Şimdi Ara

İşlemci alacaklar dikkat: AMD ve Intel 2007 rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
4.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aslında herşey takvim yapraklarının 27 Temmuz 2006 tarihini göstermesi ile başlamıştı. AMD'nin Athlon64 mimarisine dayalı işlemcilerinin Intel'e göre gerek fiyat gerekse de performans anlamında sürdürdüğü liderlik pozisyonu, Intel'in yeni nesil Core mimarisini temel alan Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerini piyasaya sürmesi ile değişmişti. Zaten olayın devamını forumlarımızı takip eden herkes biliyor. Intel yeni işlemcileri ile gerek popülerlik gerekse de satış anlamında ciddi başarılar kazandı ve bu başarılarını Quad-Core (4 çekirdekli) işlemcileri ile de devam ettirdi. Geçen 6 aylık süre zarfında ise AMD'de yaşanan gelişmeler ise fiyat indirimlerini ve özel bir yapı olan Quad-FX platformunu bir kenara bırakırsak, an itibariyle satılmakta olan işlemcilerini 65nm üretim teknolojisine geçirmesi, firmanın en önemli adımı oldu diyebiliriz. Bu arada AMD'nin 65nm üretim teknolojisi ile üretilen ve 100'er MHz arttırılan saat hızlarına sahip işlemcileri yeni yeni stoklara girmeye de başladı, ilgilenenlere buradan duyurmuş olalım.

    Tabii Intel'in Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerini duyurması ile işlemci dünyasında adeta yeni bir dönem başladı diyebiliriz. Zira gelişen üretim teknolojileri, artan performanslar ve düşen güç tüketimleri kullanıcıların beklentilerini de ciddi anlamda arttırdı. Bu süre zarfında biz de AMD ve Intel'in üzerinde çalıştıkları, üretim ve/veya tasarım aşamasında olan yeni ve/veya yeni nesil mimariye sahip işlemcileri hakkında çıkan güncel ve sıcak haberleri bu sayfalardan siz değerli okuyucularımız ile paylaştık ama hala birçok kullanıcının kafası biraz karışık. Gelen mesajların büyük bir çoğunluğu Intel'in bir işlemcisini almalı mıyım yoksa AMD'yi mi beklemeliyim şeklinde oluyor. Gelen bu soruların hepsi de bizim için oldukça önemli. Zira ülkemiz insanın yıllık gelirini ve işlemcilerin de hatırı sayılır fiyatlarını dikkate aldığımızda bu noktada yapılacak seçim oldukça önemli. Bizde hem ilgili haberlerimizi takip etmekte sıkıntı yaşamış, hem merak edenler, hemde hiç bilmeyenler için olabilecek en basit şekilde AMD ve Intel'in üzerinde çalıştıkları ve yakında kasalarımızın içini ziyaret etmeleri kuvvetle muhtemel olan işlemcilerine hep birlikte bakalım.

    Öncelikle AMD ve Intel sadece masaüstü değil bildiğiniz gibi dizüstü bilgisayarlar ve sunucu sistemler için de işlemci üretmekteler. Yaptığımız bu pratik ve toplu açıklama ile tüm ihtiyaçlara yönelik olarak üzerlerinde çalışılmakta olan işlemcileri anlatmaya çalışacağız.

    Öncelikle AMD'nin işlemcilerine bir göz atalım;

    Bilindiği gibi AMD uzun süredir K8L adı verilen mimariye sahip işlemciler üzerinde çalışmakta. Bu yılın 2. yarısına doğru çıkması planan yeni mimariye sahip işlemcilerin ilk örneklerine ait test sonuçlarının açıkçası kısa bir süre içerisinden gün yüzüne çıkması bekleniyor. Yine belirtelim AMD'nin 2009 yılının yaz aylarına kadar üretmeyi planladığı işlemcilere ait teknik spesifikasyonlar hazır. Ayrıca yine firmanın ATi'yi alması sonrasında duyurduğu en iddialı projelerden biri olan ve merkezi işlemci ile grafik işlemciyi tek yapı üzerinde buluşturmayı hedef alan "Fusion" teknolojisinin ise hedeflenen lansman tarihini aşabileceği ve 2009 yılı sonu ile 2010 yılını başı arasıda duyurulabileceği ifade ediliyor. Gelin şimdi AMD'nin üzerinde çalıştığı bizim de daha önce haberlerini verdiğimiz işlemcilere kısa ve hızlı bir bakış yapalım;

    Masaüstü işlemciler:

    Altair: AMD'nin üzerinde çalıştığı yine firmanın K8L mimarisini esas alan yeni nesil Quad-Core (4 çekirdekli) işlemcisi. Bilindiği gibi bu işlemci Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinden farklı olarak doğal 4 çekirdeğe sahip olacak. Zira yine bilindiği gibi Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri en basit anlatım ile çift çekirdekli iki işlemcinin birleştirilmesinden oluşuyor. Ayrıca AMD, Altair serisi işlemcilerin FX versiyonları üzerinde de çalışıyor. FX serisinin en büyük özelliklerinden biri de firmanın Quad-FX platformunu devam ettirecek destek ve niteliklere sahip olacak olması gösteriliyor.

