Şimdi Ara

Sigara Tiryakileri hakkında bir anket

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • edit: Anket tatmin edici sonuçlara ulaşmıştır, konunun altında nacizane analizimi yapmış bulunuyorum siz katılanlar için, katılmayan arkadaşlar için de ilgililerse konuyla güzel bir başlık sizi bekliyor gelin konuşalım
    Anket için artık katılmanıza gerek yoktur ama katılsanız da sorun olmaz


    Merhaba arkadaşlar, bugün yardımınıza ihtiyaç duyduğum bir konuyla karşınızdayım. Dersim kapsamında küçük bir anket çalışmam var ve başlıkta da görüldüğü gibi kendimde dahil sigara kullanan arkadaşlar üzerine bir anket içeriyor. Yardıma muhtaç şu arkadaşınıza ufak bi el atarsanız not olarak bana çok yardımcı olmuş olursunuz

    Anket linki aşağıdadır
    http://goo.gl/forms/SZPc6tnsmdFcEY2p2

    sevgilerle

    edit2:--------------------Yorum başlığa eklendi------------------------

    tekrardan merhaba arkadaşlar, final ve proje takvimimdeki yoğunluk sebebiyle foruma kısa bir süre uğramadım. Konu dışı ahalisi sayesinde hatrı sayılı derecede emeğiniz olduğu için anket hakkında bilgi paylaşmayı sorumluluk hissederek izninizle yorumlamaya başlıyorum Başlamadan önce ek bir ayrıntı getireyim, normalde amacım il bazında da bir kıyaslama yapmaktı fakat SPSS istatistik programının sürekli donması yüzünden anlatacaklarım İstanbul'u Türkiye olarak kabul ederek yorumlamak olacak ne yazık ki.

    Öncelikle ankete en büyük katılım yaş grubu olarak 20-25 yaş aralığında gerçekleşti. Ortalama rakamda belirtmek gerekirse yaş ortalaması %22.66 dolaylarında seyretti. Bu demek oluyor ki konu dışı takipçilerinden sigara içen büyük bir kısım Lise mezunu (tahmini büyük çoğunluk üniversite okuyor) ve Üniversite mezunları (ufak bir kesim yüksek lisans okuyor)

    Katılımcıların 70%'i gelir düzeyinde kendini orta direğe mensup olarak tanıttı. Geri kalan 21%'i zengin ve çok küçük bir gruba hitap eden %9 ise yoksul. Sigara tiryakilerinin büyük çoğunluğu orta direğe hitap ediyor demek yanlış olmaz herhalde bu durumda.. Fakat şurada şaşırtıcı olan zengin gruba mensup katılımcıların yoksullara göre fazla olması. Demekki konu dışındaki zengin kesime mensup üyeler yoksullara oranla daha fazla sigara tüketme hacmine sahip.

    Net bir rakam vermeyeceğim fakat en çok katılımcı İstanbul'dan (26~) oldu. Onu peşi sıra Ankara (7~) ve İzmir (6~) takip etti. geri kalan illerimizdeki katılım 2-3 kişinin üstüne çıkmadı. (Tekirdağ, Bursa, Manisa, Elazığ, Burdur, Adana vs..)

    Sigara kullanan katılımcıların 65%'i net olarak tirkayisi olduğunu söyledi. Geri kalanı 31% ile denk geldiğince'yi işaretledi. (Kafe, arkadaş, klüp, sosyal aktivite ortamları vs..) Demek oluyor ki bu mereti biz içenlerin hiçbir şekilde tadında bırakma imkanı olmuyor. Sigara sosyal etkileşim esnasında hakikaten büyük öneme sahipmiş.. 1% olarak çok nadir diyen arkadaşları buradan tebrik ediyorum, nefsinize gerçekten hayran kaldım

