Şimdi Ara

Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
707
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor 

    Geçtiğimiz ağustos ayında Avrupa Komisyonu, Apple’ın Avrupa pazarında sattığı ürünler için ödemesi gereken vergi miktarından çok daha azını ödediğini ortaya çıkarmış ve Apple’ın 13 milyar euro tutarında bir ceza ödemesi gerektiğine hükmetmişti. Ardından Apple’ın itiraz ettiği soruşturmada önümüzdeki ay yapılacak dava sonucu karar kesinleşebilir. Peki Apple’ın başını bu denli ağrıtan ve belki de rekor miktarda bir ceza ödemesine neden olacak bu soruşturmanın hikayesi nedir?

     

    İrlanda ile özel anlaşma 

    Avrupa Komisyonu ağustos ayında, İrlanda’nın Apple özel bir vergi imtiyazı anlaşması imzalayarak ile farklı bir vergilendirme politikası izlediğini, Apple’ın Avrupadaki bütün satışlarını İrlanda üzerinden yaparak karşılığında çok düşük miktarlarda vergi ödediğini ve bunun Avrupa hukuku hiçe saymak anlamına geldiğini açıklamıştı. 2011 Yılında Apple’ın açıkladığı uluslararası satış rakamlarına göre Avrupa’da 16 milyar euroluk bir satış gerçekleştirilmesine rağmen bunun sadece 50 milyon euroluk bir kısmının vergilendirildiğini ve geriye kalan kazancın ise vergisiz olduğunu iddia etmişti. Tıpkı 2011 yılı gibi 2003-2014 yılları arasında her yıl belirli miktarların vergisinin alınmadığını ve bunun toplam 13 milyon euroluk bir vergi borcu gerektirdiğini belirtmişti.

     

    Apple: Şirketimiz hedef alınıyor

    Apple ise bu cezaya itiraz etmiş ve Avrupa Birliği’nin şirketlere eşit muamele göstermediği ve Apple’ı hedef tahtasına oturttuğunu iddia etmişti. Şirket 8 Aralık’ta yaptığı açıklamada Komisyon’un Avrupa ve ABD arasındaki farklı vergilendirme politikalarını gözden kaçırdığını, kuralların geçmişe yönelik uygulanmasının doğru olmadığını ve 10 yıldan uzun bir süredir uydukları İrlanda yasalarının göz ardı edilmesini doğru bulmadıklarını açıklamıştı.

    Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor 

    İrlanda Maliye Bakanı Micheal Noonan ise Apple’ın ‘’ürünlerimizi Kaliforniya’da dizayn edip Çin’de birleştiriyoruz, kazandığımızın karşılığını yeterli vergi miktarlarıyla ödüyoruz.’’ şeklindeki açıklamasına katılarak şirketin ödemesi gerektiği kadar vergi ödediğini ve Apple ile aralarındaki anlaşmanın yabancı yatırımcıyı teşvik etmek için gerekli olduğunu söyledi. 

     

    Peki şimdi ne olacak?

    İrlanda basınına göre taraflar önümüzdeki ay gerçekleşecek olan duruşmada karşı karşıya gelecek. Tim Cook’un da katılması beklenen duruşma sonucunda eğer ceza onaylanırsa Apple’ın bu kez Amerikan yargısına gitmeyi düşünebileceği konuşuluyor. Apple onaylanan bir ceza karşısında cezayı ödeyip ABD’de haksız bir ücret ödediğine dair karşı bir dava açarak belki de uzun yıllar sürecek olan soruşturmayı farklı bir noktaya taşıyabilir.

     







  • ABD de açıp ne yapacaklar?ABD avrupa mahkemesine dur mu diyebilecek?

    Belli ki wolksvagenin rövanşını alıyorlar.Apple bir halt etmiş bu arkadaşlarımızda

    güzelce yakalamış ve gömmüşler elmaya 13 milyar euroyu

  • Adamlardaki yüzsüzlüğe bak. 16 milyar avro satış yap ama 50 milyon avro vergi öde. Yüzde 1 bile değil. Kazandığının sadece binde üçünü vergi olarak ödemiş. Sağlam kazık atmış Avrupa'ya ama umarım davayı kaybederler de yaptıkları yolsuzluk yanlarına kalmaz.
  • Tüm firmalar İrlanda üzerinden aynı şeyi yapmıyor mu?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr. Jingles

    Adamlardaki yüzsüzlüğe bak. 16 milyar avro satış yap ama 50 milyon avro vergi öde. Yüzde 1 bile değil. Kazandığının sadece binde üçünü vergi olarak ödemiş. Sağlam kazık atmış Avrupa'ya ama umarım davayı kaybederler de yaptıkları yolsuzluk yanlarına kalmaz.

    50 milyon vergi ödememiş, 50 milyon $lık satış göstermiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşuna bakanımız Türkiye' ye çağırmadı.