    Antares: Antares işlemciler de aynı Altair işlemciler gibi AMD'nin yeni nesil mikroişlemci mimarisini esas almakta. Abisi Altair'den belki de en önmeli farkı, 4 yerine çift çerkidekli bir yapıysa sahip olması. Yani Antares işlemciler Quad-Core değil Dual-Core olarak tasarlanmaktalar. Antares işlemciler de AMD'nin planları doğrultusunda Altair işlemciler ile birlikte yılın 2. yarısında duyurulacak.

    Arcturus: Açıkçası bu işlemciye dair eldeki veriler, Altair ve Antares'e nazaran çok daha az. Gelen bilgilere göre, Antares ile benzer bir yapıya sahip olacak bu işlemcilerin Antares'den en büyük farklılıkarı sahip olacakları daha düşük boyuttaki bellek boyutları olacak. Tabii buna paralel olarak Antares serisi işlemcilere göre daha ekonomik olup daha uygun fiyat etiketine sahip olmaları bekleniyor.

    Spica: Yine AMD'nin yeni nesil K8L mimarisini esas alacak bu işlemciler firmanın yeni mimariye sahip tek çekirdekli ürün gamını oluşturacak. Diğer işlemciler ile eş zamanlı olarak yılın 2. yarısında çıkması beklenen işlemcilerin güncel Sempron ailesinin yerini alması ve AMD'nin yeni işlemcilerine dair ürün gamının giriş modellerini oluşturması bekleniyor.

    Dizüstü ve Sunucu Pazarına Yönelik AMD'nin yeni Oyuncakları:

    Özellikle dizüstü pazarında Intel'in oldukça gerisinde kalan AMD, Turion64 X2 işlemcileri ile konumunu geliştirmeyi başarmıştı başarmasına ama firmanın masaüstü işlemci pazarındaki konumu düşünüldüğünde açıkçası şu anki durumuyla idare edeceğini beklemek ancak hayalcilik olurdu. Zira firmanın ATi'nin alınması ile sahip olduğu ve olacağı yonga seti desteği ile birlikte Intel'in "Centrino" platformuna cevap niteliğinde olacak "Yokohoma" platformu üzerindeki çalışmaları da tam gaz devam etmekte.

    Dizüstü bilgisayarlara yönelik aslında AMD'nin ilk planı, 90nm üretim teknolojisine sahip olan Turion64 X2 işlemcilerini 65nm üretim sürecine adapte edebilmek. Şu an bu konuda da çalışan AMD'nin 65nm üretim teknolojisi ile üretilmiş yeni çift çekirdekli Turion64 X2 işlemcileri bu yılın özellikle 2. çeyreği içinde duyurulması planlanıyor. Bilindiği gibi AMD çift çekirdekli Turion64 X2 işlemcilerin dışında, tek çekirdekli "Mobil" Sempron işlemcileri de üretmekte. Turion64 X2'ler gibi bu yılın 2.çeyreği içinde AMD, "Mobil" Sempron işlemcilerin de 65nm üretim teknolojisine sahip modellerini duyurması bekleniyor. Tabii yılın 2. yarısı ile birlikte firmanın ürün gamında yaşanacak sert değişimden mobil işlemciler de nasibini alacak ve yeni mimariye sahip mobil işlemcilerde raflardaki yerlerini almaya başlayacaklar.

    Sunucu tarafında da herşey yeni mimariye odaklanmış diyebiliriz. AMD ilk sürprizini Şubat ayında San Francisco'da yapilacak ISSCC konferansinda duyuracak ve doğal 4 çekirdeğe sahip Opteron işlemcilerini gün yüzüne çıkaracak. Bunun dışında firma sunucu piyasasına yönelik olarak hazırladığı kod adı Deerhound olan yine yeni mikroişlemci mimarisini esas olan 4 çekirdekli işlemcilerin de üzerinde çalışıyor. Bu işlemcilerin de yılın 2. yarısı ile birlikte hazır olması beklenirken, kod adı Cadiz olan ve temel olarak Deerhound ile benzerlikleri olsa da daha düşük bellek miktarı ile gelmesi beklenen işlemcilerin de 2008 yılının ilk periyodunda piyasaya girmesi bekleniyor.

