Şimdi Ara

Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri 

    Fırat Kalkanı kapsamında operasyon tüm hızıyla sürerken gelen şehit haberi tüm ülkede derin bir üzüntü yarattı. Cerablus’ta iki tanka gerçekleştirilen roketli saldırıda tankların birinde yer alan 4 askerden biri şehit olurken diğer üç tanesi ağır şekilde yaralandı. Diğer tankta ise hafif hasar meydana geldi. Tüm bu gelişmelerin ardından sosyal medyada ve ülke gündeminde tankların bu tür roketli saldırılara karşı neden bu kadar zayıf olduğu veya neler yapılabileceği ile ilgili bir çok teori ortaya atıldı.

     

    Tankımız Kornet ile Vuruldu

    Cerablus’ta Türk tankını vuran ve bir askerin şehit olmasına neden olan anti tank silahı resmi olarak doğrulanmasa da büyük olasılıkla yarı otomatik lazer güdümlü tank savar füzesi Kornet. 1994 yılında tanıtılan ve o tarihten bu yana Rus ordusunun envanterinde olan Kornet, en gelişmiş anti tank silahlarından biri olarak gösteriliyor. 27 kilogram ağırlığındaki silah, 100 metre ile 5 kilometre arasında etkili menzile sahip. Rusya’nın set olarak sattığı bu teknoloji 1 fırlatıcı sistem ve 10 roket ile birlikte 875 bin dolara satılıyor.

    Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri

    Tanklara ve helikopterlere karşı kullanılan füze, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de bulunuyor. 2006 İsrail – Lübnan savaşında Hizbullah güçlerinin Rusya’nın Suriye’ye sattığı füzelerin bir kısmını ele geçirerek İsrail’e karşı kullanması, füzelerin ne kadar güçlü olduğunu ortaya çıkan en önemli olayların başında geliyor. İsrail’in Merkava tanklarına karşı büyük başarı gösteren Kornet füzeleri, İsrail’i ciddi anlamda zor duruma sokmuştu. Hatta İsrail, Rusya’yı Hizbullah’a bu roketleri temin etmekle suçlamış ancak Rusya bu durumu kesin bir dille inkar etmişti. Sonradan bu silahların Hizbullah’ın eline Suriye üzerinden geçtiği söylenmişti.

     

    Aktif Tank Koruma Sistemi

    Kornet’lerin Merkava tankları üzerindeki etkisi, aktif koruma sistemleri konusundaki çalışmaların da stratejik önem kazanmasına zemin hazırlamış oldu bir anlamda. Gerçi her ne kadar Rusya’nın elinde Drozd ve bu teknolojinin güncellenmiş hali Arena, Ukrayna tarafından hazırlanan Zaslon gibi teknolojiler olsa da Kornet’ler nedeni ile en çok kaybı veren isim olan İsrail’deki teknolojiler an itibariyle bu alandaki en iyi seçenekler olarak gösteriliyor.

     

    Hard Kill – Soft Kill Ayrımı

    Detaylara girmeden önce aktif koruma sistemlerindeki hard kill - soft kill ayrımından da bahsedelim. Hard kill adı verilen sistemler, tanka yaklaşan roketi ya da herhangi bir mühimmatı, tanka temas etmeden havada imha ederek, zırhın zarar görmesini engelliyor. Soft kill’de ise atılan roketteki güdümün etrafa yayılan yanıltıcı mühimmatlar ile yanlış noktaya yönlendirilerek tankın zarar görmesinin engellenmesi anlamını taşıyor. İsrail’in elinde de hard kill özellikli iki önemli güç var.

     

    Trophy Aktif Koruma Sistemi

    Bunlardan ilki hard kill sınıfındaki Trophy. İsrail’li iki şirket tarafından geliştirilen teknoloji, Rafael Advanced Defence System ve Elta Group Israel Aircraft Industries isimli iki kurumun 10 yıllık birlikte çalışmasının ürünü. Sistem, her türden tanka entegre edilebiliyor. Özellikle radar teknolojisi son derece gelişmiş olan ve başarılı çalışan Trophy, 2010 yılında İsrail ordusu tarafından test edilmeye başlandı. 2011 yılında Merkava tankları, Trophy entegre edilmiş olarak göreve hazırdı.

    Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri 

    Trophy, ilk büyük başarılı sınavını ise Temmuz 2014’te verdi. İsrail’in sözde Koruyu Hat Operasyonu ile binlerce sivili hedef alarak başlattığı operasyonda Trophy entegreli Merkava tankları, Hamas, El Fetih gibi direniş gruplarının ateşlediği Kornet, Metis ve RPG-29 gibi anti tank silahlarından atılan tüm roketlere karşı başarılı bir savunma sergilemiş ve kesin olarak tespit edilmiş 14 füzeden tankları korumayı başarmış.

     

    Tanka doğru yaklaşan anti tank füzelerini karşı saldırı yaparak havada imha eden Trophy, saçma benzeri bir mühimmat kullanarak bu imha işlemini gerçekleştiriyor. Dolayısıyla o esnada tankın etrafında bulunan askeri birliklere de ciddi zararlar verebilmekte. En büyük dezavantajı olarak gösterilen Trophy’nin bu durumu nedeni ile tankın yakınında asker bulundurulamıyor.

     

    Iron Fist Aktif Koruma Sistemi

    Tam bu noktada ise devreye Iron Fist adı verilen yine İsrail tarafından geliştirilmiş bir başka aktif koruma sistemi giriyor. Radar sistemi Boeing’in eski CEO’su Herzl Boedinger tarafından kurulan RADA Electronic Industries tarafından geliştirilen ve pasif kızılötesi detektör ile desteklenen sistem, son derece hafif bir yapıda oluşu ile öne çıkıyor.

    Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri 

    Parça dağılımsız patlama gerçekleştirerek tehdit unsuru roketleri veya diğer mühimmatları havada yok edebilen Iron Fist, bu yönü ile tankın dışındaki askerlere de zarar vermiyor. Bu sayede Trophy’den daha etkili olan teknoloji, hafif oluşunun avantajı ile hareket kabiliyeti yüksek, hafif zırhlı tanklara da entegre edilebiliyor.

     

    ABD Iron Fist Kullanacak

    ABD ordusu İsrail’in elindeki bu her iki teknolojiyi de bir süre test etmiş. Radarı çok başarılı olmasına karşın çok ağır oluşu nedeni ile Trophy’den vazgeçen ABD, Iron Fist entegrasyonu için Haziran 2016’da bir çalışma başlatmış durumda. Bu arada Iron Fist, Trophy’den çok daha hafif olmasının yanı sıra maliyet anlamında da daha hesaplı.

    Anti tank silahları, yapabilecekleri ve aktif tank koruma sistemleri

    Trophy entegre edilmiş Merkava tankı

     

    Trophy’nin Radarı, Iron Fist’in İmha Gücü Birleşiyor

    Elinde böylesine iki önemli güç bulunan İsrail hükümeti, her iki sistemin olumlu yanlarını taşıyan tek bir teknoloji geliştirilmesi adına, ilgili şirketlerle çeşitli görüşmeler yürütmüş. Çalışmaların sonunda zor da olsa ikna olan Iron Fist ve Trophy geliştirici ekibi, en az Trophy’nin radar yetenekleri kadar üstün, Iron Fist kadar hafif, ucuz ve parça dağılımsız patlama yapabilen bir model üzerinde çalışmaya başlamış. Projede Trophy’nin geliştirici Raphael ana şirket olarak görevi üstlenmiş durumda.

     

    ASELSAN’dan AKKOR

    Tabi tüm bunlardan bahsetmişken ASELSAN’ın üzerinde çalıştığı AKKOR sisteminden bahsetmemek de olmaz. 2008 yılından bu yana Altay tankına entegre edilmesi için geliştirilen aktif koruma sistemi AKKOR, Altay tankına 360 derecelik bir koruma kalkanı oluşturacak. Bir radar sistemine bağlı çalışacak olan teknolojide Roketsan tarafından geliştirilen roketlerde mühimmatın üzerindeki tapa, çarpışma anının en uygun durumunu ölçümleyerek patlamayı hesaplıyor.  Bu da AKKOR’un benzerlerinden daha hassas ve üstün bir yapıda olacağı iddia ediliyor. Bu teknolojinin detaylarından ise ilerleyen dönemde daha kapsamlı olarak haberdar olabileceğiz.

