Şimdi Ara

Sigaralar artık kapalı dolaplarda ve yeni paketlerinde satılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sigaralar artık kapalı dolaplarda ve yeni paketlerinde satılacak 
    16 Mayıs 2008 tarihli 26878 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle birlikte kapalı alanlarda sigara içilmesi kanunlarla yasaklandı. Buna göre ülke genelindeki kahvehaneler, kafeler, barlar, restoranlar ve eğlence mekanları dahil halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanları kapsayan sigara yasağına uymayanlara para cezası uygulanıyor.
     
    Hükümet yetkililerinden yapılan son açıklamaya göre bu kez sigara satışlarına önemli düzenlemeler getiriliyor. Planlanan değişikliğe göre sigaralar artık görünür vitrinlerde değil, kapalı dolaplar içerisinde satılacak. Üstelik firmaların markaları da paket üzerinde büyük şekilde değil, neredeyse görünmeyecek kadar küçük boyutlarda yer alabilecek. Bakanlık araştırmalarına göre Türkiye'de yüzde 23.2 olan 15 yaş üzeri sigara içme oranı son dört yıllık dilim içerisinde yüzde 27.3’e seviyelerine çıkmış durumda.
     

    Diğer ülkelerde sigara yasakları ne durumda?

     

    Almanya

     
    2008 yılının Temmuz ayından itibaren tüm ülkede sigara yasakları mevcut. Eskiden uygulama dışında tutulan bar, gece kulübü ve alkollü çadırlar da yasak kapsamına alındı. Yasalara uymayanlara 40 ila 1000 euro, işletmelere ise 5 bin euro’ya kadar ceza kesiliyor. 
     

    Yunanistan

     
    Avrupa Birliği'nin en fazla tütün tüketimine sahip olan Yunanistan’da 2010'un Eylül ayından itibaren toplu taşıma araçları, restoran, gece kulüpleri ve taksi gibi kapalı alanlarda sigara içmek yasak. Kurallara uymayanlara 50 ile 500 Euro, işletmelere ise 500 ila 10 bin euro arasında ceza kesiliyor. 
     

    Kanada

     
    2008'den itibaren altı eyalet ve iki bölgede yer alan tüm restoran ve barlarda sigara içme yasağı uygulanıyor. Üstelik 19 yaşında küçük bireylerin yer aldığı araçlarda da sigara içilmesi yasak, cezası ise 394 dolar. 
     

    Amerika

     
    Amerika’da uygulanan yasaklar ve yaptırımları eyaletlere göre değişkenlik gösteriyor. Öyle ki kurallara uymayanlara hapis cezası dahi verilebiliyor. Sigara yasağı ise ilk olarak Kaliforniya’da başlatıldı. 
     

    Çin

     
    Dünya genelinde en çok tütün tüketiminin olduğu ülkelerin başında gelen Çin’de 2010 yılından beri yasaklar mevcut fakat bar ve lokantalar uygulamanın dışında tutuluyor. 
     
    Sigaralar artık kapalı dolaplarda ve yeni paketlerinde satılacak 

    Arjantin

     
    Arjantin'de sadece başkent Buenos Aires’te sigara içme yasağı uygulanıyor. 2006'dan bu yana uygulanan kanuna göre kapalı tüm alanlarda sigara içmek yasak. Eğer kapalı alan 100 metrekareden büyükse tütün konusunda herhangi bir yasak yok. 
     

    Belçika

     
    Sigara yasağını kademeli olarak ülke geneline yaygınlaştırmaya devam eden Belçika'da 2006 yılında işletmelerde, 2007'de restoran ve barlarda, 2008 senesinde ise okullarda tütün tüketimi yasaklandı. 
     

    Hindistan

     
    2008 yılından beri kapalı alanlarda belirlenen özel bölümler dışında sigara içenlere 200 Hindistan Rupee'si (4,5 dolar) ceza veriliyor. 
     

    Brezilya

     
    Sigara paketlerindeki “light" ya da “mild” gibi aldatıcı tanıtımları yasaklayan ilk ülke olan Brezilya’da 2009 yılından itibaren kapalı alanlarda sigara içmek yasak. Yasağa uymayan işletmelere 800 dolar para cezası veriliyor, ikinci kez yasağı delen işletme kapatılıyor. 
     

    İngiltere

     
    2007'nin Temmuz ayından itibaren bar ve restoran gibi işletmelerde sigara içilmesi yasak ancak yasalara göre sokakta alkollü içecek tüketmek serbest. Yasak yerlerde sigara içenlere 50 Sterlin, sigara içilmesine izin veren işletmelere ise 200 ila 2.500 Sterlin arası ceza veriliyor. 
     

