Şimdi Ara

AMD’den Radeon RX 480 aşırı güç tüketimi için beklenen açıklama geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD’den Radeon RX 480 aşırı güç tüketimi için beklenen açıklama geldi


    AMD’nin henüz piyasaya çıkan Polaris tabanlı RX 480 ekran kartında yaşanan bazı aşırı güç tüketimi iddiaları, tüketicilerin kafasında soru işareti uyanmasına neden olmuştu. Problem ile ilgili AMD’den beklenen açıklama geldi.


     


    Hatırlanacağı üzere, AMD Radeon RX 480 ekran kartı ile ilgili testlerde, güç tüketimi açısından bir problem yaşandığı görülmüştü. Ekran kartı, PCIe 12V hat üzerinden 79W ortalama güç tüketiyor. PCIe yüksek güçlü bilgisayar şartlarına göre, 12V hat üzerinden maksimum 66W enerji çekilmesi gerekiyor. Ayrıca PCIe için anakart üzerinden sunulan enerji miktarı 75W. Yani her iki durumda sınır aşılmış oluyor.


     


    Diğer bir nokta ise kartın genelinde meydana gelen enerji tüketimi 164W ortalamaya sahip. Normal şartlarda kartın 150W TDP değeri olduğu belirtilmişti. Bunun 110W civarı grafik birimi için ayrılıyor. Devre kartı ve bellek ise toplam 40W civarı enerji çekiyor. Bununla birlikte bu sınırın da aşıldığı görülüyor.


     


    Ayrıca Bkz.Şok iddia: AMD Radeon RX 480 ekran kartı, PCI güç standartlarını karşılamıyor

    Haberin gündeme gelmesinin ardından konusunda uzman bazı siteler de benzer testleri uygulamış ve en pik zamanda PCIe üzerinden 77 Watt veya kartın genelinde 166Watt enerji tüketimi gibi değerler elde edilmiş. Uzmanlar, ekran kartının PCIe üzerinden anakarta bağlandığı noktada bir problem olabileceğini düşünüyor ancak AMD yazılım ile sorunu çözmek niyetinde.


     


    Firma yaptığı açıklamada, belirli kullanım senaryoları için optimize edilen bazı RX 480 ekran kartlarının optimal olarak çalışmadığını keşfettiklerini ve yazılım güncellemesi ile bu problemin üstesinden geleceklerini bildirdi. Firma hali hazırda bir yama üzerinde çalışıyor ve haftaya son gelinen durum hakkında kullanıcılar bilgilendirilecek.


     


    Isınma probleminin yazılım odağında çözülmesi demek, ekran kartının belirli bir sıcaklık değerine geldiğinde throttling yaşaması yani performansın düşmesi demek. Muhtemelen aynı sorunu yaşayan varsa diğer RX serisi ekran kartlarında da aynı yol izlenecek.


     


    Aşırı güç tüketimi aslında dayanıklı ve üst seviye bileşen kullanan anakartlar için sorun oluşturmuyor ancak alt seviye anakartlar için risk taşıyor. Ayrıca 3 ay içerisinde problem giderilmezse, AMD’nin kartın kutusundan PCIe Uyumlu ibaresini kaldırması gerekiyor. 


     







  • "pik" de ne oluyor direk ingilizceden çevirmeden okunuşunu yazmışsınız biraz dikkatli olun lütfen. Google'a yazdım birde öyle bir kelime var mı diye ama görsellerle bile cevabımı aldım.

  • özelleştirilmiş sapphire kartları ve diğer markalarda bu sorun olmaz

  • Sorun ileri ki serilerde zaten halledilecektir. Ama hiç yakışıyor mu Amd gibi bir firmaya. Aylar boyunca, yüzlerce insan uğraşsın didinsin, her şeyiyle güzel bir kart yapsın sonra tüm o emek, dikkatsizlik ve kontrol mekanizması sorunları yüzünden gölgede kalsın. Yazık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vega -- 3 Temmuz 2016; 12:32:17 >
  • Referans tasarım karta asla para vermem ister nvidia olsun ister amd.

