NOT: BU İNCELEMEYİ 2005 ARALIK AYINDA YAPMIŞ VE YAYINLAMIŞTIM,TEKRARDAN VEREYİM DEDİM YENİ ÜYELERE YARDIMCI OLABİLİR
Merhabalar ofisimde bulunan 2 bilgisayarımda soğutucu olarak zalman-9500led ve tt bigtyphoon vardı,ninja ismi çok yayılınca bende alayım bir farklılık olurmu diye test edeyim dedim.Elimdeki veriler ve resimler artınca sizlerle paylaşmak gerektiğini düşündüm.
Test sistemi İşlemci : P4 640 3.2 Ghz
(P4 640 işlemci overclock edilerek 4.0 idle ve load - 4.3 idle ve load - 4.4 idle ve load kullanılmıştır.)
Anakart : Asus P5WD2 Piremium 955X
Memory : 2*512 Mb DDR-2 Corsair 5400UL
HDD : 200 Gb Samsung sata-2
Ekran kartı : Leadtek 6800TD
Güç Kaynağı: 620 watt Enermax Liberty
Termik Mac.: Arctic silver-5
Kasa : Tt Armor Silver
Kasanın arkasını işlemciyi takılan yere denk gelecek şekilde kestim
Yan kapağı kesip 12cm lik fan takma imkanı sağladım,ama kesme çizgisini kolonya ile temizleyince çatlama oldu kesilen yerlerde.
Test Edilen ürünler
1- Tt Bigtyphoon
2- Sycthe Ninja
3- Zalman-9500LED
Soğutcu Resimleri
orjinal 12cm 1.300rpm fanı ile Bigtyphoon
benim taktığım 12cm 2.000rpm fan ile Bigtyphoon
12cm 2.000rpm fan ile Ninja
zalmana 12cmlik fan takma deneyi
Ürünlerin artıları-eksileri
1- Tt Bigtyphoon: artıları +Test birincisi
+İşlemcinin üstüne çok iyi oturuyor ve bunu 4 vidalı sıkıştırma ayarına borçlu.
+Fanı üstünde olduğu için,kasanın yan kapaktaki fanından direk yararlanıyor ve dışarıdaki soğuk havayı direk işlemcinin üstüne veriyor
+Fiyat olarak performans için ekstra 12cm 2000 rpm fan almam gerektiği için ninja ile aynı ama 1.300 rpmlik fan bana yeter diyorsanız en ucuzu
+Blok olarak en büyük cpu bloğu bunda var
+Fanı değiştirme esnekliği sayesinde daha hızlı fan ile daha iyi soğutma
eksileri -Çok ağır
-Takması çok zor,o nedenle ben 4 vidayı sıkıştıran somunları atıp yerine silindir sıkıştırıcı aldım.
2- Sycthe Ninja artıları +Takması kolay
+Çok ağır değil
+Fansız geldiği için istenilen 12cm lik performans fanının takılması
eksileri -İşlemcinin üzerine tam oturma sorunu var.sıkıştırma ayarı olmadığı için 2 takma deneyimimden sonra teste geçtim.Arctic silver beyaz macunlar gibi yumuşak değil o nedenle sıkıştırmak gerekiyor.
-Takılan fan benim İntel anakartın 1.rem slotunu kapatıyor.o nedenle 2-4 memory slotlarını kullandım.Yani 4 tane memory kullanmanız imkansız.
-Fan sıkıştırma aparatı kuzey köprüsü ile çakıştı.sağ sol ince ayar çekerek ancak taktım.
-Soğutma için takılan Alüminyum plakalar kasa yan kapak ile paralel olduğu için yan kapak fanının verdiği direk havadan yararlanamadı.
-Takma çıkarma anında eğer anakart kasada ise işlemci plakasına zarar verme riski.
3- Zalman-9500Led artıları +Takması ve çıkarması en kolay soğutucu
+En hafifi
+Bakır soğutma plakalarının yelpaze şeklinde olması sayesinde,kasa yan kapak fanından yaralanma
eksileri -2 vidalı ve esnek sıkıştırma aparatları ile cpuya tam baskı yapamamak
-9cm lik fanı 12cm lik performans fanları ile değiştirememek.
-Fiyat olarak en pahalısı
Performans Karşılaştırması
Her test kendi koşulları ile geçerlidir ve şu
ayrıntılarıda belirteyim
1-Kasamdaki direk işlemci üstüne hava üfleyen yan kapaktaki 12cm 2.000 rpm fan sonuçlarda etkili oldu.
2-Kasasında yan kapak fanı bulunan ile bulanmayan arasında sonuçlar farklı olacak.
3-Yan kapak fanı Bigyphoon'u artı yönde çok etkiledi,zalmanı az etkiledi,ninjayı ise yok denecek kadar az etkiledi.
4-Bu sonuçlardan sonra derimki,Yan kapak fanı olmayan kasalar için geçerli bir test değildir.
5-
O nedenle performanslı bir soğutma istiyorsanız yan kapağı kestirip 12cm'lik fan takın
UPDATE-1 ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO (0cak.2007) Freezer merak edenler varsa çekmecede var testi sizin için çıkardım
Ama bilinki Bigtyphoon Freezera tam 9 derece fark attı loadta
Titan Amanda_Bigtyphoon-Freezer bir arada
Arctic Cooling Freezer 7 Pro E6400@3.000mhz load
Stock fan E6400@3.000mhz load
Bigtyphoon E6400@3.000mhz load
UPDATE-2 INTEL STOCK FAN(OCAK.2007) Ellerinde intel işlemci ile satılan stock fanları kullanan arkadaşlara karşılaştırma imkanı olsun diye BigTyphoon ve Stock fan karşılaştırması
İşlemci= E6400@3.000mhz
BigTyphoon loadta= 45 Derece (2.300rpm fm121 fan ile)
Stock fan loadta = 62 Derece (orjinal core 2 duo fanı 1.700rpm)
fark 17 derece
Stock fan E6400@3.000mhz load
Bigtyphoon E6400@3.000mhz load
TİTAN AMANDANIN RESMİNİ MERAK EDENLER OLMUŞ
Evet uzun ve yorucu bir çalışma oldu.İnşallah değmiştir