Şimdi Ara

Toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon tehlikeli seviyelere ulaşabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon tehlikeli seviyelere ulaşabilir
    İklim değişikliği ve küresel ısınmanın Dünya üzerindeki etkileri her geçen gün daha belirgin hale gelirken, küresel ısınmanın gelecekte neden olabileceği daha ciddi sorunlar da gün yüzüne çıkıyor. Söz konusu küresel ısınma olduğunda akla gelen başlıca sorunlar buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi olsa da önümüzdeki yıllarda bunlara bir başka ciddi sorun daha katılacak gibi görünüyor. Toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon, Dünya'nın geleceği için önemli bir tehdit haline gelebilir.
     
    Yale Üniversitesi'nde görevli araştırmacıların raporuna göre sıcaklıkların artması sonucu Dünya'nın toprağında bulunan karbon atmosfere karışacak ve Dünya'daki karbon emisyonunun önemli ölçüde artmasına neden olacak. Öyle ki araştırmacıların hesaplarına göre 21.yüzyılın ortalarına gelindiğinde, toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon, ABD'nin neden olduğu karbon emisyonuna eşdeğer olacak.
     
    Toprakta bulunan karbonun sıcaklıkların artmasından nasıl etkileneceği yıllardır bilim dünyasında tartışılıyor olsa da Yale Üniversitesi araştırmacılarına göre daha önce konu hakkında yapılan çalışmalar, karşı karşıya olduğumuz durum hakkındaki gerçeği ortaya koymakta başarısız oldu. Bunun sebebi ise daha önce yapılan araştırmalarda ılıman bölgelere odaklanılmış olması.
     Toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon tehlikeli seviyelere ulaşabilir
    Oysa Yale Üniversitesi araştırmacılarına göre soğuk bölgelerdeki toprak çok daha önemli. Çünkü araştırmacılara göre kutup ve kutuplara yakın bölgelerde, topraktaki karbon miktarı ılıman bölgelere göre çok daha yüksek. Araştırmanın baş yazarı olan Thomas Crowther; karbon birikiminin büyük bölümününün, toprağın çok soğuk veya donmuş halde olduğu kutuplarda ve kutup altı bölgelerde bulunduğunu belirtti.
     
    Bu bölgelerde mikropların pek aktif olmadığını belirten Crowther, bu yüzden de yüzyıllardır karbonun birikmesi için uygun ortamın oluştuğunu dikkat çekti. Ancak sıcaklık arttıkça bu mikropların aktivitesi de artacak ve biriken karbon atmosfere karışmaya başlayacak. Crowther'a göre işin en kötü yanı bu tür soğuk bölgelerin küresel ısınmadan en çok etkilenmesi beklenen bölgeler olması.
     
    20 yılı aşkın süredir yaptıkları incelemeler sonrası bu sonuçlara varan araştırmacıların tahminine göre 21.yüzyılın ortalarına gelindiğinde sıcaklıktaki artış sonrası yaklaşık 55 trilyon kg karbon topraktan atmosfere karışacak ki bu da karbon emisyonunda yüzde 17'lik bir artış anlamına geliyor.







  • Küresel ısınmaya karşı ne kadar önlem alınmaya çalışılsa da 7 milyar insan olduğu için kaçınılmaz son.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dünyanın sonunu bi an önce getirsekte herkes rahatlasa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Res şart

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bi an önce kıymete binmeden Mars'tan arsa kapatmak lazım :)

  • Daha önce dünya ve canlılar bu tarz bir şeyi permiyen dönemin sonunda yaşadılar. Türlerin %95'i yok oldu.

  • Küresel ısınıyorda bizim evde dötümüz donuyo, hadi bilim adamları bunu da açıklasın. Bilimsel olun biraz..... hebele hübele....

  • en güzeli meteor düşssün :)böle yavaş yavaş yok olcamıza bianca yok oluruz :)Toprağın ısınması sonucu ortaya çıkan karbon tehlikeli seviyelere ulaşabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huseyincarnege -- 6 Aralık 2016; 12:50:35 >
  • durun hele 2023 olsun bir onada çare bulunur :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Musty3535123 -- 6 Aralık 2016; 19:9:8 >
  • ekmek halen 1 tl bize ne gezegenin yok olmasında gelişmişliğin temsil misali olarak büyük gök delen ve inşaatlarımız var. insan hiç bir zaman bu gezegeni hak etmedi ve etmeyecekte. bilimkurgu filmlerindeki gibi kaza 500 milyar yıl daha insanlar yaşamayı başarırsa 500 milyar yıl sonra başka gezegenlerde yaşamayı başarsak dahi asla ders almayacağız ve oraları da yok edeceğiz. dünya üzerinde yaşayan insanların %97' lik kısmı maalesef yaşamak için değil sadece yaşadığını düşünüyor para pul ile.

  • sibiryada açığa çıkan metan daha berbat, karbon diye bahsedilen hangi bileşik acaba? co2? sanmıyorum bu da metandır tahminimce
  • Bitse de gitsek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kimin umrunda ki? insanoğlu dört bir taraftan zarar veriyor doğaya
    yok ettikleri doğada yok olacaklar farkında değiller
  • Otomobiller ve ağır sanayi bırakılsa bu dünya rahat nefes alır ama nerde!

    Tren ağlarının gelişmesi lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Behnanbalaban

    sibiryada açığa çıkan metan daha berbat, karbon diye bahsedilen hangi bileşik acaba? co2? sanmıyorum bu da metandır tahminimce

    Metan CH4 Karbondioksit CO2. Topraktaki karbon C, ölmüş canlılardan kalan organik bileşiklerde oluyor. Ortamdaki oksijen miktarı, mikro organizma tipi ve ısıya göre bu organik maddedeki C karbon ya CO2 yada CH4'e çevriliyor. Aslında canlıların en tercih ettiği CO2'e çevirmek. Buradaki en önemli unusr ortamda oksijen yani O2 olması. Ortamda Oksijen varsa neredeyse hiç metan CH4 salınımı olmuyor. fakat biliminsanları bu toprak durumu hakkındaki deneysel bilgisi veya gözlemeleri çok az. Topraktki karbonun ne kadarı CH4' ne kadarı CO2'ye dönüştürecek bilemiyorlar. Bu yüzden hem CO2 hem de CH4'ü kapsayacak şekilde sadece karbon salınımı diyorlar. Sorun CH4 CO2'den 20 ila 80 kat daha güçlü bir sera gazı. Yani salınım CH4 olursa durum çok daha vahim.




  • demirparcasi D kullanıcısına yanıt
    Bakınız bahsettiğim yer sibiryadaki buzla kaplı toprak ve göller. Herhangi bir yerdeki karbondan bahsetmiyorum. Metan gazı rezervi en yüksek yerler buralar. Ayrıca Kuzey Amerika kıtasında da bunun gibi metan bulunan donmuş toprak parçaları var diye biliyorum.
    Vurgulamak istediğim noktalar burasıydı, yoksa topraktaki karbon sonucu oluşacak CO2 en az korkulacak gaz. Suni olarak ürettiğimiz CO2'nin yanında.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.