    Şimdide Intel'de yaşanması muhtemel işlemci gelişmelerine bakalım;

    Core 2 Duo "Conroe" işlemcileri ile masaüstü tarafında, Merom işlemcileri ile de dizüstü pazarında en azından şu an için hakim konumda olan Intel, şu an için 4 çekirdekli (Quad Core) işlemciler ile birlikte 45nm üretim teknolojisine odaklanmış vaziyette diyebiliriz. Firmanın "mini mikro" :D planları içerisinde yeni Core 2 Duo E4x00 serisi işelmcileri piyasaya sürme amacı olduğu, yine yılın 2. yarısı ile birlikte de 1333MHz fsb'ye sahip işlemcileri çıkaracağı biliniyor. Ayrıca AMD'nin yeni mimariye sahip işemcilerine karşı, yılın 2.yarısına doğru ciddi fiyat indirimlerine hazırlandığı da biliniyor. Ama firma AMD'nin yeni mimari atağanı da ciddi anlamda cevap vermeye hazırlanıyor. İşte Intel'in üzerine çalıştığı yeni işlemcileri;

    45nm İşlemciler:

    Intel 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerine yönelik çalışmalarını gerek dizüstü gerekse de masaüstü tarafında beraber götürüyor. Firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri açısından dikkat edilmesi gereken belki de en önemli noktalardan biri ilk çıkacak işlemcilerin, Intel'in şu an kullanılan güncel Core mimarisini kullanması beklenirlen, 2008 yılı içerisinde duyurulacak olan Nehalem kod adlı işlemciler ise tamamen farklı ve yeni bir mimariye sahip olacaklar. Firma bu yılın 2. yarısı fakat daha gerçekçi olmak gerekirse yılın sonuna yada gelecek yılın başına doğru kayması beklenen 45nm üretim teknolojiisne sahip işlemcilerini de piyasaya sürecek. Bu işlemcilerden Ridgefield kod adına sahip olanların şu an satılmakta olan ve Conroe çekirdeğini kullanan Core 2 Duo işlemcilerin 45nm versiyonlarını oluşturması, Wolfdale kod adlı 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin ise Allendale çekirdeğini kullanan ve an itibariyle satışta olan işlemcilerin yerlerini almaları bekleniyor.

    Bunlara ek olarak 4 çekirdekli işlemciler de doğal olarak 45nm üretim sürecine girecekler. Gelen bilgilere göre Intel ilk olarak 2008 yılı başında Yorkfiled işlemcisini piyasaya sürmesi bekleniyor. Yorkfiled'ın hemen ardından da firma AMD'ye cevap olarak, ürün gamının doğal 4 çekirdeğe sahip ilk işlemcisi olması beklenen Blommsfiled'ı piyasaya sürecek. Tabii özellikle Intel'in 45nm üretim sürecine sahip işlemcilerinin detayları hakkında açıkçası çokta fazla bilgi yok. Gelen son bilgilere göre yine fimranın 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek olan Penryn işlemcisnin tasarım çalışmalarının bittiği hatta ilk örnekleri üzerinde başta Windows olmak üzere farklı işletim sistemlernin de "boot" edildiği ifade ediliyor. Yine gelen bilgilere göre 45nm üretim süreci ile birlikte Intel ayrıca 4GHz barajını da aşma isteğinde ve hedefinde. Yine yeni işlemciler ile birlikte işlemcilerin bellek boyutlarında da ciddi artışlar gerçekleşmesi muhtemel gelişmeler arasında. 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerini dizüstü bilgisayarara yönelik olarak ta hazırlayacak olan Intel, ayrıca bu yılın 2.yarısında dizüstü bilgisayarlara yönelik olarak Perryville kod adına sahip tek çekirdekli yeni bir işlemciyi de piyasaya sürebilir.

    Sunucu tarafında ise Intel'im hedefinde Tigerton ve Dunnington işlemcileri yer alıyor. Özellikle Tigerton kod adlı, sunucu odaklı yeni işlemcilerin bu yılın 2.yarısında çıkması ve arttırılan fsb değerleri ile 1333MHz fsb'ye sahip olarak piyasaya sürülmeleri bekleniyor. Dunnington kod adlı işlemcilerin ise yeni bir mimariye ve 4 ile 8 arasında değişen çekirdek miktarına sahip olması bekleniyor.