    Geldik asıl sorunun cevabına. Sigaraya neden başlıyoruz? Bizi başlatan faktör aslında ne oluyor? Avrupalıların deyiminde "Türk gibi sigara içmek" hangi sebepten ötürü kaynaklanıyor?
    Kazananı açıklıyorum: Arkadaş ortamı 63% oran ile ezici bir şekilde üstün geliyor. Demek oluyor ki halk olarak lise ve üniversite yıllarımızda derslerin yoğunluğundan veya zor yaşam koşullarından değil, tamamen ortak problem olarak arkadaş kurbanına ortak oluyoruz. (valla bende arkadaş ortamıyla başladım ) Neredeyse 10%, 10% şeklinde dağılarak aşk hayatı ve ailevi sebepler çok küçük bir grubu oluşturuyor. Demek oluyor ki asıl problemimiz delidolu yıllarda yapacak sosyal alışkanlık veya aktivite bulamadığımızdan ötürü sigaraya başlama yatkınlığımız kolay oluyor. Bu konuda devletin sigarayı sansürlemek yerine genç kesime uğraşacak aktiviteler oluşturması ve bunu reklam gibi pazarlayarak algı yönetimiyle uğraşsa en azından gelecek nesiller için hayırlı olur

    Sigarayı geçmişte şöyle böyle hepimiz bırakmayı düşünmüşüz. 75%'e göre katılımcılar öyle ya da böyle aklının ucundan geçirmiş. Tabiki olumlu sonuca ulaşamamışlar bu ankete katıldıklarına göre Kalan 25%i ise sigara içmekten memnun..
    Lakin kesinlikle ama kesinlikle 95%'imiz sigaranın zararlarından farkındaymışız.

    Kahve-sigara, çay-sigara keyfine dayanarak merak dahilinde sorduğum "sigaranın keyif verici olduğuna inanıyor musunuz" sorusunun 85%'i hemfikir olduğunu belirtmiş. Kalan 15% keyif verici olduğuna inanmıyor. Bunun üzerine pek yorum getiremedim. Keyif vermiyorsa 15%lik kesim sigarayı neden içiyor? Herhalde anketi nicel sonuçları elde etmek yerine nitelik üzerine dizayn etseydim bunun içinde çok süpriz konular olacaktı.

    Sigarayı bırakmak isteyenlerin 58%'si bırakmak için kendini bi beklenti içine sokuyor. Kalan 42% ise bunun beklentiye gerek olmadığını düşünüyor.

    Yaşantınızdan memnun musunuz sorusunun istatistikleri ise bir hayli güzel. 34% kesinlikle hayatından memnun. 41% idare eder diyerek hayatın artıları ve eksileriyle birlikte memnun durumda. Kalan 25% ise sigara içen arkadaşlarımız kesinlikle hayatından memnun değil. Memnun ve idare ederleri aynı kefeye koyarsak eğer 75% ile içen arkadaşlar öyle ya da böyle yaşantısından memnuniyet duyuyor.

    Geldik bir diğer ilginç soruya, katılımcılara sorduğum "Sigaranın yaşantınız ile ilgili bir ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunun cevabı bir hayli kafa karıştırıcı.. 55%'lik kesim evet diyerek kesinlikle sigaranın yaşantısında sebep-sonuç ilişkisiyle başladığını veya yaşantısında herhangi bir periyotta (uzun dönem/kısa dönem) bir rol oynadığını düşünüyor. Bu hesaba göre bireyin aşk hayatında veya sosyal çevre inşasında sigaranın rol aldığını savunduğunu söylemesi mümkün. in Kalan 45% ise kesinlikle katılmıyor. Bu analiz hakkında yorumlarınızı bekliyorum

    Son sorum aslında beklenti sorusuyla benzer nitelikte bir soruydu. Fakat sonuçlar bir hayli ters köşe yaratacak cinsten. "Yaşantınızda maddi veya manevi refaha ulaşmış olsaydınız sigarayı bırakmak sizin için bir etken olur muydu?" sorusunda sadece 40%'ı evet diyor. Kalan 60% ise kesinlikle etken yaratmayacağı görüşünde. Bu soru aslında "yaşamınızdaki beklentiler gerçekleşmiş olsa.." sorusuydu. Acaba cümleyi mi yanlış kurduğum için böyle bir sonuç geldi yoksa insan olarak bizler her zaman açgözlü olduğumuz için mi mental ve maddi rehavete ulaşınca içmeye devam ederiz? düşündürücü...


