Şimdi Ara

TÜBİTAK’tan Atık Pil Geri Kazanım Tesisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde Tübitak’ın Marmara Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde kurulan Atık Pil Geri Kazanım Tesisi, pillerin çevre kirliliğine hiçbir şekilde neden olmayacak şekilde geri kazanımını ve bertaraf edilmesini sağlamak amacını taşıyor.

     

    Tüm laboratuvar, yazılım, alt yapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi %100 yerli olanaklarla sağlanan tesis, tek vardiyada yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip. Çift vardiya ile bu kapasitenin 600 ton seviyelerine çıkarılması da pek zor değil.


    Tübitak MAM Kimya Teknoloji Enstitüsü yürütücülüğünde kurulan ve işletmeciliğini Exitcom firmasının yapacağı tesis, Türkiye’nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi oldu. Pillerin geri dönüştürülmesi esnasında çıkacak olan metalik çinko, mangan karbon tozu, demir ve çinko, sanayi tesislerinde girdi malzemesi olarak yeniden kullanılabilecek. Atık pillerin %90’ını oluşturduğu söylenen çinko, karbon ve alkali, çevreye ve insan sağlığına büyük zararlar taşıyor. Şimdi geri dönüşüm esnasında hem atığın bertaraf edilmesi sağlanacak hem de boya, kimya, demir çelik ve madencilik gibi alanlarda kullanılabilecek malzemeler ekonomiye kazandırılacak.

    TÜBİTAK’tan Atık Pil Geri Kazanım Tesisi 

    Türkiye'de yılda ne kadar atık pil toplanıyor?

    Tesis kurulduktan sonraki asıl büyük sorun ise atık pillerin toplanması. Ülkemizde atık piller noktasında kazanılmış ciddi bir bilinç ne yazık ki yok. Bu noktada Taşınabilir Pil Üreticileri ve İhracatçılar Derneği belediyeler ile atık pil toplanması, Diyanet İşleri Başkanlığı ile camilere atık pil kutuları konulması, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Silahlı Kuvvetler ile halkın görebileceği alanlarda kutulara yer verilmesi, TUROB ile otellerden atık pil toplanması gibi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların bir ürünü olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İhracatçılar Derneği tarafından açıklanan bilgilere göre 2014 yılında 555, 2015 yılında ise 630 ton atık pil toplanmış.








  • hani CERN deneyleri için TR 'de bir tesisi yapacaktınız yahu !? :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 17 Mayıs 2016; 18:25:23 >
  • Samsung Chemicals'tan iyiyiz tamam mı? Duracell de kimmiş? VARTA'yı tanımıyoruz! Tesla'dan da iyi arabamız var!!1!11!

    Bütün dünyada GTX 1080 incelemeleri yayınlanıyor, DH'den çıt yok. Milli teknoloji yatırımlarını falan haber yapmaya çalışıyorsunuz iyi güzel de eski DH gibi değil buralar. Bir tek çökmesi ve tasarımı aynı. Forumda küfür edenler kol geziyor, nasıl olsa başka hesapla 5dk sonra gelebiliyor. Herkes her şeyi görebildiği için(üye olmadan özellikle) sıcak fırsatlar buz tutmaya başladı. Forum'da yenilik ve düzgün yöneticiler lazım. Kankasının mesajını silen, trolleri kollayan yöneticileri tez vakitte göndermeniz lazım.

  • Kötü söz söyletilen Pilleride alıyorlardır umarım.

  • Şu TÜBİTAK ne yapsa ciddiye alamıyorum. İlla ki bu tesisinde yapımında birinin rantı çıkarı vardır. Birinin bir yakınını zengin etmek için yapılmıştır. Ülke öyle bir çöplük oldu ki yarın deseler ki Quantum fiziğini anlamak için CERN'ün iki katı büyüklüğünde CERN'den 100 kat gelişmiş tesis kurduk. Yine bilim için yapıldığına inanmam.

  • Yapmayın şöyle haberler. Birilerinin acayip zoruna gidiyor. Adamlar açık açık söylüyor işte kanlarına dokunuyor bir çivi çakılsa memlekete. Sizde inatlarına yapıyorsunuz böyle haberler.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firaristt

    Samsung Chemicalstan iyiyiz tamam mı? Duracell de kimmiş? VARTAyı tanımıyoruz! Tesladan da iyi arabamız var!!1!11!Bütün dünyada GTX 1080 incelemeleri yayınlanıyor, DHden çıt yok. Milli teknoloji yatırımlarını falan haber yapmaya çalışıyorsunuz iyi güzel de eski DH gibi değil buralar. Bir tek çökmesi ve tasarımı aynı. Forumda küfür edenler kol geziyor, nasıl olsa başka hesapla 5dk sonra gelebiliyor. Herkes her şeyi görebildiği için(üye olmadan özellikle) sıcak fırsatlar buz tutmaya başladı. Forumda yenilik ve düzgün yöneticiler lazım. Kankasının mesajını silen, trolleri kollayan yöneticileri tez vakitte göndermeniz lazım.

    http://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/GeForce-GTX-1070-ve-GeForce-GTX-1080-hakkinda-her-sey.htm oldu mu
    yapılan yanlışları eleştiriyorum ama doğruları eleştirmiyorum başka konularda haklı olabilirsin ama bu konu o konulardan değil





