Şimdi Ara

5 yıl sonra, transistör boyutunu küçültmek mümkün olmayacak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 5 yıl sonra, transistör boyutunu küçültmek mümkün olmayacak


    Yonga pazarının tarih boyunca geçirdiği döngü oldukça ilginç. İşlemcilerin güçlenmesi ve transistör sayılarının da artmaya başlaması ile birlikte,  zar alanlarının büyümeye başladığını gördük. Bir süre sonra bu büyüme enerji tüketimini olumsuz etkilemeye başladı ve yeni teknolojiler devreye girdi.


     


    Yonga devleri, transistör sayısını artırmaya devam ederken üretim süreçlerinde yapılan bir takım optimizasyonlar ile, zar alanını belirli bir boyutta tutmayı başardı. Ayrıca transistörlerin boyutlarında ve yerleşim şekillerinde de değişiklikler oldu. Örneğin Intel, Tri-Gate adındaki teknolojisi ile, soruna çözüm bulmaya çalıştı.


     


    Hali hazırda trend, üretim süreçlerinin geliştirilerek ve transistör boyutlarının küçültülerek aynı zar alanında daha fazla transistör elde edilmesi mantığı üzerinde ilerliyor. Bununla birlikte, araştırmacılar artık daha fazla küçülmenin mümkün olmadığını söylüyor.


     


    Benzer bir konu üretim süreçlerinde de gündeme gelmişti. Üreticiler hali hazırda 5nm seviyesine kadar ilerlemenin planlarını yapıyor ancak uzmanlar, teknik olarak mümkün olsa da mali açıdan bu ilerlemenin artık desteklenemeyeceğini ifade ediyor.


     


    Problem


     


    IBM ve Intel gibi devlerin içerisinde olduğu Yarıiletken Endüstri Birliği tarafından yayımlanan yol haritasına göre, 2021 yılından itibaren artık transistörlerde küçültme yapabilme imkanı kalmayacak. Üreticilerin, bu gelişmelerin maliyetini karşılayabilmesi mümkün görünmüyor.


     


    Hem üretim geometrilerinde yaşanan engeller, hem de küçülme konusundaki engeller Moore yasasını da tehlikeye atıyor. Moore Yasası olarak adlandırılan ve aslında kanun olmak ile uzaktan yakından alakası olmayan bu öngörüye göre, her iki yılda bir transistör sayısı ikiye katlanacak ve üretim maliyetleri aynı kalacak. Intel'in kurucusu Gordon Moore tarafından ortaya atılan bu öngörü, günümüze kadar gelmeyi başardı. 


     


    Bazı uzmanlar, 2022 yılından sonra Moore yasasının devam etmesinin mümkün olmadığını düşünüyor zira ne transistör sayısının artması ne de maliyetlerin aynı kalması imkansız. Giderek büyüyen karmaşık yapılar, üreticileri de zorluyor Elbette, üreticiler buna bir çözüm bulacaktır. NAND bellek teknolojisinden hatırlayacağımız üzere birden fazla katman üzerine transistör yerleşimi gibi ihtimaller masada. Elbette 5 yıl sonra bizi neyin karşılayacağını bilmek zor.


     


    Ayrıca Bkz.Intel 14nm süreci, dördüncü nesle uzadı

    Hali hazırda, yonga tasarımı ve dökümü yapan üreticilerin zorlandığını görebiliyoruz. Şimdilik 7nm sürecine kadar planlar var ancak bu süreçten sonrasını görebilecek miyiz belli değil. Intel, 14nm litografisinin entegrasyonunda sıkıntılar yaşadı ve bu süreçte 4 nesil işlemci üretimi yapmak zorunda kaldı. Normalde firmanın, tick-tock adında iki nesillik iş geliştirme planı bulunuyordu. Bu bakımdan firmanın gelecek yıl 10nm sürecine geçmesi ve 7nm sürecini ise 2020 yılı sonrasına bırakması bekleniyor.


