Şimdi Ara

Einstein'ın teorisini kanıtlayan araştırmacılara tam 3 milyon dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Einstein'ın teorisini kanıtlayan araştırmacılara tam 3 milyon dolar 

    Geçtiğimiz Şubat ayında bilim dünyasını sarsan çok önemli bir gelişme yaşanmıştı. Einstein tarafından genel körelilik kuramı çerçevisinde bundan tam 100 yıl önce, 1916'da varlığı tahmin edilen kütleçekim dalgalarının keşfi hatırlayacağınız üzere LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) araştırmacıları tarafından Şubat ayında ilk kez açıklanmıştı.
      

    Son yılların belki de en büyük keşfine imza atan LIGO araştırmacıları beklendiği gibi bilim dünyasındaki ödülleri de toplama başladılar. Son günlerde Breakthrough Starshot projesiyle gündeme gelen Rus milyarder Yuri Milner, finanse ettiği Breakthrough Prize'ın 3 milyon dolarlık para ödülünü kütleçekim dalgalarının keşfine katkı sağlayan bilim insanlarına vereceğini açıkladı. Breakthrough Prize'ın Fundemental Physics (Temel Fizik) alanında özel olarak verdiği ödülün bir önceki kazananları Higgs Bozonu'nunu keşfeden Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider) araştırmacılarıydı.



    Einstein'ın teorisini kanıtlayan araştırmacılara tam 3 milyon dolar

    Kip Thorne, Ronald W.D. Drawer ve Rainer Weiss'e toplam 1 milyon dolar



    3 milyon dolarlık ödülün en büyük kısmı LIGO'nun kurucuları Kip Thorne, Ronald W.D. Drewer ve Rainer Weiss'e verildi. Hayatlarının büyük çoğunluğunu Einstein'ın ölçülmesi neredeyse imkansız küçük uzay-zaman titreşimlerini keşfetmeye adayan üçlü, ödülün 1 milyon dolarlık kısmının sahibi oldu. Ödülün geri kalan 2 milyon dolarlık kısmıysa bu çığır açan keşfe katkı sağlayan diğer 1012 bilim insanı ve mühendis arasında dağıtılacak.



    Ayrıca Bkz.İşte dünyanın en güçlü roketi: Falcon Heavy

    İlk kez 1970'li yıllarda kütleçekim çalışmalarına başlayan Thorne, Drawer ve Weiss üçlüsü LIGO'yu 1992 yılında kurmuşlardı. Breakthrough ödülünün tüm LIGO araştırmacılarına veriliyor olmasından dolayı büyük memnuniyet hissettiğini belirten Rainer Weiss,"Böylesine büyük bir keşiften sadece üçümüzü sorumlu tutamazsınız." ifadelerini kullandı.



    Interstellar filminden de tanıdığımız Kip Thorne ise ödülün halk üzerinde uyandırdığı farkındalıktan dolayı memnun olduğunu belirtti. Bu konunun özellikle altını çizen Thorne,"Bilim hem insanlığın geleceği hem de bugünün problemlerinin çözümü için kritik bir öneme sahip; ancak toplumsal farkındalık olmadan bilimin tam potansiyelini de ortaya çıkaramayız. Breakthrough gibi ödüller burada önemli bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

      








  • adamlar çalışıyor

  • Enayiler aynı işi 100 bin dolara halledebilirlerdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana 10 TL ver yuvarlak ekmek nasıl yapılır onu bulayım. Bizim için büyük bir buluş olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: game07

    Enayiler aynı işi 100 bin dolara halledebilirlerdi.



    Kara delik değil ben de bundan sonra kara çukur diyicem.




  • Hayatlarını adadıkları şeyi başarıyorlar bundan daha mutluluk veren bir şey olamaz bence para falan hikaye.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurdelesini de biz keselim bari
  • Tüm üniversitelerimizin mühendislik, fizik vs.. bölümlerinde 1 tane şöyle hoca olsa keşke. Dersini dinlemek ne kadar güzel oluyordur kim bilir. Adam aşkla anlatıyor.

  • Tüm liseleri imamhatip e çevirelim, böylece onları yakalayabiliriz. Tübitak'ı da daha fazla geliştirmemiz lazım, hayvanat bahçesinden daha fazla çalışan toplayıp bir an önce tubitak'a transfer etmeliyiz.

  • İslam aleminin kabul edilen en büyük hadis hafızı İmam Buhari, kendi hadis kitabında hadislerin doğruluğunu şöyle ispat ettiğini söylerdi.

    ''Tasnifini on altı senede ikmal edebildim. Onu kendim ve allah beyninde huccet ittihaz ederim.'' der. Yine kendisi bu kitab-ı mübareki mescid-i haramda tasnif ettiğini, bir rivayete göre gusledip istihare edip iki rek’at namaz kılmadan sıhhatine yakin hasıl etmeden hiçbir hadisi kitabına almadığını ifade eder.


    İmam Buahri yazılı olmayan hadislerin doğruluğunu kendi ve allah beyninde ispat ederken, Einstein ın teorisini 80 yıldır deneylerle, çalışmalarla, harcanan devasa paralarla ve tartışmalarla doğruluğunu ispat etmeye çalışıyorlar.

    Din ve Bilim arasındaki fark bu işte.

  • Baslik hatali olmus. Teoriyi kanitlayip 3 milyonu alirim umuduyla girmistim ama hayal kirikligina ugradim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Einstein'ın fotografının altında genel körelilik kuramı diye yazmışsınız!

  • Bu kültür ve eğitimle alakalı bir şey... Bizden böyle bir bilim insanı çıkabileceğine inanmıyorum.

  • Kanıt matematikte olur. Bilimde kanıtlanmış kuram diye bir şey yoktur. Kuramların öngörülerini doğrularsınız. Nitekim bu göreliliğin doğrulanan ilk öngörüsü değil, eğer daha önce doğrulanmamış olsaydı bu kadar saygı duyulan bir kuram olmazdı.

    Örneğin Newton'un kütle çekimi kuramı da "kütle çekimi uzaklığın karesiyle orantılı olarak azalır" der. 1900'lü yıllara kadar bu kuram (Merkür dışındaki) tüm gezegenlere uygulanmış gayet de güzel doğrulanmıştı. Buradan aya ya da Mars'a roket göndermek için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaz. Ama şimdi biliyoruz ki yanlış.

    Genel göreliliğin de yanlış olma ihtimali var. Bilim adamı olarak "Bu artık kanıtlandı, en doğru kanun bu" dediğiniz zaman yanılırsınız. Nitekim genel görelilik ile kuantum mekaniğini birleştiremiyoruz. Demek ki abartılı oranlarda doğruladığımız bu iki kuramdan biri, belki de her ikisi de yanlış.

    İleride bilim adamları çıkıp "Genel Görelilik kuramı yanlış" derlerse "Bu bilim de iki de bir ağız değiştiriyor, işe yaramaz bir şey" demeyin diye söylüyorum. Bilim böyle işler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutercim -- 6 Mayıs 2016; 9:39:27 >




  • aksini ispatlarsak :D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.