Şimdi Ara

Süper bilgisayarlara Çin damgası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Süper bilgisayarlara Çin damgası


    Bir dönem ismi kopya ürünlerle anılan Çin, bugün teknolojinin lokomotifi ülkelerden birisi haline geldi. Akıllı telefon pazarında ilk 10 sıraya 6 firma sokmayı başaran Çin, bilgisayar pazarında da Lenovo ile lider durumda. Hatta süper bilgisayar alanında da Çin’in ağırlığı hissedilmeye başlandı.


     


    En iyi 500 süper bilgisayar listesinde baktığımızda 2001 yılı itibariyle bir tane bile Çinli sistem görmek mümkün değildi. Bugüne geldiğimizde ise listede 167 süper sistem yer alıyor. Çin, 165 süper bilgisayara sahip ABD’yi geride bırakmış durumda.


     


    Meteoroloji gibi çok yoğun veri analizi gereken işlerde kullanılan süper bilgisayarlar, ayrıca Amazon Web Services, Netflix gibi sistemlerin de temel dinamiğini oluşturuyor. Çin’de de Alibaba gibi e-ticaret ve içerik devleri sayesinde süper bilgisayarlara olan ihtiyaç artmış durumda.


     


    Sunway TaihuLight


     


    Çin’in son hamlesi ise listenin tepesine oldu. Çin hali hazırda Top500 listesinin bir numarasında oturuyordu. Tianhe-2 adındaki süper bilgisayar, dünyanın en hızlısı iken 32 000 Intel Xeon işlemci ve 48 000 Xeon Phi işlemcisi barındırıyordu. 1300 araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar, 34PFLOPS seviyesine ulaşabiliyordu.


     


    Ülkenin süper bilgisayar merkezi tarafından geliştirilen Sunway TaihuLight adındaki yeni sistemi, listenin yeni birincisi ilan edildi ve önceki liderin neredeyse iki katı daha fazla güçlü. Sistemin en önemli özelliği ise artık Çin imzasını taşıyan işlemciler kullanması.


     


    Intel’in ülkede teknolojilerini yerelleştirmek için çeşitli işbirlikleri mevcuttu ancak yılın başlarında, ABD hükümeti bazı işlemci lisanslarını Çin’de kullanıma açmasına izin vermedi. Bunun üzerine harekete geçen Çin, kendi işlemcisini geliştirme kararı aldı.


     


    SW26010 adındaki sunucu işlemcisi, Shanghai High Performance IC tasarım merkezi tarafından tasarlandı. Tarihte ilk kez, dünyanın en güçlü süper bilgisayarında Çin imzasını taşıyan işlemciler kullanıldığı ifade ediliyor.


     


    SW26010 işlemcisi, sunucu ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş toplam 260 çekirdeğe sahip. Süper bilgisayarda toplam 10 milyon çekirdek yer alıyor. Bellek tarafında ise 1.31PB DDR3 RAM kullanıldığın görüyoruz. Sistemin performansı 93PFLOPS seviyesinde ve ortalama 15.37MW enerji tüketiyor. Soğutma tarafında ise 28MW seviyesinde kapalı bir sıvı soğutma çözümü kullanılmış.


     


    Ayrıca Bkz.Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming ile 2.3GHz ve ötesi

    Çin’in elde ettiği başarı gerçekten göz kamaştırıcı. Intel haricinde bir işlemciye güvenerek en yakın rakibine iki kat performans farkı atabilmek, Çin’in özgüvenini de ortaya koyuyor. Yeni süper bilgisayar için 1 milyar dolar civarında Ar-Ge harcaması yapıldığı tahmin ediliyor.  


     



  • harcadığı enerjiye bak. 15 megawatt.

  • Klasik cekirdek gifinin siritmayacagi bir haber olmus...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • komik olmayın çin tarihte hep vardı ve silinmedi orda eciş bücüş yaşıyorlar işte...
  • gta5'de ultra görüntü ayarlarında kaç fps verir?? :) :) :)

  • kesin tadımlan anlaşmıştır çekirdek konusunda

  • çöp
  • elalem milyar dolar harcayıp süper bilgisayar geliştiriyor, bizimki saray yapıyor.

  • Haberde yegane eksik önceki sistemin çektiği güç de belirtilmemesi. Onun dışında adamlar gerçekten uğraşıyor öyle ya da böyle. Bir şeyleri başarmaya çalışmaları bence azımsanacak şey değil. Kopyalaya kopyalaya edindikleri birikimler ve üretim üssü olmalarıyla birlikte kolayca kendi firmalarının da üretime girişmesi bunların temel basamağı haberde de değinildiği gibi. Biz de en azından yazılım alanında ön plana daha fazla çıkabilsek de gerisi de gelse.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: emre1393

    elalem milyar dolar harcayıp süper bilgisayar geliştiriyor, bizimki saray yapıyor.