     


    Samsung ve GlobalFoundries, iki yıldan bu yana 14nm süreci ile yonga seti üretimi yapıyor. Gelecek yıl 10nm sürecine geçmeye hazırlanan ikili, 2018 yılından sonra 7nm sürecine geçmeye çalışacak. TSMC ise gelecek yılın başlarında 10nm hacimli üretime geçiyor. 7nm için ise 2018 yılı konuşuluyor. 


     



  • küçültecek başka şey bulurlar merak etmeyin

  • Teknoloji bu, durmak bilmez elbet. Atom boyutlarına indikten sonra transistörü daha da küçültmek mümkün olmaz ama başka yöntemler gelişir. Quantum olayları mesela. "Bu en son noktadır" diyen, aklının son noktasına gelmiştir zaten. Çok takmamak lazım böyle insanları. Hayat devam ediyor, teknoloji gelişiyor.

  • en küçük halindeki transistörler ile bir cep süper bilgisayarı yaparlar,
    sonra onu küçültürler. beyin bedava

  • multi cpu gpu felan yaparlar nolcak dert mi :D yada çift katlı yaparlar kendi içinden köprülü ilemciler felan ben mi düşüniyim bunları gerçi işimi görmez 2 oyun oynuyoz onun için bi ton para bayılmaya gerek yok 6700K beni 6 sene götürür diye bi öngürüyle aldım :D

  • Oley gelsin yeni teknolojiler buda artık çok ileri nesil teknolojilerin bulunmaya zorlanması zorunda olmaları demek

  • Kusacasi kuculme mumkun fakat uretim maliyetinden dolayi son tuketiciye urun olarak sunulmasi uzak ihtimal.
    Bur yerlde binlerce dolarlik vihaz ve makinalarda 5nm yongalarin kullanildigindan emin olabilirsiniz.
    O yerler hayan dunyanizla sinirli..

    Ayrica firmalarin ellerinde ne var ne yok piyasaya suremelerini de mecburi yeni teknikijilere gecis icin gerekli olan arge masrafiji cikarmak diye dusunuyorum..
    Dikkat edin alo diye uretilen cihazlarda 5 sene onceki cpu ile yarisacak donanim var.
    Ekran kartlari cpu lar anakartlar vs uzar gider.
    Yasa denilen on goru geldigi sekli ile ileriye gidemiyor ama maliyet soz konusu iken.
    Su an az oldugundan dokayi kullanilamayan cesitli madenlerin uzay madenciligi ile elde edilmesi sonrasi yaris kaldigi yerden dwvam edecektir.
    Tabi adetli uretim icin konusmakta yanlis olmaz.Yoksa bagislarla vs uretilen cihazlarin uzaydan sadece insanoglunu hayretler icinde birakan fotograf getirmedigini anlamak icin cok zeki olmaya gerek yok..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TSMC 5nm için 2019 yılını göstermişti ama bu işin o kadar kolay olmayacağı belli oldu.

  • Küçült küçült nereye kadar. :)

  • Mobil cihazlarda buluta yüklenirler, sabit cihazlarda da yüzey alanını büyütür, biraz da üst üste katman sayısını arttırır devam ederler. Tabi enerji tüketimi se sonrasında artacaktır mecburen. Daha bir 10 sene götürecek teknoloji mevcut. Sonrası için ne olur ne gider belli değil.

