Şimdi Ara

3D Super-NAND teknolojisi, SSD sektöründe devrim yapacak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 3D Super-NAND teknolojisi, SSD sektöründe devrim yapacak


    Mevcut SSD modellerinde, üst üste istifleme metodu kullanan 3D NAND bellek kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Maliyet belirli bir seviyeye indirildiği için, 3D NAND bellekler uzun bir süre daha sistemlerimize konuk olacak. Intel Optane gibi 1000 kat daha hızlı ve daha dayanıklı yeni teknolojiler ise, şimdilik son kullanıcıya ulaşmaktan çok uzak.


     


    BeSang adındaki ABD’li bir üretici ise, sektörü derinden etkileyecek yeni bir teknoloji sunmaya hazırlanıyor. BeSang, 3D yekpare yonga teknolojiisini icat eden ve bunu SK Hynix firmasına lisanslayan küçük bir firma. Bununla birlikte, SK Hynix firmasının yekpare 3D teknolojisini çok yavaş adapte etmesinden memnun kalmamış ve NAND teknolojilerini diğer firmalara da açma kararı almış.


    3D Super-NAND


    Firmanın pek gündeme gelmeyen çok önemli bir teknolojisi var. 3D Super-NAND adındaki bu bellek teknolojisi, Gbit başına maliyetleri 20 centten 2 cente çekecek kadar büyük bir potansiyele sahip. Şimdiye kadar bu teknolojiyi, SK Hynix neden kullanmadı bilinmiyor. Eğer kullansaydı, muhtemelen Samsung’un yerinde SSD pazarında kendisi lider olabilirdi.


     


    3D Super-NAND teknolojsi, daha yoğun bellek modüllerini, daha az sayıda katmana entegre edebiliyor. Örneğin bugünün üst seviye SSD modellerinde  her bir katmana bir hücre konuyor ve toplamda 48 katmanda 48 hücre elde ediliyor. BeSang ise, sadece 5 katmanda 150 hücre elde etmeyi başarmış. Yani bir katmanda, rakiplerinin 30 katı kadar daha fazla veri depolayabiliyor.


     


    Yoğunluğun yanında, üretim süreçlerinde de adeta bir devrim söz konusu. Normalde 3D NAND belleklerin üretimi 10 haftayı buluyor. BeSang, her katmanı paralel olarak ürettiği için, tam bir hücreyi 5 günde hazır hale getirebiliyor. Bu gerçekten, sektörde devrim yapabilecek bir üretim hızı.


     


    Ayrıca Bkz.Mobil Pascal GPU’ları detaylanıyor

    En önemli gelişme ise, teknolojinin dağıtıma hazır olması. Şimdiden 3D Super-NAND teknolojisini lisanslayan firmalar var. Ayrıca bazı firmalar da, BeSang’a 15nm veya 20nm sürecinde sipariş vermeye başlamış. BeSang, en az 30 milyon dolarlık siparişleri değerlendiriyor. Önümüzdeki yıllarda, tek yonga üzerinde 1Tb veri depolamak da mümkün olacak. Böylece, çok daha kapasiteli SSD modelleriyle karşılaşabileceğiz.


     


    3D Super-NAND teknolojisinin ne zaman piyasaya çıkacağı bilinmiyor zira müşterilerin resmi bir açıklaması mevcut değil. Çeşitli optimizasyonları da göz önüne alırsak, en erken 2017 yılının başlarında maliyeti düşük ancak kapasitesi çok yüksek SSD ürünlerini görebiliriz. Belki de, bazı kaynakların beklediği gibi SSD sektörünün HDD sektörünü artık unutturmaya başladığı dönem gelebilir. 


     



  • Peki dezavantaj adına bir şey yok mu bu istiflemede. Mesela tlc'lerin slc ve mlc lere göre ucuz olması ama ömür ve performansta sıkıntı yaşaması gibi? Çok çok olumlu bir gelişme çünkü.

  • 1^3 root

  • optane için de 2017 başı deyolar?

  • eğer haberdeki gibi doğruysa gelişme değil bildiğin ssd için devrim olmuş. ulan şu devrimi batarya için yapamadı adi üreticiler. artık diğer bileşenler 2. devrimi yaşıyor batarya yerinde satıyor.

  • 3D SUPER NAND göğe çıkaracam derken 3D NAND ı .......................transfer etmişsiniz.
    3D NAND devrim sayılması için gerekli olan sıçramayı yaptı zaten...

