1280 1024 açıp oynayamıyormuyuz bu şekilde.sadece ortadaki pixeller gostersın goruntuyu.1650*1080 de kalsın fakat performans açısından faydası olur mu boyle oynamanın.cunku 22 wide lar ile 19 normaller yukseklık aynı gibi çok ufak 1 fark var.genıslık olarak daha genıs 22 wide lar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unstoppable -- 3 Şubat 2007; 13:35:22 >
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur. Mustafa Kemal ATATÜRK
mesele oyunsa ve aldıgınız ekranın standart çözünürlügü oyunda belirtilen max çöz.daha yukarda ise zaten yapacak bişi yok ,ekran çözünürlügünü düşürmeniz zaten mecburi.ancak oyun destekliyor ancak ekran kartınız yetmiyorsa yine aşagı düşmek zorundasınız.lcd alırken boyutunun yaratacagı sıkıntıları göz önüne alarak donanımı noktalamak gerekir er yada geç.zaten çogu oyuncu büyük ekranlarının çözünürlügünün altında oynamak zorunda bazı oyunları oyunun o boyuta destegi olmayabiliyor genelde.bi miktar görüntü kalitesi kaybı kaçınılmazdır bu tarz oyunlar varsa elinizde.çünkü her lcd ekranının stadart bi çözünürlük destegi var.
hayır benım anlatmak ıstedıgım sadece ortadaki pikselleri kullandırıp 5:4 veya 4:3 cozunurluklerde oynatabılırmıyız.
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur. Mustafa Kemal ATATÜRK
1:1 pixel mapping diye bi olay varmış ama sağlıklı bır olay mı acaba ?
Benim laptopun intel ekran kartının arayüzünde oyle bi olay vardı diyoduki açılan programlar işte native çöz. uymazsa genişletiyimi aynı oranda mı bırakayım fln diye belki pc de de ekran kartı arayüzünde aynı ayarlar vardır. (Ben Nvidia da hiç rastlamadım ama??)
bunun için yöntem vardır elbet düşünelim biraz sonuç olarak mantık tüm pikselleri kullanmaya yönelik olduğundan bunu yapman zor ne yazıkki böle monitörler alırken ekran kartınında verimini göz önüne almak lazım yoksa görüntüyü uzatacaktır
intel Q6600 2400@3400 coolermaster tx gigabayt p35ds3r ocz 800mhz 5-5-5-16@ 890 4-4-4-12 zotac 9600gt @ 780/2150/1900 (bazen resetliyor) 2*160gb seagate hd highpower 560w plus 2 adet dual 6w hoparlör 1 adet kenwood s3000 s. woofer sony 260g 1ohm amfi
Unstoppable dostum böyle bir özellik var ismi de senin dediğin gibi 1'e 1 piksel haritalama (1:1 pixel mapping). Bu işlem aynen dediğin işi yapıyor. Diyelim ki senin monitörün 1680*1050 çözünürlük veriyor yani 20 ya da 22 inç geniş ekran. Ve sen de bir oyunu performansın yetmediği için ya da oyun desteklemediği için bu çözünürlükte oynamak istemiyorsun. Şimdi pek çok kişi mesela oyunu 1280*1024'de açar değil mi? Ve oyun tüm ekranı kaplar. Enine 1680 ve boyuna 1050 piksellik monitöre sen enine 1280 ve boyuna 1024 piksel yerleştirdiğin için de görüntü kalitesi hafifçe bozulur. İşte sen 1'e 1 piksellemeyle 1280*1024 çözünürlüğü ekranın ortasına gelecek şekilde 1280 ve 1024 piksele yerleştiriyorsun. Aynı resimde gösterilen gibi. Yukarıdan ve aşağıdan çok hafifçe bir miktar boşluk kalıyor, sağdan ve soldan ise yine bir miktar siyah kısım