlamisimdir). Yukarda yazilanlar basit linux komutlaridir konsoldan yapilmasi gereken.
    -chmod dosyaya izin verme komututur dosyanin calisabilmesi icin yapilmasi gerekir.
    -[./] israte linux altinda calistirma cift tiklama ile aynidir
    -cd bir dosya girmedir
    -mcedit bir dosta editorudur bunun disinda vi,kedit,nedit,pico gibi herhangi bir editorde kullanilabilinir




  • tekbuz naber hehe :) yaa bari bu sayfada tartışma olmasaydı yaaa :( zaten yeterince bugunlerde tartışma içersindeyim. şurda iki satır millete faydalı birşeyler yapayım dedim. çünkü linuxa yeni başlamak isteyen çok arkadaş var ve onlar için en iyi çözüm mandrake. ve bu forumda mandrake anlatılmamış dedim ben kullanıyorum bari ben anlatayım. yaşadığım sorunları en temel şeyleri anlatayım dedim.
    anlatık ama onda bile rahat yok yaaaa

    ya tekbuz o nv.c dosyasından bahsediyor. onu açıp bir değişiklik yapılıyor ya orada onu demek istiyor. durup dururken bunu niye anlatıyor onu anlamadım. sen programı değiştirmemişin demiş. ben programı değiştirdim diye bir idiaada bulunmadım. önemli olan neyi değiştirdiğim bunu nerden öğrendiğim nasıl yaptığım falan değilki bunları insanlarla paylaşmam ve sorunlarına çözüm üretmeye çalışmam.




  • Bende bu bilgileri arıyordum. Çok sağol.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    NETCAD win7 64bit BULUNDU :D
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mythief

    tekbuz naber hehe :) yaa bari bu sayfada tartışma olmasaydı yaaa :( zaten yeterince bugunlerde tartışma içersindeyim. şurda iki satır millete faydalı birşeyler yapayım dedim. çünkü linuxa yeni başlamak isteyen çok arkadaş var ve onlar için en iyi çözüm mandrake. ve bu forumda mandrake anlatılmamış dedim ben kullanıyorum bari ben anlatayım. yaşadığım sorunları en temel şeyleri anlatayım dedim.
    anlatık ama onda bile rahat yok yaaaa

    ya tekbuz o nv.c dosyasından bahsediyor. onu açıp bir değişiklik yapılıyor ya orada onu demek istiyor. durup dururken bunu niye anlatıyor onu anlamadım. sen programı değiştirmemişin demiş. ben programı değiştirdim diye bir idiaada bulunmadım. önemli olan neyi değiştirdiğim bunu nerden öğrendiğim nasıl yaptığım falan değilki bunları insanlarla paylaşmam ve sorunlarına çözüm üretmeye çalışmam.




    bence cok yararli ve kesinlikle bicok insanin isine yaricak bir yazi tebrik ederim tekrar




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tekbuz

    quote:

    Orjinalden alıntı: mythief

    tekbuz naber hehe :) yaa bari bu sayfada tartışma olmasaydı yaaa :( zaten yeterince bugunlerde tartışma içersindeyim. şurda iki satır millete faydalı birşeyler yapayım dedim. çünkü linuxa yeni başlamak isteyen çok arkadaş var ve onlar için en iyi çözüm mandrake. ve bu forumda mandrake anlatılmamış dedim ben kullanıyorum bari ben anlatayım. yaşadığım sorunları en temel şeyleri anlatayım dedim.
    anlatık ama onda bile rahat yok yaaaa

    ya tekbuz o nv.c dosyasından bahsediyor. onu açıp bir değişiklik yapılıyor ya orada onu demek istiyor. durup dururken bunu niye anlatıyor onu anlamadım. sen programı değiştirmemişin demiş. ben programı değiştirdim diye bir idiaada bulunmadım. önemli olan neyi değiştirdiğim bunu nerden öğrendiğim nasıl yaptığım falan değilki bunları insanlarla paylaşmam ve sorunlarına çözüm üretmeye çalışmam.



    bence cok yararli ve kesinlikle bicok insanin isine yaricak bir yazi tebrik ederim tekrar





  • Dostum eline emeğine sağlık çok ihtiyac olan konuları toplamıssın mod arkadasşar bunu sticky yapabilirlerse daha iyi olur en azında forumda daha fazla topic acılmasına engel olmus olur.