    Saray yapmak için para olması yeterli. ancak süper bilgisyar yapmak için para tek başına yeterli değildir. her şeyin başı yetişmiş insan gücü. Saraylar, köprüler, yollar tabi ki yapılacak. ancak yüksek teknoloji için daha çok kat etmemiz gereken mesafe var. sen bir intel mühendisine türkiyede çalışması için dünyaları ayağına sersen intel uzayı ayağına serer. onu yapamaz ise zavallı mühendis bir kaza sonucu yaşamını yitiriverir

  • "zavallı mühendis bir kaza sonucu yaşamını yitiriverir"

    evet amerika gelişmemize izin vermiyor yapacak birşey var mı şimdi milyar vs. milyonluk güçler :/
  • GTX 1080 çıkınca bunların hepsi çöpe gidecek!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hugh Jackman


    quote:

    Orijinalden alıntı: keko1337

    quote:

    Orijinalden alıntı: emre1393

    elalem milyar dolar harcayıp süper bilgisayar geliştiriyor, bizimki saray yapıyor.


    Anıtkabir Tapınağına harcanan paralardan haberin yok herhalde
    Süper bilgisayarlara Çin damgası


    Ne diyor lan bu


    Buna klasik mimari denir, bir anıta en çok yakışan mimaride klasik mimaridir bu sebepten anıt kabrin tasarımı yerindedir, bunlar böyle cahiller iyice azıttılar ancak bugünlerin hesabını ödeyecekler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doom II -- 21 Haziran 2016; 1:36:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hugh Jackman


    quote:

    Orijinalden alıntı: keko1337

    quote:

    Orijinalden alıntı: emre1393

    elalem milyar dolar harcayıp süper bilgisayar geliştiriyor, bizimki saray yapıyor.


    Anıtkabir Tapınağına harcanan paralardan haberin yok herhalde
    Süper bilgisayarlara Çin damgası


    Ne diyor lan bu

    TÜRK MİLLETİ CAHİLDİR, TÜRK MİLLETİ TEMBELDİR.
    Bu cümleye itiraz edebilecek baba yiğit var ise karşıma çıksın, U T A N I Y O R U M !...

    Selçuklu mimarisinden bir haber, sanat tarihini duymamış bile, Osmanlı'yı islam devleti sanan, camideki genel evden alınan vergi ile alınmış halının üzerinde namaz kılan, cumayı kaçırmayan ama çalışanının sigortasını asgariden gösteren C A H İ L toplumun üyesiyiz. YAZIK BİZE...
  • Gta 5i yüksek ayarda açarmı cigolaytı yüksekmiş açar heralde helal olsun adamlara tüm ülkeler adına örnek alınacak bir haraket.
  • Teknolojiyi ithal ettiğimiz sürece sürekli dışa bağımlı kalıp yerimizde sayarız..milyar dolarlık bütçe açığı veririz..daha kendimize ait doğru-düzgün çalışan bir işletim sistemimiz bile yok :Slinux dağıtımı üzerinde modifikasyon yaparak bu işler olmaz..ayrıcayapılan köprüler yap işlet devlet ile yapılıyor..devletin katkısı yok..bu başarı değildir..3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak....Son ek bilgi Külliye, camii ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, kervansaray, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğudur ve hiçbir osmanlı veya selçuklu mimarisinde saray ile külliye aynı avluda değildir...ayrıca ilk önce Cami yapılır.

  • Zenginlerin gösteriş merakı işte başka bir şey değil. En son çıkan AAA oyunları oynatamayan bilgisayara ben süper demem. Amerika'ya gözdağı vermek için yapılmış devam etsinler bakalım... US Neavy Seals Pekin'e ayak basınca o çekik gözleri açılır ama çok geç olur.

  • Osmanlıyı yerin dibine sokan hakaret eden hiç kimse müslüman olamaz. Yok selçuklu mimarisi falan filan herkes sallamış bir şeyler. Müslüman diye geçinip ezan okunurken pencereyi kapatan ramazanda davuldan şikayet eden modernlik takıntılı ilkel mahlukatlar sizi hesap günü görüşürüz elbette bundan korkum yok sizin önderiniz tanrınız sizi korusun Allah C.C bana yeter hadi iyi günler.

  • dağınık işleme fonksiyonu ile aynı anda farklı işlemler yapar !
    yani bir işlemi 1000 kat hızlı yapmaz bu makineler !
    bu açıdan süper bilgisayarlar bir yerde değildir !
    tek başına tek bir işlemci yongasıyla ne yapabiliyor asıl olan bu !

  • quote:

    Orijinalden alıntı: artenis

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hugh Jackman
    quote:

    Orijinalden alıntı: keko1337
    quote:

    Orijinalden alıntı: emre1393 elalem milyar dolar harcayıp süper bilgisayar geliştiriyor, bizimki saray yapıyor.
    Anıtkabir Tapınağına harcanan paralardan haberin yok herhalde
    Süper bilgisayarlara Çin damgası
    Ne diyor lan bu
    TÜRK MİLLETİ CAHİLDİR, TÜRK MİLLETİ TEMBELDİR. Bu cümleye itiraz edebilecek baba yiğit var ise karşıma çıksın, U T A N I Y O R U M !... Selçuklu mimarisinden bir haber, sanat tarihini duymamış bile, Osmanlıyı islam devleti sanan, camideki genel evden alınan vergi ile alınmış halının üzerinde namaz kılan, cumayı kaçırmayan ama çalışanının sigortasını asgariden gösteren C A H İ L toplumun üyesiyiz. YAZIK BİZE...


    Atatürk'ün sözü seni yalanlıyor,Atatürk Ne demiş "Türk Milleti Zekidir, Türk Milleti çalışkandır". Atatürk düşmanları her yeri sarmış

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.