    SK Hynix de burda teknoloji düşmanı gibi göstermişsiniz fakat piyasaya çıkarılmama nedeni hakkında gerekli & yeterli araştırmayı yapmamışsınız.
    Sorun değil biz sizin yerinize araştırıp gerekli bilgileri pm atarız...

  • optane dediler bir resim paylaşıtılar daha sonra ses çıkmadı bu da onun gidi olmaz umarım
    3D Super-NAND teknolojisi, SSD sektöründe devrim yapacak
  • benim anladım teoride üretimi kolay ömrü uzun daha kapasiteli daha hızlı.

    firma küçük oldu için fakat uyanık oldu için teknoloji kendi üretmek istiyor büyük firmalarda lisans alıp küçük firma aradan çıkartma çalışıyor gibi geldi bu yüzden çıkmıyor.

    benzer emsal pekçok sektörde var .

    hdd miyatını doldurca hiç aklıma gelmezdi.


    son 5 yıla baktın zaman bir sıçrama yok ama son 2 yıla baktın zaman deskop adına konuşuyorum çok büyük yenilikler var.

    ssd,g-sync,freesync,hbm2,ekran kartı köprüsünün kalkması, 14 nm geçiş bu ciddi bişey hücre zarı aynı,mecvut sistemlerin çok az elektrik tüketmesi,esnek panel ekranlar vs vs .

  • biz 2017 yılında değil miyiz !?

    - pardon zaman kayması olmuş :D

    oynamayın şu CERN makinesi ile !



    http://www.bbc.com/turkce/haberler/2011/09/110923_einstein_light.shtml



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 21 Temmuz 2016; 15:46:41 >
  • Kafamdaki soru layer sayısı azalıyor, layer başına kapasite 30 katına çıkıyor; peki yazma ömrü de kapasiteyle lineer bir artış gösteriyor mu?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ad Block

    optane dediler bir resim paylaşıtılar daha sonra ses çıkmadı bu da onun gidi olmaz umarım
    3D Super-NAND teknolojisi, SSD sektöründe devrim yapacak

    ikisi birlikte gelsin hem optane hem 3d super nand ssdler rekabet olsun yüksek depolamalı en gelişmiş ssdleri ucuz alabilme imkanı doğar belki bize belli mi olur
  • Ya arkadaş boş geçin bunları, yapmaları gereken tek şey bağlantıyı satadan alıp pdc-e yongasına geçirmeleridir. Bunu yaptıkları zaman zaten sıkıntıların çoğu gidiyor. Ayrıca uzun süre büyük hacimli ssd beklememize de gerek kalmaz. Böylece hem ssd hem de hdd'yi maksimumlarında kullanabiliriz.
    Tamam teknolojisi daha çok gelişmiş olacak ama hala kazıklanmaya devam edeceğiz. 200 Liraya satılan ssd'yi, sırf çok daha hızlı diye pci-e kart üzerinden aşırı kar marjı ile itelemeye çalışıyorlar resmen.
    Pci-e neredeyse emekli olacak ya (uzun zamandır piyasada olduğunu irdelemek için söylüyorum), hala gpu hariç doğru düzgün kullanamıyoruz portu, bu kadar da aç gözlü olunmaz yani.

  • Geçen seneden beri sürekli nand belleklerle ilgili %20 30 değil, 1000 kat hızlı 1000 kat dayanıklı!(Nasıl bir fütursuzluk insanın yuh diyesi geliyor) haberleri çıkmakta, piyasaya bakıyoruz yok oyle bişi...

  • Önce ellerindeki maliyetli ssdleri satacaklar bize, sonra çıkarırlar elbet 3d super-nand olayını. Söylendiği gibi olursa 250gb ssd fiyatı 300 liradan 50 liraya falan düşecek. Mevcut 300 liralıkları çöpe mi atsınlar? Kimse gidip almaz bunları piyasada hemen yeni teknoloji yaygınlaşırsa

  • Optane'nin 1000 kat hızlı olarak tanıtılması iddialı bir tanıtım olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: royal1453

    Geçen seneden beri sürekli nand belleklerle ilgili %20 30 değil, 1000 kat hızlı 1000 kat dayanıklı!(Nasıl bir fütursuzluk insanın yuh diyesi geliyor) haberleri çıkmakta, piyasaya bakıyoruz yok oyle bişi...

    Aynen olsa bile öyle bi şey sata 3 standartları var sata ekspres standartının çok çok üstünde söylenilen

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.