Şimdi Ara

Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
114
Cevap
10
Favori
6.258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar;

    Bölümümüzde yoğun şekilde klima tavsiyesi istenmesi nedeniyle, herkes kendi klima tespitini kendisi yapabilir mantığı ile hazırlanmış bir yazı sunduk sizlere. Biraz zaman ayırıp okursanız sizler için derlenmiş çok faydalı bilgilere ulaşabilir ve böylece kimsenin size cevap vermesini beklemek zorunda kalmayabilirsiniz.

    Madem ki bölümümüz ve konumuz klima, o halde konuya KLİMA NEDİR ile başlayalım.

    En basit anlatımı ile KLİMA Bulunduğu ortamın sıcaklığını kapasitesi ölçüsünde istenilen değere getirebilen (düşürebilen/yükseltebilen) bir iklimlendirme cihazıdır.

    KLİMA KULLANIMINDAKİ AMAÇ NEDİR?

    İnsanın en temel ihtiyaçlarından birisi olan konfor koşullarını yakalamaktır

    KONFOR KOŞULU NEDİR?

    Bir insanın rahatsız olmadan hayatını sürdürebildiği koşullar “konfor koşullarıdır.
    Bu değerler +22C ile +27C arası ve %40 ile % 60 nem oranıdır.
    Bir klima bu değerleri soğutmada ve ısıtmada yerine getiriyorsa verimli olarak çalışıyor demektir.


    SPLİT KLİMA NEDİR?

    İki ayrı üniteden oluşan ve ikisi birlikteyken işlevini yerine getirebilen bir cihazdır.

    SPLİT KLİMA NASIL ÇALIŞIR?

    Klima kapalı iki sistem içerisindeki soğutucu gazın farklı ünitelerden geçirilmesi ve sıvılaştırılıp buharlaştırılmasıyla soğutma ve ısıtma işlemini yapar.
    Klima soğutma konumundayken iç ünite soğutucu gazı buharlaştırır, dış ünite ise soğutucu gazı sıvılaştırır. Bu durumda iç ünite SOĞUK, dış ünite ise SICAK hava üfler.
    Klima ısıtmadayken sistem tersine döner ve İç ünite SICAK, dış ünite SOĞUK hava üfleyecektir.
    Klimanın görevini yerine getirebilmesi için montaj yapıldığı alanın büyüklüğü, kurulduğu yerin hangi yöne baktığı, kapasitesinin yeterliliği, dış ortamın ısısı gibi kriterler oldukça önemlidir.


    KLİMA NELERİ YAPAMAZ ?

    Klima soba veya kalorifer gibi yüksek kaloride ısıtma yapamaz. Klimanın asıl görevi soğutmaktır. Ancak gelişen teknoloji ile ısıtma modunda da klimalardan oldukça yüksek performans alınabildiği bir gerçektir.
    Klima ortamdaki nemi alır ancak ortama nem veremez (bazı markalarda en üst serilerinde dışarıdan hava da alarak nem dengesi kuran modeller mevcuttur)
    Çok düşük sıcaklıklarda çok iyi ısıtma yapamaz.(6 C nin altındaki ortamlar)
    Klima birden fazla odayı ısıtıp soğutamaz
    Kapasitesinin üzerindeki mekanlarda verimli çalışamaz.
    Klima, ameliyathane gibi kesin hijyen gerektiren yerlere kurulamaz.
    Kimyasal işlemlerin olduğu yerlerde ve aşırı toz olan mekanlarda sık sık bakım ister (bayan kuaförleri, şantiye vs)

    Değerli Arkadaşlar;

    Yukarıda paylaştığımız bilgiler doğrultusunda anlaşılıyor ki, Günümüz şartlarında klimalarımız hayatımızın vazgeçilmez unsurları halini almıştır.
    Klimalar hakkında herkes bir şeyler söylerken, Bileni de bilmeyeni de yorum yaparken, oluşan yüksek derece bilgi kirliliğine istinaden GERÇEKTE neyin ne olduğuna kısaca bir göz atalım istedim.

