Şimdi Ara

AMD Zen+ mimarisi 7nm ile geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
1
Favori
1.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD Zen+ mimarisi 7nm ile geliyor


    AMD’nin üzerinde uzun yıllar çalıştığı yeni Zen mimarisi henüz piyasada değil ancak firmanın gelecek planları yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Önümüzdeki 5 yıla damga vurması beklenen Zen mimarisi önemli sıçramaları da beraberinde getiriyor.


     


    AMD Zen


     


    AMD, Zen mimarisine 14nm süreci ile başlıyor. Döngü başına önceki nesle göre yüzde 40 daha iyi performans sunan AMD Zen mimarisi, 14nm sürecinin etkisiyle enerji verimliliğinde çıtayı daha da yükseltiyor. Zen çekirdekleri 4 adet tamsayı ünitesi, 2 adresleme ünitesi ve 4 kayar nokta ünitesi barındırıyor. Çekirdekler döngü başına 4 komut seti çözebiliyor.


     


    Çekirdek başına Seviye 1 önbellek 32KB iken Seviye 2 önbellek miktarı ise 512KB. Zen mimarisi, AMD’nin iddiasına göre 3D render işlemlerinde 3GHz hızında çalışan 8 çekirdekli Intel Broadwell-E Core i7 işlemcilerden bir miktar daha hızlı.


     


    AMD Zen mimarisini temel alan ilk FX işlemciler Şubat 2017 dolaylarında piyasada olacak. İlk APU’ların ise Computex 2017 fuarında görücüye çıkması bekleniyor. Sonra ise sırada sunucu işlemcileri var. Bunların da 2018 yılına kadar yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.


     


    Kısacası 2017-2018 döneminde AMD Zen mimarisini konuşacağız. 2019 yılı ise AMD’nin gerçek atılım yapacağı tarih olacak zira firmanın doğrudan 7nm sürecine geçiş yapacağı ifade ediliyor. 14nm mimarisinden sonra herkes 10nm sürecinin sırada olduğunu düşünürken AMD büyük bir sıçrama yapmış olacak.


     


    AMD ve döküm ortağı GlobalFoundries, 7nm süreci için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Bu noktada AMD rakibi Intel’e de fark atmış olacak zira Intel’in 7nm sürecine geçişi için 2020 sonrasını beklemesi gerekiyor. Eğer işler istendiği gibi giderse 2019 yılında AMD bombası patlayabilir.


     


    AMD Zen+


     


    AMD Zen+ olarak yoluna devam edecek yeni mimaride Gray Hawk APU serisi yer alacak. Enerji tüketimi konusunda rekor seviyelere ulaşması beklenen yeni APU’larda ayrıca Vega veya Navi tabanlı ve HBM 2 bellekli grafik birimleri de yer alacak. İşlemci tarafı ise en fazla 4 Zen çekirdeğine ev sahipliği yapacak.


     


    APU’ların yanında sunuculara hitap eden Zen işlemciler de dikkat çekici. Amiral gemisi olacak işlemcinin 48 çekirdek ve 96 izlek birimine sahip olacağı ifade ediliyor. Starship kod adlı işlemci, 32 çekirdekli ve Zen tabanlı Naples amiral gemisinin devamı olacak. AMD Zen+ mimarisinin 2020 yılı başlarında piyasada olması bekleniyor.


     


    Ayrıca Bkz.AMD, MacBook ailesine göz kırpıyor

    Elbette uzmanlar üretim süreçlerinin tamamen bir biri ile aynı olmadığı ve arada farklar olabileceğini ifade ediyor. Örneğin bir döküm firmasının 22nm süreci, diğer bir firmanın 20nm süreci ile yakın sonuçlar verebiliyor. GlobalFoundries’in 7nm süreci ise tahminlere göre Intel’in 10nm sürecinden biraz daha önde olacak. Yani arada çok büyük farklar oluşmayacak. 


