Şimdi Ara

HAVELSAN ve TÜBİTAK ortaklığıyla PARDUS’un yaygınlaştırılması sağlanacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
860
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • HAVELSAN ve TÜBİTAK ortaklığıyla PARDUS’un yaygınlaştırılması sağlanacak 
    TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtım işletim sistemi olan PARDUS'un yaygınlaştırılması adına işbirliğine giden HAVELSAN, 09 Eylül 2016 tarihinde imzalanan anlaşma ile resmi kurumsal dönüşüm ortağı olduğunu duyurdu.
     
    İşbirliği neticesinde hazırlanan uygulama planına göre PARDUS öncelikle HAVELSAN olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na bağlı şirketlerde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kurumlarda ve Milli Savunma Bakanlığı’nda yaygınlaştırılacak.
     
    İşletim sisteminin bakımı ve yeni özelliklerinin geliştirilmesi konusunda da bundan böyle HAVELSAN ile TÜBİTAK ortak çalışma yürütecek. Öncelikli kurumların ardından PARDUS'un diğer kamu kurumlarında yaygınlaştırılmasına devam edilecek. İlk versiyonu 2003 yılında piyasaya sürülen PARDUS’un şu ana kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümü bulunuyor.
     







  • Elimizde bunu yayginlastirabilecek büyük fırsat vardı ve kaçırdı. Fatih projesine başlarken sadece Pardus kurulsa ve sistem akıllı tahtada kullanılabilecek şekilde duzenlense enfes olabilirdi ama proje başlangıcında bilerek yapilmadi bu. E aşina olan Windows işletim sistemi dururken kimse de ikinci sistem olan Pardus u açmıyor.

  • ona bakarsan kamu kurumlarında F klavye kullanılacaktı nerde,tüm bilgisayarlar q klavye

  • Kamu kurum/kuruluşlarında yüz binlerce bilgisayar var. Hepsi Windows kullanıyor ve mecburen orjinal. Her yıl Microsoft'a devlet tarafından gönderilen lisans ücretini düşünmek dahi istemiyorum bu tabloda...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kefelon -- 25 Eylül 2016; 21:00:42 >
  • Bu adımları destekliyorum ama başarıya ulaşacaklarına malesef inanmıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her sene böyle şunu yapıyoruz bunu yapacağız kuru sıkı atıyolar

  • Pardus benim için 2013'de bitmiştir. Çünkü O zamana kadar başka bir linux dağıtımını temel almıyordu tamamen kendisi geliştiriyordu fakat 2013'den sonra pisi çomar yalı müdür kaptan terk edilerek debian sürümüne geçmiştir ve başka bi linux dağıtımıyla benim için bi farkı kalmadı

  • Ofis programları Microsoft tekelinden cikmadikca nereye gecersen gec fark etmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuanda devletin yapması gereken raspberry benzeri mini PC kartları yapan bazı yerli firmalar vardı bunlara destek vermek ve Pardus vs benzeri linux tabanlı özelleştirilmiş sistemleri içlerine gömerek ayrıca bunlara uygun yazılımlar yaparak hem bir yerden başlamış olmak hem de maliyetleri dusurmektir hem de yeni teknolojilerin ülkede gelişmesine ön ayak olmaktır .

  • quote:

    Orijinalden alıntı: zafercalskan

    Pardus benim için 2013'de bitmiştir. Çünkü O zamana kadar başka bir linux dağıtımını temel almıyordu tamamen kendisi geliştiriyordu fakat 2013'den sonra pisi çomar yalı müdür kaptan terk edilerek debian sürümüne geçmiştir ve başka bi linux dağıtımıyla benim için bi farkı kalmadı

    Bunun sebebi; hayvanat bahçesi müdürünün tübitak'ın başına gelmesi sonucu dağıttığı pardus ekibinin, gönüllü olarak geliştirme sürecinde çekirdek ile uğraşacak kapasitesinin kalmamasıdır. İleride cehape hükümetinin nasıl da yerli işletim sistemimizi yok ettiği anlatılacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fifo -- 25 Eylül 2016; 23:58:13 >