    Yeterli gelmemiş olabilir Apple beleş iş gücü de verelim yeterki Türkiye' de üretsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr. Jingles

    Adamlardaki yüzsüzlüğe bak. 16 milyar avro satış yap ama 50 milyon avro vergi öde. Yüzde 1 bile değil. Kazandığının sadece binde üçünü vergi olarak ödemiş. Sağlam kazık atmış Avrupa'ya ama umarım davayı kaybederler de yaptıkları yolsuzluk yanlarına kalmaz.

    Sen çok yanlış anlamışsın hocam.Ama iddia senin bahsettiğinden bile kötü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmiyorum bence apple hakli ab gitsin irlanda'yi köseye ceksin sen hayirdir bizim kurallarimiza uymuyorsun desin apple'i neden sucluyorlar adamlar kanunsuzluk mu yapmis sanki gayet de ab ülkesinin kanunlarina uymuslar ne yapsin adamlar. Ab gitsin irlanda'nin yakasina yapissin bence.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4 aydir irlandada yasiyorum, burada insanlar ugrasmadan para gelsin ickiye yatiralim diye herseyi yapar. Apple gitmesin diye irlanda avrupa birliginden bile cikar ben size soyleyeyim.

  • irlandada niye terör yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Paraya doymayan kapitalist Apple...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Adolf Mogolo

    irlandada niye terör yok

    kuzey irlandada var ingilizlere isyan ediyorlar en son 4 ingiliz askerinin boğazını kestiler sonrası malum taş üstünde taş baş üstünde baş kalmadı ingilizler yaktı yıktı daha da eylem yapamadılar.
  • apple bile vergi kaçırıyorsa küçük esnafa laf etmeye kimsenin hakkı yok
  • Amerika-Avrupa savaşı daha sürecek gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • :D adamlar yasal boşluktan yararlanmışlar. Suç mu ? Değil. Sorun nerede ? AB yasalarında. Kendi düşen ağlamaz nur topu gibi AB size milyar milyar öyro borçlu devletler, batık bankalar, :D apple 16 milyar öyro satış yapmış %20 vergi deseler 3.2 milyar euro :d sade yunanların borcu 528.000.000.000 öyro :d yani sıkıntı apple'dan ziyade gündem değiştirme gibi geldi bana. Zira AB'nin sorunları apple'dan çok daha büyük. Tabi bu apple'ın yıllaaaarrrddırrrr avrupalı -kuzu postu giymiş kurt- dostlarımızı kazıkladığı gerçeğini değiştirmez..

  • Bu davanın sonucu Apple'dan çok İrlandayı etkiler. Amerikan bazlı teknoloji şirketlerinin çoğunun avrupa merkezleri Irlanda da ve tek nedeni kurumsal verginin düşük olması. İrlanda ekonomisi yabancı şirketlerin yatırımları ve gayrimenkul ile dönüyor. Yabancı şirketlerin yatırımları bir sürü iş imkanı sağlıyor ve yaşam kalitesini artıran unsurlardan biri. Irlanda'nın en büyük sorunlarından biri olan dışa göçü de azaltıyor bu doğal olarak. Diyelim Apple bu davayı kaybetti sonra tek tek aynı durumda olan diğer şirketlere de dava açılma olasılığıda ortaya çıkar. Diğer şirketlere de dava açılırsa bu en çok Irlanda'ya sorun yaratır. Avrupa Birliğinde olmanın en büyük yararlarından biri olan açık pazarı zedeleyen bir durum yaratır.
    Zaten Avrupa Komisyonunun yayınladığı bildirgeye bakaranız Apple'ın 13 milyar dolar vergiyi Irlanda hükümetine ödemesi gerektiğini söylüyorlar. Diğer ülkelerde yapılan satışların İrlanda üstünden gösterip vergilendirmenin AB yasalarına uygun olduğunu söylüyorlar. (Zaten bu gayet normal bir durum. Hollanda içindeki şirketlerin genelinin Amsterdam'da ofisleri olur vergi az olduğu için) Bu davanın yaratabileceği sorun eğer Apple kaybederse (Öyle olacak gibi görünüyor) diğer ülkelerin kendi ülke sınırları içinde yapılan satışlardan apple'ın yeteri kadar vergi ödemediğini savunup dava açması olur. Bu yeni dava sonucu Apple kaybederse, Irlanda için sorun yaratır. Diğer yabancı yatırımcılar Irlanda' ya yaptıkları yatırımları azaltabilirler. Eğer Apple kazanırsa o zaman Avrupa Birliğine olan güven ve gerekliliği tartışılmaya başlanır. (İngiltere çıkma kararı aldığı için diğer ülkeler de bu durumu değerlendirebilir)
    Cidden ilginç bir dava. Yalnız haberde bir yanlışlık var. Irlanda ile Apple arasında özel bir vergi anlaşması yok. Apple satışlarını tam olarak göstermemiş. Irlanda hükümeti sadece Apple'ın tarafını savunuyor. Nedeni de çok belli yabancı şirketlerin yatırımı ile dönüyor ekonomisi sonuçta.
    Avrupa Komisyonunun sayfasından buna bakabilrisiniz.http://europa.eu/!vw77UW



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Masterbronze12 -- 18 Aralık 2016; 3:38:44 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.