    Biraz jargon tabirle yaklaşacak olursak eğer ‘’abi buraya kaçlık klima lazım’’ sorusuna verilen cevap genelde ‘’kardeşim sana 18000 BTU yeter’’ şeklindedir. Tamam, güzel de ‘’Peki abi nedir bu BTU’’ sorusuna gelen cevap ise genellikle ‘’kem küm’’ olur zira bir çok klimacı dahi günde 100 kere telaffuz ettiği bu harflerin kelime anlamını öğrenmeye gerek duymamıştır. Bunu bilmek elbette ki kimseyi profesör yapmayacaktır ancak en azından yaptığı işe ne kadar önem verdiğini, ne kadar araştırmacı bir ruha sahip olduğunu, işini ne kadar ciddiye aldığını bize ispat edecektir.

    Peki, nedir bu BTU?

    BTU yu öğrenmeden evvel gelin birkaç klima terimine de göz atalım

     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


    BTU , İngilizce British Thermal Unit (İngiliz ısı birimi) sözcüklerinin kısaltılmasından oluşur. Bir libre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Klimalarda Btu/h olarak yani klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır.

    Tamam, BTU yu öğrendik. ‘’Peki abi lazer ışınlarınla mı anladın da 18.000BTU yeter dedin?’’ sorusunun cevabı ise genellikle ‘’Çelik kasa abi damdan düşse bir şey olmaz’’ mantığında bir şey olur, kısacası kendilerince TECRÜBE derler ki lütfen siz şimdilik bu belgelenmemiş/ispatlanmamış tecrübeyi bir kenara bırakıp işin teknik boyutlarına kendiniz bir göz atın.

    Klima ile ilgili daha detaylı anlatıma girmeden önce klima konponentlerine bir göz atalım

     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir



    Konponentlere göz attığımıza göre konumuza devam edelim.

    Arkadaşlar klima dediğimiz unsur, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kapalı devre sistem içerisinde devinim ettirilen gazın basınç yönüne göre soğutulması veya ısıtılması neticesi, dahil olduğu sistemde verilen komut doğrultusunda iç ünite eşanjörün borularını ısıtan veya soğutan sistem olduğuna göre. İç ünitede bulunan fan sayesinde vakumlanan hava, ısıtılmış veya soğutulmuş olan bu boruların (iç evap/eşanjör) arasından geçerek kendi sıcaklığından, borudaki ısı değerine geçer ve ortama o ısı derecesinde çıkış yapar. Çok teknik detaya girmiyorum kabaca sistem bu. Peki madem ki buradaki ana unsur HAVA, o zaman demek ki bir sirkülasyon söz konusudur. Yani ortamdaki ne kadar havayı, ne kadar zamanda, ne kadar hız ile o borulardan geçireceğiz ki biz KONFOR ŞARTLARI denilen ideal oda sıcaklığına ideal zaman diliminde kavuşmuş olalım. İşte burada devreye giriyor meşhur BTU muz, İşte burada önem kazanıyor bulunduğumuz mekanın lokasyonu, metrekaresi, metreküpü, ısı yükü, elektrik yükü, binanın kaç yaşında olduğu, evin kaçıncı katta olduğu, tuğlamı yoksa gaz beton mu olduğu, Pencerenin pvc mi ahşap mı, camların tek cam mı çift cam mı olduğu gibi bir çok etken.

    Şimdi vatandaş sorar ‘’Abi kaçlık klima alayım odam 17 metrekare, çok da üşüyorum ısınmam lazım’’ BAY TECRÜBE miz cevap verir ‘’ooo bilader 17 metrekareye 9000 BTU çok bile gelir. Git X markayı al 10 numara 5 yıldız’’ Vatandaşımız ürünü alır fakat bir türlü ısınamaz BAY TECRÜBE mizi arar sorar, ‘’Abi klima çalışıyor ama ben donuyorum’’ BAY TECRÜBEMİZ ‘’noooluyor’’ diye gider bakar ki Vatandaşımızın odası 17 metrekare de işyerinde bozma olunca tavan yüksekliği kalmış 5 metre. Camlar desen demir doğrama tek cam, izolasyon desen hak getire, dış ünite kuzey rüzgarını yemiş donmuş kalmış. İşte bombanın patladığı yer burası. Normal şartlarda bizler hep standart tavan yüksekliğini 2.5 – 3 metre kabul ederiz. İşyerinde bozma bu alanda tavan yüksekliği 5 metre oldu da ne oldu? Alan yine 17 Metrekare ne fark eder ki? Diyebiliriz.