    İspanya

      
    İspanya’da sigara yasağı 2006'da yürürlüğe girdi ancak ülke genelinde çok fazla uygulanmıyor. 
     
     
    ÜZERİNE BASA BASA SÖYLEMEKTE FAYDA VAR: SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR!  
     







  • Sigara İçmiyorum. İstemezükcüler buna ne laf bulacaklar, bulamadım.

  • Desenize artık marlboro ve parliament paketleri elde taşınmayacak

  • Ben en çok kaldırımda sigara içerek ilerleyenlerden rahatsızım. Bana mı denk geliyor bilmiyorum ama çoğu zaman önümde sigara içerek ilerleyen birisi oluyor ve onu hızlı adımlarla geçmem veya uzaklaşmasını beklemem aynı problemi bir başkası ile tekrarlıyor.

  • hiç boşuna eleştircem diye nefesinizi tüketmeyin şuan Avrupa'da olan sistem bu ufak kepenkli dolaplarda satılıyor ve Avrupa'nın çoğu başkentlerinde Londra, Amsterdam, Berlin, Paris gibi gece 22'den sonra alkol bulamazsınız merkezden biraz uzaklaşmanız gerekiyor ya da Publara gidiceksiniz.

  • O kadar sigara yasağına rağmen kullanım oranları artmış. Demek ki yasaklarla önüne geçilemiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    hiç boşuna eleştircem diye nefesinizi tüketmeyin şuan Avrupa'da olan sistem bu ufak kepenkli dolaplarda satılıyor ve Avrupa'nın çoğu başkentlerinde Londra, Amsterdam, Berlin, Paris gibi gece 22'den sonra alkol bulamazsınız merkezden biraz uzaklaşmanız gerekiyor ya da Publara gidiceksiniz.

    Tam emin değilim ama 2008 gibiydi ve bir kanalda yapılan tartışmada 2025 e kadar bir çok ülkede sigara tamamen yasaklanacak deniyordu. Umarım öyle de olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MustafaC53

    Sigara İçmiyorum. İstemezükcüler buna ne laf bulacaklar, bulamadım.

    Ne diye siyasi tartışma çıkarmaya çalışıyorsun bilader, hasta mısın?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: addidas_85


    quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    hiç boşuna eleştircem diye nefesinizi tüketmeyin şuan Avrupa'da olan sistem bu ufak kepenkli dolaplarda satılıyor ve Avrupa'nın çoğu başkentlerinde Londra, Amsterdam, Berlin, Paris gibi gece 22'den sonra alkol bulamazsınız merkezden biraz uzaklaşmanız gerekiyor ya da Publara gidiceksiniz.

    Tam emin değilim ama 2008 gibiydi ve bir kanalda yapılan tartışmada 2025 e kadar bir çok ülkede sigara tamamen yasaklanacak deniyordu. Umarım öyle de olur

    Desene Avrupa 4. Murat uygarlığına ancak 2025de varabilecek!!!!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • İnsanoğlu cezaları artırarak ve daha keskin kurallar koyarak bir yere varılamayacağını yüzyıllardır anlayamadı. Bunun yerine insanları sigaraya iten sebepler psikolojik ve sosyolojik olarak analiz edilmelidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi casperfriendly -- 14 Kasım 2016; 17:51:33 >
  • Yasaklar caydırıcı olsaydı bu kadar trafik kazası olur muydu? Sigara içenlerin sayısı bu kadar çok olur muydu? Önce toplumu bilinçlendirmek ve her gün ağır bir stresle karşılaşmamasını sağlamak gerekiyor. Yasağa gerek kalmadan, içse bile nerede içilip içilmeyeceğini kendisi tayin eder. Dünya bunu bir türlü anlamadı gitti. Hep işin kolayına kaçıyorlar.

  • Kardeşim sigara yasağına uyması sıfır. Sigaradan çok rahatsızım. Hadi açık alanlar neyse ama Şehirlerarası otobüslerde ki şoför mu dersin kahvelerde içenler mi dersin yoksa resmi dairelerde buram buram sigara kokusu mu dersin hepsi var.keşke şu sigara içenlere para cezası verebilseydim..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Paketleri cokta seyimde değil ancak barda sigara yasağı ne kadar saçma aga. Kaldırın şunu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun süredir sigara içmiyorum ancak içmyen kesimin içenlere yaptığı baskı ve bencilce yaklaşımı hiç bir zaman doğru bulmuyorum.

    Bu dünya sadace sigara içmeyenlerin değil aynı zamanda içenlerinde dünyası.

