Şimdi Ara

Lityum iyon piller neden patlıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Lityum iyon piller neden patlıyor?
    Samsung'un merakla beklenen yeni amiral gemisi Galaxy Note 7, ağustos ayında piyasaya sürüldü ve tüm dünyada ilgiyle karşılandı. Birçok yeni özellik sunan telefon hemen hemen herkes tarafından beğenildi ve birçok teknoloji yazarı tarafından 2016'nın en iyi telefonu olmaya aday gösterildi. Ne var ki Galaxy Note 7'nin bu övgü dolu günleri çok da uzun sürmedi. Kısa süre sonra dünyanın dört bir köşesinden gelen patlama haberleri telefonun çıkışına gölge düşürdü ve sonunda telefonun geri çağrılmasına kadar gitti.
     
     
    Satılan telefonları geri toplayan Samsung, geçtiğimiz günlerde bu telefonların yerine yenilenmiş versiyonu göndermeye başladı ama ne var ki telefonun bu yenilenmiş hali de aynı sorunda muzdaripti. Yeni Galaxy Note 7'nin gönderilmeye başlanmasından bu yana geçen kısa sürede, yine dünyanın çeşitli bölgelerinden telefonun durduk yere patladığına dair haberler gelmeye başladı. Samsung henüz bu yeni patlama vakaları ile ilgili araştırmasını sürdürüyor olsa da, yenilenmiş modelin de aynı sorundan muzdarip olma ihtimali oldukça yüksek. Peki Samsung'un büyük umutlar bağladığı yeni amiral gemisinin durduk yere patlamasına ne sebep oluyor?
     

    Sorun bataryada kullanılan lityum iyon pillerde

    Bu sorunun cevabı telefonda kullanılan lityum iyon bataryalarda gizli. Büyüklüklerine kıyasla sunabildikleri yüksek enerji sebebiyle en iyi pil çeşitleri arasında yer alan ve telefon üreticilerinin öncelikli tercihi olan lityum iyon piller, yapıları gereği yanma ve patlama riski taşıyorlar.
     Lityum iyon piller neden patlıyor?
    Lityum iyon piller, üç temel bileşenden oluşuyor. Bu pillerin bir ucunda pozitif elektrot (artıuç), diğer ucunda ise negatif elektrot (eksiuç) yer alıyor. Bu iki ucun arasında ise sıvı haldeki elektrolit yer alıyor. Pilde bulunan lityum iyonlar; telefon şarj olurken artıuça, telefonun şarjı boşalırken ise eksiuça gidiyorlar.
     
    Asıl sorun ise bu lityum iyonlar çok hızlı hareket etmeye başladığında ortaya çıkıyor. Bu yüzden lityum iyon bataryaların şarj olma hızlı özenle ayarlanıyor. Telefonların çok kısa sürede şarj edilememesinin başlıca sebebi de bu aslında. Çünkü eğer bu lityum iyonlar çok hızlı hareket etmeye başlarsa lityum artıucun etrafından toplanmaya başlıyor ve kısa devre yaparak aşırı ısınmaya neden oluyor. Bu ısının artması, yanıcı bir madde olan elektrolitin tutuşmasına sebep oluyor ve bu yüzden batarya alev alıyor.
     

    Lityum iyon pillere alternatif aranıyor

    Batarya üreticilerinin kalite kontrolleri bu tür sorunların sık sık yaşanmasının önüne geçiyor, ancak Galaxy Note 7'de olduğu gibi bazı durumlarda ciddi sorunlar kalite kontrol sırasında gözden kaçabiliyor. Samsung, lityum iyon pillerin üretimi aşamasında gözden kaçan bu sorunun ne olduğunu henüz açıklamış değil.
     
    Galaxy Note 7'de yaşanan bu sorun şüphesiz en çok Samsung'u etkileyecek, ancak bu patlama vakaları sonrası genel olarak lityum iyon bataryalara olan güven de sarsılmış durumda. Teknoloji dünyasında zaten bir süredir lityum iyon bataryalara alternatif aranıyor. Henüz yaygın şekilde kullanılan bir alternatif olmasa da, başta lityum sülfür ve sodyum iyon olmak üzere çeşitli pil teknolojileri önümüzdeki yıllarda lityum iyon pillerin yerini alabilir.
     







  • Hay note 7nizi be.

  • Saat başı haber geliyor komediye döndü iyice.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her şerde vardır bir hayır. Note 7'nin bataryalarının patlamasına gülen arkadaşlar, ileride sahip olacak telefonlarının bataryalarının bu vesile ile yenilenmiş olacağını da düşünmeliler bence. Farklı arayışlar yeni pil teknolojisini getirmek zorunda.

  • Li-po diye bir pil türü de yokmuydu lityum polimer sanırım iphone ve hatta lenovo vibe p1 gibi birçok telefonda bile kullanılıyor

  • XPerience kullanıcısına yanıt
    Geçenlerde bunu yaptılar nüükler pil 10 kata kadar fazla uzun ömürlü oluyormuş ama bomba etkisi tabi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sheff2x kullanıcısına yanıt
    Aynen lityum-polimer piller daha güvenli patlamak yerine tıslayıp susuyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bence tek pille alakali durum değil s6 s7 s7 edge de neden pil patlamadi 20 milyondan fazla sattilar başka bir sorun olabilir

  • "İyion" olmadığı için patlıyordur!