    Evet arkadaşlar anketimiz böyleydi. Cevaplar ve yorumlar sizi tatmin etti mi, yorum getirilecek başka perspektifler var mı, anket doğruyu yansıtıyor mu, cevaplarınızı bekliyorum. Katılanlar için; Emekleriniz için teşekkür ederim ellerinize sağlık..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ryso -- 28 Mayıs 2016; 17:28:18 >







  • heyecandan yanlış linki kopyalamışım, up
  • Doldurdum kg

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tiryaki değilim ama doldurdum bu arada eğitim durumunda öğrenci olması iyi olurdu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaptim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doldurdum
  • tamamdır
  • Ryso kullanıcısına yanıt
    Doldurdum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deadmau5.

    tiryaki değilim ama doldurdum bu arada eğitim durumunda öğrenci olması iyi olurdu

    eğitim sorusunda haklısın ama anketteki asıl hedeflediğim amaç sigaranın stres ve yoğun temponun bir sonucu olarak türkiye'de çok tüketildiği hipotezini kanıtlamak veya bu hipotezi çürütmek. O soruyu seviye değil de halihazırda öğrenim sürecini sorsaydım ve çalışıp çalışmadığını sorsaydım daha detaylı bilgilere ulaşmış olacaktım. Keşke psikoloji bölümündeki arkadaşlara danışşaydım diyorum ama nasip değilmiş kendi branşım değil benim işim normal şartlar altında sadece sonuçları yorumlayıp çıkarımlar yapmak bu konuda

    Ankete şuana kadar destek atan herkese teşekkür ederim, katılacak olanların desteğini hala bekliyorum




  • Aon sorun yanlış. Mecbur hayır dedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wheatley

    Aon sorun yanlış. Mecbur hayır dedim.

    Nasıl bi soru olsaydı daha mantıklı olurdu? Yoksa kastettiğiniz sadece cümlede mi hata olmasıydı?
  • yaptım hocam
  • yardımımız dokunsun

    +1
  • doldurdum kardeşimde cevabı alamadım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Camouflage``

    doldurdum kardeşimde cevabı alamadım

    cevap bende saklı
  • Ryso kullanıcısına yanıt
    Şu be şu sana sahip olsaydınız twrzı bir şeydi. Sorularda sahip olduğumu belirttim. Sanki sahip değilmişim gibi tekrar soruyor.

    Doğrudan sen son soruda iki seçenwk sunup zorlama yapıyorsun, işi kolaya getirip değerlendirme yapıyorsun. Hatta yüksek ihtmal sadece son soruyu değerlendireceksin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doldurdum hocam, sigaraya başlama etkeni olarak "merak"ı da ekleseydin hoş olurdu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wheatley

    Şu be şu sana sahip olsaydınız twrzı bir şeydi. Sorularda sahip olduğumu belirttim. Sanki sahip değilmişim gibi tekrar soruyor.

    Doğrudan sen son soruda iki seçenwk sunup zorlama yapıyorsun, işi kolaya getirip değerlendirme yapıyorsun. Hatta yüksek ihtmal sadece son soruyu değerlendireceksin.

    E haliyle çoktan seçmeli yapacağım psikoloji öğrencisi değilim ki ben anketten nitelikli örneklemlere uğraşayım?

    Son soru zaten çelişki yaratacak mı diye sorduğum bi soruydu, ben ulaşmak istediğine 2 soru önce verilen cevaplarla ulaştım. lakin anketin bana sunacağı şey sigara kullanma alışkanlığı toplumumuzda ne zaman yer etmeye başlıyor ve neden ötürü; işte görmek istediğim şeyler ankette bunlardan ibaretti. Bir yandan da ilk savunduğum fikir yanılmış oldu. toplumumuz sigaraya stres ve yoğun tempo süregelen hayat şartlarından ötürü değil, çok sosyal olmasından kaynaklı arkadaş ortamından görüp başlıyor..

    İnan şu kadarcık soruyu sormak için kafa patlattım, sigara içen biri olarak o an benim aklıma neleri getiriyorsa sormak gerekli diye abeslik yapmış olabilirim, bu konularda eleştirilerinize hak veririm, çünkü erbabı olduğum konu soru sormak değil, sorulara cevaplar üretmektir.

    sevgilerle




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kapıcılar Kralı

    Doldurdum hocam, sigaraya başlama etkeni olarak "merak"ı da ekleseydin hoş olurdu

    Bak bu aklıma gelmişti sonra not almadığım için şıkkı eklemeyi unuttum Onu işaretleseydim tahmini söylüyorum 1000 kişi içinde 150 kişi merak der diye tahmin ediyorum, etrafımda da çokça duymuştum bunu
  • Ryso kullanıcısına yanıt
    Gerçeğin kıvılcımları zıt fikirlerin çarpışmasından doğar. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.