     

    Bulunduğu coğrafyadaki koşullar, İsrail’i aktif tank koruma teknolojileri konusunda dünyanın en başarılı ismi olmaya mecbur bırakmış. Bunun sonucunda da Trophy ve Iron Fist gibi iki önemli güç ile yetinmeyerek daha iyisi için çalışmalara başlamış durumda. Umarız büyük umutlar bağlanan Altay tankına eklenecek AKKOR sistemi, yerli üretim tankımızı koruma konusunda da dünyadaki emsalleri ile boy ölçüşecek kadar iyi olur.

     
    Aşağıdaki videoda AKKOR için hazırlanmış bir animasyonu izleyebilirsiniz.
     







  • Askerlik hizmetimi yaptım, hatta askerliği ve askeri teçhizatı çok çok iyi bilirim.
    Eldeki mühimmatın bir ömrü vardır. Her yıl eskiyen mühimmat kontrollü şekilde yok edilir. Bizzat bu görevde bulundum.
    Bir tankın içindeki CANLAR üç-beş mühimmattan daha değerlidir. Ben yenisi, alınsın demiyorum, ben yanına alınsın, eskiler modernize edilsin diyorum.
    2'nci dünya savaşı sonrası yapılan anlaşmalar gereği Almanya belirli bir tankın üstünde tanka sahip olamıyor Eskiyen tanklarını elden çıkarıp sayıyı sabit tutuyorlardı. Şimdi mevcut tanklarını en iyi teknolojiyle sürekli modernize ediyorlar. Eski tanklarını da belirli şartlarla bize satıyorlardı.
    Ülke yangın yerine dönmüş Güneyimizde savaş var, mühimmat bitene kadar kaç kişinin ölmesini bekliyorsunuz?
  • leopard 2'lerin bir kısmı yollandı diye biliyorum onlarda reaktif zırh ve aktif koruma yok keşke m60t'ler yollansaydı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 15:13:57 >
  • Modernize edilmiş tanklar batıda, modernize edilmemiş, 1960 yılının teknolojini kullanılan tanklar Suriye'de. Bun mantıksızlığı yapan şahıs köprü açılışında.

  • infom@n kullanıcısına yanıt
    doğuda m60t'ye saldırı yapılmış kuleden isabet almıştı o tank elimizdeki başka bir tank olsaydı mürettebat can vermişti, ama hepsi sağ kurtuldu doğuda bir kısmı modernize tanklar mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 15:18:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreyParrot

    leopard 2'lerin bir kısmı yollandı diye biliyorum onlarda reaktif zırh yok keşke m60t'ler yollansaydı

    Haklısın ve doğru bilgiye sahipsin.
    15 Tane Leopard 2 Trenle yollanmış. Leopard 2'lerde de modernizasyon yok ama zırhları daha sağlam ve daha iyi tanklar. M60T'ler Ankara'da yatıyor.
    Bütün tankların acil modernize edilmesi lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreyParrot

    doğuda m60t'ye saldırı yapılmış kuleden isabet almıştı o tank elimizdeki başka bir tank olsaydı mürettebat can vermişti, ama hepsi sağ kurtuldu doğuda modernize tanklar mevcut.

    Hatta o halde 7 IŞİD militanını öldürmüştü :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: infom@n

    Modernize edilmiş tanklar batıda, modernize edilmemiş, 1960 yılının teknolojini kullanılan tanklar Suriye'de. Bun mantıksızlığı yapan şahıs köprü açılışında.

    bir şekilde eldeki mühimmat-teçhizat bitecek ki yerine yenisi alınabilsin. askerlik yaptıysanız bilirsiniz. yapmadıysanız bilemem :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • infom@n kullanıcısına yanıt
    İlk başta elimizdeki 170 m60'ı neden israile modernize ettiriyorsunuz bu hurdaları vs sert çıkılmıştı ama altay gelene kadar çok işimize yaradılar bence, artı bu projeden çok şey öğrenildiği söyleniliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lockheed


    quote:

    Orijinalden alıntı: infom@n

    Modernize edilmiş tanklar batıda, modernize edilmemiş, 1960 yılının teknolojini kullanılan tanklar Suriye'de. Bun mantıksızlığı yapan şahıs köprü açılışında.

    bir şekilde eldeki mühimmat-teçhizat bitecek ki yerine yenisi alınabilsin. askerlik yaptıysanız bilirsiniz. yapmadıysanız bilemem :)