  • Atık yağ ve pil toplamada ne yazık ki sınıfta kalmıştır devlet. Bu sektöre hiç teşvik mi yok artık bilmiyorum fakat bulunduğum ilde atık yağ toplayan kimse bulamadım. 5 Litre oldukça götürüp muhtara bırakıyorum oradan alıyorlar. Pil konusunda da yine bulunduğum şehirde tek tük atık pil kutusu var. Bende bir poşet biriktikçe götürüp atıyorum.
  • mhmtfrt. M kullanıcısına yanıt
    Hani veriler? Hani testler? Erdi abi sağolsun uğraşıp testler harici toplamış ve en dolu videoyu yapmış.O videoyu gördüm, izledim. Yayın yasağı kalktı, bütün testleri yayınlayabiliyorlar. DH'nin de diğer çoğu site gibi bir inceleme yayınlamasını beklerdim açıkçası.
  • Beyler dün etli patates yemeği yaptım. Yüzde 100 yerli imkânlarla. Olur da merak ederseniz diye söyleme ihtiyacı hissettim.



    TAMAMEN YÜZDE YÜZ YERLİ MUTFAKTA, YÜZDE YÜZ YERLİ YEMEK YAPTIM.

  • TÜBİTAK tarafından yapılan hiçbir şeyi ciddiye alamıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi sevindim bende evde pilleri biriktiyorum ama bu pil toplama işini daha da yaygınlaştırmalılar insanların kolayca ulaşabileceği yerlere konulmalı mesela muhtarlıklara konulsun okullara konulsun sağlık ocaklarına konulsun.Birde keşke teknolojik atıkları da verebileceğimiz yerler olsa yok değil ama çok az ne bileyim kablolardan tutun eski cep tellerine kadar hepsini toplasalar büyük bir geri kazanım olur.Bende evde biriktiyorum eski kablolar,laptop,her türlü teknolojik ıvır zıvır ilerde toplarlar umarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1E7109D3E -- 17 Mayıs 2016; 21:17:39 >
  • 3-4 sene önce okulda 30-35 kg kadar pil toplamıştık. 2 ya da 3 defa pillerin alınması için form doldurmuştum. Dernek umursamadı ve cevap alamadım. Yaz tatilinde büyük bir ihtimalle çöpe atıldı. Kırsal bölgelerde toplatılma konusunda belediyelerin yardım etmesi lazım.

  • Kablosuz mouse klavyeden biten pilleri bimdeki pil toplama kutusuna birakiyorum kucuk piller alisverise giderken koyun cebinize birakin kutuya

    Ayrıcahttp://www.geridonusum.org/ sitesinin hali içler acısı en son 2008 yılında giriş yapıp Firma önermiştim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alemburda34 -- 18 Mayıs 2016; 10:10:34 >
  • Atık pil konusunda şu üzücü konu var: piller harbiden de "atık" yani tesise gidince hiçbir şekilde geri dönüşüm sağlamak , onu tekrar pil yapmak falan çok mümkün değil. Haber bazı maddelerin sanayide kullanılabileceğini söylüyor ama bunun yüzdesi nedir sistem nasıl işliyor kuşkuyla yaklaştım.genellikle doğaya minimum zararla imha ediliyor piller ki bu da çok değerli bir yönden. Lityum pillerin yavaş yavaş değerleneceğini düşünüyorum çünkü pilsiz çalışan bir şey kalmadı neredeyse 15 dolarlık drone'da var gopro'da da arabada da hatta yeni kamyonlarda da. Çok yakında değilse de lityum polimer ve lityum iyon piller değerlenebilir -insanoğlu sömürecek başka bir madde bulamazsa bu süreçte-



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memoplayer -- 17 Mayıs 2016; 22:39:21 >
  • Parola_18 kullanıcısına yanıt
    Şu yaklaşıma bak. Bir de insancılız ve hoşgörülüyüz dersiniz. Belli öyle olduğunuz. Ağzınız pislikten geçilmiyor. Konuya gelecek olursak dönüşüm meselesinde sıkıntılıyız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wacom Intuos -- 17 Mayıs 2016; 22:42:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pil teknolojisi üretmesi gereken kurumun atık pil toplayarak ne amaca hizmet ettiği açıkca görülüyor.

    Tubitak = Dayı oğulları.

  • Hayırlı olsun .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşallah her ile yayılır...

  • Atık yağ ve pil toplama tesisleri vs bu tesisleri kuran insanların öncelikli amacı çevreyi korumak değil para kazanmaktır. Bunu ne yazık ki üzülerek söylüyorum. Yağlardan biyo dizel, pillerin içindeki değerli metaller sebebiyle toplanıyor. Bu bir rant sektörü ki yurt dışındaki atık eski gemilerin sökümü Avrupa kıtası civarında sadece bizde yapılıyor. Çünkü içinden gene bir sürü çevreyi kirletecek olan madde çıkmasına rağmen bir sürü metal çıkıyor. Geri kalan asbest, zehirli maddeler vs ülkemizde kalıyor. Bu sebeple çevreci olacağım derken insanları zengin ediyorsunuz. Bu aynen aslında dilenci olmayan insanın dilenerek sizden para almasına benzer. En azından içiniz rahat olur dersiniz ama işin arka planı hep farklı. TÜBİTAK dahi bu işe giriyor ise tabiki para kazanmak için giriyor. Marka adı var ve pil için herkesin kendisini seçeneğini biliyor. O paralar ilk elden rant olmasa da kendi adamlarına bilimsel proje desteği altında verilerek ufak ufak eritilecek ve gidecek. Ekonomiye katkısı filan olmayacak. Neyse ben içinde olduğum ve bildiğim şeylerin kısa bir bölümünü paylaşmak istedim. Gerisi vicdan.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.