Şimdi Ara

5.1 için harici DAC mi yoksa AVR'nin DAC'si mi? Hifi üstatlarını bekliyoruz..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Bilgisayarımda mevcutta Edifier S550 ses sistemi kullanıyorum.
    HT için yeni bir amfi alacağım ve Pioneer VSX-520'im açığa çıkacak. Bunu PC'ye takmayı düşünüyorum.
    Genel amaç oyun vs, fakat 5.1 seste ilk aradığım şey kaliteli diyaloglar ve canlı ses. Yüksek DB ile işim yok..

    Aşağıdakilerden hangisi ile daha iyi "fiyat/performans" sonucu alırım?

    1-> HDMI ile AVR'ye sesi aktarmak ve VSX-520'nin DAC'sini kullanmak
    2-> Bir DAC alıp ses kartından dijital çıkış ile buraya bağlanacağım, DAC'nin çıkışını AVR'nin analog veya dijital girişine bağlayacağım

    Birinci durum en ucuzu çünkü hiçbir ek yatırımı yok ve 5.1 sesi rahatlıkla alabileceğim.
    Ama ikinci durumda dedicated DAC'nin (çok ucuzu bile olsa), VSX-520'nin içindeki DAC'den çok daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Yanlış mıyım?

    Asus Xonar D1 ses kartım var, üzerinde de SPDIF çıkışı var (3 pinli). Bu çıkışı şimdiye kadar hiç kullanmadım, nasıl kullanıldığını da bilmiyorum. Yoksa USB ile de dijital ses çıkışı alabilir miyim? Veya DAC'ye de HDMI ile mi girsem?

    İkinci durumda anladığım kadarı ile ilk durumdan daha kaliteli bir ses alacağım fakat maksimum 2.0 ses alabileceğim.. Doğru mudur? Ya da external DAC kullanarak 5.1 ses almanın bir yolu var mıdır (amfimde analog kanal girişleri yok 5.1 için..)

    Bir de ikinci durumda bu kadar input/output vs durumundan ve ses işleminden dolayı lag ne kadar olur? dudak senkronizasyonu veya oyunda efekt senkronizasyonu yaşar mıyım görüntü ile ses arasında?

    Soru özetle, "DAC almaya ve bu kadar tantanaya değer mi alacağım ses kalite artışı?"







  • VSX 520 ye altın semer vursan nafile

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • O anfiye DAC alıp para harcamaya gerek yok, kalite olarak çok bir şey farketmeyecektir.
  • Sizin için en mantıklı yol edifier'ı Asus ses kartınıza analog bağlayarak kullanmak olur. Yoksa arkadaşların dediği gibi 520'ye dac bağlasan ne olur :-)

    Bir de 5.1 dac dediğiniz şey ses kartı oluyor. Elinizde D1 gibi kalburüstü bir ses kartı olduğuna göre birşey almanıza gerek yok.

    Bunun dışında 2. senaryo için iki farklı alternatifiniz var.

    2A) burada edifier'ın hoparlörlerini AVR'ye bağlamak ve sesi AVR'ye ekran kartının hdmi çıkışı ile aktarmak. Edifier'ın hoparlörleri 8 ohm olduğu için pioneer ile de çalışırlar. Sadece sesi çok açmamakta fayda var, çünkü edifier'ın uyduları 35w'a kadar çıkabiliyor.

    Sub wooferı'da AVR'nin sub pre Out çıkışına bağlayacaksınız.

    Bu senaryonun avantajı uydu hoparlörleri AVR beslediği için uydular daha iyi çalabilir. Bir de Asus d1 ile AVR'nin dac'ları arasındaki fark bir değişiklik yaratabilir ama hangisi daha iyi olur bilemeyeceğim.

    Bir de sesi hdmi ile aktardığınız için oyunlarda sorunsuz ve kolay şekilde 5.1 aktarım yapabilirsiniz.