  • Pardus,un ekibinden ayrılanlar bir kısmı, pisi linux kurmuslar, Pardus için geliştirdikleri özellikleri Pisi Linux ta kullanıyor lar. Şuan mevcut Pardus, debian sürümü. Pardus gerçek anlamda yaygınlaşması için Cumhurbaşkanı çıkıp artık devlet kurumları Pardus kullansın demesi lazım. Mevcut ekibin pardusun yaygınlaşması için yeterli desteğe sahip olduğunu düşünmüyorum.

  • bence debian olması daha iyi debian da bir sürü program var eski pardusa steam bile yüklenemezdi.şimdi .deb olan herşey yükleniyor.

  • Debian tabanlı olması, son kullanıcı tarafında avantaj sağlayacaktır. Fakat ben Pardus'un ilk aşamada devlet kurumları ve okullar için özelleştirilmiş bir işletim sistemi olarak geliştirilmesini daha mantıklı buluyorum. Önce kurumsal güvenliğin sağlanması gerekiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: alprkrkmz

    Elimizde bunu yayginlastirabilecek büyük fırsat vardı ve kaçırdı. Fatih projesine başlarken sadece Pardus kurulsa ve sistem akıllı tahtada kullanılabilecek şekilde duzenlense enfes olabilirdi ama proje başlangıcında bilerek yapilmadi bu. E aşina olan Windows işletim sistemi dururken kimse de ikinci sistem olan Pardus u açmıyor.

    Kesinlikle katılıyorum çocuklar Windows dan başka işletim sistemi olduğunu da öğrenirdi en azından.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozbey08

    ona bakarsan kamu kurumlarında F klavye kullanılacaktı nerde,tüm bilgisayarlar q klavye

    Artık bütün yeni klavyeler F. Eskiden kalanlar ise bozuluncaya kadar mecburen kullanılacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kadir Kaan


    quote:

    Orijinalden alıntı: ozbey08

    ona bakarsan kamu kurumlarında F klavye kullanılacaktı nerde,tüm bilgisayarlar q klavye

    Artık bütün yeni klavyeler F. Eskiden kalanlar ise bozuluncaya kadar mecburen kullanılacak.

    siz öyle san yeni yapılmış devlet hastanesinin bilgisayarları da yeni ama hepsi Q klavye.
  • Bende orijinal diski vardı. Çizik falan olmadığı halde yüklemeye çalıştığımda bir yerde hata verip yüklenmiyordu. Ondan sonra da indirip yüklemekle hiç uğraşmadım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: caglaroral

    Ofis programları Microsoft tekelinden cikmadikca nereye gecersen gec fark etmez

    Evet Office paketi çok etkili bu konuda ve oldukça etkin bir uygulama paketi olduğu içinde rağbet görüyor. Sadece Excel'e makro/eklenti yazarak para kazanan firmalar var yurt dışında. MS taraftarı değilimdir ama Excel yüzünden Visual Basic ve VBA kesinlikle öğrenin. Excel ve (benzer uygulamaların) takipçileri bu konuda oldukça ileri düzeyde çalışıyor. Arayıp da bulamadığınız uygulamaları, programcılık merakınız varsa ve ilgili konuda teorik bilgiye sahipseniz Excel ile rahatlıkla bulamadığınız çoğu uygulamayı yapabilirsiniz.
  • Projede çalışan, işletim sistemini gelistiren ekibi dağıtıp yerlerine Tübitak'a daha sonra milli projeleri sızdıracak Fetocuları yerleştiren, başlarına da hayvanat bahçesi müdürünü yerleştirenlere, Sandığa saygı deyip Üniversitelerdeki seçimleri umursamayıp arka sıralardaki Fetocu Rektörleri atayanlara en içten saygılarımı sunarım.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.