    Arkadaşlar az önceki sohbetimize geri dönelim ve klimamızın iç ünitesinden yani eşanjöründen geçen havayı hatırlayalım. Dış ortam sıcaklığı 3 derece, iç ortam sıcaklığı 11 derece, olmasını istediğimiz ortam ısısı 25 derece olsun. bizim 11 derecedeki havayı kaç saat boyunca klima iç ünitesinden geçirmemiz gerekir ki soğuk hava, iç ünitemizdeki borular aracılığı ile ısınıp ısınıp ortam ısısını da yükseltsin? Burada fizik kurallarını hatırlayıp sıcak havanın hafif olması nedeniyle yükseldiğini, ve o 5 metrelik tavan yüksekliğinde önce yukarıyı ısıtmaya başladığını, izolasyon zayıf olduğundan o ısının da orada kalamadığını ve böylece ısısı arttırılmış hava deviniminin sağlanamadığını da hatırlatmak isterim. Buradaki ana etkeni bir daha hatırlayalım, HAVA. İşte 17 metrekare 3 metre yükseklikteki bir alan hesabı ve metreküp değeri ile, 17 metrekare 5 metre yükseklikteki alanda çevirmek zorunda kalacağımız metreküpte hava oranı değişeceğinden dolayı ısınma süremiz uzayacak ürün performansı düşük, enerji sarfiyatı yüksek olacaktır.

    Mesela ben alan hesabı yapan birçok klimacıda, aşağıdaki etkenleri göz önünde bulundurduklarını görmemişimdir

     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir


    Tabloda göreceğiniz üzere aslında ısıtma modunda her insan da küçücük bir klima olarak değerlendirilebilir. Ortamda 4 kişi yaşayacaksa ısıtma modunda +2000 BTU demektir ne güzel, peki ya soğutma modunda? O zaman da yapacağınız hesapta -2000 olarak değerlendirmeniz gerekmektedir. Evde çalışan bilgisayar ve televizyon sayısı (ki feci ısı üretirler) pencerelerin ahşap veya alüminyum olması gibi unsurların da hesap tablosunda hep etken olması gerekir.

    Normal şartlarda standart olarak sorulması gereken sorular aşağıdadır.

    Yaşanılan bölge neresidir (deniz seviyesi önemli kıstastır) (akdeniz - karadeniz- ege vb)
    Mekanda kaç kişi yaşamaktadır/yaşayacaktır
    Mekan evmidir iş yerimidir? İş yeri ise yoğun ısı üreten iş makinesi kullanımı var mıdır?
    İş yeri ise işletmedeki elektrik tesisat durumu nedir elektrik yükü nedir?
    Metrekare nedir? Tavan yüksekliği nedir?
    Binanın izolasyon durumu nedir? camlar ısıcam mıdır? Kaç metrekare cam mevcuttur?
    Binanın cephe yönü nedir? vb

    Tüm Bunlara ilaveten Gelin kendi odamızın BTU hesabını da kendimiz yapalım. değişik yöntemler ile de hesap yapabileceğinizi biliyorum ancak elinizde bir metre olması çok daha iyi olacaktır
    Öncelikle odamızın enini, sonra boyunu ve sen son da yüksekliğini ölçelim. ilk olarak bize en ve boy lazım ki metrekaremizi hesaplayalım. İsterseniz önce aşağıya formülü yazayım, daha sonra da sanal bir ev üzerinde birlikte hesaplamasını yapalım.
    Arkadaşlar işin formülünde en önemli etken yaşadığınız bölgedir zira her bölgenin kendi katsayısı mevcuttur.

    Bölge katsayıları şöyledir:

    Akdeniz:445
    Doğu Anadolu:308
    Ege:423
    Güneydoğu Anadolu:462
    İç Anadolu:346
    Karadeniz:385
    Marmara:385


    Formülümüz ise, oda metrekaresi/2.2 x 1000 şeklindedir

    Daha detaylı bir formül için ise Oda m2 si bölge katsayısı ile çarpılır, kişi sayısı içinde kişi başı 500 Btu/h eklenir. Aydınlatma gücü 500W ın üzerindeyse her 1W için 3,412 btu/h eklenir.