    Sonuç:

    Özellikle yeni bir işlemci düşünenler eğer ellerindeki işlemci götürebiliyorsa yada çok acil bir ihtiyaçları yoksa yılın 2.yarısını beklemeleri faydalarına olacaktır. Zira AMD'nin yeni nesil işlemcileri ile birikte Intel'de yeni işlemcilerini duyuracak ek olarak Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerinde de ciddi fiyat indirimlerine gidecek. Tabii AMD'nin üst ve orta segment DirectX 10 kartlarının, Nvidia'nın da iddialı ekrankartları ile birlikte yine Intel, AMD ve Nvidia'nın yeni yonga setlerini de yılın 2.yarısında gün yüzüne çıkaracak olmaları beklentileri ciddi şekilde arttırıyor. Zaman neleri gösterecek her beraber takip edeceğiz.








  • AMD 2500+ ümü para bulursam Core2Duo ile değiştirecektim ama bu haberleri gördükten sonra vazgeçtim
    Ama bunlarda ilerde piyasaya çıktıktan bir kaç ay sonra FX57 dostumuz yine böyle bir haber yayınlayacak ve yine kafalar allak bullak olacak

    Teşekkürler FX57



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buraks23 -- 20 Ocak 2007; 0:37:53 >
  • Haber için çok saol FX57

    AMD'nin K8L mimarisine sahip yeni işlemcilerinin testlerini sabırsızlıkla bekliyorum.. İntel'e geçtim ama fanatiklik yapmanın anlamı yoktu kim performanslı ise onu aldık ama gönlümde hep bi AMD wardır

    Fusion işlemcilerininde ertelenmesi üzdü beni açıkçası.. Yeni tip işlemcilerle tanışmak istiyordum artk hep aynı.. 2-4-8-16 çekirdek diye gidicez NM ler düşücek vs vs..
  • 1-2-4-8-16-32-64-128-256-512-1024-2048-4096 bit-çekirdek
    10 GHZ 100 GHZ vs. vs.
  • 2007 yılı baya bereketli geçecek.

    2.yarıyı beklemek lazım bu teknoloji konularında aceleci davranmak aleyhimize sonuçlanabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F@ruk -- 20 Ocak 2007; 1:03:32 >
  • guzel bir derleme fx57. ellerine saglık
  • quote:

    Orjinalden alıntı: F@ruk

    2007 yılı baya bereketli geçecek.

    2.yarıyı beklemek lazım bu teknoloji konularında aceleci davranmak aleyhimize sonuçlanabilir.


    hoca bartonla 512 mb ram kullanıyosun rezalet bi soket a platform üzerinde
    paran varsa bekleme al bişiler o sistem çok kötü yaf borç harç bişiler yap artık.
    müzeden istetmesinler senin sistemi
  • Hadi AMD Hadi AMD.....Bekliyoruzzz walla olmuyo böyle..Millet conroe ile hava atıyoo..
  • Sonuçta parayı sokakta toplamıyoruz. Maliyetlerde bayağı artıyor şunun iyisi, onu alırsan yanında bunu da almak lazım derken gerçekten kabarık bir hesapla karşılaşabiliyoruz. Şahsen ben şu Dx10, Vista ve 64 bitte dahil olmak üzere hepsinin oturmasını 2008 yılına kadar beklemekten yanayım. Zaten yeni çıkacak teknolojilerin parası da ona göre olacak. İnsanlarda tabiiki o zman core2duo fiyat düşürse bile almak istemeyecek. İnsanoğlu bu hiçbir zaman yetinmesini bilmez...
  • conroe dan sonra artık durmasını bilmeli..işlemci engeli aradan çıktı tam performans kullanamıyorum..niye mi çünkü hdd ler yavaş kaldı..işlemci mecburen hdd yi bekliyo..raid şart bu conroe dan max. performans için
  • amd nin isimler karizma viva Altair viva Yorkfield
  • intel çok hızlı çalışıyor, uzun yıllar p4 mimarisini sattı; ama şimdi 2 yıl içinde yeni bir mimariye geçeceğini söylüyor...
    Eline sağlık fx57
  • hıcbır cpu yu almak ıcın beklemeyın yoksa asla yetısemezsınız ,

    bu yaz ıntel 965Q cıpset ıle
    hem ddr2 hem ddr3 u aynı anakartta kullandırıcak,

    buyuk ıhtımal 2007 ddr3 gecıs evresı olucagı ıcın ddr3 ıcın acele etmeyın 2008 gıbı almak mantıklı olur ddr3 lu sıstemlerı

  • teknolojinin hızına yetişsek, bekleyecez.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: odrin34


    quote:

    Orjinalden alıntı: F@ruk

    2007 yılı baya bereketli geçecek.