    (Başlık düzelmiş :-)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kucukyenici -- 11 Ekim 2016; 20:46:56 >
  • çünkü adana merkezden çıkmalar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hahhahhah, soru soran makale ve tipik habercilik "çeviri". Bıraktım fiziki üretimi, bilgiyle beslenmiş yorum bile üretemeyen teknoloji editörlüğü.

  • işin tekniğini bilmem,uzmanda değilim, ama ne zaman hızlı sarj çıkdı ve sarj ederken ısınma baş gösterdi. ve daha ötesi patlama. bence hızlı sarjdan oluyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sheff2x

    Li-po diye bir pil türü de yokmuydu lityum polimer sanırım iphone ve hatta lenovo vibe p1 gibi birçok telefonda bile kullanılıyor

    Hocam o lityum iyondan daha sakat :D
  • EDGE 7 deki pili takıp sunsunlar madem piller sorunlu.500 tl ye alırım kaldırmasınlar modeli.

  • Şimdiye kadar üretilmiş milyarlarca cihazda lityum temelli piller kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor.Fakat hiçbirinde Note 7 kadar kollektif bir sorunla karşılaşılmadı.Bu pillerin en büyük düşmanı ısı ve ısınmaya bağlı sorunlardır.Her pil şarj ve deşarj esnasında bir miktar ısınır.Şarj ve deşarj hızı arttıkça pildeki bu ısınmada aynı şekilde artar.Belli bir güven seviyesi yani ısınma eşiği aşıldığında ise yanmadan patlamaya,kısaca size ve cihazınıza zarar verecek her türlü sorunla karşılaşabilirsiniz.Bunun yanı sıra üretim bandında yaşanacak hatalardan dolayı da bu pillerin sorun yaşatacağını da bilmek gerek.Nitekim Note 7’nin patlamasının baş sorumluluğu da bu hataya bağlanıyordu.Fakat tüm Note 7’ler toplanıp,bataryaları hatadan arındırılmış yeni Note 7’lerde de aynı sorunun yaşanması,problemin sadece batarya kaynaklı değil,belki cihaz tasarımında,belki anakarttaki güç entegresinde,kısaca batarya harici 2. bir etken kaynaklı var olduğunu gösteriyor.Nitekim değiştirilen Note 7’lerin patlamaya devam etmesi ve Samsung’un en son cihaz üretimini tamamen durdurması da bunu gösteriyor.




  • Allah tan bi note 7 patladı ha

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece note değil,ıphone patlama haberleride yapıldı,x firmalardada olan birşey.

    Aslında bi bakıma bu bataryalardan kurtulup hem uzun ömürlü,hem kısa şarz süreli,hemde güvenli batarya tipleri bulunursa tüm kullanıcılar için dönüm noktası olur.

    Artık Samsung'un yeni pil teknolojisi çıkarması lazımki müşterisini gene kazanabilsin,aslında Tesla gibi bir firmadanda çıkabilir böyle bir teknoloji.

    Hatta binlerce kez kullanım ömrü sunacak olanlar vardı,e-bisikletlerle vs oldukça mesafe yapılabilir,batarya masrafı pekçok kişi için önemli maliyet bu tür araçlarda,daha çok satılır bu araçlar;yeni bataryalar geliştirilirse.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CoreXXX

    işin tekniğini bilmem,uzmanda değilim, ama ne zaman hızlı sarj çıkdı ve sarj ederken ısınma baş gösterdi. ve daha ötesi patlama. bence hızlı sarjdan oluyor

    Ben de aynı kanıdayım. Pilden değil, şarj sisteminden kaynaklandığını düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Virinom

    quote:

    Orijinalden alıntı: sheff2x

    Li-po diye bir pil türü de yokmuydu lityum polimer sanırım iphone ve hatta lenovo vibe p1 gibi birçok telefonda bile kullanılıyor

    Hocam o lityum iyondan daha sakat :D

    Bende sizin gibi biliyorum ama sanırım yanlış biliyoruz. Fikir ayrılığı olunca hangisi daha fena patlıyor merak ettim ve şu videoyu buldum. Adam li-po bataryayı patlatamadı:
    https://m.youtube.com/watch?v=CQ4E5CmpRsY

    Onun haricinde şu videoda da denemişler. Yanmadan tıslayıp duman çıkarıp susuyor:
    https://m.youtube.com/watch?v=CQ4E5CmpRsY

    Bir başka videoda daha tehlikeli görünmekle birlikte yine ateş almadan çok miktarda duman çıkarıp söndü:
    https://m.youtube.com/watch?v=CQ4E5CmpRsY

    Sanırım bir de pil dolu olunca daha iyi patlıyor. :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Pilleri kimsenin sorguladığı yok. Sorgulanan samsung sağa sola çamur atamanın alemi yok.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.