    Peki tüm bu bilgiler doğrultusunda Donanım Haber salonumuzun 45 metrekare olduğunu varsayalım ve hesap yapalım. Bölgemiz Marmara olduğuna göre katsayımız 385 bunu unutmayalım.

    45 x 385 = 17325 Btu/h
    4 kişi için = 4 x 500 = 2000 Btu/h
    Günümüzde floresan ve led aydınlatmalara yöneldiğimizden Aydınlatmanızın 500W üzerinde olduğunu düşünmeyerek tabloya dahil etmiyorum
    Bu durumda 17325 + 2000 btu = 19325 yani ortalama 20.000 BTU ihtiyacımız olduğunu varsayıyoruz. tabi ki bu kullanıcı hesabı.
    Daha derin hesaplamak istersek eğer, Avize 200BTU - TV 300 BTU - cam 400 BTU - metre3 135 BTU olarak değerlendirip ona göre hesaplamak gerekir, Metrekaremiz arada kaldığından (18 ile 24 arasında kaldı) otomatikman üst BTU ya yöneleceğimiz için bu arada kalan avize ve diğer unsurları dail etsek dahi yine de 24.000 BT(U değere zaten ulaşamayacaklardır.
    Gördüğünüz üzere basit bir tablo ile kendi BTU hesabımızı kendimiz yapabiliriz.
    Yukarıda anlattıklarım kafanızı karıştırmasın lütfen Çok çok kaba bir hesap ile metrekareyi ikiye bölseniz zaten ihtiyaç olan BTU ortaya çıkıyor. Yani 45 metrekareye 22.5 - 20 metrekareye 10 - 100 metrekareye 50 gibi değerleri göreceksiniz. Ben sadece matematiksel hesabını yapabiliyor olmanızı istedim bu nedenle formülü de bilmenizi istedim.


    Bu elimden geldiğince basite indirgemeye çalıştığım, sadece alan üzerinden verdiğim bir örnekti, buna evin cephesi, izolasyon durumu, dış ünitenin takılacağı noktanın kuzey rüzgarına maruz kalıp kalmayacağı, veya sürekli güneş görüp görmeyeceği, evin ara kat olup olmaması gibi o kadar çok etken söz konusuyken kalkıp ta sadece metrekare üzerinden ahkam kesmek pek akıl karı değildir. Verdiğiniz para, kullanacağınız alana yetersiz kalmasın, lakin verdiğiniz para, 3 tl lik klimanın yeteceği yere 5tl şeklinde de olmasın. Bu anlamda bu konu ve şablon sizler için hazırlanmış, bu yazı da sohbet tarzında kaleme alınmıştır.

    Özellikle tavsiye isteyen arkadaşlar. Aslında görebileceğiniz üzere bu bilgiler doğrultusunda sizler de gayet rahatlıkla kendi klima tercihinizi kendiniz yapabilir, seçimlerinizde bu kıstasları göz önünde bulundurduğunuzda tercihinizdeki doğruluk oranını kolaylıkla yukarı taşıyabilirsiniz.

    Yanlış yazdığım veya eksik olduğunu düşündüğünüz yerler var ise lütfen beni uyarınız, hemen düzeltelim hatamızı

    Sürçü lisan ettiysem af ola, Klimalarınız tam performans, Yazlarınız serin, Kışlarınız Sıcacık, elektrik faturalarınız minicik olsun

    Sağlıcakla Kalınız







  • Yoğun klima döneminde okumanızı tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Yoğun klima döneminde okumanızı tavsiye ederim.
    Yeni cihazların tamamının inverter olduğunu göz önünden bulundurarak; kapasite seçimlerinde ilk alım maliyetini göz ardı ederek ufak klimaların alınmasını çok mantıklı bulmuyorum. Örneğin 20 m2 alan için 9k klima bile öneriliyor ki yalıtımlı, iyi bir yer de olsa 12k klimanın hem zorlanmayacağını hemde daha hızlı inverter sisteminin esas amacı olan düşük kapasitelere geçerek enerji tasarrufu sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca amerikan mutfaklı evlerin de sayısının arttığını düşünürsek ocak ve aspiratör etkeninin de bu hesaplarda mutlaka göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyorum.