     







  • Zen+ daha beklemesi duruyor benim için. Tabi oda anca 2018den önce çıkmaz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi güzel, bu kışta üşümem. Fx 6100 kullanıcısı.

  • benim pcde fx6100 takılı, ayaklarım üşüyünce ayaklarımı kasanın üstüne koyup ısıtıyorum

  • FX 8120 aldık. 5 yıldır zen bekliyoruz. oldu birde üstüne zen+ bekleyelim.



    Bunca beklemenin üstüne inşallah kullanıcı dostu bir fiyatlandırma yapılır. Çok kullanıcı intel'e geçti. Zen bekleyen çekirdek AMD tayfayıda hayal kırıklığına uğratmazlar umarım.

  • Rekabet iyidir.

  • Floating point number: Ondalıklı sayı, kayar nokta diye bir şey yok... Editörlere duyurulur.

  • Geç olsun güç olmasın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD boşversin Zen+'yı da Zen'i biran önce piyasaya çıkarsın. Yoksa durum kötü. GF 2019 yılında 7 nm'ye geçeceğini söylüyorsa herhalde 2021 gibi 7 nm AMD işlemcileri görebiliriz. AMD'yi yakan şeylerden biri de GF'nin hedeflerine ulaşamaması zaten...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gelecek yıl derler, yine 2018 e sarkar. Hele ki 7 nm diyorlarsa kesin 2018-2019.
    Klasik AMD...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverClocK1ng -- 26 Eylül 2016; 20:12:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Celonfix

    Zen+ daha beklemesi duruyor benim için. Tabi oda anca 2018den önce çıkmaz.

    Haberde 2020 diyor.
  • Hele bi Zen çıksın da Plus muhabbetini sonra yaparız.

  • Her teknoloji haberi altına çok bilmiş ve bir şey beğenmez edası ile yorum yazanlar hakikaten çok sevimsiz ve çekilmez oluyor. Bir şey yazmış olmak için yazmayın Allah aşkına ya. Bu haberle ilgili konuşmuyorum önceki haberlere girin bakın hep aynı basmakalıp yorumlar.
  • Gel vefasız artık gel skylake almaya gidiyo elim gel artık gell
  • Amd işlemci çıkartana kadar millet toruna kavuştu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OPTİMİST

    Her teknoloji haberi altına çok bilmiş ve bir şey beğenmez edası ile yorum yazanlar hakikaten çok sevimsiz ve çekilmez oluyor. Bir şey yazmış olmak için yazmayın Allah aşkına ya. Bu haberle ilgili konuşmuyorum önceki haberlere girin bakın hep aynı basmakalıp yorumlar.

    AMD Zen+ mimarisi 7nm ile geliyor
  • Kimi kastettin kardeş..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OPTİMİST

    Kimi kastettin kardeş..

    Yorumunda bahsettiğin kişileri. "Çöp" yazanlar oluyor ya.
  • Ne tarafınızla okuyorsunuz ki anlamıyorum gerçekten.
    Seneye 14nm Zen mimarili işlemcilerin çıkacağı bahsedilirken 7nm Zen+ mimarili 32 çekirdekli işlemcinin 2020 yılında çıkması bekleniliyor derken siz diyorsunuz 2018 öncesi çıkmaz.
    Zaten Global Foundries 2018 yılında 7nm üretime geçecek iken aynı yıl nasıl çıkmasını bekliyorsunuz?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mutlak.Sıfır

    quote:

    Orijinalden alıntı: OPTİMİST

    Kimi kastettin kardeş..

    Yorumunda bahsettiğin kişileri. "Çöp" yazanlar oluyor ya.

    Aslında fanboy dediğimiz marka fanatikleri daha sınırlı ve az , benim bahsettiğim hiç bir fikri olmadığı halde bir şey yazmak zorunda hisseden, her gelişmeye burun kıvıran istemezikçi tipler. Bunlar her konuda var.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.