Şimdi Ara

Sosyal Medya ve İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bundan yıllar önce, yani 2006 - 2007 civarları teknoloji bu kadar gelişmiş değildi. Her insanın evinde bir bilgisayar yoktu ve facebook, twitter, connected, ask.fm gibi sosyal ağlar ya yoklardı ya da henüz ünlü değillerdi. Ve o zamanlar herkesin bildiği ve girdiği bi site vardı. Yonja.com. İşte bu sitede vakit geçirirdik. İnsanların profillerinde yalnızca kendini anlatan bilgileri ya da bazı paylaşımları vardı. Herkes birbiriyle saygı çerçevesinde tanışır ve konuşurdu. Hatta orası kasınca msn'e geçilirdi! Şaka bi yana şimdiki sosyal ağlardan daha iyi ve düzgündü bişeyler. Sonra hiç unutmam bi gün bi arkadaşım bana bir link yolladı. Facebook diye bir site açılmış sende kayıt olsana. Girdim siteye ve ; '' bu ne ya hiç beğenmedim hiç görselliğe yer verilmemiş '' diyip çıktım. Yonja.com un o cafcaflı profillerinden sonra fazla sade ve gereksiz geldi. Ama zaman geçtikçe facebook virüs gibi yayılmaya başladı ve bi anda patlama yaptı. Hayatın bi vazgeçilmezi oldu. Ve tabi bende üye oldum. Zaman geçtikçe bişeyler rayından çıktı sanki. Türkiyedeki bilgisayar kullanıcıları arttı ve 7 yaşındaki çocuk bile bilgisayardan anlar oldu. Ve hatta facebook hesabı açmaya kadar gitti bu iş.
    Bakın ben ömrüm boyunca özgürlüğü savunan bi insan oldum. Olmayada devam edicem. Ama bu konuda olumsuz şeyler düşünüyorum. Sizlere İLETİŞİM den bahsedicem biraz.

İletişim nedir? İnsanların kendi çevrelerindeki farklı insanlarla olan tanışıklığı, yakınlığı ve diyalog içinde olmalarına iletişim denir. Tabii bu bahsettiğim sosyal iletişim. Bunun altını çizmekte fayda var. Peki insanlar sosyal iletişim olmadan yaşayabilirlermi ? Hayır. Her insan mutlaka çevresinde bunu arar. Çünkü temel bir ihtiyaçtır. Ve bi insanın sosyal iletişim yeteneklerinde bir kopukluk, bir çekingenlik varsa , malesef kötü sonuçlar doğurabilir. Heleki 18 - 19 yaşından ufak insanlar için bu çok daha önemlidir.

Facebook taki anlayış çok farklı bi durumda. Asıl amacı sosyal iletişim alanında, yani çevrenizdeki insanları sanal alemde arkadaş olarak ekleyip, daha sık görüşmeler, paylaşımlar yapmayı sağlayan bir site. Aslına bakarsanız misyon olarak kötü diyemem. Ama uygulama? Asıl sorun burda başlıyor. Bu sorunlardan maddeler halinde bahsetmek istiyorum;

- İnsanların etiket yapmak, daha havalı görünmek için kendinden ünlü insanlarla arkadaş olma isteği.

- Tanımadığı insanları kabul etmek ve bunlarla iletişim kurmak. Hatta bazen özelini paylaşmak ve dahada ileriye gidip sevgili olmak.

- Haddinden özel fotoğrafları paylaşıp bunun internet ortamında yayılabilme olasılığını unutmak. Ki bu fotoğraflar amaçları farklı insanların eline kolayca geçebilir.

-Sahte hesap açıp cinsellik, hırs ve benzeri şeyler yüzünden birilerini ekleyen kötü kişileri farketmeden kabul etmek

- Bilgisayar başına gömülüp, sesini duymadığımı, gözlerine bakmadığımız (ki sosyal iletişimde göz teması ve konuşmak çok önemlidir) insanlarla konuşmak ve sonucunda araya giren soğukluklar, kavgalar.

- Belli şeyler yüzünden bazı arkadaşlarımızla girilen çatışma. Örneğin; ''onu kardeşin olarak ekledin beni neden eklemedin '' gibi saçma sapan yakarmalar.