    2B) Bu senaryoda ise Asus ses kartından optik ile AVR'ye ses aktarabilirsiniz. Hoparlörler yine AVR'ye bağlı durumda.
    Yalnız burada oyunlarda 5.1 ses almak için ses kartınızın dolby digital live özelliği ile sesin dolby 5.1 olarak kodlanması gerekiyor. Aksi takdirde oyunlarda 5.1 ses alamazsınız.
    Burada ham ses verisinin dolby olarak tekrar kodlanması fark yaratabilir ama hdmi ile doğrudan aktarmak mı daha iyi olur mu yoksa dolby olarak aktarılması mı daha iyi olur bilmiyorum. Şahsen kendi denemelerimde pek bir fark göremedim. Sonuçta amfi, hoparlör, dac hepsi aynı. Sonuca etki edebilecek yegane unsur kodlama oluyor. O da muhtemelen bu sistemlerde anlaşılamıyor.

    Bu arada ses kartınızdaki 3,5 mm soketten optik çıkış almak için ufak bir plastik aparat kullanılıyor. Normalde o ses kartının kutusunun içinden çıkar. Eğer yoksa Philips markalı optik kabloların içinden bu aparattan çıkıyor. Google'a 3,5mm spdif adaptör diye yazarsanız aparatı görebilirsiniz. Belki evde bir yerde vardır.

    Yalnız kişisel kanaatim PC'yi AVR'ye hdmi ile bağlayınca sanki oyunlarda görüntü bir tık daha kötü oluyor. Bu sebeple sesi AVR'ye hdmi ile aktarırken, bir yandan da dvi kablo ile doğrudan mönitöre aktarmak daha iyi bir sonuç verebilir. Eğer böyle bir kullanım yaparsanız da ekran kartı AVR'yi bir mönitör, kendi mönitörünüzü de ayrı bir monitör olarak görecektir. Bu durumda ekran kartının sürücüsünden 2 ekranda da aynı görüntüyü verecek şekilde klon olarak ayarlama yapmanız lazım.

    Dediğim bağlantı yöntemlerini denedikten sonra sonucu burada paylaşın ki, benzeri fikirleri olacak arkadaşlar da faydalansın :-) Bu arada edifier ile pionun surround performansını karşılaştırmış oluruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    uzun cevap içi teşekkürler...

    bu konudan genel olarak çıkardığım, aslında 520'nin DAC'sine çok güvenmeye gerek olmadığı..

    diyalog ve ses kalitesi gerektiren oyun vb. uygulamalarda (Advanture, RPG tarzı şeyler belki vs..) DAC mantıklı olabilir ama FPS tarzı çevresel sesle çok güzelleşen oyunlarda (Bioshock vs..) 5.1 hala değişilmez gibi. varsın bir tık kalitesiz olsun.

    sanırım şu durumda kasmanın alemi yok. belki salondaki amfiyi bida yükseltip PC odasına daha iyi DAC'li bir avr alırsam o zaman işin şekli değişir.

    bu arada izlenimlerimi paylaşacağım.

    yine de güzel bir stereo amfi + DAC + 3 yollu bir tower hoparlör ile seslendirmesi başarılı bir oyun oynamak isterdim :)
  • Hocam ben DAC'ı ne için kullanmak istediğinizi anlayamadım.

    VSX'in müzik performansını biraz daha belki yükseltir diye mi istiyorsunuz, yoksa oyun sırasında AVR'nin performansını yüskeltsin diye mi.

    Eğer ikinci seçenekse DAC'a para verip, o parayı çöpe atmış olursunuz. DAC adı üzerinde digital-to-analog müzik için kullanılır. Siz oyun performansını yükseltmek istiyorsanız, adam gibi DTS-HD, TrueHD gibi formatları destekleyen bir ses kartınız olsun, onu da HDMI üzerinden AVR'nize veren yeterli.