  • PCI güç tüketimi kısmını anladım da kartın toplam güç tüketimi ile TDP değerini karşılaştırmak elma ile armutu karşılaştırmak gibi geldi bana.

  • nvidia'nın bazı kartlarında aşırı güç tüketimi ve ısınma sorunları oluyor, alırken dikkatli olmak lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: A.F.Y.D

    nvidianın bazı kartlarında aşırı güç tüketimi ve ısınma sorunları oluyor, alırken dikkatli olmak lazım.


    Hangisinde mesela?

  • Nvidia algı yönetimi! değilmiş demek ki sevgili fanboylar...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bl00dyHell

    PCI güç tüketimi kısmını anladım da kartın toplam güç tüketimi ile TDP değerini karşılaştırmak elma ile armutu karşılaştırmak gibi geldi bana.

    Toplam güç tüketimi ile TDP neden elma ile armut olsun ki? 150W diye tanıtılan kart ortalama 165W çekiyor, yer yer 170W'ı bile geçiyor. Aradaki güç farkını da standartları ve güvenliği hiçe sayarak PCI-E slotundan çekiyor. 75W verecek yerden 100W civarında çekiyor kart. %10-15 güç tüketimini düşürmeleri lazım veya 6 pin yerine 6+6 veya da 8 pinli modelle ücretsiz değişim yapmaları lazım.
  • ulan amd bi kerede düzgün bi ürün sür piyasaya hangi seri olursa olsun muhakkak sorunu var örng 7950 5870 r9 280x

  • AMD nin forumdaki muhafızları birazdan damlar konuya. Herşeyi inlar ettikleri için resmi açıklama bile vız gelir onlara

    Yazılım ile çekilen fazla gücün önüne nasıl geçecekler merak ediyorum. Kartın çektiği enerjiyi düşürse saat hızları stabil kalacak mı? Merakla bekliyorum neler olacağını.

    Özel tasarımlarda bu sorunların olması zor diye düşünüyorum. Özelleşmiş PCB tasarımı ve fazladan eklenecek güç girişi ve faz sayısı ile hem serin hemde daha dengeli güç kullanır kartlar.

    AMD kendi tasarımı olan referans kart ile beceriksizliğini bir kere daha ortaya çıkardı

    Edit; imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dJ_bLoW -- 3 Temmuz 2016; 14:06:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yeni teknoloji, yeni teknoloji.... Alın size yeni teknoloji. İlla ki bir sorunla geleceğini biliyordum. Eski kartlar yüksek güç tüketmese onları alırım. Her zaman denenmiş üstünden belli bir zaman geçmiş teknoloji yenilerine göre daha makbuldür. Şimdi mecburen biraz daha bekleyeceğiz. Ölme eşeğim yaz gelsin. Çıkmasını bekle, özelleştirilmiş modelleri bekle, ucuzlamasını bekle, testleri bekle. Her yeni üründe az çok bekliyoruz ama bu zaten yeni bir teknolojik ürün sayılmaz oyuncular için. 2 sene öncesinin gücünden fazla bir katkısı olmayacak sonuçta. İşin garibi F/P kart diyoruz şimdi fiyatı ise ortalama 1000 TL. Bu paraya önceden en üst düzey kartlar alabiliyorduk bir çok kişi imrenerek bakıyordu. Şimdi en ucuz dediğimiz kart orta seviye kabul ediliyor yani alabileceğimiz bütçe limitleri artmış oldu. Doların da artmasının direkt bir etkisi oldu ancak yinede TL bazında ceplerimizden çıkan minimum bütçemizin limitleri artmış oldu. Öğrenciyim diyen bile bu kartın fiyatını övüyor. İyice tüketici bir toplum halini aldık maalesef. F/P ürünü bir kart ama şuan kimse alamıyor hala beklemedeyiz. AMD referans modellerin satılmasıyla ilgilenmiyor sanırım. Kullandığı soğutucu bana çok gülünç geldi. Bir kullanıcı da ses yapmıyor diye kendi kendini avutmuş. Yok birde ses yapsaydı! Şu küçücük fandan ne sesi çıkacak. Fiyata diye birde ucuz diye kart çıkartırsan böyle olur işte. Ülkemizde kart üretilseydi imkansız gibi bir şey ama bu kartın Türkiye'de üretildiğini düşünelim. Küfür edenlerin haddi hesabı olmazdı. Ama elin adamı yapınca ucuz yapmış şöyle yapmış böyle yenilikleri varmış diye kendimizi nedense avutuyoruz. Şuan çoğu kişi ikinci el başka kartlara istemeden de olsa yönelmek istiyor sebebi ise alıp oynayamadığımız bir kartı piyasaya süren AMD.