- Ergen yaştaki çocukların ve gençlerin etiket ve ün arzusu yüzünden'' Fotoğraflarımı beğenirmisin, ilişki durumumu yada durumumu beğenirmisin '' tarzı tamamen ego tatmini üzerine kurulu saçma bi düzen.

Bunlar benim aklıma gelenler. Emin olun onlarca neden var ve bana göre en büyük tehlike iletişim yeteneklerimizin kopması.

İnsanlar artık birbiriyle konuşurken gözlerine bakamıyor, konuşma yeteneklerinde zayıflık görünüyor ve tanışırken daha ilginç şekillere giriyor. Bunun nedeni devamlı ekrana bakarak yapılan iletişimdir. Örnek vermek gerekirse bi insan biriyle tanışmayı onun yanına giderek değilde Facebook adresini ekleyerek yapmayı tercih ediyor. Daha korkunç ne olabilir sizce?

Sosyal ağların tüm insanların üzerindeki olumsuz yönleri malum. Ama ergen yaştaki ve daha ufak yaştaki insanlar için çok daha tehlikelidir. Devletin, yetkililerin ve ebeveynlerin bu konuda yapması gereken asla ama asla filtre koymak ya da interneti yasaklamak değildir. Okullarda ve evde mutlaka ama mutlaka eğitim verilmelidir. Ama bu eğitim sözde ve pratikte kalmamalıdır. Çocuklarımıza ve yakınlarımıza okullarda ve evlerde her gün aynı nasihatları vermek yerine oturup yanına konuşalım. Ve okullarda iletişim, internet ve benzeri aktiviteler üzerine eğitimler verelim. Ve mümkünse özgürce bi eğitim olsun. 500 Sayfalık tarih kitabını eleye eleye 100 sayfaya indirdiğimiz gibi olmasın. Her bilgiyi verelim. İnternetin cinsel tehlikelerinden tutup katillere, sapıklara ve benzeri zararlı unsurlarına kadar anlatalım.

Sosyal ağların günümüzdeki ağırlığı ortadadır. Devlet ve millet olarak bunu göz ardı etmeyip, çevremize ve ufak yaştaki insanlara gerekli donanımı ve eğitimi kazandırmazsak bunun sonucu kötü yerlere gidebilir. Bu tip şeylerin yasaktan değil eğitilmekten geçtiğini savunan biri olarak sizlere biraz fikirlerimi empoze edebildiysem ne mutlu bana. Sağlıcakla kalın.

• Okumadım, özet yazacak arkadaşlar konuya bekleniyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu okuyan adam zaten olayın farkındadır.
  • bu kadar uzun yazdıysan haklısındır hocam.
  • Konu dışında açtığın bu konuyu anlayacak insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez kardeşim. Haklısın orası ayrı. Ama yanlış yerdesin :) seni anlayanlardan biri de benim. Hep bu teknolojinin yaygınlaşmadığı eski zamanlarda yaşamak istemişimdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu hazır yazılmış bi yazı mı,yoksa direk yazıyı sen mi buraya yazdın ? sen yazdıysan cidden yanlış yerdesin kardeş
  • sosyal medya da twitter hariç bir şey kullanmıyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Başından sonuna kadar okunması gereken bir yazı. Vakit ayırıp böyle bir paylaşımda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bende neredeyse 3 yıldır sosyal ağlardan uzak duruyorum. Uzak duruyorum dediğim Facebook adlı siteden yani. Twitter ve instagram hiç açmadım.

Yonja olayını abimden duymuştum:) Bide bilgisayar hocam söylemişti ilk çıktığı zamanlar arkadaşlarıyla baya bi zaman öldürüyorlarmış sitede :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel yazı. Ben de birçok sosyal medya uygulamasını kullanıyordum Facebook, twitter, swarm, instagram...
    İnstagram hariç hepsini sildim. İnstagram'da da sadece yakın arkadaşlarım ekli.

Ek: Ayrıca saydığım uygulamaların çoğu insanların fişlenmesine neden olabiliyor. Maalesef..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-194272510 -- 12 Haziran 2016; 3:12:11 >
  • Sonuna kadar katılıyorum.İki ay önce tüm sosyal medya hesaplarımı kapattım.Birtek instagram duruyor.Oda yarışmalara katıldığım için.