    Gerisi avr ve hoparlörerinizin performasnına kalmış, bu sistemde dacın yeri yok.
  • Artık battelfront var ve atmos çıkış veriyor pc'den sesde muazzam. Almışken artık piyasa atmos'a dödüğü için atmos destekli avr alın. Ekran kartınızda hdmi 2.0'lı olsunki dts-x aktarabilirsin. Gerisi önemli değil oyunlarda. Müziğe gelincede usb dac alıp dac'dan avr'ye analog bağlarsanız , analog bağlantı yaptığınız kanala geçince görüntü gider avr'den o sebepten hdmi pass throgh özelliği olması lazım amfide.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • the wade kullanıcısına yanıt
    wade bey, oyunlarda üretilen sesler aslında dijital ve hdmi ile avr'ye bağlandığı durumda sesi AVR çözüyor (PCM olarak ses geliyor avr'ye).
    fakat mevcut durumumda ses kartından 3 tane stereo jack ile edifier ses sistemine gittiği için sesi analog gönderiyorum ve dig-ana-convert işlemini ses kartımın chipseti yapıyor.

    ilk durumun avantajı daha güçlü ses üreticisi (avr), ikinci durumun avantajı da (eğer Asus xonar d1'in DAC'si daha iyi ise) daha kaliteli pre-amp sinyali üretmem. benim anladığım bu, expert değilim :)

    acaba iki durumun avantajını tek potada eritebilir miyim, sorum bu. Bana göre de bu, bir DAC alarak convertion işlemini dac ile yapmak ama amfinin de güçlü PSU'sunu kullanmak. Zira, ses kartını kullanırsam, çıkış olarak sadece elimde 3,5'luk jack'lar var ve bunları gireceğim AVR inputu yok (optik var, coax var, hdmi var, 2.0 stereo analog var).

    bunun peşindeydim soruyu sorarken, ama iyiden iyiye isteğimin mantıksız olduğunu görmeye başladım :))




  • crimsonrivers C kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın da dediği gibi sizin dac vs ile işiniz yok. Pioneer 520'nin dac'ı çok iyi değil dediysek de oyunlarda yeterli olacaktır. Ki burada ses kalitesi için en belirleyici unsur hoparlörler olacaktır. Bildiğim kadarıyla elinizdeki edifier setin uyduları çok kötü değil hatta fiyatına göre gayet iyi.

    Sizin yapacağınız en mantıklı şey, edifier'ın hoparlörlerini AVR'ye bağlamak olur. Bu sayede sub woofer'ın içindeki amfiye de çok yük binmemiş olur. AVR de o hoparlörleri hakkıyla sürecektir. Bu da oyunlarda size yeterli kaliteyi sağlayacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • crimsonrivers C kullanıcısına yanıt
    Hocam dedigim gibi siz DAC'i falan bosverin.

    HDMI cikisli bir ses karti alip sesi RAW olarak AVR'ye verin.

    Optik cikisli ses karti alirsaniz HD sesleri tasiyamazsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İş hoparlörde biter.

    Kaynağa ve amfiye para yatırdım ama hoparlörüm hala aynı maalesef. Çünkü param kalmadı.
  • cevaplar için teşekkürler, bir bakayım neler yapabiliriz..
  • biraz yabancı forum araştırması yaptım.

    genel kanı, ortalama bir ses kartının AVR'ye göre daha iyi dijital-analog dönüşümü yapabildiği yönünde. Yani bir high-end ses kartınız var ise hiç AVR ile uğraşmayın deniyor. gerekçe de mantıklı geldi; hdmi'dan gelecek dijital sesleri çevirme genelde maliyet azaltma olarak ilk ellenen yerler oluyormuş. yani Pio SC-LX serisi gibi ciddi iyi bir avr yok ise sinyal oluşturmada hala en iyi çözüm ses kartı.

    sinyali en güzel şekilde oluşturduk, sorun yok.

    problem, güç katı. ses kartı ile kullanırsam analog girişe sahip bir power-amp katı lazım. bu da sadece edifier'da var, VSX-520'nin analog kanal girişleri yok 5.1 için. sadece 2.0 var. benim elimde ise 3 tane stereo jack veya 6 tane RCA çıkış var. bunu avr'ye giremem.