  • Bu gidişle haftaya da Gtx1060 tanıtılır, amd kum yutar, gene olan bize olur

  • ramı 3.5 koysaydı :) yazılımla düzelirmiydi? 4 yapılabilirmiydi yapılamazdı tabiki:) çunku donanımla alakalı bidurumu dile getirince nvidia fanları zortluyorda yazılımla çözülecek amd sorununda bak noldu şimdi savunuyordunuz dediniz biz sorun yok yalan dolan demedik bunu test eden site güvenilir bir site farkındayız dogrumu değilmi yalanmı dolanmı bazıları 3.5 gb tı cızırtıyı vızırtıyı bobin ötmesini yazılımdan dolayı oluşan güç tüketiminle bir tutmaya çalışıyor ya :) çözülemicek bir sorunu çözülebilecek bir sorun ile bir tutuyor ya ona gülüyorum :) ayriyetten karsıda kartlarını ne sorunu olursa olsun toplamayan bir firma var :) amd zaten özelleştirilmemiş kartları piyasaya sürdü istediği zaman geri çeker özelleştiren firmalarda magdur olmaz kullanıcılarda :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firaristt

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bl00dyHell

    PCI güç tüketimi kısmını anladım da kartın toplam güç tüketimi ile TDP değerini karşılaştırmak elma ile armutu karşılaştırmak gibi geldi bana.

    Toplam güç tüketimi ile TDP neden elma ile armut olsun ki? 150W diye tanıtılan kart ortalama 165W çekiyor, yer yer 170W'ı bile geçiyor. Aradaki güç farkını da standartları ve güvenliği hiçe sayarak PCI-E slotundan çekiyor. 75W verecek yerden 100W civarında çekiyor kart. %10-15 güç tüketimini düşürmeleri lazım veya 6 pin yerine 6+6 veya da 8 pinli modelle ücretsiz değişim yapmaları lazım.

    Kartın toplam güç tüketiminden bahsederken Watt, elektriksel gücün birimidir. Fakat TDP'den (Thermal Design Power) bahsediyorsak Watt, GPU'nun önceden belirlenmiş bir sıcaklık eşiğine ulaşmaması için soğutucunun dağıtması gereken birim zamandaki maksimum ısı enerjisinin birimidir (Açıklaması zor bir terim aslında, daha anlaşılır açıklayabilecek bir arkadaş varsa el atabilir ). Ayrıca TDP belirtmek için herhangi bir standart da yoktur. Genelde gerçek işlerdeki maksimum yüke göre belirlenir fakat mesela stres testleri sırasında TDP, üreticinin belirttiğinden daha yüksek olabilir. Böyle bir standart olmadığından iki farklı üreticinin kartlarını (örnek AMD, Nvidia) TDP değerleri ile karşılaştırmak da çok doğru olmaz. Tüm bu sebeplerden toplam güç tüketimi ile TDP değerini karşılaştırmak, elma ile armut karşılaştırmak gibidir.