    2.yarıyı beklemek lazım bu teknoloji konularında aceleci davranmak aleyhimize sonuçlanabilir.


    hoca bartonla 512 mb ram kullanıyosun rezalet bi soket a platform üzerinde
    paran varsa bekleme al bişiler o sistem çok kötü yaf borç harç bişiler yap artık.
    müzeden istetmesinler senin sistemi


    Yetiyo bana kardeş şimdilik lüzüm yok.

    Müzelik olacak kadar zaman geçmedi üstünden



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F@ruk -- 20 Ocak 2007; 2:30:17 >




  • ben beklerim o zamana kadar
  • Yazılım desteği olmadıktan sonra neyleyim ben fazladan çekirde(kleri)ği

    2-4-8-16 farketmez, yazılım yoksa hiçbir halt etmez.

    2003 yılında çıkan 64bitler n'oldu? Sorarım intel-amd-microsofta. Hala bekliyoruz. Slogana devam.

    2-4-8-16 farketmez, yazılım yoksa hiçbir halt etmez.
  • Teşekkür eden herkese ben teşekkür ederim. Elimden geldiğince, dilim döndüğünce birşeyler yazmaya çalıştım
  • valla ben de tam yeni bir sistem almayı planlıyordum. hatta pek fanatik olmamakla beraber amd kullanıcısı olarak intel yerine yine amd ile devam etmek istiyordum ama core 2 duo ve ailesi amd yi bastırıyor. hem de o/c ta da amd den kat kat üstün sonuçlar veriyo. ama bir de kesin olanbirşey var teknoloji zaman geçtikçe daha da hızlı ilerliyor. ve bu da bizim gibi yeni teknoloji meraklılarını maddi zorluklara sürüklüyor. adamlarda bundan faydalanarak daha fazla kazanıp daha hızlı teknoloji geliştirimine yatırım yaparak bu noktada kısır döngü yaratıyorlar. şimdi benim kanaatim bir sistem alırsın, en az 3 yıl kullanırsın. arada ram gelir hdd gider yenisi gelir bunlar değişebilen elemanlar olarak bakıyorum. bana kalırsa amd nin inteli patlatacak teknolojisinin çıkmasını beklemek lazım. ayrıca birçok bilgisayarcı burada bu konu hakkında bilgi sahibi birçok arkadaşımızdan bile bilgisiz durumda. hangi ana karta hangi işlemci, hangi ekran kartı en iyi performansı verir, veya en ucuza stabil sistem hangi kartlarla kurulur bilmiyorlar. piyasada düzinelerce kart var ama adamlar sadece 4-5- tanesini ancak biliyorlar. o da yüzeysel. o/c üzerine de bir soru yöneltemiyorsun adama. bön bön bakıyor suratına.

    ayrıca çekirdek sayılarının resmen faydasının olmadığını zaten vurgulamışsınız ama ben yine tekrarlayacağım. benim planımda vistanın da çıkmasıyla rahatlayacak piyasa ve biraz daha düşmüş fiyatlar senaryosu vardı. ama işler dşündüğüm gibi gitmiyor. daha doğrusu yavaş ilerliyor. benim tavsiyem de şu olacak;

    arkadaşlar, intel için karar verdiyseniz bence alın. ama amd kullanmayı gönülden isteyen arkadaşlar, biraz bekleyin. çünkü 2 çekirdek teknolojisini ilk çıkartan firma olarak amd , elinden kaptırdı gibi görünen piyasayı sallayacak bir hızla geri geliyor (en azından benim tahminlerim böle). veya acele sistem lazım diyenler; core 2 duo e6300 al kafana göre takıl. 3 yıl götürür. ama diğer kartları ıvırları zıvırları bence sakat. ben güvenemiyorum, çünkü kimsenin asıl performans göreceği vista üzerinde test etme imkanı yok. o nedenle yorum da yok. karardan ziyade sabıra dayanıyor biraz bu durum.




  • ha bire çekirdekler çogalıyor oysa bi tane adam gibi yazılım yok daha ...en çok oyunların ihtiyacı var bu bol çekirdege ama oyunlarda bile çift çekirdek destegi adam gibi degil varsada ben bilmiyorum...amd intel kaptırmış gidiyorlar arada biz sakat oluyoruz habire milletin cebini boşaltıyorlar..
    fx57 hocam eline saglık güzel yazı....
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.