  • Eline saglik abi. Btu hesabinda 17 m2bi odanin 2.5m yukseigi var iken 7727 bty gibi birsey cikiyor. O zaman 9luk klima alabilirim gibi geliyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hunter87 H kullanıcısına yanıt
    Açık mutfak ve aspiratör konusu benim dikkatimden kaçmış, çok önemli bir tespit, tebrik ederim.

    Klimanın soğutmaya çalıştığı havayı aspire etmek içeriye yeniden soğuk hava ihtiyacı doğuracaktır, ocağın ise BTU hesaplamasında yüksek ihtiyaç doğuracağı aşikar. LCD tv nin bile 300BTU olarak hesaplandığı tablomuzda ocak ve aspiratör farkı göz ardı edilmemeli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ReiCheN

    Eline saglik abi. Btu hesabinda 17 m2bi odanin 2.5m yukseigi var iken 7727 bty gibi birsey cikiyor. O zaman 9luk klima alabilirim gibi geliyor

    Kardeşim mantık tamamen doğru, eğer konu klima ise yuvarlama hep yukarı doğru olmalı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    quote:

    Orijinalden alıntı: ReiCheN

    Eline saglik abi. Btu hesabinda 17 m2bi odanin 2.5m yukseigi var iken 7727 bty gibi birsey cikiyor. O zaman 9luk klima alabilirim gibi geliyor

    Kardeşim mantık tamamen doğru, eğer konu klima ise yuvarlama hep yukarı doğru olmalı

    Hocam açıklamalar çok iyi olmuş fakat işin bir de teknik kısmına girsek yani;

    1. Hangi klima markası iyidir? (Daikin, Alarko, Hitachi)
    2. Motorların genel özellikleri nedir? Markaya göre farklılıklar var mıdır?
    3. Motor üreten firmalar ve markalar hangi üreticilerin motorlarını kullanıyor?

    Bu konularda da fikriniz varsa lütfen aydınlatın.
    Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi break. -- 28 Haziran 2016; 10:17:40 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: break.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    quote:

    Orijinalden alıntı: ReiCheN

    Eline saglik abi. Btu hesabinda 17 m2bi odanin 2.5m yukseigi var iken 7727 bty gibi birsey cikiyor. O zaman 9luk klima alabilirim gibi geliyor

    Kardeşim mantık tamamen doğru, eğer konu klima ise yuvarlama hep yukarı doğru olmalı

    Hocam açıklamalar çok iyi olmuş fakat işin bir de teknik kısmına girsek yani;

    1. Hangi klima markası iyidir? (Daikin, Alarko, Hitachi)
    2. Motorların genel özellikleri nedir? Markaya göre farklılıklar var mıdır?
    3. Motor üreten firmalar ve markalar hangi üreticilerin motorlarını kullanıyor?

    Bu konularda da fikriniz varsa lütfen aydınlatın.
    Teşekkürler.

    Alıntıları Göster
    Sayın @Ado

    Elinize sağlık. Benim gibi bu konuda yeterli seviyede bilgi sahibi olmayanlar için çok güzel bir konu. Teşekkürler.




  • Kysis kullanıcısına yanıt
    Değerli Hocam;

    Bir nebze faydası olduysa ne mutlu bana. Amacım tabi ki klima takmayı ve işin tekniğini öğretmek değil lakin (isteyen olursa seve seve onu da öğretirim hiç üşenmem işim bu zaten) istiyorum ki insanlarımız kullanıcı düzeyinde verilen bilgilere göre klima almasınlar. paralarını heba etmesinler, hangi malı alırsa alsın fakat bilinçli alsınlar istiyorum, tek amacım bu, bu doğrultuda elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyorum herkesi.

    ''Ben sahada bir çok klima gördüm bu işleri çok iyi bilirim'' diyen birisine cevabım, ''ben de trafikte her gün çalışan bir sürü araba görüyorum ama bu beni araba konusunda uzman yapmaz'' Şeklinde oluyor. Bu anlamda anlayan birilerinin sözleri yerine sizin kendinizin anlamasını sağlamaya çalışıyorum.