    Senin yazılarına ek olarak ilaveten mdk notebook lar için ideal bir linux sistemi denemek isteyen arkdaşlara tavsiye ederim.
  • MDK 10.1 için VMware kurulumu anlatılmıştır. Edit ile ilk mesajımın içine ekledim. yuıkardaki ilk yazıyı takip ederseniz arada görürsünüz.
    bundan soranki yazılarımı özel, ayrı anlatılması gereken bir konu değilse edit ile ilk yazımın içine ekleyeceğim.
    herkese kolay gelsin
  • Stiky sayımız fazlalaştığından bu konuyu;
    http://forum.donanimhaber.com/m_1018868/tm.htm
    içine ekleyip unstick yaptım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: gurol

    Stiky sayımız fazlalaştığından bu konuyu;
    http://forum.donanimhaber.com/m_1018868/tm.htm
    içine ekleyip unstick yaptım.


    ok gurol
  • arkadaşlar,

    ben winxp home edition kullaniyorum.
    linux öğrenmeye karar verdim.
    hali hazırda çalışan winxp bilgisayarımda , alt bir kurulum olarak
    linux kurup öğrenme amaçlı linux ile oynakmak istiyorum.

    ama şu an çalışan bilgisayarımdaki hiç bir şeye dokunmadan.
    yani nasıl xp altında "cmd" yapıp dos modunda çalışıyor , sonra xp'ye
    geri dönüyorsunuz. aynı onun gibi...

    yazılanları okudum ama , acemi olduğum için kendi derdimin çaresini buralarda
    bulamadım.

    benim anlayacağım tarzda bilgi verirseniz sevinirim

    saygılar

    yuran
  • XP yi kapamadan linux kullanmak istiyorsun öğrenmek amaçlı unix komutlarını denemek amaçlı yani :) bunu için VMWARE isimli programı kullanabilirsin , bu prtogram sanal bir makine yaratıyor senin bilgisayarınıda, aynı bilgisayarı yeni açarmışcasına başlıyor ve iç içe iki işletim sistemini sana sunuyor,

    1- ilk önce vmware programını xp altına kurman gerekli (http://www.vmware.com adresinden indirebilirsin ama paralı bir program , kırailirsen kıır derim :) yada pm den yardımcı olurum)
    2- Sonra denmek istedigin linux sürümünü seçmen gerekli (mandrake yada fedora olabilir ama mandrake daha ağır basıyor benim için :))
    3- sonra şu yazıyı oku yukarıdan aldımm bu yazı linux altına kurulumu anlatıyor sen xp altına kuracaksın ona göre :)

    quote:

    Mandrake 10.1'de VMware Workstation 4.5.2 Kurulumu

    VMware bir sanal makine yazılımı olup konuk işletim sisteminin ana makina işletim sistemi içinde çalışmasına izin verir. VMware ile konuk işletim sistemi aktif hale getirildikten sonra bu konuk işletim sistemine uygulama programları yüklenebilir ve onun desteklediği servisler kullanılır.

    Peki neden VMware gerekebilir çünkü linux altında oynayamadığın oyunları artık linux altında oyanayabilirsiniz. linux kapa bilgisayarı windowstan boot etmenize gerek yok. Yada benim kullandığım gibi bazı mühendislik programlarını matlab macsyma vs. programlar için mecburen windowsa geçmenize gerek yoktur. linux altında bir pencere içinde windowsunuz boot edin ve size lazım olan programı çalıştırın tüm yapmanız gerekn bu güzel değil mi :) ?