  • Çin'de yaşamaktayım. Sigara yasağı kapalı alanlara 2014 yılında getirildi. Bütün barlar ve restoranlarda bu yasağa uymak zorunda.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neden diğer ülkelerde ki yasak faktörleri.. hemen haberin devamında yer alıyor onu anlamadım?. Tıpkı şuna benzemiş olay "Ben balkondan atlayacağım, sende benimle atlayacakmısın"?. Sigara yasağı ile ülke refah bir geleceğe kavuşacakta benim mi haberim yok?. Yorumlarda zaten absürt... İçmeyen herkes bu dünyayı sadece kendilerinin sanıp, bizim yaşama hakkımız olmadığını falan sanıyorlar herhalde.. Ben içiyorum bağımlıyım.. ve diğer insanları sigara dumanımla elimden geldiği kadar rahatsız etmemeye çalışıyorum.. sigaranın serbest olmadığı yerlerde zaten içmiyorum. İradem zayıf içmeyen sen anlamaz tabi.. o yüzden bırakamıyorum.. Ama ben sana niçin içmiyorsun?. Diyerek karışmıyorsam sende bana karışma!.

  • e-sigaraya geçtim geçeli kafam rahat istediğim yerde puffluyorum :D :D

  • Sigara haberi ile donanımhaber alakası nedir? Nasıl haber yapacağınızı şaşırdınız sanırım; son zamanlarda alakasız haberlere yer vermeye başladınız çizgisini bozanlardan olmayın!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ApsinteX

    Neden diğer ülkelerde ki yasak faktörleri.. hemen haberin devamında yer alıyor onu anlamadım?. Tıpkı şuna benzemiş olay "Ben balkondan atlayacağım, sende benimle atlayacakmısın"?. Sigara yasağı ile ülke refah bir geleceğe kavuşacakta benim mi haberim yok?. Yorumlarda zaten absürt... İçmeyen herkes bu dünyayı sadece kendilerinin sanıp, bizim yaşama hakkımız olmadığını falan sanıyorlar herhalde.. Ben içiyorum bağımlıyım.. ve diğer insanları sigara dumanımla elimden geldiği kadar rahatsız etmemeye çalışıyorum.. sigaranın serbest olmadığı yerlerde zaten içmiyorum. İradem zayıf içmeyen sen anlamaz tabi.. o yüzden bırakamıyorum.. Ama ben sana niçin içmiyorsun?. Diyerek karışmıyorsam sende bana karışma!.

    6-7 sene boyunca arkadaşlarım sürekli sigara içenlerdendi. (Ortaokul hatta ilkokuldan beri denilebilir) O zamandan lise sona kadar saçma olarak görürdüm. Bana göre bağımlılık muhtaçlık,muhtaçlıkta acizliktir. Basit kötü bir an yaşadım ve hemen üstüne sinirle başladım. 1-1.5 yıl boyunca kaliteli,kalitesiz günde 5-10 tek, 1 paket 1.5 paket çeşit çeşit farklı bu dumandan soludum. Aslında her gün bırakmak istiyordum fakat 2 saat sonra içimi bir kaşıntı tutuyordu,sinirim stresim artıyordu bakkallar kapanmadan gidip alıyordum tekrar paketi.

    Eskiden esnediğimde ciğerlerimin kapasitesini hissederdim. Spor yapan biri değilim o yüzden kondisyonlu değildim eskidende fakat derin bir nefes aldığımda o pürüssüzlük inanılmazdı. Sigara içtiğim dönemde derin esnerken ciğerinize bir baraj kapağı gibi limit geldiğini anlayabiliyorsunuz.O sünger ciğerlerinizdeki tırtıklı dumanı hissedebiliyorsunuz.

    İstenilse sigara zararsız yapılamaz mı? En azından şuankine göre %95 daha az zararlı halde satılıyor olabilirdi. Fakat ticari amaçlarla minimum maliyetle maksimum kâr yapılıyorken neden değişikliğe gidilsin.

    Sigara ne keyif veriyor,ne de kafa yapıyor anlayacağınız üzere. Sigaranın verdiği keyif yoksunluğunun hemen üstüne içilmesi durumunda ortaya çıkar ve en çok kahvaltıdan sonra yemekten sonra böyle belli bir zaman aralığından sonra içildiğinde keyif alınır.

    Her gün 1 paket sigara minimum 6-7 lira olsa ki( iyi zam yedi budur yeni yılda bir zam daha yapılır) Adam gibi sigara 7.5 TL olsa 210-220 TL olsa. Şu bağımlılıktan kurtulup hafta da 2 veya 1 adet kaliteli puro tüketmek hem sigaranın psikolojik bağımlılığını azaltır. Hemde en azından kahve yanında keyif alırsınız.

    Ki puroyu da tavsiye etmem aslında ama sigara,nargilenin yanında zararı %1'dir denilebilir. (Duman içine çekilmediğinden)




  • Açık alanlarda da yasaklanmalı. Sigara içme noktaları yapılıp insanlar orda sigara içmeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.