İnanır mısınız facebook kapatırken 'Zamanımı çok fazla alıyor' , 'Gereksiz Buluyorum' gibi seçenekler veriyor.Onlar farkında.

• İnstagramı çıkaran zihniyet beni deli ediyor.Hadi facebook neyse,instagram çıktığından beri narsizm had safhada arttı.Herkes kendini beğenmiş,herkes egoist,herkes sadece popüler olma çabasında.Heleki şimdiki kızlarımızın tüm hayatları instagram.Öyle insanlarla iletişimi kesiyorum direk.Abi muhabbet kuramıyorsun ya birşeyden bahsediyorsun konu direk "ya sen instada şunu gördünmü?" ye geliyor.
    İnsanlar kafayı yemiş.Bildigin herkes telefon ve sosyal medya bağımlısı.Selfie denen olayda buna tuz biber olsu zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: FSOCIETY

sosyal medya da twitter hariç bir şey kullanmıyorum

+1

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bunları bırakta çözümün ne peki ?
  • Gecenin bu saatinde bu makaleyi kim okuyacak kardeş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rei Kon

Konu dışında açtığın bu konuyu anlayacak insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez kardeşim. Haklısın orası ayrı. Ama yanlış yerdesin :) seni anlayanlardan biri de benim. Hep bu teknolojinin yaygınlaşmadığı eski zamanlarda yaşamak istemişimdir.

Hocam ben de sıkıldım buradan, var mı bildiği güzel bir forum veya sözlük önerebilecek ? pm'den yazabilir
  • Özet: Sosyal medyayı düzgün kullanın. Ben bunu anladım yani.

• İnsanların elinden önce düşünmeyi aldılar. Düşünemez doğru yolu bulamaz oldular..

Sonra istişareyi, konuşmayı, iletişimi aldılar. Artık temelli yanlış yollarda kayıp oldular..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yonjada mı herkes saygı cercevesindeydi, ulan bilmesek nostalji mostalji ayagına kandıracaksın milleti
  • Güzel derlemişsin

Yonjasından tut cixim meqan siberalem 216 icq msn sine kadar hepsini kullandım

Twitter a baktım karısını pazarlıyan gavatlarla dolmuş eskortların sponsoru olmuş yada fake hesaplarla ideolojisini yaymayan çalışan paralı çalışanları ile algı peşinde olanları görüp hesabı kapattım hala duruyor 2009 yılına ait

İnstagrama bakim dedim millet yediği içtiğinin resmini paylaşıp bedavadan bulunduğu yerin reklamını yapıyor oje resminden tut yaz tatilinde meme arasını bacaklarını gösteren kevaşe ve eskortların buluşma noktası olmuş

Face 2006 dan beri kullanırım 2007 den beri fotom var durur öyle haber sitelerini kullanmak için kullanırım sohbet hep kapalı durur

İnanın face instagram twitter üçlüsünün de sonu gelicek 17 senedir nelerin sonu gelmediki şimdiden yeni bişey bulsunlar

Yeni nesil insnalar önüne her geleni yiyor yutuyor tututyor. Hiç sorgulama yok seçme yok çoğunluk nerde ben orda olayım diye koyunluk yapanlar var malesef

Akıllı olanlarda var kendi çevresini dışarda yapan yada kendi net sosyal ortamını kendi tasarlıyan site tasarlıyanlarıda var ama azınlıkta

• Sadece twitter kullanıyorum oda saçma sapan sözler yazıp ilgi görmek için değil. Sevdiğim veya saygı duyduğum insanların paylaşımlarını takip etmek için, gündemden haberdar olmak için.

Bir kişiyi takip ediyorum 1 saat içinde 10 kişi birden beni takip ediyor amaç ben takip ettim oda beni takip etsin sonra ben takibi bırakırım ehe. Mesaj gönderme var mı bilmiyorum ama kurcalamadım. olsa s.. git yazıcam da neyse. Takip etmeyince 1 gün içinde hepsi takibi bırakıyor. Böyle ego kasan tiplerde bolca mevcut. Seni 1 milyon kişi takip etse ne olur etmese ne olur?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.