Şimdi Ara

İnsanların karakterini yüzlerine göre değerlendirebilen algoritma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnsanların karakterini yüzlerine göre değerlendirebilen algoritma 


    Algoritmanın Julian Assange ve onu Wikileaks filminde canlandıran ünlü aktör Benedict Cumberbatch’e verdiği sonuçlar



    İnsanlarda İlk İzlenim




    Birisiyle ilk karşılaştığımızda farkında olarak veya farkında olmadan o kişinin görünüşü üzerinden bir ilk izlenime sahip olduğumuz bilinen bir gerçek. Karşıdakinin görünümüne, özellikle de yüzüne, dayalı olarak bu kişinin güvenilirliği, zekâsı, sosyal olup olmadığı, espri yeteneği gibi birçok özelliği hakkında birkaç saniyede içten içe değerlendirmelerde bulunuyoruz. Bu yargılarımız her zaman doğru çıkmayabiliyor.

     

    Bu değerlendirmelerimizin objektif olmadığı ise kesin. Ancak bilinen bir şey var ki o da bu değerlendirmelerimizin tutarlı olması: belli bir kişi aynı şartlar altında aynı yüz hakkında genelde aynı yargıda bulunuyor. Bu durum ise ilginç bir soruyu akla getiriyor: makineler de insanların ortak görüşüyle uyumlu olacak şekilde ilk izlenim yapmayı öğrenebilir mi?



    İnsanlar Gibi İlk İzlenimlerde Bulunan Bir Algoritma




    Notre Dame Üniversitesinden Mel McCurrie ve arkadaşlarının yaptığı çalışma, önceki sorumuzun cevabının evet olduğunu gösteriyor. Bu grubun geliştirdiği algoritma aynı insanlar gibi yüze bakarak bazı yargılarda bulunuyor. Ekip, bu algoritmayı eğitmek için her makine öğrenmesi projesinde olduğu gibi çok sayıda veri toplamış. TestMyBrain.org adlı bir site kurmuşlar ve buraya 6.300 adet siyah-beyaz yüz fotoğrafı eklemişler. Toplamda 1.6 milyon kişinin yardımıyla “dürüstlük”, “dominantlık”, “IQ” ve “yaş” türlerinde çok sayıda değerlendirme toplanarak algoritma eğitilmiş.

     

    Bu aşamalardan sonra yeni yüz fotoğraflarıyla yapılan testlerde sonuçlar beklendiği olmuş, algoritma insanlarla yaklaşık aynı değerlendirmeyi yapıyor. Araştırmanın daha ilginç olan kısmı ise, algoritmanın insanlarla aynı kısımlara bakarak değerlendirme yapması. Yapılan testler sonucunda algoritmanın “dürüstlük” değerlendirmesi yaparken en çok ağız bölgesinden etkilendiği belirlenmiş. Sosyal psikologlar tarafından ifade edilene göre insanlar da başka birinin dürüstlüğü hakkındaki izlenimlerini en çok ağız bölgesine bakarak elde ediyor.



    Şimdiden çok ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkaran bu araştırma, ileride de başka ilginç çalışmalara öncülük edecek gibi görünüyor. Örneğin; araştırmayı yapan grup, filmlerin her karesine algoritmayı uygulayarak insanların bir karakter hakkındaki algısının film ilerledikçe nasıl değiştiğinin anlaşılabileceğini ileri sürüyor. Buna benzer çalışmalar gelecekte pazarlama, seçim kampanyaları vb. alanlarda çok önemli hala gelebilir. 

     


    İnsanların karakterini yüzlerine göre değerlendirebilen algoritma  

     







  • Hayatımda gördüğüm en saçma algoritma. Tamamıyla genellemeler üzerine kurulmuş. Gözlük takıyorsa IQsu yüksektir nedir? Komedi.

  • Malum kişinin fotoğrafını göstermek lazım.

  • Önemli olan iç güzellik xD

  • quote:

    Orijinalden alıntı: emre1393

    Malum kişinin fotoğrafını göstermek lazım.

    Aşağı doğru ok olur
  • Yeni bişey mi ki bu? Bulanık mantık implementasyonuyla yarım saatte yazılır

  • Kimi durumlarda doğru sonuçların çıkması, algoritmanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösteriyor.

  • Bu algoritmanın Iphone versiyonu çıkınca malum kişiden okuruz haberi :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: agabeyts

    Önemli olan iç güzellik xD

    Tanımak için soyacakmısın karşındakini :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: silversmith

    Kimi durumlarda doğru sonuçların çıkması, algoritmanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösteriyor.

    Mesela ben gözlük takıyorum ama okadar zeki değilim :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1ses1


    quote:

    Orijinalden alıntı: silversmith

    Kimi durumlarda doğru sonuçların çıkması, algoritmanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösteriyor.

    Mesela ben gözlük takıyorum ama okadar zeki değilim :D

    Zeki olmadığınızı düşünüyorsanız, zeki de olabilirsiniz.

    "Aptallar ve ahmaklar her şeyden adı gibi eminken, zekiler hep 'süphe' içindeler. İşte modern dünyanın asıl sorunu budur." (Bertrand Russel)
  • Hemen gözlük takmam lazım,
    Alın bunu buradan...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batumatu

    Hayatımda gördüğüm en saçma algoritma. Tamamıyla genellemeler üzerine kurulmuş. Gözlük takıyorsa IQsu yüksektir nedir? Komedi.

    Algoritmanın amacı "doğru" tahminde bulunmak değil. Amacı, insanlarla aynı yonde tahminde bulunma. Zaten bundan dolayı gerçek IQ değerleriyle vs. değil insanların verdiği tahminlerle eğitilmiş. İnsanlarda genelde "gözlük takıyorsa zekidir" şeklinde bir önyargı varmış ki bundan dolayı algoritma böyle değerlendiriyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.