    Gereksinimler
    x- 500 Mhz yada daha hızlı x86 işlemciler (Intel: Celeron, Pentium II, III, 4 ; AMD: Athlon MP, Athlon XP, Duron, Opteron)
    x- minimum 128 MB RAM ama tavsiye edilen 256 MB RAM
    x- Her misafir sistem için en 1GB bellek alanı

    Ürün hakkında gerekli bilgiler için ->http://www.vmware.com/products/desktop/ws_features.html
    Dökümantasyon ->http://www.vmware.com/support/ws45/doc/index.html
    Download ->http://www.vmware.com/download/workstation.html tavsiyem (*tar.gz yi indirin)

    Kurulum :
    1- Eğer VMware'n sitesini gezerseniz desteklenen işletim sistemleri içinde MDK 10.1 göremezsiniz. üstelik destek verilen kernel versiyonuda 2.4.x tir. Fakat MDK 10.1 deki kernel versiyonu kernel 2.6.8.1 dir. Ben kendi sistemimde denedim bir sorun teşkil etmedi. Tabi denemeyi size bırakıyorum ama sorunsuz kullanabilirsiniz.

    2- şimdi kurulumu yapmak için önce kernel-source paketini kurmamız gerekmektedir. bunun için konsoldan su yazarak önce root olun ve şifrenizi girin
    # su
    password : şifreniz
    sonra
    # urpmi kernel-source-2.6
    yazıp enter deyin.

    3- indirdiğimiz VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz (ben bu sürümü aldığınızı varsayarak anlatıyorum fakat farklı sürümlerde de kurulum senaryosu aynıdır) diyelim ki tmp dosyası içinde olsun. /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
    # cd /home/sizin_kullanici_adiniz/tmp
    # tar zxf VMware-workstation-4.5.2-8848.tar.gz
    # cd vmware-distrib
    # ./vmware-install.pl
    burada kütüphane dosyaları binary dosyalar manual dosyalarını şu şu dizinlere kuruyorum diyecek hepsini kabul edin. herşeye "yes" deyin orada host ile guest arasında ağ tanımyalacaksınız bir takım şeyler var işte şimdi hepsini hatırlayamayacağım ama kabul edin hepsini ingilizceniz varsa anlarısınız zaten. en son olarak size dosya paylaşımı için kullanıcı adı ve şifre isteyecek ister verin ister vermeyin. ben vermedim mesela. gerek yok bana göre ama tamamen size kalmış.

    4- olay budur. şimdi konsola şunu yazıyoruz.

    # wmware
    wmware çalışıyor ve bir ekran geliyor. şimdi Help>Enter Serial Number menüsünden mail ile bize gelen seri numarını giriyoruz. VMware başarıyla etkilenştirildi diye bir yazı gelecek en sonunda.

    5- sonra ekranda göreceksiniz New Virtual Machine tıklayın. sonra Custom'a tıklayın
    6- kurmak istediğiniz işletim sistemini seçiniz.
    7- sonra konuk işletim sistemi için uygun bir klasör seçin ve isim belirleyin. vmware konuk işletim sistemini bu klasör içine kuracak.klasör içine *.vmx ve *.vmdk isimli iki dosya oluşturacak. bunlardan *.vmx konuk işletim sisteminin özelliklerinin tutulduğu dosya diğeri ise sanal harddiskiniz olacak. *.vmdk nın boyutu içine kurduğunuz işletim sistemine ve programlara göre değişken olacak. örneğin sadece 98 kurduğunuz zaman 200mb iken içine photoshop kurunca 240mb olacak. program kurmaya devam ettikçe boyut artacak tabiki sınırını birazdan belirleyeğiniz hd alanı olacak. daha sonra konuk işletim sistemi için ram ayarı harddisk alanı (min 1GB. sanırım 3-4GB yeterli olur ama tabi size kalmış) belirleyeceksiniz. bunları kendi bilgisayarınıza göre belirleyin.
    8- sanal makinazın ağ ayarlarını yapın. ev kullanıcıları ve adsl kullanan arkadaşlar için standart olarak NAT'ı seçmelerini öneririm. böylelikle konuk işletim sistemi ile nete de bağlanabilirsiniz.
    9- sonra open existing virtual machine tıklayın ve daha önceden oluşturduğumuz *.vmx dosyasını açın.
    10- şimdi elinizdeki işletim sistemine ait olan kurulum cdsini takınız
    11- yeşil renkteki play tuşuna benzeyen run tuşuna basınız
    12- sisteminizi kurunuz. buarada işletim sisteminizi kurarken konuk işletim sisteminizin üzerindeyken mouse tıklarsanız mouse sadece o işletim sistemine ait olacak, ekran dışına çıkmak tekrar ana işletim sistemine dönmek için ctrl+alt tuşlarına basınız.

