Şimdi Ara

Cortex-A73 çekirdeğini piyasaya süren ilk tasarımcı Qualcomm olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Cortex-A73 çekirdeğini piyasaya süren ilk tasarımcı Qualcomm olabilir


    ARM’ın mevcut mimarisindeki en güçlü ve en yeni çekirdek tasarımı olan Cortex-A73 müşterilere örneklenmeye başladı. Tüm zamanların en küçük üst seviye mobil işlemci çekirdeği olarak kabul edilen Cortex-A73 ilk olarak hangi tasarımda yerini alacak?


     


    ARM’ın 10nm süreci için geliştirdiği Cortex-A73 çekirdeği, Cortex-A72 çekirdeğine göre yüzde 30 daha fazla performans gösteriyor ve yüzde 30 daha az enerji tüketiyor. Cortex-A73 çekirdeğini kullanacağını ilk MediaTek duyurmuştu ancak Helio X30 yonga seti ancak gelecek yılın sonlarında piyasada olabilecek.


     


    Snapdragon 653


     


    Gelen bilgilere göre Qualcomm’un Snapdragon 653 adındaki yeni yonga seti Cortex-A73 çekirdeklerini temel alarak piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Bilindiği üzere Snapdragon 65x serisi Cortex-A72 çekirdekleri barındırıyor. Snapdragon 653 ile firma Cortex-A73 çekirdeğine geçiş yapacak.


     


    Farklı olarak Qualcomm 28nm üretim sürecine devam ediyor. Bu bakımdan 10nm sürecindeki büyük avantajlar bu versiyonda olmayacak. Yine de ARM’ın ifadesine göre aynı litografide Cortex-A72 çekirdeğine göre yüzde 20 daha fazla performans ve enerji verimliliği söz konusu.


     


    Yani Snapdragon 653 yonga seti, firmanın standart ARM çekirdeklerini kullandığı en güçlü tasarım olacak. 4 adet Cortex-A73 çekirdeği ile birlikte 4 adet Cortex-A53 çekirdeği daha düşük yoğunluktaki işlemleri üstlenecek. Ayrıca beraberinde yeni Adreno 515 grafik birimi bulunacak.


     


    Qualcomm tüm heyecanı özelleştirilmiş Kryo çekirdeklerine sakladığı için 10nm sürecinden de Snapdragon 830 yonga seti faydalanacak. Böylece Snapdragon 653 yonga setinin Snapdragon 830 yonga setini baltalaması da engellenmiş olacak.


     


    Qualcomm haricinde Huawei, MediaTek gibi diğer tasarımcıların Cortex-A73 çekirdeğini 10nm olarak amiral gemi tasarımlarında kullanacağını belirtelim. Sadece Samsung rakibi Qualcomm gibi üst seviye ARM çekirdeklerini orta seviye Exynos yonga setlerinde 28nm olarak kullanıyor zira üst seviye Exynos tasarımında özelleştirilmiş çekirdekler yer alıyor.


     


    Ayrıca Bkz.Lumia macerası sona geliyor

    Qualcomm’un Snapdragon 653 yonga seti yanında çok daha hızlı şarj imkanı sunacak QuickCharge 4.0 teknolojisini de tanıtması bekleniyor. Muhtemel tanıtım tarihi ise ya bu yılın sonları ya da gelecek yıl başlarındaki CES 2017 fuarı olacak. 


     







  • Daha fazla performans daha fazla ısınma...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel gelişmeler ama eksik ki geçiş aşaması çözümü olarak duruyor 653 A73 kullanılıyorsa yapılması gereken asıl olan iyice oturmuş olan 14 nm üretimi uygulanmalıydı diğer bir eksiklik ARM cortex A73 ten önce enerji verimliliği yüksek Cortex A7 serisinin devamı niteliğinde Cortex A35 ü duyurmuştu big.LITTLE formunda 14 yada 10 nm olarak orta seviyede Güçlü ve Frekans hızı arttırılmış Cortex A73 çekirdekleri ve enerji verimliliği yüksek yine verimliliğe göre makul frekans hızlarında Cortex A35 mimarilerini kullanan bir SoC çözümü çok makbul olacaktır özellikle batarya süreleri göz önünde bulundurulduğunda A35 in katkısı çok yerinde olacaktır ama A73 yeni bir mimari olduğundan bu durumu A72+A35 Big.LITTLE formunda orta seviye Qualcomm 64x seçeneği olarak görebiliriz ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aceleciburak -- 12 Eylül 2016; 10:21:27 >
  • 28nm.... !!!

  • demek ki cortex a73 çekirdekleri 10 nm de kryo çekirdekleriyle yakın performans gösteriyor ki qualcomm 830'un baltalanmasından korkuyor

  • benim için işlemcilerin gücü önemli deyil ısınmayan işlemci istiyorum oyun da elımı haşlamayacak telefon buz gibi olacak :==)))

  • sd830 ciddi bir değişmle gelecek gibi..

  • Bu kadar övülen 650 serisi nedense sony ve xiaomi hariç hiçbir cihazda yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShuHan

    benim için işlemcilerin gücü önemli deyil ısınmayan işlemci istiyorum oyun da elımı haşlamayacak telefon buz gibi olacak :==)))

    Nokia 3310 ile hayallerin gerçek olacaktır, oyun seçeneği az ama önemli olan hayaller ise takılmamak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cayır cayır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence androidde de aynı iphone da olduğu gibi firmalar telefonu tamamen kendisi üretmeli.
    her biri farklı bir anadan doğma çocuklara siz bir sülalesiniz demek gibi bu.iphonun başarılı olma sebeplerinden biri bu işte telefon bütün donanımı ile onlara ait.

  • iPhone 6s donanım parçalarının üreticileri
    Apple A9 İşlemci: Samsung (Kore)
    Değerli mineraller: Kaliforniya ve Çin
    Kasa: Çin
    Radyo frekans alıcıları ve vericileri: Qualcomm (Çin)
    Wi-Fi modülü: Universal Scientific Industrial (Çin)
    Batarya: Huapu Technology (Çin)
    LTE modem: Qualcomm (Çin)
  • Dökümcülükle işlemci mimarisini birbirine karıştıranlar yorum yazmasın.Herkes biliyor ki gelişmiş ülkelerde Ar-Ge çalışması yapılır işçilik kısmı çinde yapılır.Aradaki fark gayet açık.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShuHan

    benim için işlemcilerin gücü önemli deyil ısınmayan işlemci istiyorum oyun da elımı haşlamayacak telefon buz gibi olacak :==)))

    Buyrun sizi Samsung saflarına alalım özellikle S7 ve S7 Edge e rahatlıkla en az ısınan telefonlar diyebilirim ve eline ulaşan ısı da düşük
  • quote:

    Orijinalden alıntı: QTPoison

    iPhone 6s donanım parçalarının üreticileri
    Apple A9 İşlemci: Samsung (Kore)
    Değerli mineraller: Kaliforniya ve Çin
    Kasa: Çin
    Radyo frekans alıcıları ve vericileri: Qualcomm (Çin)
    Wi-Fi modülü: Universal Scientific Industrial (Çin)
    Batarya: Huapu Technology (Çin)
    LTE modem: Qualcomm (Çin)

    Bravo sana qualcomm u iki dakikada çinli yaptın.
  • Sadece Samsung rakibi Qualcomm gibi üst seviye ARM çekirdeklerini orta seviye Exynos yonga setlerinde 28nm olarak kullanıyor zira üst seviye Exynos tasarımında özelleştirilmiş çekirdekler yer alıyor.



    Bu cümleyi anlamayan sadece ben miyim?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.