  • Batarya teknolojileri geliştirmeleri lazım, sonrası kolay katman katman yapmak felan. Ama bu bataryalarla olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Firaristt F kullanıcısına yanıt
    her sene haber olurya grafenle 450ghz işlemci haberleri belki gerçekten başarıp eskisi gibi tekrardan frekansa yüklenirler, birde 10 seneye ihtimal vermiyorum ama 20-30 seneye quantumlar evlere girebilir minikten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 25 Temmuz 2016; 20:38:38 >
  • GreyParrot kullanıcısına yanıt
    Mevcut teknoloji ömrünü doldurmadan yenileri kolay kolay göremeyiz gibime geliyor. 10 sene için nm küçültebildikleri kadar(7nm) küçültecekler, azıcık frekansları arttıracaklar, böyle bir 5-6 yıl rahat rahat gider. Sonra belli başlı transistör gruplarını(mesela quad mux) daha verimli hale getirip koyacaklar, biraz daha OC ile 10 sene götürürler böyle. O arada yeni bir şeyleri ucuza üretmenin yolunu bulup üretime hazır olurlar öyle devam ederler diye tahmin ediyorum. Sorun aşırı yoğun yapılar olacağı için soğutma olacak bence. Yoksa altlı üstlü dizerler 10B transistörü, fiziksel olarak gayet mümkün ancak ısıyı nasıl uzaklaştıracaklar orası mesele. Tahminimce daha geniş yapılar göreceğiz. Mevcut gidişat bizi 10 sene garanti, 15 sene duvara vurmadan götürecektir. Sabit cihazlar için boyut çok sorun değil, 1cm^2 yerine 2cm^2 yapıp sıvı soğutma da koydular mı götürür de mobilde mevcut 14nm FinFET bile deli gibi ısınıyor. Bilgisayarımın monitörünün 1.78 katı çözünürlükte ekran var telefonumda. Asıl olay zaten mobil tarafta. i7 işlemci gücünde işlemciyi telefona koyarlar da onun ne güç tüketimi ne soğutması o cihazda olmuyor. Mecburen başka şeyler yapılacak. Mobil taraf felaket şekilde tıkanmaya başladı 2 senedir. Üstüne koyamıyorlar diyeceğim, değil, bir artış var ama kullanıcıya yansıyan ise daha fazla ısınma daha çok güç tüketimi...
  • 10 yıl öncede mevcut teknolojinin küçülme olayının sınırlı olduğunu biliyorduk zaten. haber yapmışsında içi boş. teknolojiyi takip edipte bu konuyu bilmeyen kaç tane pc kullanıcısı kaldı dünyada ? ''yeni neler var ya da neler olabilir'' gibi haberlerle gelin hep birlikte beyin fırtınası yapalım :D haber olsun torba dolsun pehh...

  • İmkansız diye birşey yoktur.

  • Bence bir planları mutlaka vardır.Ne yani bir bukadar küçülte bildik daha küçüğü olmuyor alın küçültebiliyorsanız küçültün mü diyecekler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atof -- 25 Temmuz 2016; 22:00:32 >
  • Katman katman yaptıklarında ara katman soğutması nasıl olacak acaba?

  • Maliyetlerin karşılanamaması vs...


    Neyin maliyeti? Eğer FİZİKEN mümkün bir olay ise, neden transistörler küçülemesin? Tamam, belirli bir noktadan sonra içinde yaşadığımız evrenin fizik kuralları gereği mümkün olmayabilir, eyvallah. Fakat mümkün olan noktaya kadar gitmek gerekli değil mi? Maliyet nedir? Kime karşı maliyet? Yani maliyeti kaldıramıyoruz diye o noktalara ulaşmayalım mı?


    Misal, dünya ekonomisinin borcu 62 trilyon dolar imiş. Kime karşı bir borç bu? Oort Bulutu İmparatorluğu'na mı? Nedir yani? İşte bu konuyu anlamış değilim. İnsan medeniyeti için yapılan bir gelişme bu transistörlerin küçülmesi. A şahsının, B şahsının cebine giren parayı arttırmak için yapılan bir iş değil. Ne maliyeti olacak?


    Yani bu şuna benziyor: Işınlanmayı bulduk, mümkün fakat maliyetleri fazla diye yapamıyoruz. aslkdjapodjas :D Saçma sapan işler ya.


    Derin konular bunlar.

  • ebat küçülüyor fiyat büyüyor..

  • Bunlar transistor boyutları değil, transistor arasındaki mesafe olması lazım (14nm) Öyle bir şeyler okumuştum. Belki transistorleri küçültme olayıyla biraz meşgul olurlar da esas olay hesaplama (compute) işi radikal biçimde değişirse belki mevcut üretim teknolojilerinin miadı uzayabilir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.