    Askerlik hizmetimi yaptım, hatta askerliği ve askeri teçhizatı çok çok iyi bilirim.
    Eldeki mühimmatın bir ömrü vardır. Her yıl eskiyen mühimmat kontrollü şekilde yok edilir. Bizzat bu görevde bulundum.
    Bir tankın içindeki CANLAR üç-beş mühimmattan daha değerlidir. Ben yenisi, alınsın demiyorum, ben yanına alınsın, eskiler modernize edilsin diyorum.
    2'nci dünya savaşı sonrası yapılan anlaşmalar gereği Almanya belirli bir tankın üstünde tanka sahip olamıyor Eskiyen tanklarını elden çıkarıp sayıyı sabit tutuyorlardı. Şimdi mevcut tanklarını en iyi teknolojiyle sürekli modernize ediyorlar. Eski tanklarını da belirli şartlarla bize satıyorlardı.
    Ülke yangın yerine dönmüş Güneyimizde savaş var, mühimmat bitene kadar kaç kişinin ölmesini bekliyorsunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi infom@n -- 28 Ağustos 2016; 15:39:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreyParrot

    İlk başta elimizdeki 170 m60'ı neden israile modernize ettiriyorsunuz bu hurdaları vs sert çıkılmıştı ama altay gelene kadar çok işimize yaradılar bence, artı bu projeden çok şey öğrenildiği söyleniliyor.

    Modernize edilmiş M60T'ler şuan bir çok tanktan çok üstün. Hatta ordumuzdaki en gelişmiş tanklar M60T'ler. Modernizasyonu kendimiz yapmadıkça bütün ülkeler İsrail'le aynı kefededir. Bence o zamanlar bu tankları modernize etmeleri çok doğru olmuş. Zaten siyasetçiler işine gelmediğinde bir ülkeyi düşman edinir, işine geldi mi dost edinir.
    Altay ise ertelendikçe erteleniyor. Sanırım hizmete girinceye kadar yeni teknolojiler çıkacak, yeni teknolojileri entegre etmek için hizmete giriş hep ertelenecek :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi infom@n -- 28 Ağustos 2016; 15:40:43 >




  • infom@n kullanıcısına yanıt
    Evet göz dolduracak kadar tank stoğu yapamıyorlar ama isteseler o sanayiyle yarın başlasalar on katı tank üretirler öylede bir ülke, önemli olan bir anda ihtiyaç fazlası tank üretip hurdalaşamasını beklemekten çok o an ki ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadarını sağlamak ki biz yapabiliyor muyuz hayır, barış ortamında bunu yapmayan savaş sırasında belini kaldıramaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 15:49:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreyParrot

    Evet tank stoğu yapamıyorlar ama isteseler o sanayiyle yarın başlasalar on katı tank üretirler öylede bir ülke, önemli olan bir anda çok tank üretip hurdalaşamasını beklemekten çok o an ki ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadarını sağlamak ki biz yapabiliyor muyuz hayır.

    Bize bir sürü tank lazım. Tankları piyade gibi kullanmak şart. Bakın Suriye, Irak hep tank ve saldırı helikopteriyle temizlendi / temizleniyor. Bize bunlardan çok sayıda lazım.
  • infom@n kullanıcısına yanıt
    Bize bir çok şey lazım dünya kızışıyor, öve öve bitirilemeyen ordumuz bu kadar toprağı, nüfusu koruyacak kadar güçlü değil maalesef, bilmeyenler insan gücü karşılaştırarak ordu gücünü hesaplama çalışıyor birileri gelip bordo berelileri över vs tamam bu birliklerde önemlidir ancak terminatör mü bu insanlar savaşta öne süreceksin, teçhizat çok zayıf ben onu bilirim söylerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 16:06:50 >
  • Madem böyle bir teknolojimiz var. Neden kullanılmıyor?
    Bende askerliğimi tankçı olarak yaptım. Leopard Nişancıydım. M60 (model 1960) tanklarını Amerika, 90 körfez savaşından sonra ülkeye geri götürme maliyeti yüksek olduğu için ve elden çıkarmak için bize sattı ve İsrail tarafından modernize edilmişti. Oldukça zırhı sağlam tanklar olup yeni Leopard tanklarına göre hantaldırlar. TSK' nın elinde daha da eski tanklar vardı. Hala kullanılıyormudur bilmiyorum. Ben 2003' te atış yapmıştım onlarla.

