Şimdi Ara

PCI Express 4.0 standardı, slot üzerinden en az 300 Watt desteği ile geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • PCI Express 4.0 standardı, slot üzerinden en az 300 Watt desteği ile geliyor


    Bilgisayar sistemlerinde hızlı veri aktarımı için geliştirilen platformlardan birisi olan PCI Express, bu yılın sonlarında dördüncü sürümüne geçmek için hazırlık yapıyor. IDF 2016 etkinliğinde yeni sürümün detayları da ortaya çıktı.


     


    PCI Express 4.0


     


    PCI-SIG grubu tarafından çalışmaların devam eden PCI Express 4.0, veri transferinde 2 kata kadar güç aktarımında ise 4 kata kadar artış öngörüyor. Bu sayede PCI Express 3.0 ile karşılaşılan pek çok darboğazın da önüne geçilmiş oluyor.


     


    Hali hazırda 0.7 numaralı beta sürümü üzerinde çalışan PCI Express 4.0, yılın sonlarına doğru 1.0 yani final sürümüne geçecek. Ardından da üreticilerin final sürümünü temel alan sistemleri piyasaya sürmesi bekleniyor.


     


    PCI Express 4.0, saniyede 16 Giga transfer oranı ile bir önceki sürümü ikiye katlıyor. Ayrıca hat başına bant genişliği de iki kat artarak 2GB seviyesine çıkıyor. Böylece 4 hat üzerinden 7.9GB/s, 8 hat üzerinden 15.8GB/s ve 16 hat üzerinden de 31.5GB/s bant genişliği elde ediliyor. Grafik kartlarının bu sayede sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik içeriklerinde çok daha fazla bant genişliği kullanmasının da önü açılıyor.


     


    Güç Aktarımı


     


    PCI Express 4.0, özellikle güç aktarımı konusunda büyük bir sıçrama yapıyor. Bir önceki versiyonda 75Watt sınır değerini görmüştük. Pek çok slot ise varsayılan olarak 25W değerini destekliyordu. PCIe 4.0 ile artık en düşük güç aktarım seviyesi 300 Watt oluyor. Tavan ise 400 veya 500 Watt olarak belirlenecek. Önceki versiyona göre 4-6 kat arasında artıştan bahsediyoruz.


     


    Günümüzde, ekstra bir güç bağlantısı gerektirmeyen ekran kartları maksimum 75W seviyesinde enerji harcıyor ve bu bakımdan alt seviyede kalıyordu. 400 veya 500 Watt üst değerler söz konusu olduğunda, Pascal tabanlı Nvidia Titan X (250W TDP) ekran kartını bile harici bir güç kaynağı gerektirmeden slot üzerinden kullanmak mümkün olacak.


     


    Bilgisayar sistemleri dışında da, PCIe 4.0 standardından faydalanacak pek çok sektör bulunuyor. İlk olarak, yükselen hızların maliyetleri düşüreceğini de belirtelim. Artık daha az hat üzerinden daha hızlı veri transferi yapılacağı için, üreticiler tasarruf yapabilecek.


     


    Ayrıca Bkz.Intel ve Nvidia’nın benchmark kavgası

    Diğer taraftan tek bir PCIe 4.0 hattı üzerinden 10Gb Ethernet bağlantıları mümkün hale geliyor. Yine Nesnelerin İnterneti için PCIe 4.0 üzerinde Quarter Swing gibi çeşitli optimizasyonlar da yer alıyor. Hali hazırda 0.7 sürümünde çalışan bazı markaların ürünleri mevcut ancak yaygın kullanımı 1.0 sürümü ile görebileceğiz. 


     







  • PCI Express soketi değişecek mi? Haberde göremedim de.

  • güç kablolarından kurtulmak güzel gelişme fakat korkarım ki yeni anakart yanında yeni işlemci de gerekecek bu standart için.3.0 destekli işlemciler 4.0 da destekler şeklinde olursa daha iyi olur yoksa tam olarak oturması yıllar sürecektir.
  • Benim için tek iyi yanı çoğu ekran kartı güç girişine ihtiyaç duymayacagı için o iğrenç 6 8 pin pci güç kabloları kasamızda görünmeyecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 300w cok guzel ekran karti enerji tuketmide dusuyor

  • Şu güç kablolarından kurtulacak olmamız çok güzel, gelsin mini mini-itx'ler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Basteryus -- 23 Ağustos 2016; 20:57:36 >
  • Ne kadar az kablo o kadar ferah sistem. Neyse bu sene Skylake'imizi topladık artık bir dahaki sistemi PCI Express 4.0 ile taçlandırırız. Artık bir mini itx yakışır...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kefelon -- 23 Ağustos 2016; 21:02:00 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Monitörlerde ek kablo kullanmadan gücünü data kablosu üzerinden doğrudan kasadan alsa çok güzel olacak.

  • Güç kablolarının karmaşasından kurtulmuş oluruz. Yalnız pci express 4.0 geriye uyumlu olmazsa çarşı karışır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geriye uyumlu olacaktır tahminimce, ekran kartlarına sistemi eski olanlar için pci-e güç girişi de koyarlar, en erken 2020 yılında kullanmaya başlarız artık, malum amd hala pci-e 2.0 kullanıyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 23 Ağustos 2016; 21:35:36 >
  • amd zenle pc-i 3.0 a daha yeni geçiyor intelin açıkladığı yol haritasında pc-i 4.0 adına hiç bir şey yok kim kullanıcak bu pc-i 4.0 ı merak ettim sanırım pcı express biz 4.0 yapıp şuraya bırakalım isteyen kullanır filan dedi. tahminimce 2020 gibi yaygınlaşır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 23 Ağustos 2016; 22:10:10 >
  • Çift pci-e slotuna takılan ekran kartı yapsınlar sorun çözülsün. Hatta sli çıkışına da bir tane bağlanabilsin ve pci-e 4 geçilsin.

  • 300 watt transfer edebilecek bir anakartın maliyetinin düşük olacağını hiç sanmıyorum.
  • Haber için teşekkürler.

    4.0 sürümü ile beraber yeni ne diye ne diye bakıyordum ki; 300W ve güç kablolarından kurtulma muhabbeti imdadıma yetişti. İşte bu en azından ekran kartı piyasası için güzel ve hatırı sayılır bir gelişme olacaktır. Zaten ekran kartı haricindeki diğer kulvarlar için olay daha farklı boyutlarda.
  • o zaman seneye alirim yeni anakarti :D.

  • 24 pin anakart kablosu zaten 150W taşıyabiliyor ki. (12V+ kanalı üstünden tabi)
    3-4 lü ekran kartı bağlanabilen anakartlarda ki gibi ek 8 pin bağlantı gelmesi gerek standart anakartlara da bu gücün tamamını slot üzerinden aktarabilmek için.
  • Masraf çıktı yine bana

  • Bu öyle kolay kolay gelmez. 300 watt güç vermesi için anakart üzerinde yeni güç girişi ve psuda bu güç girişine uygun kablo olması gerekiyor.
  • 300W olayı şahane olmuş ama bu sistemin oturması çok uzun sürer açık ve net

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni anakart ve bağlantı standartları gerekecek. El almışken Sata'dan da güç verirlerse anakart artık psu gibi bir şey olacak. Böyle düşününce de pek mümkün görünmüyor ne yalan. Bir de kombo yapalım, ekran kartından usb 3.1 çıkışı olsun, monitor güç kablosu da ekran kartından gitsin, oh mis. Anakart tüm donanımı kendi başına beslesin.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.