kalıyor. Görüntüyü 1280*1024 tam ekrana yaymakla sadece 1:1 piksel haritalama ile sadece ekranın ortasında çizdirme arasında performans olarak bir fark olmaz çünkü ikisi de 1280*1024 çözünürlük. Ama 1:1 piksel ile görüntü gerçekten doğal haliyle çizilir yani sen sanki 19 inç ve doğal çözünürlüğü 1280*1024 olan bir monitördeki gibi görüntü alırsın. Tek farkı yanlarda, üstte ve altta biraz siyah bölge kalır. Bence tüm ekrana 1280*1024 görüntüyü kaplattırmaktansa bu yöntemle oynamak çok daha iyi çünkü görüntünün orijinal hali bozulmuyor. Öbür türlü bozuluyor bazen görüntü ekranı kaplamak için sünüyor falan. Mesela 1920*1200 bir 24 inç düşün. Buna PS3 bağladığında ve 1920*1080 bir oyun açtığında oyun görüntüsü monitörü kaplamak için yukarı ve aşağı hafifçe süner bu da görüntüyü hem kalite hem de oran açısından bozar. Cisimler olduğundan uzun gözükür mesela. Bu yüzden 1:1 piksel çok iyi birşey bence. Sen bu sağlıklı bir olay mı diye sormuşsun bence gayet sağlıklı ve görüntü kalitesine önem veren kişiler için çok da iyi.
Şimdi peki biz bunu nasıl yapabiliriz. Birinicisi monitörümüz bunu destekleyebilir. İkincisi ise ekran kartı bunu destekleyebilir. Maalesef ekran kartlarında sadece Nvidia'lar bu özellikleri destekliyorlar. İşte resimde sürücüdeki ayarları görüyorsunuz:
Benim bildiğim Ati kartlarda bu özellikler yok.
İkinici metod ise monitörün bunu desteklemesi. Tam bilemiyorum 1:1 piksel destekleyen 22 inç monitör var mı... Bunu 22 inç sahiplerine sormak lazım. Samsung ve Viewsonic 22 inçi olanlara soralım bunu. Ama benim bildiğim kadarıyla yok, zaten pek az monitörde var bu özellik.
Sonuç olarak eğer ekran kartın Nvidia ise ve monitörünü sadece bilgisayar için kullanıyorsan 1:1 piksel haritalama kullanabilirsin sürücülerden. Ancak ekran kartın Ati ise ya da monitörüne PS3, Xbox360 ya da başka bir cihaz bağlayacaksan o zaman 1:1 pikselleme yeteneği olan bir model almak lazım görüntünün bozulmaması için. İleride Ati de bu özelliği sürücülerine ekleyecektir diye düşünüyorum.
Bunlar kendi araştırmalarımla edindiğim bilgiler. Arkadaşların ekleyecekleri ya da düzeltecekleri birşey varsa söylesinler. Hem beni de aydınlatmış olurlar çünkü ben de geniş ekran bir monitör alacağım ve bu konu benim için de çok önemli. Doğal çözünürlük dışındaki çözünürlüklerde görüntü kaybı yaşamak istemiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kobb -- 7 Şubat 2007; 21:54:03 >
@kobb çok açıklayıcı olmuş teşekkur ederım bende hala araştırıyorum
x1950 pro aldımda goremedım surucu ayarlarında.atilere ne zaman gelecek acaba.
arkadaşlar yazılım ile böylesi bir ekran ayarlama yapılabilir aslında. nvidia nın Geforce ailesinden 8000 ler ya da 9000 sınıfı ekran kartları destekliyor mu bunu acaba ?
Arkadaşlar ben LG 22" kullanıyorum benim monitörümün ayarlarında bu özellik var. yani görüntüyü 4:3 e alıyorum Wide desteği olmayan oyunları ekranın ortasında güzel bir görüntü ile oynayabiliyorum. Eminim ki bu özellik birçok LCD de vardır...