    buradan asıl soruya gelelim, kanal başı 100-150W verebilen ve sadece hoparlör beslemek için kullanabileceğim ucuz yollu bir çözüm var mıdır? power-amp mi almalıyız illa ki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crimsonrivers -- 26 Haziran 2016; 8:32:19 >




  • Bence gereksiz bir uğraşı...5.1 sesleri almak için ses kartına çok para vermek bana pek doğru gelmiyor spdif çıkış versin yeter bitstream data akıtsın vsx520 de en iyi bildiği işi yapsın. Eğer bir para harcanacak ise daha iyi bir avr alınır. Yok dacmış yok power amfiymiş ...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Yalnız şöyle bir problem yokmu arkadaş görüntüyü hdmi ile aktarıyorsa amfi üzerinden, spdfi çıkışa geçince görüntü gider. Bu genel problem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • problem demeyeyim ama, kafama taktığım şey şu.

    ekran kartımda tek bir hdmi çıkışım var.

    eğer hdmi -> avr -> monitor yaparsam, görüntüyü avr'den geçirmiş oluyorum. hem az da olsa gecikme ekleyecek, hem de muhmtelemen sinyale biraz noise eklenecek yol boyunca. ayrıca avr kapatırsam da görüntü gidecek vs.

    ekran kartını DVI ile monitöre bağlayıp sesi hdmi ile avr'ye bağlayabilirim. böyle olursa da renk spektrumu DVI'da daha az. yani HDMI ile monitörümü Full RBG kulanabilirken (0-255), DMI ile limited RGB kullanıyorum (16-235 mi öyle bir şey).

    zaten spdif ile 6 kanal dijital aktarılmıyor diye biliyorum.
  • crimsonrivers C kullanıcısına yanıt
    Ses kartınızın dolby digital live özelliği ile oyunları optik çıkış üzerinden 5.1 olarak iletebilirsiniz. Hdmi çıkış ile de monitöre görüntüyü aktarırsınız.

    Bunun dışında ses kartının sesi daha iyi çözdüğüne kanaat getirdiyseniz 520'yi satıp 2.el analog 5.1 girişi olan bir AVR alabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-denediniz mi mesela benim avr kapalıyken aynen görüntüyü geçiriyor hdmi üzerinden ayrıca avr de görüntü işlemeyi kapatırsanız herhangi bir gecikme ve bozulma olmaz.
    2-1998 sonrasında ürerilen tüm spdif bağlantılar raw 5.1 stream geçiririr

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turuncu55

    Ses kartınızın dolby digital live özelliği ile oyunları optik çıkış üzerinden 5.1 olarak iletebilirsiniz. Hdmi çıkış ile de monitöre görüntüyü aktarırsınız.

    Bunun dışında ses kartının sesi daha iyi çözdüğüne kanaat getirdiyseniz 520'yi satıp 2.el analog 5.1 girişi olan bir AVR alabilirsiniz.

    optik sese sıcak bakmıyorum maalesef. decode edilmiş bir sesi tekrar encode edip sonra tekrar decode etmek zaten ses için iyi değil, bunun üzerine hem sıkıştırma sürecinde gecikme eklenecek, hem de loseless olmayacak. yani kayıp olacak (mp3 dinler gibi)

    transistörleri sağlam, güzel bir analog inputlu amfi işimi daha iyi görür. sahibinden'de düşürürsem bakarım
  • crimsonrivers C kullanıcısına yanıt
    Dostum sana da ne önersek beğenmiyorsun :-)
    Zaten kullanacağın hoparlör edifier'ın çok da üstün olmayan bir hoparlörü. Orada decode-encode vs ile kayıp olsa da anlamazsın.

    Şahsen gecikme vs de olacağını pek düşünmüyorum, kendi denemelerimde bir gecikme fark etmedim.

    Cihazlar elinde deneyip hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek sizin elinizde. Bundan sonrasında bize birşey demek düşmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.