    Lider markalara MARKA DEĞERİ adı altında fazladan para ödemek yerine, aynı işi yapabilecek düzeyde daha makul ürünler alınabileceğini ispat etmeye uğraşıyorum. Dediğim gibi, biraz olsun fikir verebiliyorsa ne mutlu bana




  • Sayın Hocam;
    Eksikler ve talepler ile ilgili yazımda da ricada bulunmuştum bu anlamda önerilerin için çok teşekkür ediyorum.

    1 inci madde haricinde diğerleri ile ilgili ilk fırsatta çalışma yapıp bu konu başlığı altına eklemeye çalışırım.

    1 inci madde oldukça görecelidir hocam, kaldı ki ben konuya marka model firma olarak değil işin temel prensibi ve mantığı yönünde yaklaşıyorum bu nedenle üzülerek o madde ile ilgili burada yazı yazmak istemediğimi ifade etmek istiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Sayın Hocam;
    Eksikler ve talepler ile ilgili yazımda da ricada bulunmuştum bu anlamda önerilerin için çok teşekkür ediyorum.

    1 inci madde haricinde diğerleri ile ilgili ilk fırsatta çalışma yapıp bu konu başlığı altına eklemeye çalışırım.

    1 inci madde oldukça görecelidir hocam, kaldı ki ben konuya marka model firma olarak değil işin temel prensibi ve mantığı yönünde yaklaşıyorum bu nedenle üzülerek o madde ile ilgili burada yazı yazmak istemediğimi ifade etmek istiyorum.
    @Ado hocam vallahi ellerinize sağlık. Bazen bilmek yetmiyor aktarmak da çok önemli. O kadar akıcı bir dille yazıyorsunuz ki anlamamak mümkün değil. Salona klima alıp bütün evi soğutabilir/ılıtabilir miyimin arifesinde, "almışken iyisi olsun, bir kere alınıyor" kafasında olan biri olan benim için, çok faydalı bilgilerinizi paylaştınız. Diğer konuda da okuduğum kadarıyla Tek klimayla salonu, koridoru, bir nebze de olsa diğer odaları ve mutfağı soğutmak mümkün görünmüyor. Ama en azından "yaşanabilir" bir ortam için bütçemi zorlayacağım. Çünkü, ben, eşim ve 1,5 yaşındaki çocuğumuz, evde kışın dahil 19-20 derece havada yaşamaya alıştığımız için günlerdir perperişan olduk :) Yatak odamızda 9000 BTU'luk Baymak marka bir klimayla 2 yazdır konforlu bir şekilde uyuyoruz. Ama gündüzleri ben işteyken hanım evde çocukla resmen yanıyorlar. Evim son kat olan 5. katta. Çatıda ısıcam malzemeli izolasyon serili. Apartmana geçtiğimiz kış taşyününden mantolama yaptırdık. Sabah doğan güneşi alıp en solda hem içeriden hem dışarıdan mantolamalı kapalı balkonu olan odadan başlayıp, yanında yatak odası, yanında cam balkon olan bir balkon ve onun yanında da balkona açılan dikdörtgen bir salonu olan saat 13'e kadar dolu dolu (banyo hariç) güneş alan bir evimiz var. Ek'te fotoğraftaki kendimce elimle çizmeye çalıştım :) Resme bakış açımıza göre sol taraf kuzey-batı yönü gibi. Kırmızı tükenmez kalem ile işaretlemiş olduğum yerler pencereler. Salonda soldaki pencereyi maalesef orantısız çizdim. Sol tarafta 2 kanat 2 sabit pencere var, sağ tarafta 2 kanat 1 sabit pencere var. Yani sol taraftaki sağ taraftakinden, resimde görüldüğünün tersine daha büyük. Kapıları işaretledim zaten. Koridorda kapı yok. Yatak odasında mavi kalemle işaretlediğim yerde 9000 BTU'luk klima mevcut. Satın almak istediğim klimayı koymayı düşündüğüm yer ise salonca yeşil kalemle işaretlemiş olduğum yer. Buraya klimayı koyup koridora havayı üfletip bir nebze evi ılıtmak/soğutmak gibi bir niyetim var. Ev toplam balkonlar dahil 95 m2 civarında. Salon 25 m2 vardır sanırım. Klimanın takılacağı yerden banyonun kapısına kadar olan mesafe aşağı-yukarı 10 metre mesafededir. Bazı kapıları açık/kapalı konuma getirerek en azından salon, mutfak ve koridoru soğuturum diye tahmin ediyorum. Ya da bütçe/marka/BTU performansına göre deneme yanılma yöntemi ile maksimum verim almanın peşinde olacağım. Değerli tavsiyelerinizi merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim :)