  • ahmetkep kullanıcısına yanıt
    Geliştirilen her teknolojiyi, aracı, silahı ordu almayabiliyor, pahalı geliyor, beğenilmiyor kullanışsız veya ihtiyaç dışı denilebiliniyor, zaten teknolojiyi ordu geliştirmiyor kurumlar geliştiriyor. Akkor'un şuan sadece altaya takılması planlanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 16:13:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetkep

    Madem böyle bir teknolojimiz var. Neden kullanılmıyor?
    Bende askerliğimi tankçı olarak yaptım. Leopard Nişancıydım. M60 (model 1960) tanklarını Amerika, 90 körfez savaşından sonra ülkeye geri götürme maliyeti yüksek olduğu için ve elden çıkarmak için bize sattı ve İsrail tarafından modernize edilmişti. Oldukça zırhı sağlam tanklar olup yeni Leopard tanklarına göre hantaldırlar. TSK' nın elinde daha da eski tanklar vardı. Hala kullanılıyormudur bilmiyorum. Ben 2003' te atış yapmıştım onlarla.

    büyük çoğunluğu kıbrısta olan m48'ler var, Türkiyedeki çoğu jilet oldu bunların bir kısmı da doğu karakollarında hendek kazılıp yere gömülü vaziyette topundan yararlanılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 28 Ağustos 2016; 16:14:29 >
  • infom@n kullanıcısına yanıt
    düşüncelerimiz aynı o zaman. eğer "kaç kişinin ölmesini bekliyorsunuz" diye bana diyorsanız, benimle bir alakası yok emin olun. eski mühimmatlar da kontrollü şekilde yok edilmeyebiliyor. kaç kişinin öldüğü görünüşe bakılırsa kimsenin umrunda değil. yakınları haricinde kimse onların çektiği acıyı anlayamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • videoda Altay tankına monte edilecek diyor AKKOR koruma sistemini suriyeye giden tanklarımız Altay tanki değil bildiğim kadarıyla saldırıya maruz kalmaları normal onun için Altay tankının eksikleri vardır belki ondan sürmiyorlar cepheye bilemeyiz

  • ÜLKEMİZ İÇİN İYİ BİR HABER AMA DURUMU HIZLANDIRMAK GEREK ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR

  • quote:

    Orijinalden alıntı: GreyParrot

    quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetkep

    Madem böyle bir teknolojimiz var. Neden kullanılmıyor?
    Bende askerliğimi tankçı olarak yaptım. Leopard Nişancıydım. M60 (model 1960) tanklarını Amerika, 90 körfez savaşından sonra ülkeye geri götürme maliyeti yüksek olduğu için ve elden çıkarmak için bize sattı ve İsrail tarafından modernize edilmişti. Oldukça zırhı sağlam tanklar olup yeni Leopard tanklarına göre hantaldırlar. TSK' nın elinde daha da eski tanklar vardı. Hala kullanılıyormudur bilmiyorum. Ben 2003' te atış yapmıştım onlarla.

    büyük çoğunluğu kıbrısta olan m48'ler var, Türkiyedeki çoğu jilet oldu bunların bir kısmı da doğu karakollarında hendek kazılıp yere gömülü vaziyette topundan yararlanılıyor.

    Gülyazı / Uludere /ŞIRNAK'ta yaptım askerliğimi. Tabura ait 4 tane M48 vardı. Her ayın ilk Cuma günü motorlar çalıştırılır 1-2 metre ileri geri yapılırdı. 6 ayda bir yerinden kımıldatılır bir kaç yüz metre dolaştırılırdı. Özellikle yeni mürettebat geldiğinde atış yapılırdı.
    Yanlış hatırlamıyorsam süper benzinle çalışan V12 motorları vardı. Tanklar sadece top atışı yapılmak için tutuluyordu. Zaten birlikler bütün dağların, tepelerin, geçiş yerlerinin koordinatlarını oluşturmuşlar. Bir komutan şuraya atış istiyorum dediğinde, ajandadan bakıp tankı hemen ayarlıyorlar ve nokta atışı yapabiliyorlar.
    Çöpe atmaktan iyidir. Zaten her taraf dağlık orada tank yürümesi çok zor.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.