    Tabii ki AMD herhangi bir değerle oynadıysa veya kart belirttiklerinden daha farklı değerlerde çalışıyorsa bunu bir şekilde düzeltmeliler, bu konuda AMD'yi savunmuyorum, Nvidia kullanıcısıyım zaten. Benim demek istediğim TDP ile güç tüketimini karşılaştırmanın yanlış olduğu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 3 Temmuz 2016; 14:36:42 >




  • Kısacası performansı kısıtlanacak.

  • Tamam AMD standartların dışına çıkarak hatalı ama 66Watt da çok küçük bir değer değil mi anakartların en azından 100watt falan verebilmesi lazım bence.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oguz_Cole

    "pik" de ne oluyor direk ingilizceden çevirmeden okunuşunu yazmışsınız biraz dikkatli olun lütfen. Google'a yazdım birde öyle bir kelime var mı diye ama görsellerle bile cevabımı aldım.

    Peak oldu sana pik. Diyagnoz diyen dişçiler gibi.
  • Bl00dyHell kullanıcısına yanıt
    Hocam onu biliyorum da TDP de nihayetinde tüketilen güçle ve yayılacak ısıyla doğru orantılı olarak değişiklik gösterdiği için 150W'lık kartın en az 150W'ı da soğutacak soğutması oluyor. O yüzden farklı şeyler olsalar da 150W TDP veya 150W güç tüketimi denildiğinde 150W veya daha az güç tüketecek diye algılanıyor. Ufak farklar elbette olabilir, 150 dersin, 155 çeker 145 çeker onu anlarım. Ama sen 150W'lık karta(güç tüketimi olarak) tam 150W verecek giriş koyup o kartla 165-175W arası ortalama tüketim verirsen o olmaz. Şahsen bir driver güncellemesi ile de çözüleceğini sanmıyorum, %10'dan fazla düşürülmesi gereken bir güç tüketimi var. Tabi buna bağlı olarak soğutma da yetersiz kalıyordu, bazı testlerde 91 dereceye kadar çıkmıştı kart.

    Çözüm olarak AMD'nin voltajları düşüreceği, voltajları şu anda üst limitten verdiğini yazmışlar çeşitli yerlerde. 1-1.15V arası değişen voltaj aralığındaki değişim ne kadar güç tüketimine etki edecek merak ediyorum. Sadece voltajı düşürmek yeterli olacak mı? Hiç belli değil. Ellerinde kart olanlar voltajı manuel olarak düşürdükleri halde bir fazlalık olduğundan veya kartın kararsızlaştığından bahsetmiş. İşler daha da karışıyor haliyle. Acaba AMD sırf az güç tüketiyor demek için mi 6 pin diye diretti ve bu sorunlar oluyor? Yoksa driverlar mı rezil durumda? Driverlar daha oturmamış, bunu testlerdeki %0-99 arası inip çıkan kullanımdan da anlayabiliyoruz ama 2 senedir üzerinde çalışılan karta 150W tüketeceği bilindiği halde neden sadece 6 pin konuldu? Kartın tüketeceği güç belli sonuçta, ucu ucuna güç girişi de konulmaz yani. Sonra uğraş dur.

    Nvidia yapamaz mıydı? GTX 1070 de 150W güç tüketiyor ve 8 pin ile geliyor yani 75W fazladan güç girişine sahip. PCI-E slotuna falan yüklenmesine veya darboğaza girmesine de gerek yok. AMD ciddi bir yanlış yaptı. Hem çift kart desteğinin her geçen gün zayıfladığı günlerde CF ile inatla GTX 1080'e kafa tutuyoruz diye yırtındı hem de 150W tüketen(aslında 165W şu anda) karta 150W giriş koyup sorunlar için bombayı kendisi kurdu. Hem AMD hem fanları beklentileri şişirdi, şimdi de birer birer patlıyorlar. AMD'nin pazarlama kısmını komple değiştirmesi lazım. Bir ürünü kendi seviyesinde pazarlamak yerine ya daha yukarıdakilerle kıyaslayıp tokatlanıp duruyorlar ya da daha aşağıdakilerle kıyaslayıp iyice geri kalıyorlar.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.