     Klima Genel Sohbet Konusu- Tavsiye İsteyenler İçin Bilgi İçerir




  • http://www.bosch-home.com.tr/%C3%BCr%C3%BCnler/ev-konforu/klimalar/B1ZMI12604.html


    http://m.arcelik.com.tr/klimalar-ionizer-inverter-serisi-12310-aa-ev-tipi-klima.html

    Bu iki urunden hangisini almaliyim
    Hangisi az elektrik harcar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • jimi382 J kullanıcısına yanıt
    Gozlerim kapaniyor artik. Soz sabah bakip hesaplarini cikartirim size.

    ŞIMDILIK Allah rahatlik versin diyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Gozlerim kapaniyor artik. Soz sabah bakip hesaplarini cikartirim size.

    ŞIMDILIK Allah rahatlik versin diyorum



    Teşekkür ederim :) Sağolun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jimi382 J kullanıcısına yanıt
    Az önce özelden sorduğunuz için hesaplamalarınızı kabaca yapıp yolladım size

    orada yazdım burada da yazayım. tüketim verileri kesinlikle sizin kişisel kullanım alışkanlıklarınıza, vereceğiniz dereceye, güneşe ne kadar maruz kalındığına, o an ki şebeke voltaj koşullarına, o an ortamda kaç kişi olduğuna kapının açık kalmasına vs vs vs gibi bir çok etkene göre değişiklik gösterir.
    Bu nedenle klimada ''Ne kadar yakar?'' sorusunun çok spesifik bir cevabı yoktur.
    formül basittir, şu anki kW değeri 41.17TL olan bedeli, tüketilen kW ile çarpıp sonuca ulaşabilirsiniz. Forumda bir arkadaşımız vardı klimasına wattmetre taktırmıştı ve oradan takip ediyordu aylık tüketimini ve hatta günlük tüketimini




  • Cok teşekkur ederim sagolun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jimi382

    Cok teşekkur ederim sagolun
    çok faydalı bir konu teşekkürler..
  • Hocam lutfen bana da yardimci olun.

    Oturdugum eve sadece icten beslemeli klima takilabiliyor ve bulamiyorum. bu konuda bana yardimci olabilir misiniz. (12000 btu civari)

    saygilarimla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • leop L kullanıcısına yanıt
    Ben bu gün sizin konuyu okumuştum, sanırım şu 1/2 1/4 boru olması gereken konuydu.
    marka bilgisi gerektiğinden yorum yapmamıştım lakin VESTEL natür+ serilerinde içten besleme ve 1/2 1/4 bağlantı mevcut.
    bildiğim o olduğu için bir tek bunu yazabildim bunun dışında da inanıyorum ki onlarca model mevcuttur. bu arada yeni üretimlerde 3/8 kullanma olasılıkları da yüksek bu sebeple mutlaka satış noktaları veya servislere danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
    siz bir şey bulamazsanız ben yarın bizim servisteki çocuklara da bir danışırım
  • Merhaba hocam, bende bir sey danismak istiyorum. 1 haftadir Sigma comfort 12000btu klima aldim gayet memnunum fakat kanati ne kadar yukari kaldirsamda hava odanin diger tarafinda yere vuruyor ve 6 aylik cocugum var hep yerde ve rahatsiz oluyor cocugu yere birakmazsak hic bir sekilde rahatsiz olmuyor. Bazi yerlerde klimanin altina pleksi gibi bir malzeme taktiklarini gordum havanin yere vurmamasi icin kanat seklinde bunu nereden bulabilirim? Hazir olarak satiliyormu yoksa yaptirmakmi lazim? Bir de boyle bir malzeme takacagim zaman klimanin kac cm altina takmam lazimki hava geri klimaya donupte derece olceri etkilemesin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.