    Not: Burada eğer vmware size eğer floppy de yada CD-ROM'da bootable bir ortam yok derse. kırmızı power off tuşuna basınız. daha sonra edit virtual machine settings'den Hardware sekmesindeki DVD/CD-ROM kısmına tıklayın ve Connection kısmında "Legacy emulation" işaretleyin. Sonra yukardan yeşil tuşa basarak sanal makinanızı tekrar çalıştırın. Eğer gene aynı hatayı verirse bu sefer elinizdeki başlangıç disketini kullanarak, kuru CD-Rom'dan başlat seçeğini seçin. Ben sisteme win 98 kurarken bu tarz bir sorunla karşılaştırm. önce "Legacy emulation" seçtim fakat o sorunu çözmedi sonra açılış disketinden kuru CD-Rom'dan başlatı seçerek sorunu hallettim. Belki win me için yada win xp için açılış disketine gerek kalmaz sadece "Legacy emulation" işaretlemek yeterli olabilir. ama eğer kuruluma başlarken bootable cd yada disket yok hatası yerseniz bu dediklerimi sırası ile deneyin. umarım sorun olmaz ben deneyimlerimi yazdım.

    13- ekran kartını daha iyi yapılandırabilmek için ve mouse'n bir oraya bir buraya geçmesi sırasında ctrl+alt illetinden kurtulmak içinse vmware penceresinde işletim sisteminiz açıkken yukarıda VM altında Install VMware Tools var ona tıklayın. Bu işletim sisteminiz içinde ekran ve mouse için daha iyi sürücüler kuracaktır. böylelikle ekran çözünürlüğünüz ve renk derinliğiz artacak. mouse ister konuk işletim sisteminde ister ana işletim sisteminde istediğiniz gibi takılmadan ve üstelik çok hızlı kullana bileceksiniz.


    4- bundan sonrası sana kalıyor takıldığın yer olursa hiç çekinme :)

    bak aşağıya bir resim koydum ona bak :) winxp altında VMWARE içinde mandrake 10.1 çalışıyor ok? sende bunun gibi bir şey istiyorsun galiba :)

    En sona sakladım bu öneriyi bence iki işletim sistemini ayrı ayrı kurarsan daha iyi bence :)







  • teşekkürler baba_thief arkadaşım,

    yazdıklarını yapacağım. bir sorunum olursa yazarım.

    bazı projelerim var kafamda, ama biraz linux öğreneyimde , sizlerele
    daha bilinçli olarak konuşalım diyorum...

    saygılar

    yuran
  • slm arkadaslar linux kurulumu yapmam lazım der için ödevim yani ve linuxun L sini bilmiyorum neyi kurmalıyım hangi versiyonu basit cdleri nerden aiabilirim yardımcı olaursanız sevinirim tesekkurler.
  • sorun cevaplanmıştır lütfen PM'e bakarmısın !
  • Merhaba Mythief,
    Linux'te çok acemi bir kullanıcıyım. Bir çok dağıtımı kurdum ama hep problemlerle karşılaştım. Gelecek, Redhat, Suse, Mandrake 10.0 , Fedora 3...
    Ta ki sizin yazınızı okuyuncaya kadar. Ellerinize sağlık. Çok ama çok faydalı bir yazı olmuş. Ekran kartının kurulumu ve xmms probleminin çözümü benim için yeni bir başlangıç yapmama sebep oldu. Çok teşekkür ederim...
  • rpm olanı da var onu ceksek olurmu kurulması dah bi basit olmaz mı?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.